Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Redeni Valejo Model Color Ironem

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Redeni Valejo Model Color Ironem

Příspěvekod MiskaNosal » 02 srp 2010, 16:05

Taktéž nechci zakládat nové téma, tož se ptám tady:

Otázka 1:
Má někdo zkušenosti s barvou Vallejo ModelColor Foundation White 919 (2) ? Je to základovka (primer) - nevím jestli je vhodná na stříkání či štětcování a jestli dobře chytá rovnou na plast :x - což běžné Vallejo nechytají...

Otázka 2:
Má někdo zkušenosti s těmito čističi štětců Brush Cleaner #28.900 a Brush Restorer #28.890 (viz http://www.acrylicosvallejo.com/gb/auxi ... aints.html)

Díky
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gromthar » 22 říj 2010, 21:55

Ahoj :)
po prvním sblížení s barvami vallejo, mam jednu otázku. Barvu jsem nijak neředil jen jsem namočil štětec do vody a otřel, ale barva mi místy tvořila nekryté plochy. Chci se tedy zeptat, pokud bych ředil ironem bude se barva lépe slévat na povrchu ? A v jakém poměru je nejlepší ředit, při používání barev na štětcování (jde mi o klasický nátěr - ne filtr, či wash). Děkuji :)
Gromthar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 22 říj 2010, 22:19

Na štětec bude lepší použít destilku (ale já používám normální vodu z kohoutku) a originální ředidlo.
Ředidlo je ve stejně velké lahvičce jako barvy a má číslo 524 (je to bílá tekutina a asi zpomaluje zasychání a odstraňuje povrchové napětí vody).
Na míchání používám platíčka od léků. Kápnu si do jamek různé barvy a ředidlo a v další jamce míchám. Když se mi to zdá husté, namočím štětec do vody a domíchám do potřebné konzistence.
Ředění ironem na štětcování se tu už řešilo a nebylo doporučované.
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gromthar » 22 říj 2010, 22:22

Fajn díky moc. To ředění je tedy cca 1:1 ? (s orig ředidlem)
Gromthar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štěpaník » 22 říj 2010, 22:57

Ten poměr nevím. Míchám, dokud nejsem spokojenej, chce to zkoušet. Časem to odpozoruješ a poměr řešit nebudeš.
KPM Prosek Panthers | Panthers Cup
Galerie hotových a rozestavěných modelů
Petr Štěpaník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 23 říj 2010, 06:19

Docela nechápu neustálé dotazy na poměr ředění. Každá barva vysychá a přitom dochází ke ztrátě ředící a ne barevné složky (pigmentu) bravy. Jinak se chová právě otevřená barva a jinak již několikráte otevřená. A pokud štětcuji, tak asi na začátku štětcování budu mít jiný nárok na ředění než na konci, kdy bude potřeba přiředit.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VašekS » 25 říj 2010, 09:45

Osobně mam zkušenost, že barvy maji každá už v lahvičce jinou hustotu. Takže řešit poměr ředění asi fakt nemá smysl a chce to zkoušet.

K tomu Ironu. Moje skušenost je taková, že pokud naředim barvu čistě ironem, umožní mi to u většiny odstínů natřít plochu jen jednou vrstvou. Detergent obsaženej v Ironu jednak sníží povrchový napětí, takže barva dobře chytá a zároveň barvu tzv. prodlouží, takže se líp roztírá i ve větší vrstvě. Bohužel, po zaschnutí je ta velká vrstva znát, takže to nevypadá moc dobře.
V současný době používám na ředění destilku a poměr hodně ve prospěch vody. K tomu přidávám X 21 flat baze a nemam problém. Někdy dělám i pět vrstev.
V Ironu s úspěchem peru štětce. :wink:
HLAVNĚ KLID !!!
A DOSTATEK ZELENÝ.

Galerie : viewtopic.php?f=340&t=21941&start=90

Malování : viewtopic.php?f=123&t=16095&start=450

Sculpting : viewtopic.php?f=609&t=65798

A taky : http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB ... =61&t=6593
VašekS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pesa » 06 lis 2010, 17:33

Ahoj,
mám stejný problém jako Gromthar. Barvu na štětec nemůžu rožředit do požadované hustoty. Po rozetření se mi sbaluje do takových podivných kapiček. Vyzkoušel sem jak destilovanou vodu tak ředidlo 061. Nejlepšího výsledu jsem dosáhl tedy s Ironem, ale stále nic moc :( Podklad mám odmaštěný lihem a nastříkán stříbřenkou Gunze C. Použil sem šedou a černou...obě to samé.
Pesa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 07 lis 2010, 21:50

Tvůj problém nemá co dělat s ředěním, ale s tím, že barvy Vallejo potřebují podklad, nejlépe surf a domnívám se, že podklad stříbřenkou Gunze C nebude to pravé ořechové.
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pesa » 07 lis 2010, 22:42

Ne, ne....pod tim je surf Gunze. Jakmile je začnu ředit přestávaj fungovat :( Na samotnej surf jsem je ještě nezkoušel, používám je spíš jen na detaily.
Pesa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod venco » 07 lis 2010, 22:58

viewtopic.php?f=19&t=15722
venco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod steinocher » 08 lis 2010, 20:02

Bez chytračení pánové.Pokud natíráte štětcem tak destilka. Na stříkání 50 na 50 origo ředidlo s destikou. Řešit poměr Barva-destilka nebo origo ředidlo+destilka toho jak se každému zdá,nemá cenu když tam dáte surf od Gunze,co takhle Primer od Vallejo.Surf je tmel a primer podklad.Nechápu proč když používáte nebo chcete používat Vallejo tak k nim mícháte cokoli od Gunze.Jinej výrobce jiné chování barvy.Myšleno:Jiné chování barev na cizí podklad.Vallejo čistič 099 není ředidlo je to čistič.To znamená že pokud to tím naředíte(to jde též,jen při stříkání) tak barva cca na 12 hod.jakoby zgumovatí,ale potom zaschne a je v pohodě.Jen prodloužíte a změníte chování barvy,na čas.Vallejo air jsou už naředěné na stříkání,není nutné ředit,ale nejsou všichni zvyklí na totéž že,Vallejo color na štětec si musí každý naředit jak mu to sedne. :twisted:
Josef Steinocher
steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ols » 14 pro 2010, 21:46

steinocher píše:Na stříkání 50 na 50 origo ředidlo s destikou. Řešit poměr Barva-destilka nebo origo ředidlo+destilka toho jak se každému zdá,nemá cenu

tu je guide od vallejo
http://www.acrylicosvallejo.com/blog/20 ... ers-guide/
6. Although it is not necessary, adding drops of thinner in a ratio of 1:3 is recommended. The thinner does not alter the binding and covering capacity of Model Air.

ked som prvy krat pouzil ten ich thinner tak mi to akorat brutalne ucpalo pistol.. len ma nenapadlo ze ked do pistole od tamiyackeho lacqueru rovno nacpem toto, tak z toho bude lepidlo. ked sa to opucuje ich cleanerom tak sa to riedidlo da pouzivat (na air), v podstate nechapem kde vznikol mytus ze ten thinner je naka sracka (resp. len na stetec) a vsetci pouzivaju 99 (aj na air).
mam olsove ruce
ols

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 14 pro 2010, 22:38

To bude asi tím, že tady jde o Model Color a když je stříkáš, tak ředidlem (jak si sám napsal) pistol akorát ucpeš.
Hotovo:
Marder

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna