Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

lepenie čireho plastu

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: lepenie čireho plastu

Příspěvekod Jirkun » 04 zář 2012, 22:22

Miloš Völkl píše:Já bych Jirko ty neleptající lepidla na kabinky nepodceňoval a naopak bych byl opatrný před pětiminutovým epoxydem, ten má tu pěknou vlastnost, že vzlíná a konkrétně u Mustanga hrozí přesně to co popisuješ.
To vzlínání epoxydu často používám právě pro tmelení kabinek neboť nanesený 5min epoxyd dokonale obteče kolem.
Na Mustanga budu po fiasku s opatrným nanesením Tamiya extra thinu používat pávě ta lepidla na kabinky a nebo Sidolux. Překvapivě to drží pevně a nestalo se mi, že by mi uletěl štítek.

Miloši dík za tipa.
Tak přední díl na Mustangu je přilepený. Napočtvrté.
1.pokus epoxy zvenku paráda zevnitř mirně zatečené okraje - myslím ale že nevzlínal prostě to větší množství se rozplesklo a vylezlo po tom nešťastném rohu. Následovalo odstranění žmolků po tvrdnoucím lepidle a oprava nátěru.
2.Půjčil jsem si Testors na kabinky a po slibných porovnávacích testech s Herkulesem jsem ho použil. Natřené plochy však podezdřele rychle zatuhly a tak jsem pokusy přerušil. Následovalo očištění od zbytků atd.
3.Pokus Humbrol liquid poly - při nanášení lepidla do žlábků na trupu šplhalo nahoru po stříšce a udělalo mapy na barvě. Fleky zatírám Valechem a ....
4.Beru klasiku Agama a naředím ji s výše uvedeným řídkým Humbrol leptadlem a tuto směs se mně podaří nanést rovnoměrně na tenkou hranu čirého dílu. Nejúspěšnější pokus(poslední) . Záhy se na opravované barvě na stříšce objevují miniaturní vrásky od Humbrol leptadla.Podél celé lepené plochy je vidět zbělení na čirém dílu různě intenzivní podle toho jak dosedla lepná plocha.

Dotaz : ten Sidolux jako ochranu před vteřiňákem nebo místo lepidla?
PS. Ten speciální Testors bych určitě nezavrhoval a chci ho ještě vyzkoušet.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 05 zář 2012, 07:19

Sidolux - obojí. Je to prostě lak a ten se dá použít jako lepidlo. I když je na můj vkus příliš řídký v některých případech lze použít. Pevnost spoje ovšem není nic moc. Na druhou stranu málokdo asi zvedá model za kabinku. Ten Testors vyzkoušej. Když zavadne stále lepí. Pevnost je slušná - lepší než Herkules.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 05 zář 2012, 07:23

No vida, jak se nám to pěkně rozjelo =D>
Sidolux je jako ochrana před zamlžením (jak vidno na předcházející stránce ani toto u černého vteřiňáku nepomohlo),
ale někteří ho požívají i jako lepidlo na kabinky.
Včera jsem doladil spoje a ukázalo se, že Contacta Clear jde dobře brousit, doporučuji.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod doom4 » 05 zář 2012, 14:11

Ahoj,

mam prosim dotaz ohledne Revell Contacta Clear. Muzou se s tim lepit kabiny k plastu? Nebo to je jen ciste na lepeni jednotlivych dilu kabiny, ktere jsou z cireho plastu? Jde mi o to, jestli s tim muzu priplesknout kabinu k trupu :roll: .
doom4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 05 zář 2012, 14:35

Pro Jirku: Já ten Sidolux používám nejen jako prostředek ochrany, ale opravdu tím i lepím. Lepím jak štítek tak i odsuvnou část a nikdy se mi nestalo, že bych měl problémy s pevností. A že jsem se těch masek už nalepil.....

A co znamená odstraění žmolků epoxy lepidla??? Já jsem před dvěma dny lepil kabinu na Spitfiru právě 5min epoxy a nádherně mi to obteklo kolem a zetmelilo mikrospáru a vzhledem k tomu, že jsem si jej předbarvil zelenou barvou udělalo mi to tuze pěkný efekt.
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 06 zář 2012, 18:15

Sidolux mám za akrylátový lak na parkety. Jestli je to tak pak obdobou je Future lak. Podobně pak asi i Lakfix od Agamy a Clearfix.
pro Vojtu : kam se dá zařadit Contacta Clear od Revellu ? Je to čiré nebo do bíla jako Herkules a Testors?

Ještě bych chtěl něco napsat k tomu testu Testors lepidla na číré díly.
Porovnával jsem ho s Herkulesem. Nalepil jsem dva kulaté kousky čirého plastu na větší kus polystyrenu. Po odlepení na druhý den se zbytky Herkulesu na plastu daly sloupnout lehce v jednom kuse, mněl jsem z toho spíš dojem maskolu nebo barev na sklo. Testors zůstal narozdíl od Herkulesu na obou lepených částech a musel jsem jej seškrabovat nehtem. Působil na mě přesvědčivě. Je na rozdíl od Herkulesu dost tekutý a dá se nanášet i na tenké stěny pohužel však dost rychle zasychá(ale do dělají všechny lepidla :-D ) určitě rychlej než ta 1hodina co je v návodu. Nejsem chemik, ale jeví se to jako bílé dispersní lepidlo naředěné nějakou chemikálií.Špendlík ,kterým jsem lepidlo zacpal mně zreznul. Pevnost spoje URČITĚ neobstojí porovnání s klasickými leptacími lepidly nebo vteřiňáky.

pro Miloše: Ty žmolky byly z toho jak jsem se snažil mechanicky odstranit zbytky Epoxydu abych měl plochy čisté pro další pokusy.Byly to ne úplně zatvrdlé zbytky ono je to ještě dlouho dost gumovité.
Dotaz: Když lepíš Sidoluxem kabinku je už zamaskovaná?
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 06 zář 2012, 19:31

Contacta Clear je lehce mléčně zabarvená, po zaschnutí naprosto čitá.
Vzhledem k hořlavosti http://www.modely-plastikove.cz/produkt ... -clear-662 to asi na vodní bázi nebude.

To doom4: ano můžeš, na to to je.

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 06 zář 2012, 19:32

malou trochou sa pridám aj ja , v podstate sa daju úspešne použiť všetky tu spomínané lepidla ale dôležité je aby bola dobre dopasovaná kabína , extratin je super ale treba byť fakt opatrný , viac používam opatrne nanesenú kontaktu alebo čierny sekunďák (XBon používam roky a nikdy mi kabínu nezamlžil - vojto ma v teste chybu v tom že ho naniesol - podla fotky v obrovskom množstve) v prípadoch že kabína sedí výborne a lepím ju až po kamufláži na hotovo uprednostnujem disperzný duvilax ...
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 06 zář 2012, 19:38

Větší množství bylo schválně, aby se ukázalo, jak na tom s mlžením je. Contaczy Clear bylo ještě více, prakticky jsem jí zalil nedopasované části a chovala se mnohem lépe.
Prakticky nahradila tmel a dá se dobře brousit.

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 06 zář 2012, 19:47

VojtaH píše:Větší množství bylo schválně, aby se ukázalo, jak na tom s mlžením je.

vojto ale to práve pri kabínach nesmieš (ináč je ten výsledok testu deformovaný a mätúci) , musíš použit len minimálne množstvo čo treba , XB-nom lepím aj všetky reziny a neraz spoje zvnútra poriadne prelejem a vtedy mi kludne ostane biely opar aj zvnutra celého krídla , opakujem pri použití vo velkom množstve ti zamlženiu nezabráni ani sidolux - pri správnom dávkovaní to nikdy nespraví ...
dúfam že pohoda :) - diskutujeme
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 06 zář 2012, 20:06

To je jasné, že by to nemělo být, normálně to taky nedělám - ale kdybych tam dal od každého kapičku, tak se nic nedozvíme.
Myslím, že je zajímavé, že zamlžilo jenom jedno lepidlo.
Minimálně pro mne ano.

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 06 zář 2012, 20:12

nejako to stále nechápem - takže je to vlastne test lepidliel pri použití v nesprávnom množstve ? ak to ma slúžiť ako demonštrácia že všetkého vela škodí tak budiž ale názov témy potom začínajúcim kolegom pekne zamotá šišku .. pri správnou použití množstva lepidla by to totiž dopadlo úplne inakšie
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 06 zář 2012, 20:17

Jirko já se úplně stydím Ti radit neboť Jsi špičkový modelář a hlavně o mnoho pečlivější než já :cry: Mnoho věcí dělám jen proto, že jsou jednoduché a na svých modelech praktikuji metodu "žaves"

Posílám fotku (značně zvětšenou) zmiňovaného Spitfiru a jde na ni názorně vidět využití kapilárních schopností 5min epoxydu. Při správném míchání a lehkém nabarvení opravdu doslova "oblije" kabinku a zatmelí spáry kolem ni. Spoj je velmi pevný a netřeba jej dále brousit. Vytvoří pěkný přechod. Snad to pomůže i jiným, podobně smýšlejícím "žaves" modelářům....
Přílohy
4.jpg
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 07 zář 2012, 16:28

Tak teď se Miloši stydím zas já, protože po předchozím popisu zápasu se štítkem na Mustanga se citím spíš za nešiku i když houževnatého.Holt na novoty nejsem.
Ale zajímají mně další věci. Jak si Miloši nanášel ten epoxy ?
S přiloženou kabinkou do spáry a pak nějak očistit případně čím setřít ty lepící zbytky.
Nebo natřít jeden z dílů a připlesknout a podržet než začne tvrdnout.
On je poměrně hustý a blbě se mně to nanáší v nějaké kontrolované tenké vrstvě, a tak mě taky napadá jestli to po smíchání s barvou není řidčí a líp se to nanáší( a také vzlíná).
Jakou barvou se to dá dobarvit?
Já jsem totiž kdysi dávno měl "geniální" nápad že ten 5ti min epoxy smíchám s tužidlem od Dentakrylu, páč to naleptává acetát. A tak jsem chtěl vynalézt pořádné lepidlo na acetátové kabinky. No nechtělo to nějak vytvrdnout a když jsem to natíral mělo to tvrdost želé bonbónu. Po čase to ale stvrdlo i pod barvou a drželo to také.
Naposledy upravil Jirkun dne 07 zář 2012, 16:52, celkově upraveno 1
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 07 zář 2012, 16:45

Lubomír Kerék píše:malou trochou sa pridám aj ja , v podstate sa daju úspešne použiť všetky tu spomínané lepidla ale dôležité je aby bola dobre dopasovaná kabína , extratin je super ale treba byť fakt opatrný , viac používam opatrne nanesenú kontaktu alebo čierny sekunďák (XBon používam roky a nikdy mi kabínu nezamlžil - vojto ma v teste chybu v tom že ho naniesol - podla fotky v obrovskom množstve) v prípadoch že kabína sedí výborne a lepím ju až po kamufláži na hotovo uprednostnujem disperzný duvilax ...

Ono to bude tak, že s opatrností se dají používat i nebezpečné nebo pro někoho nevhodné věci.
Měl bych dotaz k tomu černému sekunďáku. Jak vypadá spoj při pohledu zevnitř na lepenou plošku skla, je třeba natřít zevnitř rámy? Dík za odpověď.
Jirkun

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna