Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stříkací box

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 24 z 26 • 1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26
  • Odpovědět s citací

Re: stříkací box

Příspěvekod right13 » 09 bře 2022, 07:17

ja by som odporucil material s obchodnym nazvom ALUBOND, pouziva sa to na vyrobu reklamnych panelov a mam s tym velmi dobre skusenosti, pouzival som to pocas doktorandskeho studia snad na vsetky technicke pripravky. Je to polyethylen potiahnuty hlinikom. Super mechanicke vlastnosti, da sa to vrtat, da sa to lepit, da sa to srobovat, da sa to rezat silnejsim nozikom a zlomit, da sa to rezat priamociarkou, stolnou pilou. A navyse je to cenovo dostupne.

Pre mna je to volba No.1.
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 09 bře 2022, 09:18

Já plánuji jako materiál použít komorové lexanové desky. Přikládám fotku, která byla v tomto vlákně a kterou jsem se inspiroval.
Přílohy
_MG_8923.jpeg
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 09 bře 2022, 09:24

Jo to je taky super materiál, akorát se mi moc nelíbí u těch desek potažené tím hliníkem hlavně důvod že je vodivý takže jedině uzemnit, radši bych šel do dvojitého krytí - celoplast. Ale přivedl jsi mě na myšlenku že se v reklamkách používají tak 5mm plastové desky a nebo ten komůrkový plast.Po ukončení životnosti boxu to po odstrojení můžu s klidným ekologickým svědomím vyhodit do plastů :)
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 09 bře 2022, 09:34

Ještě doplním, že ze spodní strany samolepící nožičky jako se používají na nábytek proti poškrábání podlahy aby mi plastový box necestoval po stole. Přívod 230V, šňůrový vypínač a osvětlení, v dnešní době LED a jsou dvě možnosti buď LED pásek přes elektronický trafo které by se dalo na zadní stranu a do boxu nalepit LED pásky a nebo svítidlo už s předřadníkem na 230V třeba podhledové umístit do otvoru v horním díle boxu. Barvu světla studená bílá. Ta teplá bílá svítí do žluta takže to zkresluje odstíny. Asi bych šel do toho LED pásku kvůli místu a váze. No a dostávám se k ventilátoru, pokud má někdo možnost a může vytáhnout takovou tu hliníkovou trubku průměru 100mm někam, třeba z okna tak bych šel do ventilátoru do koupelny a foukat to rovnou nějak pryč. Je levný, plastový a nějaké obavy z jiskření se nebojím nebo někdo by se bál??
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 09 bře 2022, 11:00

no, ja to skor povazujem za vyhodu, uzemnit o radiator (alebo iny kov) je to najmenej. Problem je, ze pri pohybe vzduchu a obzvlast, ked obsahuje ciastocky niecoho, vznika na nevodivych plochach staticky naboj. To moze byt pri tych plastovych boxoch problem a nieje vylucene, ze vznikne iskra. Nepravdepodobne, ale nie vylucene.

co sa tyka ventilatora, ak to chcete tahat cez velku 100mm hadicu von oknom, tak jednoznacne potrubny ventilator, ma inu konstrukciu a je stavany na velky staticky tlak (to je to, co potrebujeme, aby to "tahalo"). Su sice trosku drahsie, ale mozu byt polozene hocikde mimo stol, v rure a su tiche.
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 10 bře 2022, 16:08

Kolik tak W by měl mít ten ventilátor?
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 10 bře 2022, 17:16

https://www.specialnizahradnictvi.cz/ve ... 3-h-100mm/ napr. toto by malo boooohate stacit
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 10 bře 2022, 19:26

Snažím se zorientovat v těch ventilátorech a nějaký vybrat. Zatím asi favorit je tento 25W. Myslíte, že by stačil jeden, nebo lepší dát dva? https://www.multivac.cz/media/cache/fil ... -style.pdf
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 14 bře 2022, 08:40

E-Style bohatě stačí a zase to nepřeháněj s tím výkonem, protože dejme tomu jako příklad, máš pokoj třeba 20m2 krát běžná výška 2,6m tedy 52kubíků mínus nábytek. Takže ventilátor 100mm má 90m3/h takže za 1/2 hodiny ti veme 45kubíků a to máš vyměněný vzduch v celým pokoji. Jen upozorním, že co vysaješ tak potřebuješ někde nabrat. Takže podle mě ti 1ks 100mm a nebo přinejhorším ta 120mm bohatě stačí. Nebo se zeptat ostatních co už něco takovýho použivají jaký mají s tím zkušenosti.
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 14 bře 2022, 18:18

Sione, díky za věcnou odpověď. V tomhle se vůbec nevyznám, takže teď když to řeším kvůli tomu boxu, snažím se v tom nějak zorientovat a zjišťovat rady a zkušenosti od ostatních.

Po tom E-Stylu jsem vybral ještě tento https://www.ventilatory-prodej.cz/koupe ... 50-s-na-wc
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 15 bře 2022, 11:49

Na stejné stránce jako ten odkaz jsou ventilátory Kanlux stačí ty EOLxxxB kde místo x je číslo o průměru ventilátoru takže 100,120,150 a to B je základní model.Jsou dost rozšířený tak se koukni v okolí do elektra kdo je prodává a prohlídni si je jestli by ti to vyhovovalo.
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 15 bře 2022, 15:18

38dB hlucnost plus nizkofrekvencny aerodynamicky hluk z hadice. Vidim, ze pohodlne pracovne podmienky tu maju nastavenu latku hodne nizko lol.

Ja osobne by som ani okom nezastavil na vetraku, co ma blizko 30dB. Ale proti gustu ...
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 17 bře 2022, 22:41

right13 píše:38dB hlucnost plus nizkofrekvencny aerodynamicky hluk z hadice. Vidim, ze pohodlne pracovne podmienky tu maju nastavenu latku hodne nizko lol.

Ja osobne by som ani okom nezastavil na vetraku, co ma blizko 30dB. Ale proti gustu ...

Zatím jsem nenašel větrák co má 20W+ s nižší hlučností. Pokud o něčem víš, budu rád za tip.... :)
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 18 bře 2022, 19:29

Jelikož Ti s největší pravděpodobností bude někde v místnosti pracovat i kompresor, pak bych tu hlučnost ventilátoru neviděl jako zásadní problém. Zkus si změřit, samozřejmě jen hrubo orientačně, hlučnost svého modelářského pracoviště, např. jen se zapnutým počítačem, a myslím si, že pokud nejsi netopýr, jsou zde proklamované hodnoty pro potřeby běžného modeláře, zbytečné. Pochopitelně pokud nestříkáš několik hodin v kuse. Ale to dle mého nevydrží ani kompresor a ani Tvoje ruka. Tím nezpochybňuji nutnost zvukové hygieny, ale opravdu Ti ten ventilátor poběží několik hodin?. Navíc bude asi upíchnutý někde u stropu, tak že u něj nebudeš sedět v bezprostřední blízkosti. Za mě zbytečný stress a hledání dokonalosti za každou cenu. Jinak samozřejmě, v případě obzvláště citlivých jedinců, existuje poměrně široké spektrum prostředků ochrany proti hluku. ;-I . Ale pro sichr si opravdu přes mobilní telefon změř onu hladinu hluku ať víš co těch 38dB obnáší.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 19 bře 2022, 10:08

markII píše:Jelikož Ti s největší pravděpodobností bude někde v místnosti pracovat i kompresor, pak bych tu hlučnost ventilátoru neviděl jako zásadní problém. Zkus si změřit, samozřejmě jen hrubo orientačně, hlučnost svého modelářského pracoviště, např. jen se zapnutým počítačem, a myslím si, že pokud nejsi netopýr, jsou zde proklamované hodnoty pro potřeby běžného modeláře, zbytečné. Pochopitelně pokud nestříkáš několik hodin v kuse. Ale to dle mého nevydrží ani kompresor a ani Tvoje ruka. Tím nezpochybňuji nutnost zvukové hygieny, ale opravdu Ti ten ventilátor poběží několik hodin?. Navíc bude asi upíchnutý někde u stropu, tak že u něj nebudeš sedět v bezprostřední blízkosti. Za mě zbytečný stress a hledání dokonalosti za každou cenu. Jinak samozřejmě, v případě obzvláště citlivých jedinců, existuje poměrně široké spektrum prostředků ochrany proti hluku. ;-I . Ale pro sichr si opravdu přes mobilní telefon změř onu hladinu hluku ať víš co těch 38dB obnáší.

Přesně tohle si taky myslím. Když jsem vybíral ventilátor, koukal jsem právě i na hlučnost kompresoru. Jak říkáš, určitě nestříkám několik hodin v kuse. Mám Fengdu AS-186 a ta by dle parametrů měla mít hlučnost 47 dB. Zkoušel jsem teď dvě appky na měření dB. Nejdřív jsem zkusil měřit hudbu přes věž, to bylo necelých 70 dB a pak samozřejmě zapnutý kompresor a to bylo taky něco přes 60 dB. Samozřejmě je otázka, jak tyhle appky v mobilu to dokáží správně naměřit, ale aspoň něco pro představu.
Petr Mazanec

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 24 z 26 • 1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna