Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 488 • Stránka 21 z 33 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33
  • Odpovědět s citací

Re: 3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

Příspěvekod priskac » 05 srp 2021, 07:58

Honza Kopecký píše:Nad tím už jsem taky přemýšlel. Ale mám trochu obavy, jestli se vždycky nerozvíří usazenej binec na dně.

No prave. V ty Anycubic cisticce mam usazen binec na spodku ty nadoby, pak kdyz to zapnu tak se to vsechno rozviri. Na netu jsem videl nejake videa jak to odfiltrovat (bud pres lakyrnicke filtry (ty moc levne nejsou), anebo jako nejjednoduchsi me napada papirovy filtr do kavovaru na prekapavanou kavu - neni tam bunicina, takze by to mohlo fungovat). V ty ultrazvukovy cisticce by to chtelo pravidelne filtrovat tu kapalinu. Na vyndani IPA z ultrazvukove cisticky me napada 150ml Jannetka (takova ta obri strikacka na vyplach ucha), pokud mas 700ml nadobu v ultrazvukove cisticce tak by to bylo na 6 - 7 krat.

Anebo moznost cislo dva je tohle, co jsem nasel na reddite:

"To keep from having to fuck with refilling and cleaning an evaporating solvent, put the part in a plastic bag and then fill the bag with IPA, then place the bag into the ultrasonic cleaner filled with water. The cavitation waves penetrate the bag, clean the part inside, and then your water stays clean and you dump the IPA when it gets too resin-y."
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 05 srp 2021, 11:25

priskac píše:(bud pres lakyrnicke filtry (ty moc levne nejsou), anebo jako nejjednoduchsi me napada papirovy filtr do kavovaru na prekapavanou kavu - neni tam bunicina, takze by to mohlo fungovat).

Lakyrnicky filter vyjde na cca 14-16¢/3,50-4 CZK za kus, a to mi drahé nepripadá. Okrem toho odporúčajú najprv nechať IPA na slnku, nech sa resin samovoľne vytvrdí. Tým pádom by bolo teoreticky možné aj viacnásobné použitie sitka. Ale môžem sa mýliť, moje vedomosti sú zatiaľ teoretického rázu.
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 05 srp 2021, 11:42

sanyo píše:
priskac píše:(bud pres lakyrnicke filtry (ty moc levne nejsou), anebo jako nejjednoduchsi me napada papirovy filtr do kavovaru na prekapavanou kavu - neni tam bunicina, takze by to mohlo fungovat).

Lakyrnicky filter vyjde na cca 14-16¢/3,50-4 CZK za kus, a to mi drahé nepripadá. Okrem toho odporúčajú najprv nechať IPA na slnku, nech sa resin samovoľne vytvrdí. Tým pádom by bolo teoreticky možné aj viacnásobné použitie sitka. Ale môžem sa mýliť, moje vedomosti sú zatiaľ teoretického rázu.

Ja som nasiel drahsie filtre, ale az potom som si vsimol ze je to za balenie 250ks :) takze sorry, moja blbost (nevsimol som si za ake balenie to je, beriem spat). ](*,)

Co sa tyka vytvrdzovania, na to mam vytvrdzovacku od Anycubic. Moja otazka smerovala k operacii pred vytvrdzovanim. Ked vytiahnes model (vytlacok?) z tlaciarne, tak ho musis najprv umyt, ofukat a az potom vytvrdit (bud na slnku, alebo ked chces rychlejsie tak pod UV ziarenim). Problem je, ze aspon moje osobne skusenosti hovoria (a tom som skusal viacej resinov), pokial odflaknes hned tu prvu operaciu - umyvanie, tak sa ti to vrati neskor. Model po oplachu musi byt bez zvysku resinu. Ak to neurobis, tak na tych miestach, kde Ti ostal resin, tak mas taku "mazlavu" vrstvu, ktoru este mozes eventualne dat dole tak, ze ked model ofukujes do sucha napriklad striekacou pistolou, ze do pistole pridas bud technicky lieh alebo IPA. Ide to, ale je to piplacka a dlho to trva. A ked sa pokusis tu mazlavu vrstvu vytvrdit, tak sa Ti to nie vzdy podari. Mam stare modely (3 - 4 roky) kde som odflakol to umyvanie a stale, aj po rokoch su tie neumyte casti makke, mazlave a to boli tie modely na slnku, UV tvrdene atd. Preto je dolezity to umyvanie ihned po tlaci a na tuto operaciu premyslam vyuzit ultrazvukovu cisticku ktora by mohla zbavit modelov resinu po vytlaceni dokladnejsie nez je to ta "pracka" od Anycubicu.

Este jedna vec k vytvrdzovaniu na slnku, svojho casu som to skusal ale upustil som od toho. Dovod bola deformacia dielov. Ked mas model viac dni na parapete, tak vdaka zahrievaniu modelu zo slnka sa Ti model zacne deformovat. Preto je to lepsie dat pod UV ziarenie, kde sa Ti nezvysuje teplota.
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 05 srp 2021, 16:11

ja som zas myslel vytvrdenie zostatkoveho rezinu v IPA, ktory tam zostal po oplachovani modelu :-)

ad ultrazvukova cisticka - nasiel som niekolko videi kde to pouzivaju, takze zrejme to funguje.

napr. https://www.youtube.com/watch?v=H0LIbavVq2c
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Samin » 20 srp 2021, 09:29

Tak jsem vyzkoušel zda je FDM tisk vůbec nějak užitečný pro prototypování v malých měřítkách, pro mě konkrétně pro 1/87 (H0). Tiskárna Artillery Genius, tryska zatím 0,4mm, ale už je objednaná 0,2mm. Vyzkoušel jsem sádrové PLA ve variante Fiberlogy PLA mineral a s 0,1 vrstvou, nízkou rychlostí a některými nastaveními odvozenými od lidí z YT co tisknou miniatury pro deskové hry je výsledek myslím dobrý. Je to závaží na jeřáb, asi 20x20x6mm které bych si stejně musel v PC nakreslit a pak ho strouhat z destiček a vrstvit je na sebe. Tady mám s trochou práce navíc v onshapu rovnou 3D verzi, která je za 30 minut vytištěná. Materiál se krásně brousí a zároveň má tvrdší povrch než polystyren takže když jsem zkoušel rýt tak rydlo rozhodně tolik neutíká do stran. Jasně že to bude potřeba zbrousit dohladka, ale takovýhle díl by se opravdu jednodušše ručně nevyráběl ani z destiček. Lepit PS dílky k tomu jde i Extrathinem a mezi s sebou jde lepit toto PLA acetonem. Pevnost spojů je pro běžné modelářské využití v pohodě.

IMG_20210819_212114R.jpg

Zároveň jsem vyzkoušel i svůj nápad tisknout si rovnou hotové díly z "destiček", protože rovné hrany jsou v pohodě, ale strouhat ručně rádiusy je docela opruz a ono stejně si díly nejdřív musím okreslit z výkresů/fotek takže vyextrudovat tomu pak 1mm tělo je práce na pár vteřin. Zvolil jsem teda materiál HIPS což je stejný matroš jako plastové destičky, takže jednoduchá a známá práce s tím. HIPS se rozhodně netiskne tak jednodušše jako PLA, ale to může být mými "nezkušenostmi" takže to beru jako začátek. Při zapnutém ironingu je výsledný povrch té horní strany nádherně sametově hladký

IMG_20210819_132552R.jpg

Tady je boční díl kabinky na jeřáb, ten hladký dílek takto nevylezl z tiskárny, měl na sobě drobné vady, ale ty šly za 5 minut jednodušše obrousit. Nejvíc bojuju s kazy hned u první vrstvy kde to rádo přeteče/rozmydlí se. Zásadní výhodou je, že zrcadový díl tak aby pohledová plocha byla tou co je na tiskovém skle vyrobím ozrcadlením v sliceru za pár vteřin a hned můžu vesele tisknout. To samé u těch závaží, která jsou levá/pravá.

IMG_20210819_211016R.jpg

Pro moje potřeby stavební techniky v H0 kde jsou rovné díly, žádné extra oblé plochy je tedy 3d tisk podle mě opravdu budoucnost. Mám v plánu ještě testovat ruzné nastavení tiskárny pro tvorbu takových těch protiskluzových povrchů - pičaplechů a strukturovaných tenkých pásů jako "protektory" s pneumatikovým vzorkem na kola, která v H0 stavebnicích žádný vzorek nemají.

To samé bych zvládl i s SLA určitě i ve větší kvalitě, ale FDM je pro mě univerzálnější, neb už jsem na tom tisknul i 2 docela mechanicky náročné dílky na opravu dcery kočárku pro panenky a samozřejmě 1 bílého Olafa 8-) .
Vojtěch"Samin"Samek
KPM Kaznejov
Samin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod space » 03 zář 2021, 10:27

Mam Anycubic Photon Mono ..ja nepouzivam ziadny ultrazvuk ani tie srandicky co sa daju kupit na cistenie a vytvrdzovanie..zbytocne drahe a ako niektory pisu..je v tom bordel ked sa to kruti v IPA...

uplne jedoducha vec..kupte si dve plastove nadoby z vrchnakom, ktore kupite v Tescu ci v kuchynke alebo kdekolvek inde a stetec..v jednej ocistite hrubu "spinu" resinu a v dalsej cistu omyjete a nakoniec vyoplachujete pod prudom vlaznej vody to je cele..a dalsia vec..nekupujem predrazene "carovne" vodicky tipu IPA..velmi dobre skusenosti mam s "Brennspiritus" v zelenej flaske (1L za ani nie 3€) ktory sa da bezne kupit v Drogerie Markt
a nasledne vytvrdzujem na slnku :) a vytlacene modely su pekne matne ciste a za par euro :)
Přílohy
IMG_20210903_111416639_HDR.jpg
dostat kupit v DM drogerii
IMG_20210903_111416639_HDR.jpg (167.39 KiB) Zobrazeno 5069 krát
original_46079932-664e-4f74-8945-49b194aab576_IMG_20210903_111951051.jpg
lost child is returned
space

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 06 zář 2021, 11:44

Ono je to trochu složitější. Záleží co tisknete a z jakého materiálu a jak to budete namáhat!
Když tisknu součástku do turbíny z materiálu Formlabs Rigid 10K (8500,-Kč za litr), musím použít IPA i tvrdičku a to přesně na 60minut na 70°Celsia přesně, jinak hrozí, že výrobek nebude mít správné vlastnosti.

Takže áno, když tisknete pro sebe figurku z Anycubic materiálu, stačí jar a slunce. A většinou se to povede. Ty speciální vodičky, tvrdičky a čističky jsou pro náročnější práci, nebo když chcete klid a "jistotu" dobrého výsledku. :wink:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 06 zář 2021, 16:07

Tak som sa stal čerstvým majiteľom Mono X (rozhodla cena, pôvodne som uvažoval aj nad Halot-sky).

Používate niekto resin Elegoo "water washable"? Mám za sebou prvú skúšobnú tlač (ešte je čo vylepšovať) a chcem sa spýtať či je normálne, že na konci tlače po precedení zostávajúceho polyméru zostali na sitku zrazeninky, niečo ako "koža" na prevarenom mlieku (nedokážem to inak popísať). Tipujem to na odtrhnutú vrstvu??

Možno by bolo celkom zaujímavé v prvom príspevku (alebo aj samostatnom príspevku) sumarizovať nastavenia pre Vami používané resiny pre jednotlivé tlačiarne, nejaké tipy a triky pre lepšiu tlač... ako začiatočníkovi by mi to celkom bodlo ak by to bolo pekne pokope na jednom mieste. Našiel by sa tu nejaký "garant" 3d tlače? [-o<
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiroSurin » 06 zář 2021, 19:40

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... view#gid=0
ObrázekMiro Šurin

1:32 - Supermarine Spitfire HF Mk.IXc, ML148
1:48 - Mig-21MF 7702
1:72 - Spitfire LF Mk. IXc, Aero L-29 Delfín, Harrier GR Mk.7 ZD404, F-16CJ Block 50, MiG-15bis (3934), MiG-29A 9.12 PAF, Aero L-39C Albatros
1:144 - Mig-21MF PAF 7809, MiG-21MF [7701] CZAF, MiG-15bisSB (3137), MiG-15 (NO-37), Spitfire Mk. IXe
MiroSurin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 07 zář 2021, 15:44

MiroSurin píše:https://docs.google.com/spreadsheets/d/1crvzMnt_8NJXAsABinoIhcOjE8l3h7s0L82Zlh1vkL8/htmlview#gid=0

O tomto viem, ale verím, že mnohým pomôže, takže vďaka. =D>
Ale je to také "neosobné". Ja som mal na mysli skôr ľudí tu na fóre čo majú rezinové tlačiarne.
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Byzanth » 14 zář 2021, 10:52

len pozor do ultrazvuku nedavajte horlaviny! ak nemate profi ultrazvuk s odvodom par tak vam to moze s velkou pravdepodobnostou buchnut... IPA je velmi horlava a ultrazvuk mi zahrial aj vodu takze pozor.

pojdem vyskusat co pise space to z DMky, inak pridam svoju skusenost testoval som Mr.Propper univerzal na podlahy kedze by to malo byt daco podobne ako pouzivaju hojne amici... a teda ziadna slava model vecne cely zalepeny mam pocit viac z toho proppera. Cela izba zato vonia po citronoch...

ja mam Anycubic wash and cure a pouzivam to tak ze najprv mam nadobu na prvotny oplach a az potom davam do cisticky poriadne vyprat... IPU nenechavam dlho ked skoncim s pouzivanim prelejem do pet flase cez maliarsky filter. Filter na kavu sa rychlo upchal ak bola IPA dostatocne znecistena. Potom dam do tmy niekde do skrine odstat a resin sa v IPE usadi. Za dva tyzdne som opatrne vybral flasu von na slnko a resin vo flasi vytvrdol. Nasledne som ziskal spat iste mnozstvo cirej IPy. Urcite nie 99% ale na ten prvotny oplach posluzi este dobre.
Byzanth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiroSurin » 14 zář 2021, 11:00

Byzanth píše:len pozor do ultrazvuku nedavajte horlaviny! ak nemate profi ultrazvuk s odvodom par tak vam to moze s velkou pravdepodobnostou buchnut... IPA je velmi horlava a ultrazvuk mi zahrial aj vodu takze pozor.

Keď to necháš otvorene tak by sa to vari nemalo stať.
ObrázekMiro Šurin

1:32 - Supermarine Spitfire HF Mk.IXc, ML148
1:48 - Mig-21MF 7702
1:72 - Spitfire LF Mk. IXc, Aero L-29 Delfín, Harrier GR Mk.7 ZD404, F-16CJ Block 50, MiG-15bis (3934), MiG-29A 9.12 PAF, Aero L-39C Albatros
1:144 - Mig-21MF PAF 7809, MiG-21MF [7701] CZAF, MiG-15bisSB (3137), MiG-15 (NO-37), Spitfire Mk. IXe
MiroSurin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Byzanth » 14 zář 2021, 13:28

ja by som to urcite nepouzival... ako vravim aj moja otvorena cisticka dokazala zohriat vodu takze by som to neskusal s vysoko horlavou IPou. Inak internet je plny upozorneni preco to nerobit...
https://best-ultrasonic-cleaner.blog/2019/01/02/can-i-use-isopropyl-alcohol-ipa-in-an-ultrasonic-cleaner/

Ak strasne chces pouzivat ultrazvuk co tak zmenit resin za daky water washable (napriklad Elegoo alebo Phrozen). Ma to sice iste negativa ale ultrazvuk by si mohol vyuzivat bez problemov...
Byzanth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 14 zář 2021, 17:19

Isopropanol, líh atp. lze v ultrazvukové čističce normálně použít, stačí ji nechat otevřenou, aby se výpary nehromadily pod víkem a jejich koncentrace nedosáhla zápalné/výbušné koncentrace a nemohlo dojít ke vzplanutí od jiskry ve vypínačit atp.Bude-li otevřená, nemůže jen tak vzplanout, leda by to někdo úmyslně zapálil. Kapalina v ultrazvukové čističce se sice zahřívá, ale né tolik, aby to dosáhlo zápalné teploty.
Já měl čistící roztok vždy vlažný, či při hodně dlouhém několikanásobně opakovaném čištění nanejvýše "příjemně teplý" a to opravdu nestačí k tomu, aby isopropanol vzplál.
Ta doporučení, aby se hořlavé kapaliny nepoužívaly, jsou prostě pro jistotu, aby byly výrobci krytí a také kvůli pitomcům, kteří by to dokázali podpálit svou hloupostí. Nedávat tam hořlavou kapalinu je prostě a jednoduše jistota, že to nemůže shořet. Ale reálně, při dodržení pravidel pro práci s hořlavinami, to "samo od sebe" opravdu nevzplane.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 14 zář 2021, 18:22

Pýtal som sa vyššie ale nikto nereagoval, tak sa spýtam opäť:

Mám za sebou prvú skúšobnú tlač (ešte je čo vylepšovať) a chcem sa spýtať či je normálne, že na konci tlače po precedení zostávajúceho polyméru zostali na sitku zrazeninky, niečo ako "koža" na prevarenom mlieku (nedokážem to inak popísať). Použil som Elegoo water washable.
sanyo

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 488 • Stránka 21 z 33 • 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 33

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna