Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Washování pro všechny...

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 34 z 43 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: Washování pro všechny...

Příspěvekod Hecis » 09 srp 2016, 17:53

Marek Nováček píše:AK-121 a 123 rozhodně není akryl...

Máte pravdu,našel jsem AK 122 #-o
Sice nejsem tak dobry jako ty,ale věř,že se snažím stejně..
Hecis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 09 srp 2016, 17:54

No AK 122 je skutočne akrylová farba,tá nemá s washovaním nič spoločné
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hecis » 09 srp 2016, 17:56

A drobnost ještě,je lepší koupit to Ak,Mig nebo olejovku?U olejovky jsem našel zde od jakého výrobce,ale netuším,jaký odstín :-/
Hecis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 09 srp 2016, 17:58

Moja rada:kúp hotový produkt. Je jedno či AK alebo Ammo.
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek Nováček » 09 srp 2016, 18:09

Hecis píše:A drobnost ještě,je lepší koupit to Ak,Mig nebo olejovku?U olejovky jsem našel zde od jakého výrobce,ale netuším,jaký odstín :-/

Neřeš blbosti, nespekuluj a poslechni zkušeného modeláře - Braňo Ti radí dobře.
IPMS Marina Veneta

Forza Marina Veneta!!!
Marek Nováček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hecis » 09 srp 2016, 18:40

Marek Nováček píše:
Hecis píše:A drobnost ještě,je lepší koupit to Ak,Mig nebo olejovku?U olejovky jsem našel zde od jakého výrobce,ale netuším,jaký odstín :-/

Neřeš blbosti, nespekuluj a poslechni zkušeného modeláře - Braňo Ti radí dobře.

A ředidlo na začištění a ředění buď origo,nebo tamiya thinner X-20 že?
Hecis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 16 srp 2016, 14:49

Na washování už roky používám syntetické (= email) barvy Tamiya, stírám je syntetickým ředidlem. Může někdo porovnat, jaký a jestli vůbec je nějaký kvalitativní rozdíl oproti tomuto a speciálním washům, případně Abteilungama? Přemýšlím, jestli se mi vyplatí investovat do něčeho lepšího.
(Doufám, že se to tu už neřešilo, přece jenom má téma přes třicet stran a mohl jsem to přehlédnout.)
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Telwin » 09 zář 2016, 07:37

Zdravím všetkých zúčastnených.

Dufam ze ma tu nikto neukamenuje a ze nebudem nejako narúšat téma ale týka sa to tohoto . :)
Z malovaním modelov som začiatočník, no ohladne washov by som bol rád keby mi niekto priblížil ako to funguje. Už som celkom dost o tom prečítal no stale nejako nerozumiem.
Malujem štetcom a mam synteticke farby revell. no a ked som daval lak tiez synteticky revell uz vtedy mi mierne reagoval s kamuflazou. ked som daval na ten syntetický lak wash rozriedenými tymi podkladovými farbami tak pri zatierani som na niektorých miestach vydral az na plast. Tak som sa dočítal že treba použit v takomto prípade akrylový lak ( ktorý som okrem sprejovej forme ani nenasiel v sortimente revell ) - No mna by zaujímalo ci ked to nalakujem akrylovym lesklým lakom a potom to skusim owashowat tymy sintetikami tak či mi to pri stierani nebude zas reagovat ( bežne nechávam schnút každú vrstvu celý den - 24H )
Terpentín ( riedidlo používam tiez revelácky ) - alebo mam upit akrylove farby a na syntetický lak, washowat tými akrylovými farbami. Neviem no.
Este tu bol spomínaný olej . tu už vobec neviem - ja som myslel ze tie syntetické farby su vlastne olejove :D . Cital som ze sa da aj vodovkami no mam strach ze ked to potom chýtim a nahodou kvapne na to voda tak to zas ozije - preto som chel nieco odolnejsie. A pri kupovani specialnych pigmentow a washow neviem ako sa to sprava s revell setom ci si budu rozumiet alebo mi to zozere cele lietadlo ( a farbenie lyziciek neije az taka zabava to mozem skladat lyzicky a nie letadla :D )

Dakujem za kazdu spravu. pokial to nevyriesim tak zrejme s lietadlom nepohnem .... chudak uz je dopatlaný dobre tak ze to uz aspon dokončím :D
Telwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Helmut11 » 09 zář 2016, 18:35

Jen pro začátek, syntetické barvy nejsou olejové. Pokud chceš použít wash, tak je vhodné, aby podklad byl akrylový (syntetika se bude naleptávat) a lépe lesklý (lépe se potom wash stírá). Možno použít syntetické barvy a před washem použít bezbarvý akrylový lak (aby se wash nedostal k syntetice). Bezbarvé laky Revell AQUA jsou pod číslem 1 (lesklý) a 2 (matný). Pro washování lze použít speciální chemii, nebo olejové barvy. Olejové barvy se dají koupit ve výtvarných potřebách nebo v papírnictví (jsou v tubě jako tempery). Ty se potom ředí terpentýnem (někdo používá i benzín do zapalovače - rychleji schne). Postup je hned na první stránce, chce to zkusit a případně si najít svůj postup. To je asi v kostce všechno. Možností a technik je spousta, každému vyhovuje něco jiného. Stačí se podívat na tu spoustu příspěvků.

Tak snad to alespoň trochu pomůže
Helmut11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 10 zář 2016, 09:05

Když to řeknu úplně zjednodušeně:

spodní vrstva akryl + horní vrstva syntetika = ok
spodní vrstva syntetika + horní vrstva akryl = ok
spodní vrstva akryl + horní vrstva akryl = ok
spodní vrstva syntetika + horní vrstva syntetika = problém

Když akryl zaschne, nerozpustí ho další vrstva syntetiky ani akrylu. Syntetický nástřik nebo nátěr Ti další vrstva syntetiky rozpustí.

Takže když budeš dělat wash z olejovky nebo syntetické barvy (oboje se ředí syntetickým ředidlem), je potřeba spodní syntetickou vrstvu oddělit vrstvou akrylu.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Telwin » 10 zář 2016, 16:43

Dakujem moc za rady,

necham to chvilku odstát a potom skúsim akrylovy Aqua revell lak, každopadne asi si skusim namalovat bokom tie lyžičky a uvidim čo to spraví.
Telwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LuMar » 11 zář 2016, 15:37

Nikdy som kombináciu akryl syntetika nepoužil.Striekam len syntetickými farbami a ako podkladový lak pod voš používam Gunze GX 100 a nikdy k žiadnej nehode nedošlo. Mám to odskúšané s viacerími druhmi farieb a GX 100 je jednoducho " beton ".
P.S. A lepte čosi ! :lol:
LuMar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondrous » 12 zář 2016, 05:18

LuMar píše:Nikdy som kombináciu akryl syntetika nepoužil.Striekam len syntetickými farbami a ako podkladový lak pod voš používam Gunze GX 100 a nikdy k žiadnej nehode nedošlo. Mám to odskúšané s viacerími druhmi farieb a GX 100 je jednoducho " beton ".

Gunze GX 100 je vlastně taky akryl na bázi lacqueru. A souhlas, Gunze laky jsou výborná volba.
Obrázek
Ondrous

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Skyd » 14 zář 2016, 18:34

Já jsem jako nováček použil včera poprvé washe sirrahobby a myslím, že za tu cenu pro začátečníka parádička. Každopádně nebylo nikde na návodu ani nikde jinde až náhodou jsem zjistil, že je dobré je používat na matný, nebo polomatný povrch !
Skyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kuba O. » 15 zář 2016, 09:04

Ondrous píše:Když to řeknu úplně zjednodušeně:

spodní vrstva akryl + horní vrstva syntetika = ok
spodní vrstva syntetika + horní vrstva akryl = ok
spodní vrstva akryl + horní vrstva akryl = ok
spodní vrstva syntetika + horní vrstva syntetika = problém

Když akryl zaschne, nerozpustí ho další vrstva syntetiky ani akrylu. Syntetický nástřik nebo nátěr Ti další vrstva syntetiky rozpustí.

Takže když budeš dělat wash z olejovky nebo syntetické barvy (oboje se ředí syntetickým ředidlem), je potřeba spodní syntetickou vrstvu oddělit vrstvou akrylu.

Tahle informace by měla být vypíchnutá hned na začátku. Spoustě lidí by to ušetřilo hledání či zakládání alternativních témat se stejným obsahem.
Kuba O.

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 34 z 43 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 43

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna