Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 5 z 20 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20
  • Odpovědět s citací

Re: Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

Příspěvekod jirka87 » 29 led 2018, 15:10

Ok. Zkusím. Levelingu je tam v celkovém podílu ředidla asi jen 20% (a ano, míchám pouze Gunze..ne třeba X20A od Tamky a k tomu Gunze Leveling...), ale dobrá..uvidíme :-)

Děkuju
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 29 led 2018, 16:41

20%? I to je dost. Levelling ti oživuje stříkaný povrch a vzduch z pistole to zvlní.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 29 led 2018, 17:53

V interieru byla skutečně barva slonový kosti. Zkusím najít fotky v druhým compu, pak bych Ti je poslal. :wink:
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 29 led 2018, 18:59

Jestli je to Academy, tak ta má v návodu opravdu takovou světle zelinkavou barvu interiéru (něco jako barva kachních vajec). Tohle se mi zdá jako i hodně tmavá barva interiéru.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 29 led 2018, 21:15

Academy..Ano...Tiger I Early s interiérem. Produkční foto zde : https://cdn.shopify.com/s/files/1/1120/ ... 1482233978

Tady ještě nějaké zahraniční modelforum : https://www.panzerfux.de/panzerfux_e/pr ... 39_b_2.JPG

Nejsme znalec tankové techniky. Tigra od Academky jsem koupil hlavně pro poměr cena/výkon. 300 dílů..komplet interiér. Je to opravdu zábava stavět i přes někdy pro mou hlavu nepochopitelně debilní návod, ale viděl jsem i horší návody. Kdybych kupoval solo tank bez interieru, jdu do Tamiye...Postupoval jsem přesně podle návodu bez znalosti reálné barvy vnitřku tanku. Co už...

Tak mě štve, že to mám jak to mám, pokud byla realita zcela jiná, ale jak asi každý zde chápe, tak v tomto stádiu již není možná cesta zpět :(
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 02 úno 2018, 08:44

Takže včera jsem lakoval 2 tenké vrstvy Gunze Super Clear III naředěno 1:5 s tlakem 1,0 (0,8 už bylo fakt málo) a povrch se zdá být malinko hladší, ale pořád je to na dotek prstu krupička a nevěřím, že bude možné na něco takového rozumně aplikovat washe a zkrátka začít patinaci.

Nevím...Nejsem úplné nemehlo, reálné auto jsem si v některých místech také stříkal sám a výsledek byl přinejmenším přijatelný, ale tady nějak tápu...A opravdu zastávám názor, že leštit jakýmkoliv způsobem místa, která jsou velmi tvarově komplikovaná, nebo k nim není ani kloudný přístup (přeci jen nedělám letadlo - tudíž se nebavíme o křídle či trupu tvarově jednoduchého modelu) prostě nejde...Případně asi ano, šlo by to, ale čas by byl v řádu mnoha hodin abych dosáhnul alespoň nějakého výsledku.

Asi čapnu model pod pažu a k někomu s tím zajdu ať mi poví, nebo nevím...
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 02 úno 2018, 09:04

Osobně si myslím, že je problém v tom, že jedeš moc vrstev na sebe. Neproschnou, nové vrstvy oživí ty spodní, to SC éčko umí. Pokud děláš tank, nebo letadlo, stačí tenká vrstva, aby se povrch zatáhl, pokud děláš kastli auta, je to jiný, musíš vrstvit s pořádným proschnutím.
Možná to vyfoť a dej sem.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 02 úno 2018, 09:24

Jsem zvyklý dělat opravdu tenké vrstvy. Chápu, že není možné to "zalít".

Leveling jsem včera vůbec nedával. Jen lak + ředidlo k tomu. 3x jsem to v rozestupu asi 10minut jemně zaprášil. Rozmezí mezi prvními lehkými 3 vrstvami a včerejšími byl 48hodin.

Dá se říci, že to stříkám tak, že pistoli mám asi 15cm od modelu, na poměrně velkou dávku laku a spíš to tak zaprašuju souvisle..Nevím jak to popsat..Prostě jako když lakuju auto. Zapnu pistoli mimo model a jedním plynulým tahem jedu zleva doprava. Různě to pootáčím apod. aby se lak dostal všude a takto opakuji v rozestupech.

Vyfotit to nemá smysl. Vypadá to moc pěkně, čistě, hezky se to leskne. Až ruka šmátralka odhalí tu krupičku. že bych to měl někde zdrcnuté, nebo už od pohledu divně vypadající, tak to nemám.

Povrch nedrhne ve smyslu 1000 smirkového papíru...Ale není to ani jako sklo...Je pravda, že jsem nedával surfacer. Ale na to prdím, nebylo co bych zarovnával..Plast jsem odmastil, barva na tom drží jak čert. Absolutně bez problému. A minulý model jsem se surfacerem dělal a ta krupice byla snad ještě větší...A ano, jsem darebák a nebrousil jsem to před lakem. Jak říkám..Kdo mi tvrdí, že brousí 1/48 malý Jeep Willys nebo něco, tak je buď blázen, nebo lže :-D Nebo staví 1 model ročně... :lol:
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 02 úno 2018, 11:07

Není to vzdáleností pistole od modelu? 15 cm mi přijde strašně moc, ten lak musí dopadat už částečně uschnutý. Já mám pistoli od modelu tak 2 cm odhaduji, kolikrát ještě méně.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 02 úno 2018, 11:28

Jj, také bych to tipoval na velkou vzdálenost, lak částečně přecijenom ve vzduchu naschne.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 02 úno 2018, 14:56

Mohlo by to být tím, já stříkám bez korunky a ze vzdálenosti cca 3-5cm. Ale neměřil jsem to.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 02 úno 2018, 18:03

Na Tigeru bych si tím hlavu nelámal vůbec! Viděl jsi někdy pancíř? To je hrbatý, jak sviňa!
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 02 úno 2018, 22:46

Bude to určitě tou velkou vzdáleností, a pak to taky může být tím, že se lak odráží od míst, které jsou díky členitosti kolmo na stříkanou plochu. Tohle všechno může hrát roli. Je potřeba tu pistoli dát blíž, pak můžeš menším tlakem zalívat povrch, a taky natáčet úhel stříkání, aby se barva nebo lak neodrážely od ohraničení stříkaných ploch.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vlat123 » 04 úno 2018, 17:24

Ahoj,
chcel by som sa spytat na velkost trysky a vzdialenost pistole pri stiekani vacsej plochy? Teda aspon v porovnani s bojovou technikou - karoserie vagonov kde sa nastrieka naraz aj 100 cm2.
Cital som tu ze kludne aj 2 cm aby pekne zalialo farbu aby nezaschla pocas letu.Zda sa mi to malo.

Ale ked mi jeden profik striekal vagon, mal dobrych 30 -40 cm od modelu. Je sice pravda ze mi nedrzi dobre ten leho lak, lebo len to "pofrckal". Je pekny polomatny ale smuhy sa robia lakho. Preto to idem robit sam radsej.
Ja mam trysky na vyber 0,3 0,35 a 0,5 mm. Tlak 1 bar. aku by ste mi poradili vzdialenost , striakt budem Gunze lakom semmi gloss lacquer.
Vdaka za info :)
vlat123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 04 úno 2018, 18:32

To musíš zkoušet, je to jako hra na kytaru, když se zadrhneš při každým hmatu, tak to bude furt nanic. Musíš to dostat do ruky zkoušením!!!!
InDoSeK2

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 5 z 20 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna