Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak vyřezat z maskovací pásky miniaturní kolečka a otvory

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Jak vyřezat z maskovací pásky miniaturní kolečka a otvory

Příspěvekod Miško » 16 led 2009, 14:05

Zlatý český ruce pánové, takhle sijinde neporadí...
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 20 led 2009, 00:13

Miloš Völkl píše:Já zašel do Bauhase a koupil tohle. Před tím než jsem si od samé radosti jak to krásně funguje nasekal koleček do zásoby, jsem to lehce zabrousil touhle frézkou a mám vystaráno. Nejmenší je 2mm....

Miloši, těsně vedle, ne BAUHAUS, ale BAUMAX. Hlavně, jak jsi spokojený. Jsem rád, že ti tahle sranda k něčemu je.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arest » 06 říj 2009, 11:23

Hansi píše:Toto odvrtávanie (a la Modelář) je úplne zbytočné, pomalé a hrozí pri tom poškodenie tých častí, ktoré majú zostať nedotknuté.
Omnoho lepšie je použiť väčšiu frézu upnutú do Proxxona a tým to jednoducho odfrézovať, výslednú plochu potom stačí iba začistiť.
Rovnako nezmyselné bolo aj to frézovanie krídla (uverejnené v Modeláři ako fotoseriál), kde krídlo bolo frézované príliš malou frézou, ktorá navyše mala nevhodný tvar. Omnoho lepších výsledkov je možné dosiahnúť výberom vhodnej frézy - tvaru aj veľkosti.
Cez víkend skúsim nafotiť obrázkový manuál o frézovaní plastu Proxxonom, vrátane výberu a techniky použitia vhodných typov a tvarov fréz.

Kdy se můžeme na ten manuál těšit?
Arest

• Odpovědět s citací

Příspěvekod scarlaxx » 18 říj 2010, 09:00

Ahoj.

Muj soused se zivi vyrobou autosamolepek (http://www.autosamolepky.cz). Ma rezaci plotry, ktere muzou do samolepky vyriznout vcelku cokoliv vcethe hodne malych veci. Me reze treba 1mm prouzky, ktery pouzivam na kabely. Pokud by byl zajem, muzu zjistit, jake nejmensi prumery kolecek muze vyrezat. predpokladam tak kolem 1 mm. Blby je, ze by to nevyrezal z pasky trema tamiya, ale do nejaky samolepky...
scarlaxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 20 říj 2010, 07:53

Oproti predchozim postupum a nastrojum je tenhle muj prispevek primitivni, ale treba ho nekdo ze zacatecniku oceni.
Ja jsem uz parkrat pouzil navod jednoho mistniho manika: Pasku si nalepin ma sklo (na stole, ne na okne) a vezmu si plastikovou sablonku s krouzky ruznych prumeru, co prodavaj v kazdych skolnich potrebach. Prilozim potrebny prumer na pasku a pak normalni propiskou tvrde "kreslim" na pasku kruznici, dokud se ten krouzek neoddeli. Je dokonce lepsi pouzit uz vypotrebovanou napln, takze se ta paska ani neumaze od inkoustu. Pak tu pasku musim samozrejme opatrne odlepit ze skla. Vetsinou jsou vysledne krouzky i diry v pasce pouzitelne jako sablona s dostatecne ostrym okrajem.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Valdez » 24 pro 2010, 00:58

Pánové, nejsem si jistej, jestli o tomhle už dávno nevíte, ale i tady už jsou pánové z Japonska napřed.. mají na to tohle :shock: Video 4:15 a dál.. akorát nevím, jaký nejmenší průměr to dá... co jsem tak koukal na to video, tak to tipuju kolem 4 mm...
Valdez

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 24 pro 2010, 07:13

Je to šikovný kružítečko , který bych si asi taky pořídil - levný to však nebude .Od nulátka se liší tím , že hrot se otáčí i s kružítkem a lze řezat díky geometrii břitu pouze jedním směrem . U nulátka je hrot pevně zabodnutý a otáčí se kolem něj celým nástrojem, tím pádem hrot během otáčení nestrhne miniaturní kolečko - to má k podložce tak malou plochu na přilepení , že jej otáčející hrot zcela určitě strhne a zdeformuje . Mluvím o kolečkách kolem + - 1 mm . Mým břitem lze řezat oběma směry , tím se dá páska bezpečněji proříznout , aby nedošlo k její deformaci . S nulátkem udělám kolečka s největším průměrem tak 10 - 12 mm , víc ne .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 24 pro 2010, 09:15

Valdez píše:Pánové, nejsem si jistej, jestli o tomhle už dávno nevíte, ale i tady už jsou pánové z Japonska napřed.. mají na to tohle :shock: Video 4:15 a dál.. akorát nevím, jaký nejmenší průměr to dá... co jsem tak koukal na to video, tak to tipuju kolem 4 mm...

No, Valdezi, nevim, jeslti o tom vis, ale tyhle kruzitka (nebo velmi podobny) jsou v Evrope davno a to co reze ten japoncik se da udelat i Olfou, ktera je na trhu...no minimalne 10 let :-D
Honza Jezl

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna