Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ředění akrylů Agama

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Ředění akrylů Agama

Příspěvekod tomulinek » 10 črc 2008, 17:58

Aaah, díky za radu, zrovna dnes jsem Iron pořídil a chtěl se ho jít testovat, což by u mě dopadlo špatně (se stříkáním začínám a zápasím). Asi tedy půjdu do Tamyí, ale tam trošku troskotám na nákupu správných odstínů. Model Dragon Tiger I 1:72 má totiž popis barev jen pro Gunze a převodní tabulku (spolehlivou) jsem ještě nenašel. :cry:
rozděláno: Dragon – Tiger I (1:72) ad.

Wings of War Miniatures – zažijte souboje leteckých es z 1. sv. války doma na stole. Více na českých fanstránkách na http://wingsofwar.webnode.cz
tomulinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 10 črc 2008, 18:34

No tak když ti tak vadí ten smrad z gunzáckých céček, proš nekoupíš háčka?
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomulinek » 10 črc 2008, 18:45

No, kdosi mi tvrdil, že Cčka jsou daleko lepší (krytí, stálost). ;) Ale to jsou ty "dobré rady"...

Asi půjdu do Agam (super vzorník s "německými" barvami) s Ironem, popř. rovnou do Tamiyí, pokud ale seženu (jak jsem pochopil ze vzorníků, musí se dost míchat). Snad zítra zvládnu navštívit obchůdek někde po cestě po Hané.

PS: Kamufláž na 1:72 Tigerovi zkusím patinovacím práškem Agama - vypadá dobře. ;)

Wings of War Miniatures – zažijte souboje leteckých es z 1. sv. války doma na stole. Více na českých fanstránkách na http://wingsofwar.webnode.cz
tomulinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 10 črc 2008, 20:33

tomulinek píše:No, kdosi mi tvrdil, že Cčka jsou daleko lepší (krytí, stálost). ;) Ale to jsou ty "dobré rady"...

Asi půjdu do Agam (super vzorník s "německými" barvami) s Ironem, popř. rovnou do Tamiyí, pokud ale seženu (jak jsem pochopil ze vzorníků, musí se dost míchat). Snad zítra zvládnu navštívit obchůdek někde po cestě po Hané.

PS: Kamufláž na 1:72 Tigerovi zkusím patinovacím práškem Agama - vypadá dobře. ;)

Když jsem před několika měsíci řešil jakými barvami stříkat , padla volba na Gunze C . Ne , že bych miloval jejich smrad , ale roli hrála skutečnost , že nabízí všechny odstíny ( včetně Němců ) jaké potřebuji a hlavně pro mne jejich dostupnost . Občas se dostanu do MPM v Hradci Králové a tam mají pouze Gunze C . Většinu jsem taky objednával přez internet , ale prodraží se to . U Gunze H bych musel mít navíc ředidlo Leveling a objednávat bych je musel jen přez internet nebo je shánět při náhodných návštěvách prodejen , kde jsou k mání .
Stříkám , když jsem doma sám a po důkladném vyvětrání nastříkaný model zdaleka nesmrdí tak , jako natřený štětcem barvami syntetickými . Tamia barvy mám jen transparentní a jen díky malé škále odstínů a tím jejich komplikovanějšímu používání , jsem do nich nešel . Je možné , že časem Gunze H začnu používat také , pokud by se pro mne staly dostupnější .
Respirátor budu v uzavřené místnosti používat , sklenici na čištění pistole mám vlastní výroby - to abych ten smrad pokud možno minimalizoval . Svou dílnu nemám .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 10 črc 2008, 20:57

Kalousek Petr píše:U Gunze H bych musel mít navíc ředidlo Leveling a objednávat bych je musel jen přez internet nebo je shánět při náhodných návštěvách prodejen , kde jsou k mání...

Nemusel. Háčka můžeš ředit jakýmkoli ředidlem GSI.
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 11 črc 2008, 20:43

George9 píše:
Kalousek Petr píše:U Gunze H bych musel mít navíc ředidlo Leveling a objednávat bych je musel jen přez internet nebo je shánět při náhodných návštěvách prodejen , kde jsou k mání...

Nemusel. Háčka můžeš ředit jakýmkoli ředidlem GSI.

Jak dlouho schnou ředěný Levelingem a jak Mr Thinnerem ? Jak se tím - či oným ředidlem mění jejich vlastnosti ? Který bys upřednostnil , když pomineš smrad , myslím vlastnostmi a kvalitou ? V prodejně MPM Hradec Králové , jsem z rad prodavače - kolegy modeláře pochopil , že je lepší H-čka ředit Levelingem kvůli schnutí , ze stránek Gunze vyplývá to , co mi radíš . Taky mi nebyl moc doporučován Retarder , že je lepší víc naředit . Já si ho však koupil , poněvadž se mi malinko zasekávala v pistoli matná černá a domnívám se , že u některých barev bude nezbytný , alespoň v min. množství . Moc zkušeností s těmito barvami zatím nemám , ale zdají se mi dost dobrý . :P :oops:
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 11 črc 2008, 21:37

Gunze H mam je pár lahviček. Zkoušel sem ředit Leveling Thinnerem, i obyčejnou vodou z kohoutku. A hádejte jak to dopadlo.

Leveling Thinner to sice rozředil, ale nějak divně, takže v tom plavaly jakýsi kousky něčeho... Do pistole sem to ani necpal, když sem viděl co to provedlo. Ještě že sem to zkoušel v kapkovým množství do platíčka...

Obyč voda z kohoutku to rozředila parádně a chová se to jako v lahvičce, jen řidší... A výsledky v pistoli? Nemam co vytknout. Poprvý sem akorát moc naředil, ale jinak v pohodě, ani zasychání na jehle se nekonalo.

Nevim jakou maj zkušenost ostatní, ale já do Háčkový Gunzy origo ředidlo prostě dávat nebudu a nikdo mě k tomu nepřesvědčí :grin:
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomulinek » 12 črc 2008, 08:54

Jako "stříkací zelenáč" jsem napoprvé s Agamami a Ironem (tím správným) moc velké terno neudělal:
* buď barva málo kryje, stéká a tryska co chvíli prskne větší kapičku (cca 1:2–3 ve prospěch Ironu),
* nebo je barva příliš hustá a tryska se po chvíli ucpe (cca 1:1–2 ve prospěch Ironu).

:?: Čím by to mohlo být? Více míchat a zkusit "tvrdý" poměr 1:2? (Barvu míchám ještě před nalitím do nádobky pistole.)

PS: Používám novou pistoli Fengda 203 s regulací tlaku, čili tam bych problém (snad) nehledal. To už spíš v rukách. B-)
PPS: S kompresorem se trochu peru (část půjde asi reklamovat), ale tlak 1–1,5 bar z něj dostávám.

tomulinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jupp » 12 črc 2008, 14:30

Gunze H jdou ředit obyčejným technickým lihem -absolutně žádnej problém 8) 8)
origo drahý ředidlo je úplně zbytečný...
100.Jäger Division

Wehle Ondřej
jupp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomulinek » 12 črc 2008, 17:52

Nechal jsem si poradit a řešení je jednoduché:
* smradlavě-toxické Mr. Color C poletí oknem (naštěstí jen 2–3 lahvičky),
* Agamy poputují do skříně na štětečkování (Iron se jistě využije na okna ;) ),
* sáhnu po rel. blbuvzdorné kombinaci Tamyia (opět akryl) + líh (z lékárny) – nechal jsem si poradit a po první zkoušce to vypadá fajn (smrdí max. po lihu, schnou rychle, dobře se ředí a pistole lihem pohodově čistí).
PS: Jen kdyby Tamyia začala míchat přímo kamuflážní odstíny... :P

tomulinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 12 črc 2008, 20:01

tomulinek píše:Nechal jsem si poradit a řešení je jednoduché:
* smradlavě-toxické Mr. Color C poletí oknem (naštěstí jen 2–3 lahvičky),
* Agamy poputují do skříně na štětečkování (Iron se jistě využije na okna ;) ),
* sáhnu po rel. blbuvzdorné kombinaci Tamyia (opět akryl) + líh (z lékárny) – nechal jsem si poradit a po první zkoušce to vypadá fajn (smrdí max. po lihu, schnou rychle, dobře se ředí a pistole lihem pohodově čistí).
PS: Jen kdyby Tamyia začala míchat přímo kamuflážní odstíny... :P

Ak ti môžem poradiť, na Tamky používaj na striekanie radšej origo riedidlo X-20A, až tak veľa ho neminieš na riedenie farieb a pištoľ vyčistíš aj liehom, farby majú tak lepšie vlastnosti a robia krajší povrch. Na štetcovanie Tamky riedim Ironom, okenou, ale na počudovanie sa mi osvedčilo aj riedidlo Valejo na striekanie Diluyente thiner diluant, prípadne spolu s Ironom. Je zaujímavé, že na striekanie Valeja je nanič, no na Tamky štetcom ich pekne rozlieva, nerobí mapy, farba aj lepšie kryje a má krajší povrch.
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 12 črc 2008, 20:24

Baryk píše:Gunze H mam je pár lahviček. Zkoušel sem ředit Leveling Thinnerem, i obyčejnou vodou z kohoutku. A hádejte jak to dopadlo.
Obyč voda z kohoutku to rozředila parádně a chová se to jako v lahvičce, jen řidší... A výsledky v pistoli? Nemam co vytknout. Poprvý sem akorát moc naředil, ale jinak v pohodě, ani zasychání na jehle se nekonalo.
Nevim jakou maj zkušenost ostatní, ale já do Háčkový Gunzy origo ředidlo prostě dávat nebudu a nikdo mě k tomu nepřesvědčí :grin:

Většina zkušených modelářů už má tohle laborování dávno za sebou. Čti více jejich zkušenosti tady na fóru v sekci "jak na to", a nebuď "průkopník slepých uliček"Opravdu máš nějaké reálné vysvětlení pro to, že většina zkušených modelářů ředí Gunze originál ředidlem (ať už jakýmkoli), a ne vodou? Btw.., nevím, co u vás teče z kohoutku, ale mohl bych si k vám přijít natočit kýbl vody? :-D :-D
Tomulínek píše: buď barva málo kryje, stéká a tryska co chvíli prskne větší kapičku (cca 1:2–3 ve prospěch Ironu),
* nebo je barva příliš hustá a tryska se po chvíli ucpe (cca 1:1–2 ve prospěch Ironu).
:?: Čím by to mohlo být? VíceJak dlouho schnou ředěný Levelingem a jak Mr Thinnerem ? Jak se tím - či oným ředidlem mění jejich vlastnosti ? Který bys upřednostnil , když pomineš smrad , myslím vlastnostmi a kvalitou ? míchat a zkusit "tvrdý" poměr 1:2? (Barvu míchám ještě před nalitím do nádobky pistole.)
PS: Používám novou pistoli Fengda 203 s regulací tlaku, čili tam bych problém (snad) nehledal. To už spíš v rukách. B-)
PPS: S kompresorem se trochu peru (část půjde asi reklamovat), ale tlak 1–1,5 bar z něj dostávám.

Čti více sekci "jak na to" na tomhle fóru. Zjistíš, že ředění 1:2 je opravdu málo, a tlak 1-1,5 Baru je zbytečně moc :D :D
Kalousek Petr píše:Jak dlouho schnou ředěný Levelingem a jak Mr Thinnerem ? Jak se tím - či oným ředidlem mění jejich vlastnosti ? Který bys upřednostnil , když pomineš smrad , myslím vlastnostmi a kvalitou ?

Ano, máš pravdu, ale to už je další otázka, která je tady na fóru probíraná už miliónkrát...
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomulinek » 12 črc 2008, 22:16

Čti více sekci "jak na to" na tomhle fóru. Zjistíš, že ředění 1:2 je opravdu málo, a tlak 1-1,5 Baru je zbytečně moc :D :D

Ale jo, já to o večerech studuju, ale rady jsou často protichůdné a tak občas ověřuji (bolestně) i v praxi. ;) Třeba Agamy s Ironem mi nějak nešly (asi to není nic pro zelenáče) a občas doporučené Gunze Mr. Color C smrdí až hanba (už chápu vlákno o respirátorech a maskách s filtry) ;). Holt, člověk se zde leccos dozví, ale ne vše sedne každému. Snad pomůže zkušenost v zádech, nedělat/neopakovat alespoň zásadní chyby.

PS: Ad tlak – jasně, já zapomněl dodat, že ho ještě mírním přímo na pistoli...

tomulinek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andrej01 » 09 srp 2008, 13:02

Nevite nahodou nekdo, kde v Praze sehnat isopropyl alkohol? Zatim jsem nesehnal
Andrej01

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ladislav Rehort » 27 srp 2008, 13:07

:? škoda že jsem to nečetl dřív teďka jsem se mordoval a po pul hodině konečně vyčistil pistoli od modré agamy.
už jsem se tu ptal, ale odpovědi se mi nedostalo já používám AGAMI a HUMBROLKI teď mám pár kousků od
MODEL MASTRU. Ale agami mají podle mě hrubší pigment a moc dobře mi nekrijí. po odmaštění mi občas na modelu po zamaskování páskou a odstranění odloupnou tak dejte radu :o :o Dík
Ladislav Rehort

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna