Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Washování pro všechny...

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 22 z 43 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: Washování pro všechny...

Příspěvekod Johnycze » 31 pro 2012, 00:53

radim ti mit wash spojenej s olejovou barvou (kterou koupis v kazdym obchode s vytv. potrebama) a nejakym syntetickym redidlem. MIG dela redidlo tusim s cervenym vickem, to je dobry, nebo terpentyn. Podstatny ale je, ze po zakladni barve celyho modelu je treba ho zalakovat a to striktne nejlepe lesklym lakem akrylove povahy. V zadnym pripade ne matny lak [-X . Pak jde na radu wash, at uz koupenej, nebo naredenej z olejovky a redidla. Ten se nanasi tak, jak si videl na videu. Po "sednuti si" washe, par hodin, nebo den, vezmes cistej stetec lehce vlhkej od redidla a ocistis prebytecny zbytky barvy v dusledku predchoziho nanaseni(to je to, co vidis na zacatku videa, jak to nanasi do spar a po kazdym dotknuti stetcem u te spary je trosku barvy i mimo, ktere se timhle utrenim vlhkym cistym stetcem zbavime). Kazdopadne wash mej spojenej se syntetikou-olejovkama, prtoze diky prave jejim kapilarnim vlastnostem a schopnosti rozlejzat se po povrchu (cemuz velmi pomaha i ten lesklej lak a proto je tak dulezitej) se ho na tuhle patinovaci techniku vyuziva. Po washi model nemusis zase prelakovavat. to uz je asi na kazdym, jak dal postupuje, Kazdopadne pred dalsi technikou ho nech poradne proschnout, radove dny. Je na kazdym, jaky ma postup, zda po zalakovani dela nejriv fading, pak wash a pak filtry a nebo jinak. Ja sam to zkousim ruzne prohazovat a kombinovat. A na zaver snad, ze leskleho povrchu od toho laku se ve vysledku bat nemusis, protoze diky vsem temto technikam a finalnimu zapraseni dostane povrch polomatny/pololeskly raz, prave tak, jako kdyz se podivas na realnou techniku.
Snad ti to je vse jasny a pomuze ti to. Je to o kouseni a uceni se (ja sam vim porad pekny h*vno :) ). Hodne stesti.
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 31 pro 2012, 08:42

radimvach píše:A nebo jak udělat WASH po domácku? To by stačila voda + křída? Nebo něco úplně jiného?

Příprava podomácku viz: Míchal jsem kořenitku nadmutou s rozemletým netopýrem a hle, co jsem obdržel.

Po aplikaci viz: Snad zmýlil jsem se v planetární klasifikaci, považuje drchnicčku a řeřichu za rostlinu Saturnovu, kterou je bezesporu fenykl.

Johnycze to super shrnul, jestli se cheš dovědět víc, přečti si tohle téma a pak třeba http://migproductions.com/2010/11/washes-and-filters/
nebo is na youtube.com vyhledej "using oil wash", vypadne na tebe třeba http://www.youtube.com/watch?v=dpawT_bIZks
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod radimvach » 31 pro 2012, 10:06

Johnycze píše:radim ti mit wash spojenej s olejovou barvou (kterou koupis v kazdym obchode s vytv. potrebama) a nejakym syntetickym redidlem. MIG dela redidlo tusim s cervenym vickem, to je dobry, nebo terpentyn. Podstatny ale je, ze po zakladni barve celyho modelu je treba ho zalakovat a to striktne nejlepe lesklym lakem akrylove povahy. V zadnym pripade ne matny lak [-X . Pak jde na radu wash, at uz koupenej, nebo naredenej z olejovky a redidla. Ten se nanasi tak, jak si videl na videu. Po "sednuti si" washe, par hodin, nebo den, vezmes cistej stetec lehce vlhkej od redidla a ocistis prebytecny zbytky barvy v dusledku predchoziho nanaseni(to je to, co vidis na zacatku videa, jak to nanasi do spar a po kazdym dotknuti stetcem u te spary je trosku barvy i mimo, ktere se timhle utrenim vlhkym cistym stetcem zbavime). Kazdopadne wash mej spojenej se syntetikou-olejovkama, prtoze diky prave jejim kapilarnim vlastnostem a schopnosti rozlejzat se po povrchu (cemuz velmi pomaha i ten lesklej lak a proto je tak dulezitej) se ho na tuhle patinovaci techniku vyuziva. Po washi model nemusis zase prelakovavat. to uz je asi na kazdym, jak dal postupuje, Kazdopadne pred dalsi technikou ho nech poradne proschnout, radove dny. Je na kazdym, jaky ma postup, zda po zalakovani dela nejriv fading, pak wash a pak filtry a nebo jinak. Ja sam to zkousim ruzne prohazovat a kombinovat. A na zaver snad, ze leskleho povrchu od toho laku se ve vysledku bat nemusis, protoze diky vsem temto technikam a finalnimu zapraseni dostane povrch polomatny/pololeskly raz, prave tak, jako kdyz se podivas na realnou techniku.
Snad ti to je vse jasny a pomuze ti to. Je to o kouseni a uceni se (ja sam vim porad pekny h*vno :) ). Hodne stesti.

Ahoj, takze kdyz si koupim ten wash od MIGa (http://www.avax-models.cz/detail/mig-neutral-wash/), tak je dobré ho míchat s olejovou barvou někde mimo originální lahvičku. Kdybych ten wash nemíchal se samostatně koupenými barvami, tak se také nic neděje ne? A ten terpentýn, to by stačil asi tento (http://www.maluj.cz/rektifikovany-terpentyn-250ml/) a ten terpentýn bych používal k ředění olejových barev s washem, nebo i k ředění samostatného washe? A dá se ten terpentýn tedy použít i na to začíštění modelu, jak jsem posílal předtím tamto video, kde to začišťoval? Promiň za mé, možná zbytečné otázky, ale radši se pořádně zeptám, když mohu, než abych dělal chyby. :)
radimvach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura67 » 31 pro 2012, 10:26

Buď se používá wash koupený (třeba MIG) a ty se dělají v různých odstínech,nebo použiješ oleje.Nemíchat dohromady! Na MIG je MIG ředidlo a na oleje buď ten terpenýn nebo S 6000 a jde i benzín do zapalovačů.Oleje musíš před nanášením naředit vždy(u MIGu nevím,nepoužívám) a po zaschnutí stírat tím,čím jsi i ředil.Za jak dlouho musíš již sám odskoušet.
jura67

• Odpovědět s citací

Příspěvekod radimvach » 31 pro 2012, 10:58

Ahoj, ještě jsem slyšel, že na wash se daj používat barvy VALLEJO hodně naředěný s vodou, rychleji schnou než olejovky a jsou prý na stejným principu používání jako olejovky při washování, jen neředíme ředidlem. Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto? Já mám objednané barvy Vallejo a mohl bych to s nimi udělat, kdyby to šlo. Děkuji za rady.
radimvach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johnycze » 31 pro 2012, 11:02

MIG wash je uz namichana smes. Na cisteni toho si porid prave micg redidlo jeste-cerveny vicko tusim. Kdyz si dela s sam wash, tak olejovky a redidlo v rozumnym pomeru ve prospech vzdy redidla ( takze terpentyn, nejaky synteticky redidla S rady a ja osobne pouzivam i MIG redidlo a AK interactive redidlo). Po naneseni washe to potom vzdy utirej a rozmyjej ostre prechody pomoci toho, cim si rpedtim namichal ten wash.
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod radimvach » 31 pro 2012, 11:29

Mohl by jsi mi prosím poslat odkaz na to ředidlo od MIGu? Nikde ho nemůžu najít s tím červeným víčkem...
radimvach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 31 pro 2012, 11:31

nie víčko,ale etiketa
http://www.nordlandmodels.com/product/p ... shes:1048/
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johnycze » 31 pro 2012, 14:14

Tak etiketa:) omlouvam se, nemam to u sebe
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 31 pro 2012, 17:11

Zajímalo by mě, na co je tady těch 21 předcházejících stran, když to nikdo nečte.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 31 pro 2012, 21:09

Měl bych takový dotaz: Kupoval jste si někdo v poslední době červené MiGovo ředidlo? Chová se vám stejně, jako dříve? Já jen že jsem si koupil asi před měsícem novou lahvičku a zdá se mi, že mi ředidlo nefunguje tak, jak jsem byl zvyklý. Použil jsem jej na wash z olejovek 502Abteilung (olej jsem z nich na papírovém kapesníčku tradičně separoval), vše namíchal jako vždycky, podklad lesklý, přesto se pigment dobře nerozpouštěl, dost brzo se usazoval a při vysychání washe se rozpadal (takové to "smetí" namísto rovnoměrné vrstvy). Když jsem stejnou směs olejovek rozředil White spiritem od W&N, chovalo se to tradičně úplně v pohodě.
Zdá se mi i, že ředidlo z nové lahvičky trošku jinak smrdí (více jako S6006 a méně jako terpentýn). Tak jsem se chtěl zeptat, jestli třeba nemáte podobnou zkušenost (jestli třeba nedošlo k úprvě receptury, co já vím) ... může to být taky jen můj pocit. Ale je divné, že při dodržení tradičního postupu to s novým ředidle nefungovalo ...
Díky moc :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Johnycze » 31 pro 2012, 22:40

Marder píše:Zajímalo by mě, na co je tady těch 21 předcházejících stran, když to nikdo nečte.

Myslim, bez urazky, ze si to tu trosku pletes. Jsou zde temata, ktera stoji za to si procitat, kvuli kontinualnimu zajmu o vsechny prispevky v nem (brutalni nalez, galerie modelu, rozestaveno). Nicmene jsou tu i temata, jako toto, kde se pta 10 lidi na 11 veci a ty hledas prave tu jednu jedinou. Od toho to je forum, abychom si tu radili a povidali si o vecech. Ne "plivali" jizlive na druhe, ze tady to uz NEKDE je napsane. Proste ne kazdyho bavi a ma cas tu hledat hodinu v kuse nejakou zminku o tom, co on hleda a jeste si nebyt jisty, zda to tam vazne na ty 350ty strance bude. Plus to, ze vzdycky potesi, kdyz ti nekdo "nazivo" poradi a komunikuje tu s tebou. Mne samotnymu to vzdycky udela radost. :)
Johnycze

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 02 led 2013, 08:28

radimvach píše:Ahoj, ještě jsem slyšel, že na wash se daj používat barvy VALLEJO hodně naředěný s vodou, rychleji schnou než olejovky a jsou prý na stejným principu používání jako olejovky při washování, jen neředíme ředidlem. Máte někdo nějaké zkušenosti s tímto? Já mám objednané barvy Vallejo a mohl bych to s nimi udělat, kdyby to šlo. Děkuji za rady.

Pokud chces pouzivat VALLEJO a nebo jakekoliv akrylove barvy na wash, tak je to mozne a svym zpusobem jednodussi. Zvlast pro cloveka, ktery nechce nebo nemuze do tohodle hobby investovat majlant. Jak tu uz bylo nekolikrat zdurazneno, povrch modelu musi byt pred washovanim leskly (leskla barva, akrylovy lak, sidolux, ....). To musi byt tak jako tak uz pred nanasenim obtisku. Po obtiscich a jajich zalakovani nasleduje wash. Zvolenou akrylovou barvu hodne rozred vodou (vodou! a ne jinym redidlem) a smichej s jarem na nadobi. Nekteri lide doporucuji jaru dokonce jako 50% vysledne smesi, ale ja mam overene, ze staci mnohem min. Dulezite je, aby to bylo hodne tekute a aby se ta smes diky jaru mezi prsty tak jako "klouzala". Pak jemnym stetcem rozetrit do spar. Ten kapilarni efekt nebude tak vyrazny jako u barev olejovych takze asi budes mit dost barvy namatlane kolem spar, ale to vubec nevadi. Po zaschnuti (hodina staci) hezky ubrouskem utri model (pokud je to letadlo, tak stirej ve smeru "relativniho vetru za letu"). Nektera mista asi pujdou setrit trochu hur, ale na to jednoduse staci vzit vlhky uchostouch. Diky jaru to pujde stirat snadno. Samozrejme cim jemnejsi pigment te akrylove barvy, tim lepsi vysledek. VALLEJO by mohly byt idealni. Ja pouzivam ty nejlevnejsi akrylove barvy, co se tu daji sehnat a taky to jde.
Přílohy
DSC02428.JPG
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 02 led 2013, 16:44

To Martin Glogar.

Ahoj,asi se mohlo stát,že jsi natrefil na špatnou šarži,zkusil bych mu dát ještě jednu šanci s jinou lahvičkou.Většinou by výrobce asi uvedl,že má nové složení,aby nalákal co nejvíce nových zákazníků(aspoň s drogerií to tak bývá i když většinou se jedná spíš o změnu názvu jedné složky,aby to vypadalo zajímavěji).Je to jen moje doměnka :-k .
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 02 led 2013, 19:00

Možné je všechno. Vylívat to nebudu, ještě to zkusím i s touhle lahvičkou na jiném modelu při jiné konstelaci povrchu a barev, nebo i u někoho s jinou novou lahvičkou.
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 22 z 43 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna