Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Iwata alebo Harder & Steenbeck

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 23 z 37 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37
  • Odpovědět s citací

Re: Iwata alebo Harder & Steenbeck

Příspěvekod Recoil » 11 zář 2023, 12:31

Atlis píše:..... Ale keď už si u nich - práve na mäkké prechody, nie na detaily, sú trysky ako 0,18 určené, čo iste vieš. Kto potrebuje kresliť ostré prechody od ruky, šiahne kľudne aj po 0,35mm tryske...

(Po vyvážení CM-C) si dovolím opäť s Tebou nesúhlasiť. Toto je tabuľka jednotlivých rád IWATY a ich určenie.

Najvyššia sú Custom Microny (1) za nimi HP (2) Eclipse (3) atď.

https://airbrushes.com/iwata.php
Přílohy
Screenshot_20230911_132743_Gallery.jpg
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 zář 2023, 12:40

Ach, tabuľkový argument pre začiatočníkov, iba to sme potrebovali ku šťastiu. Myslel som, že sa bavíme na úrovni. A ešte napíš, že Gunze sa do pištole smie riediť iba riedidlom Gunze, lebo tak napísal výrobca... (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 12 zář 2023, 09:52

...pod odkazom, ktorý som dal sa skrýva veľa informácií "na úrovni".

Takisto neviem, čo Ti napísať k "mäkkým prechodom". Tieňovanie, (či mäkké prechody), zvládne hocijaká malá tryska (s jemnou atomizáciou) bez prskania. Čiže vlastne vsetky značkové (aj neznačkové)- a/b. Príde mi zbytočne -za nás oboch- o tom "mudrovať", prepáč...

Microny sú na detaily, o čom sa snažil presvedčiť Ťa aj odkazom na web (na predchádzajúcej strane). Ale je to samozrejme pre všetkých, ktorí si nevedia vybrať model od Iwaty.

Marian, máš vynikajúcu (!) ilustračnú pištoľ, vieš to s ňou, sedí Ti v ruke tak si ju uži ;-I . To myslím absolútne bez irónie (!).

.....

Ak by sa mňa niekto opýtal, či Iwata, alebo HS, dnes by som odporučil Iwatu. Model CM-C. Ale napísal by som aj prečo:

-bez akejkoľvek prestavby zvládne s hlavou 0.18 (šikovníci aj s 0.23) všetko (farby) od 1/144 po 1/32

-kalíšok uzatváraťeľný:
(spomaľuje zosychanie vodou riediteľných farieb,
umožňuje čistenie pomocou backflow bez prskania farby z kalíšku, C veľkosť je dizajnovaná na miešanie farieb v kalíšku, s pištoľou je možné manipulovať-nakláňať do strán, bez vyliatia farby..)

-používam aj na ilustračný grafický a/b, s alternatívnou podporou ruky. Je teda hodne univerzálna. Od modelov malých a väčších mierok až po ilustrácie, či a/b dielňu bez prestavby..

- revízny otvor v tele- kto bude mať potrebu, bude cez neho lubrikovať, alebo uťahovať uloženie ihly pre tesnenie (PTFE). Ja cez neho hlavne kontrolujem stav čistoty ihly. Akonáhle vidím v otvore farbu na ihle, viem, že som prasa a pistoľ si pýta vyčistiť. Zároveň viem, že PTFE nestesní a cez revízny otvor sa to utiahne (nerobil som ešte). Toto majú len Microny, ak sa nemýlim (Fengdy nerátam). Badgeru musíte poslať a/b na výmenu PTFE do USA. To som robil raz a bolo to absolútne bez problémov. Po mailovej komunikácii mi na moju adresu prišiel kuriér UPS a nič som neplatil ani len za poštu (!). Badger zákazníkom sľuboval doživotný bezplatný servis a potvrdzujem, že to fungovalo. Či stále...neviem.

...

HS bez prestavby hlavy a kalíšku nema taký rozsah použitia. To samoztejme neznamená, že je horšia. Je špecializovanejšia (s tryskou 0.15) a musí sa s ňou vedieť. Iwaty sú blbuvzdorné (myslené v dobrom). Iwata stavia špecializované telá, HS sú o prestavbách- tak to vidím ja..

...

Myslím si, že potenciál tela C odhadli aj výrobcovia Mr Hobby a preto zvoliliy pre modelárov alternatívnu verziu 770/771, ktorá sa Micronu približuje. Ergonómia spúšte je však iná, revízny otvor chýba...

Nikto nemusí so mnou súhlasiť, výber je veľký. (Atlis má kratší a/b, ale myslím, že nakoniec by mu to bolo podľa mňa jedno- striekal by úspešne aj s dlhšou verziou). Takisto kopec iných modelárov tu má skvele nastriekané modely a vždy je to hlavne o zameraní, chuti, trpezlivosti atď. Ja som chcel s touto pištoľou univerzálnosť bez kompromisu...

Na záver porovnanie dĺžok CM, HP a Velocity.

..a ešte dve tabuľky- snáď pre lepšiu orientáciu medzi Iwatami.

Čaute
Přílohy
20230911_184808.jpg
Screenshot_20230911_210945_Chrome.jpg
Screenshot_20230911_210950_Chrome.jpg
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monti12 » 18 zář 2023, 15:33

Zdravím pánové,
jdu pro radu za zkušenějšími a šikovnějšími. Primárně dělám modely-karoserie pro autodráhové a RC modely v měřítku 1:28, tedy žádné velké detaily, modely jezdí, bourají, otloukají se, atd... Ke své velké spokojenosti používám HS Evolution Silverline a na finální lakování pak HS Ultra (kalíšek je přesně na jednu vrstvu laku), barvy/laky pak MRP a Gunze. Přechody mezi barvami dělám většinově pomocí maskovací pásky, případně pomocí maskovací hmoty od MRP.

To s čím bojuji, a ne vždy úspěšně udělám, jsou tenké čáry bez maskování, např. pro filtrační mřížky, linky mezi barevnými přechody, světla atd... Když pominu třes rukou, tak mne nejvíc trápí dávkování barvy. Někdy prostě to foukne o kousíček víc než bych si přál a retuš je na světě. Na zkouškách i realizacích jsem toho nafoukal docela dost - ono to jde výborně tmavou barvou na bílý podklad (zavináče, smyčky, tečky, čárky i kosočtverce), ale když mám např. na tmavou barvu dostat bílou, pak to znamená 3-4 vrstvy než se to překryje. A někdy to prostě tu barvu nefoukne a když přitlačím, tak je tam už toho moc.

Proto bych se rád zeptal na váš názor, zda Iwata HP-CP 0,20 by v tomto byla přínosem, nebo jít do jiného modelu, případně se vrátit na cvičiště a foukat a foukat s HS.

Díky moc,
Petr

ps. laborování s barvou a jejím případným ředěním mám za sebou, pistolky jsou čisté, ředění čištění používám různé od origo až po aceton
monti12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 18 zář 2023, 19:48

Heh, tak jsem se podival co to je ta Iwata CM-C. Pistole za 15 000,-. Se nedivim, že je taková skvělá, ještě aby ne, za ty peníze... Ale obávám se, že 95% lidí si ji nekoupí ;)
A trochu nechápu jaký má smysl srovnávat ji s Harderkou za 3-6 tisíc... Jako jo, zajímavá rada, ale ve stylu nekupujte si Mercedes, jděte do Rolls Royce...

Myslím, že právě většina modelářů bude řešit Iwaty v mnohem nižší cenové hladině, takže co je alternativa třeba k Evolution nebo Infinitce ?

(btw, nerikam ze zrovna ja jsem nemel ve zlatych casech cukani koupit CM, ale zlate casy skoncily, volne goldy nejsou, ale treba bych rad nejakou Iwatu vyzkousel, ovsem superluxusni trida je nedostupna. (Chapu pokud ma nekdo AB jako job, tak ze jeden piece mu zaplati nekolik drahych pistoli z fleku, ale vesmes tu lide stale resi vesmes low cost...)

Diky.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 18 zář 2023, 21:12

Stačí chvíli nekupovat modely a máš i na dve.-))
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 18 zář 2023, 21:42

monti12 - zabudol si napísať akú trysku máš na tých H&S ale predpokladám že 0.2mm. Pokiaľ pokukuješ po HP-CP osobne by som doporučil trysku 0.3mm. Z vlastnej skúsenosti si dovolím tvrdiť že s 0.3mm HP-CP dokážem striekať tak isto tenké čiary ako s 0.2mm Evolution pričom HP-CP je omnoho menej náročná na údržbu a čistenie. Pokiaľ nepotrebuješ nastaviteľný doraz ihly tú istú službu urobí aj 0.3 HP-CR .
P.S. Ak preskroluješ toto vlákno pár strán dozadu, nielen pre modely automobilov tam nájdeš pozitívne referencie na GSI PS-290 s tryskou dokonca 0.5mm
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 19 zář 2023, 06:06

Možno mi niečo uniklo, ale teraz si nevedel, čo CM-C je:

Al CZ píše:Heh, tak jsem se podival co to je ta Iwata CM-C. Pistole za 15 000,-. Se nedivim, že je taková skvělá, ještě aby ne, za ty peníze...

Ale v minulosti si mal nutkanie ju kúpiť?

Al CZ píše:btw, nerikam ze zrovna ja jsem nemel ve zlatych casech cukani koupit CM, ale zlate casy skoncily, volne goldy nejsou

pat.jpg

@monti12 - pokiaľ máš problém s kontrolou spúšte, tak používaj needle stop/obmedzovač chodu ihlice. Neznamená to však, že tým úplne zabrániš problému s rovnomernou vrstvou. To sa pri linkách robí bez maskovania skutočne ťažko. HS robí do Evo a Infinity tzv. Quick Fix, do Ultry nepasuje, ale do Evo, ak ho tam nemáš, si ho dokúpiť môžeš (sú dve verzie - z Evo aj Infinity, pasujú oba). Na laky by som kúpil Gunze PS-290. Na to HS jednoducho odpoveď nemá.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 19 zář 2023, 10:26

monti12 píše:
To s čím bojuji, a ne vždy úspěšně udělám, jsou tenké čáry bez maskování, např. pro filtrační mřížky, linky mezi barevnými přechody, světla atd... Když pominu třes rukou, tak mne nejvíc trápí dávkování barvy. Někdy prostě to foukne o kousíček víc než bych si přál a retuš je na světě. Na zkouškách i realizacích jsem toho nafoukal docela dost - ono to jde výborně tmavou barvou na bílý podklad (zavináče, smyčky, tečky, čárky i kosočtverce), ale když mám např. na tmavou barvu dostat bílou, pak to znamená 3-4 vrstvy než se to překryje. A někdy to prostě tu barvu nefoukne a když přitlačím, tak je tam už toho moc.

Proto bych se rád zeptal na váš názor, zda Iwata HP-CP 0,20 by v tomto byla přínosem, nebo jít do jiného modelu, případně se vrátit na cvičiště a foukat a foukat s HS.

Díky moc,
Petr

ps. laborování s barvou a jejím případným ředěním mám za sebou, pistolky jsou čisté, ředění čištění používám různé od origo až po aceton

Atlis Ti radí dobre s dorazom, ale aj tak som si nie istý, či som dobre pochopil tvoju žiadosť.

...Freehand linky, prechody medzi farbami, svetlá? -fotka by nebola??

Freehand linky bez trasu rúk nepôjdu..., prechody medzi farbami sa dajú "zamaskovať" aj pri trasľavej ruke, inak riesiť "makkou" maskou (gumou, levitujúcou maskou..ale to si už asi skúšal).

Biele linky striekaj opačne: biely základ, tenká maskovacia páska hrúbky požadovanej linky a na to tmavý odtieň...Zložitejšie tvary snáď vyrezať z pásky...buď konkrétnejší, pošli fotku motívov.

Inak dobre kryjú nepriehľadné farby, chemicky nereagujúce s podkladom. Createx je používaný medzi RC, ale použitie môže byť záludné- vyrába sa k tomu kopec riedidiel a aditív a treba si to naštudovať...

0.2 tryska je malá tryska, detaily s ňou musia ísť...Keď to "nefoukne", tak je zaschnutá farba na ihle- sleduj si ju(!)- musí býť "kovovo" čistá. Výber farieb je tu dôležitý ako aj stav a údržba a/b. MRP a Gunze by nemali byť problém..

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 19 zář 2023, 11:00

ATLIS: No věděl jsem,že existuje pistole Custom Micron :) ale, ze ma zkratku CM mi doslo az teraz. A nejake CM-C jsem neresil, byl to jen chvilkový nápad...

POJISTOVAK: Teď prakticky nic nekupuji, mám stop stav. Je tolik krasnych modelu, ale pokud opet nechci zit v modelarskem krame, jest nutno se ovladnout. Navic mam novy zivotni cil a do nej se kity moc nehodi.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 19 zář 2023, 11:20

Jo tomu rozumim, taky jsem rozprodal kitnik a trikrat popremyslim nez neco koupit. ne ze by na to nebylo, ale jou jine priority
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 19 zář 2023, 17:58

Recoil píše:dnes by som odporučil Iwatu. Model CM-C. hlavou 0.18 (šikovníci aj s 0.23)

Hledal jsem, ale nikde na eshopech ji už 0,18 nevedou...má nástupce?
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 19 zář 2023, 18:27

https://foxystudio.com/product/iwata-cu ... x-edition/

Mám presne túto edíciu, vrátane toho boxu (ťažká plechová škatuľa. Mňa to stálo voľakedy 480€. Teraz je to drahšie.. Nehľadal som moc podrobne, tak to ber prosím s rezervou..

Neviem, ako by to bolo s prestavbou z 0.23, možno by to šlo. Ihly a hlavy 0.18 sú myslím dostupné... (ich ceny sú ale bolestivé).

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 19 zář 2023, 18:27

https://www.airbrush-shop.cz/iwata/esho ... -Plus-0-18

otázka zní jestli ji opravdu mají
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod monti12 » 19 zář 2023, 21:11

Recoil , díky za tipy.
Createx barvy používám k maximální spokojenosti na lexan a větší karoserie. Při používání na detaily mi, v porovnání s MRP, více zasychaly na jehle, tedy, když jsem měl nastavený doraz. Ale řešení je možná, jak píše Atlis, QuickFix, protože ten umožňuje rychle přepnout, odstříknout barvu a pak zase kliknout a foukat s dorazem.
Připojuji pár příkladů toho co bych chtěl doladit. Když stříkám bez maskování ty různé mřížky, filtry, blinkry, např u žlutého Ferrari blinkr a sání, u Porsche sání motoru a nebo třeba u modrého Ferrari stříknout bílou barvou na barevný podklad např. iniciálu - jaká je pod modelem v levém spodním rohu.

Na laky mi Ultra vyhovuje, tu nechci měnit, používán tam trysku 0,4 a kalíšek je přesně na jednu vrstvu laku. Navíc při použití 2k laku se výborně a rychle vyčistí.
Přílohy
IMG_0159.jpg
IMG_0156.jpg
IMG_0158.jpg
monti12

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 23 z 37 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna