Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvy MR PAINT

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 625 • Stránka 33 z 42 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 42
  • Odpovědět s citací

Re: Barvy MR PAINT

Příspěvekod vorel64 » 10 úno 2022, 19:44

Tak předpokládám, že min. je to 6:1 ve prospěch ředidla.
Já díky tomu, že se šarže barev někdy od sebe odstínově dost liší, používám jen to co nemá Tamiya nebo Gunze.
Nedávno jsem koupil 118 Sky, již v plastu a má jiný odstín, než ve skle, která mi dochází.
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 10 úno 2022, 20:55

Veľa šťastia s rovnakými odtieňmi u Tamiye a Gunze u rôznych šarží...
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod smoulinko » 10 úno 2022, 21:30

Odtiene už dávno neriešim, niektoré sedia, niektoré nie, striekas na biely podklad a je to iné ako na šedý... skôr ma sklamalo to že množstvo pigmentu je menšie ako kedysi, žeby sa aj tu začalo klasicky šetriť? :?
smoulinko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 10 úno 2022, 21:58

Atlis, chápu, že jsi za propagaci mrp asi placený, ale takové rozdíly v odstínu jako u mrp jsem ani u tamiye ani u gunze nezaznamenal. A o štěstí to opravdu není.
Pro mě je mrp vyhipovaná bída.
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rene Molnar » 10 úno 2022, 22:24

smoulinko píše:Kúpil som tmavú zelenú pre maďarské MiG-21 a striekam skôr riedidlo ako farbu, skúsil som zrovnať teda farby čo mám medzi prvými v skle a týmito v plaste. Nech som skúšal akokoľvek farby v skle kryjú oveľa lepšie ako tie v plaste...Noooo nechce sa mi moc ďalej kupovať 30ml ofarbeneho riedidla za skoro 6eur

Ktoru farbu MRP-xxx si pouzil nech ju skontrolujem.
E-SHOP >> Obrázek
Rene Molnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod smoulinko » 11 úno 2022, 05:33

Je to číslo 352, Dark Green Hungarian
smoulinko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 úno 2022, 06:01

vorel64 píše:Atlis, chápu, že jsi za propagaci mrp asi placený, ale takové rozdíly v odstínu jako u mrp jsem ani u tamiye ani u gunze nezaznamenal. A o štěstí to opravdu není.
Pro mě je mrp vyhipovaná bída.

Hej, Sorošom. A pokiaľ si nezaznamenal, tak to si ešte kulové videl. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fotr » 11 úno 2022, 09:37

Možná se u MRP něco děje. Hned po novém roce jsem na http://www.valka.cz objednával barvy MRP. Dodnes je ještě nemám. Na dotaz, kdy budou, tak mi z valka.cz odpověděli, že barvy od výrobce doposud nedorazily a to je tam hned objednaly.
fotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 11 úno 2022, 09:48

deje sa to ze Rene cakal vyse 3 tyzdne kym dorazia prazdne flasky od vyrobcu ... asi Covid .. ale produkcia uz bezi a taha pomaly nocne aby dobehol na normalny stav
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 úno 2022, 10:24

Akurát včera o tom informoval aj Prospektor na svojom Facebooku, s tým, že vzápätí som zistil, že problém s dodávkami už je vyriešený.

A čo sa odtieňov MRP týka - MRP určite občas odtiene mení. Niekto to považuje za chybu, ja to považujem za výhodu. Pokiaľ výrobca dokáže rýchlo opraviť/upraviť odtieň, tak aby lepšie reflektoval skutočnosť, je to len plus. Áno, pár ľudí to možno naserie, ale stovky iných to do budúcnosti ocení. Čo je presne opačný prípad japonských výrobcov, ktorí, na príklade Gunze, vyrábajú desiatky rokov absolútne chybné odtiene ale ľudia im to žerú bez mihnutia oka. To, že potom je drobný rozdiel v odtieňoch v závislosti od série, je už skutočne úplne jedno.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 11 úno 2022, 10:31

Pokud se změní odstín, tak by se mělo změnit číslo barvy. Název asi ne, často jsou to originální dobové názvy, podle kterých se barva hledá.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 úno 2022, 10:51

A prečo by malo. Pokiaľ sa zistí, že farba A o autentickom mene X nemá správny odtieň, tak prečo robiť farbu B s autentickým menom X, pokiaľ treba urobiť iba miernu korekciu odtieňa. Tu nehovoríme o robenia z červenej zelenú...

Takže ak by mala trebárs MRP-174 US HELO DRAB FS 34031 nepatrne tmavší odtieň, robiť MRP-521 US HELO DRAB FS 34031 je totálny nezmysel, pretože sa bude každý druhý deň niekto pýtať, prečo existujú dve.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 11 úno 2022, 11:26

nieje to síce môj prípad, ale len informačna otázka. Atlis, znamená to, že môže nastať situácia, že v polke modelu mi dojde farba, vytiahnem novú fľaštičku a ukáže sa, že farebný odtieň je mimo a nesedí ?

Ak je to pravda, asi by bolo vhodné toto uviesť na štítku alebo aspoň na webe výrobcu. Že farby sa updatujú a môže to nastať a nieje to chyba.

Ja si myslím, že to je správny prístup, nerobiť z každého odtieňu nové číslo. Už teraz je tej modelárskej chémie absolútne nechutne giganticky obrovské množstvo a vybrať si niečo je čisté utrpenie ( 20 druhov lepidiel, 20 druhov riedidiel atď.) Takže ak je farba len update odtieňu, načo meniť číslo ? Potom by bolo x verzií jednej farby a udržiavať lifecycle x ďalších produktov pre každú farbu, to by bolo neudržateľné pre akéhokoľvek výrobcu.
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 11 úno 2022, 11:43

nastat to moze ale taketo updaty sa deju velmi zriedkavo ... Rene sa snazi spravit vzdy farbu spravne na prvy krat

zatial boli taketo pripady 2 (celosvetovo) co som zaregistroval, ze cloveku dosla velmi stara varka a v polke modelu uz kupil novu a zistil ze nesedi, takze prestriekaval
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 úno 2022, 11:44

right13 - treba rozlišovať dve rôzne situácie - 1. úprava odtieňa výrobcom, 2. rozdiel v odtieni pochádzajúcom z innej výrobnej série.

Kým prípad 1. by bol z pohľadu tvojej situácie mrzutý, prípad 2. je úplne bežný v celom farbiarskom priemysle. Jednoducho výrobné série sa líšili, líšia a vždy sa budú líšiť. Je takmer nemožné vyrobiť v dvoch sériach farbu, ktorá bude 100 percentne identická, pretože aj pri pevne stanovených hodnotách pomerov pigmentov dochádza k drobným odchýľkam. Vo výhode sú veľkí výrobcovia farieb, ktorí môžu namiešať obrovské série a preto sa môže stať, že kúpiš dve farby a budú identickém pretože môžu pochádzať z jednej série aj keď boli kúpené s nejakým odstupom času. Čím menší výrobca a väčší odstup času - tým väčšie riziko odchýľok vzhľadom na menšie produkčné série.

Takže ja osobne by som odporúčal hlavne dobre plánovať práce nad modelom - pokiaľ máš 1/4 fľašky RLM65 a vieš, že to bude málo, je vhodnejšie kúpiť novú fľašku, farby si vymiešať a tým budeš mať 1 a 1/4 flašky RLM65 identického odtieňa. Tak sa ti nestane, že ľavé krídlo bude iné ako pravé, aj keď rozdieľ bude nepatrný. Alebo začni novou fľaškou a keď skončíš, zvyšok starej dolej do novej. Asi chápeš kam mierim.

Pokiaľ ide ale o zásadnú zmenu odtieňa, je to na Tebe. Mnohí to neriešia. Naviac u MRP je to skôr výnimka ako pravidlo. Ak fakt farba nie je úplný úlet, tak by som ju jednoducho vystriekal a keď bude čas, kúpil novú. Ako príklad uvediem interior green MRP-131 INTERIOR GREEN ANA 611, ktorá bola pôvodne poriadne jablková. Ja osobne som si ju vo fľaške dotónoval tak aby viac zodpovedala autentickému odtieňu a budem ju takto používať. Farba sa už ale medzičasom zmenila a vyzerá od výrobcu ako má.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 625 • Stránka 33 z 42 • 1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 42

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna