Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

pistole Fengda

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 23 z 125 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 125
  • Odpovědět s citací

Re: pistole Fengda

Příspěvekod Baryk » 14 srp 2008, 08:35

Jo nechá se to utěsnit klasickou teflonovou páskou, ale dost blbě se díky velikosti namotává. Je dobrý jí namotávat tak, aby se při zatáčení trysky neroznotávala, ale tak se to dělá u všeho co se tim utěsňuje. Použil sem jí jako nouzový řešení, když sem čekal na nový těsnění (50 Kč u PlusModelu, na ModelBrnu u Rotscheina -bude i v Plzni- sem koupil 2 do zásoby 20Kč/kus). První sem bral od PlusModelu (i přes tu cenu), páč sou to budějčácí a prodavač v modeláku mi ho od nich přivez, takže sem to měl bez poštovnýho.

Takhle vypadá mý těsnění se kterým funguju... Je vidět že by lůžko (to mezi červenou značkou na druhý fotce - po celým obvodě) mohlo bejt možná trochu větší (to se uvidí nejlíp na novým těsnění). Ale chce to zkoušet a zkoušet abys to nepřehnal... Těsnění sem zatim nový nedával, páč se docela blbě mění (moc malinký na mý chromý ruce :grin: ) a navíc to stále funguje a rozebírání sem omezil na nutný minimum, až když je to hodně zasraný a nevrací se jehla - to je pro mě znamení k rozebrání (vyndavám i upínák jehly s celým mechanismem včetně spouště) a důkladnýmu vyčištění a máznutí jehly.
Fengda-1.JPG

Fengda-2.JPG

Kdyby se někomu zdálo že mam pistol zahnojenou, tak nespí, je to tak, ale tak drsný to ještě neni. Velký čištění teprv příde :grin:
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod turbo32 » 17 srp 2008, 16:27

diky moc sefe. urcite s tym nieco spravim [-o<
turbo32

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 28 zář 2008, 16:40

Zdravím_porvé jsem dělal komplet čištění přední části (BD-203) - vyčistil jehlu a komplet prostor mezi kalíškem a tryskou, když jsem všechno složil, tak zase pěkně stříká, ale zjistil jsem, že když ucpu předek a chci nechat probublat ředidlo zpátky do kalíšku, tak se nic neděje - vzduch nikde neuniká, ani do kalíšku, prostě jako bych spoušť ani nezmáčknul. Nevíte pls někdo, kde by mohl být problém - díval jsem se na to, ale všechno vypadá ormálně. Díky moc za tip.
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 28 zář 2008, 19:01

Novio* píše:Zdravím_porvé jsem dělal komplet čištění přední části (BD-203) - vyčistil jehlu a komplet prostor mezi kalíškem a tryskou, když jsem všechno složil, tak zase pěkně stříká, ale zjistil jsem, že když ucpu předek a chci nechat probublat ředidlo zpátky do kalíšku, tak se nic neděje - vzduch nikde neuniká, ani do kalíšku, prostě jako bych spoušť ani nezmáčknul. Nevíte pls někdo, kde by mohl být problém - díval jsem se na to, ale všechno vypadá ormálně. Díky moc za tip.

K tomudle problému mě napadaj jen dvě možný řešení.

Při probublávání to chce otevřít jehlu -> spoušť dolu a dozadu, jako když stříkáš, jen ucpeš prstem divuzor. Pokud ti předtim probublávalo i bez pohybu jehlou, tak ti to muselo i bez pohybu jehly stříkat. To je špatně, proto má jehla vratnou pružinu, aby při správným seřízení a uvolnění spouště byla tryska uzavřená. Při zmáčknutí spouště by měl jít jen vzduch.

A druhá možnost je, že neni utažená upínací matice jehly, ale to by ti ani nestříkalo, když to neprobublává...

Nic jinýho, co by tvuj problém mohlo způsobit mě nenapadá, maximálně špína a přilepená jehla, ale při vyčištěná pistoli je to kravina.
Vladimír Bareš
Rozdělaný:

druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 28 zář 2008, 23:37

Baryk píše:
Novio* píše:Zdravím_porvé jsem dělal komplet čištění přední části (BD-203) - vyčistil jehlu a komplet prostor mezi kalíškem a tryskou, když jsem všechno složil, tak zase pěkně stříká, ale zjistil jsem, že když ucpu předek a chci nechat probublat ředidlo zpátky do kalíšku, tak se nic neděje - vzduch nikde neuniká, ani do kalíšku, prostě jako bych spoušť ani nezmáčknul. Nevíte pls někdo, kde by mohl být problém - díval jsem se na to, ale všechno vypadá ormálně. Díky moc za tip.

K tomudle problému mě napadaj jen dvě možný řešení.

Při probublávání to chce otevřít jehlu -> spoušť dolu a dozadu, jako když stříkáš, jen ucpeš prstem divuzor. Pokud ti předtim probublávalo i bez pohybu jehlou, tak ti to muselo i bez pohybu jehly stříkat. To je špatně, proto má jehla vratnou pružinu, aby při správným seřízení a uvolnění spouště byla tryska uzavřená. Při zmáčknutí spouště by měl jít jen vzduch.

A druhá možnost je, že neni utažená upínací matice jehly, ale to by ti ani nestříkalo, když to neprobublává...

Nic jinýho, co by tvuj problém mohlo způsobit mě nenapadá, maximálně špína a přilepená jehla, ale při vyčištěná pistoli je to kravina.

No ono při probublávání vždycky zasunu jehlu až do kalíšku, potom sundám kryt jehly a ucpu špičku trysky kapesníkem. Jinak při stříkání vše funguje dobře - při stlačení spouště jen plyn, po potáhnutí barva. Doposud mi to krásně probublalo, ředidlo jsem z kalíšku vylel bokem, vratil jehlu, jen né až do trysky a bylo to. Teď mám všechno čisté, říkal jsem si, že musí být něco ucpané, ale barva krásné stříká a ven z pistole jde vzduch bez problémů. No zkusím znovu rozebrat a podívat se, co stojí plynu v cestě mezi vstupem plynu do prostoru kolem trysky a kalíškem - snad jsem tam něco nezkazil : ( ... Jinak díky za tip
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 29 zář 2008, 07:06

Novio* píše:No ono při probublávání vždycky zasunu jehlu až do kalíšku, potom sundám kryt jehly a ucpu špičku trysky kapesníkem. Jinak při stříkání vše funguje dobře - při stlačení spouště jen plyn, po potáhnutí barva. Doposud mi to krásně probublalo, ředidlo jsem z kalíšku vylel bokem, vratil jehlu, jen né až do trysky a bylo to. Teď mám všechno čisté, říkal jsem si, že musí být něco ucpané, ale barva krásné stříká a ven z pistole jde vzduch bez problémů. No zkusím znovu rozebrat a podívat se, co stojí plynu v cestě mezi vstupem plynu do prostoru kolem trysky a kalíškem - snad jsem tam něco nezkazil : ( ... Jinak díky za tip

No mam takovej pocit, že v cestě stojí sundanej kryt jehly (díl 1 na obrázku v odkazu) a tryska ucpaná kapesníkem.
Ono totiž při stříkání de vzduch kolem trysky a barva tryskou, a když ucpeš přímo trysku, tak vzduch kterej de kolem ní, nemá šanci se tam dostat, páč prostě nemá kudy. Zkus ten kryt jehly nechat našroubovanej a jen ho zvenku ucpi (vzhledem k bočním prořezům to prstem asi nepude, tak třeba již zmiňovanej kapesník) a uvidíš, že se ti vzuch do kalíšku dostane, protože bude mít prostor "protéct".
Jinak při probublávání stačí jehlu otevřít spouští, ale to je věc druhá.
Vladimír Bareš
Rozdělaný:

druhý čeká kriminál
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 30 zář 2008, 02:28

Baryk píše:No mam takovej pocit, že v cestě stojí sundanej kryt jehly (díl 1 na obrázku v odkazu) a tryska ucpaná kapesníkem.
Ono totiž při stříkání de vzduch kolem trysky a barva tryskou, a když ucpeš přímo trysku, tak vzduch kterej de kolem ní, nemá šanci se tam dostat, páč prostě nemá kudy. Zkus ten kryt jehly nechat našroubovanej a jen ho zvenku ucpi (vzhledem k bočním prořezům to prstem asi nepude, tak třeba již zmiňovanej kapesník) a uvidíš, že se ti vzuch do kalíšku dostane, protože bude mít prostor "protéct".
Jinak při probublávání stačí jehlu otevřít spouští, ale to je věc druhá.

Díky za tip-v tom byl opravdu zakopaný pes, měl jsem to rpzebrané a jak jsem podrobně koumal kama jde barva a kama jde vzduch, tak mi to cvaklo - aspoň už vím jak to vlastně všechno funguje.

Ale aby toho nebylo málo, tak jsem vzápětí narazil na další nemilý problém : ( Stříkal jsem naředěnou bílou barvou Vallejo řady game color v poměru cca 5/1 a barva mi stříkala každou chvilku nějak jinak - výjmečně to šlo opravdu pěkně, ale většinou mi barva jakoby prskala, ale ne všechna - prostě stříkala normálně plus dělala i větší kapky. Nato někdy zase dělala skoro jen ty větší kapky atd. Přemýšlel jsem čím by to mohlo být a všimnul jsem si, že na jehle se tvoří nános barvy, tak jsem se to snažil vyčistit štětcem namočeným v lihu, ale pistole vzápětí zase stříkala nějak divně a následně nestříkala vůbec - ucpala se tryska. Pistoli mám opět komplet vyčištěnou, ale než se pustím do dalšího stříkání, tak bych se chtěl optat, co je nejspíš špatně: přemýšlel jsem, jestli není španá tryska, ale zase když to občas stříkalo i normálně tak nevím.

Nebo je problém jen v tom zasychaní na jehle? - dá se to nějak omezit? - popř. když už dojde k obalení jehly barvou, jak to čistíte? Slyšel jsem že se to u akrylů stává, ale mě to začalo blbnout už po chvilce stříkání. Nevím jetli to není jen použitou barvou, ale stejně se chovala i akrylová Agama (taky bílá) naředěná Ironem o kterém jsem tady četl, že se s ním agamy stříkají dobře.

Až mi dorazí Tamiyácké ředidlo, tak vyzkouším nějakou Tamku naředěnou 5/1 (eliminuju možnost viny barvy) a zkusím, jestli není chyba v pistoli, ale prozatím nevíte pls kde by mohl být problém? _ Díky moc za tipy, s pistolí zápolím už nějaký čas, ale ještě se mi nepodařilo nastříkat pěkný povrch.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 30 zář 2008, 07:08

Tak s timdle už mě nenapadá čim by to mohlo bejt. S Vallejama zkušenost nemam.
U akrylovejch Agam se tomu asi nevyhneš. Některý mi dou krásně, ikdyž sou naředěný jen vodou z kohoutku bez zpomalovače(zbytky než sem objevil Iron), s Ironem dou taky krásně, lepší než voda (ale těžko říct, na vzorcích ze stejný lahvičky sem nezkoušel). Ale taky už se mi stalo, že mi barva (akryl Agama) ucpávala pistoli ať sem ředil, ironem, nebo dodonce lihem a bylo fuk v jakým poměru. Tam by možná pomohlo přecedit, ale to sem nezkoušel, a rovnou Agamu vyhodil, páč mě dokonale nas..la a koupil sem Tamku.
obalení jehly čistim uchošťouchem bohatě nasátým lihem (jakejkoli akryl) nebo purisolem (v případě Sidoluxu). Opatrně uchošťouch strčim do difuzoru (de mi tam akorát bez vůle), napíchnu na jehlu a párkrát s nim otočim. Vyčistí mi jak jehlu, tak vnitřek difuzoru.
Jen doplnim, že mam Fengdu 130.
Vladimír Bareš
Rozdělaný:

druhý čeká kriminál
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 30 zář 2008, 08:46

Zkus Valeja ředit jejich čističem -tuším Airbrush Claener 099? (někdo ředí Ironem). Akrylový Agamy taky nic moc. Zkoušel jsem Iron a bylo to o trošku lepší, ale stříkal jsem jen větší plochy. O obojím se tu na fóru hovořilo.
viewtopic.php?f=19&t=16923&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Valejo#p279756
viewtopic.php?f=19&t=17141&hilit=Valejo
viewtopic.php?f=19&t=5314&hilit=+Valejo
viewtopic.php?f=19&t=15722&hilit=+Valejo stačí hledat :wink:
Mimichodem mám BD-203 s tryskou 0,3mm
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 30 zář 2008, 09:25

Jehla se nesmi hlavne otirat lihem :!: Dojde ke srazeni barvy a vetreni pucku do trysky a nebo tam zavzlina lih a barvu srazi uvnitr trysky. Na otirani je nejlepsi usatko namocene do cistice 099. Pri redeni barev Ironem, je zasychani na trysce mensi. Jediny co z Valej nejde redit ironem, je lak. Ale to najdes jiste v tech tematech co na ne mas odkaz vyse od Milana.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 30 zář 2008, 13:25

Díky za tipy, zkusím tedy obstarat ten čistič a jehlu nečistit lihem. Jinak většinu těch postovaných témat jsem měl pročtené, jen mě právě zarazilo, jak rychle mi ta barva obalila jehlu. Mmch. po stříkání vallejo se pistole může profouknout lihem, nebo radějí vodou a potom tím čističem?_Díky
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 01 říj 2008, 20:24

Mam potíže se fengdou 203 jak už tu bylo psáno. Stříká to i když zmáčknu spoušt jen dolu (a to by měl jít z pistole jen vzduch ne??)

Dále když leji barvu do nádobky, tak ta vytýka předkem pistole ven (nevim jak jinak to tam nazvat) tudíž jsem dneska skončil jako prase nejen já ale i podlaha (budu jistě pochválen rodičovským sborem)

Prská to barvu jak prase.

Co s tím dobří lidé??
Tomáš Stránský
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 02 říj 2008, 01:33

Desaix píše:Mam potíže se fengdou 203 jak už tu bylo psáno. Stříká to i když zmáčknu spoušt jen dolu (a to by měl jít z pistole jen vzduch ne??)

Dále když leji barvu do nádobky, tak ta vytýka předkem pistole ven (nevim jak jinak to tam nazvat) tudíž jsem dneska skončil jako prase nejen já ale i podlaha (budu jistě pochválen rodičovským sborem)

Prská to barvu jak prase.

Co s tím dobří lidé??

Podle mně špatně usazená jehla, možná uvolněná - tedy zkusit jehlu uvolnit a jemně jí zkusit zasunout do trysky až na doraz a potom utáhnout. Jinak nevím, snad zkontrolovat těsnění v přední části, jestli ti barva nejde do prostoru pro vzduch.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 02 říj 2008, 10:45

takže jestli to chápu správěn tak jehlu mám dát tak, aby víc čuměla z trysky?? JO tady asi bude zakopanej pes páč ta jehla kouká z trysky jen hrozně málo. Je sotva vidět.
Tomáš Stránský
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 02 říj 2008, 11:35

Desaix píše:takže jestli to chápu správěn tak jehlu mám dát tak, aby víc čuměla z trysky?? JO tady asi bude zakopanej pes páč ta jehla kouká z trysky jen hrozně málo. Je sotva vidět.

Jehla ma koukat tak neco okolo 1-2mm. Povol vzadu svernou matku jehly, jehlu strc do trysky na doraz (ale jemne) a tu matku zase utahni. Spoust musi byt pritom vepredu. Pokud pustis vzduch, tak by barva vubec nemela jit ven, to az pri potahovani spouste dozadu. Cim vic je spoust stazena dozadu, tim vic jde barvy.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 23 z 125 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 125

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna