Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tamiya Polyester Putty

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tamiya Polyester Putty

Příspěvekod Petr Koprnický » 20 bře 2021, 22:52

Atlis píše:Objednávam z Poľska každý druhý týždeň a nič mi viac ako tri-štyri dni nešlo, okrem BGA, ale to len preto, že predajca bol idiot a trvalo to kým to odoslal... To isté z Nemecka či zo Slovenska. Do tých krajín sám pravidelne balíky posielam a nikdy nič dlhšie nešlo.

Takže ak ste náhodou neobjednali niečo, čo reálne predajca nemal a mal to na backorderi, prípadne to bola vec, ktorú sám musel z Číny objednať a potom poslal vám, tak neexistuje dôvod, prečo by to malo trvať týždne.

Nečekal jsem, že budu ještě někdy souhlasit s Atlisem :lol: , ale tady se pan Vilingr střelil do vlastní nohy..a naprosto zbytečně rýpe do Atlise i do Poláků.U Poláků ze super-hobby.cz nakupuju 4 roky a ještě se mi nestalo, že by s něčím byl sebemenší problém; doprava GLS zhruba od 1500Kč zdarma; komunikace fantastická; reklamace jediná a promptně vyřešená. Některé položky nikdo jiný kromě nich nemá...třeba jednotlivě prodejné oranžové Hataky a hromady doplňků na jednom místě. A do Rakouska i ČR jde na adresu balíček 3 dny - 2 noci. Jinak zboží si u nich můžete na 6 měsíců rezervovat...a mezi tím v klidu hledat co potřebujete a pak rezervaci nasypete do košíku a zaplatíte. Mají web i včeštině, takže kdo neumí jazyky, nemusí se bát a zaplatíte kartou, paypal, jak je libo.Každému co jeho jest, ale proč ty naprosto zbytečné urážky od pana Vilingra, to fakt nechápu. :evil:
Petr Koprnický

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 21 bře 2021, 00:25

Chadima píše:objednával jsem z Německa Anyz, do Prahy za dva dny, z Prahy do Lovosic tři týdny !!!

... ktorý je tiež mimochodom Poliak. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 21 bře 2021, 03:57

Pánové, ale já mám stejnou zkušenost a přesně s tímhle tmelem. Šel mi sem tři týdny a rozhodně to nebyl problém na české straně

Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 21 bře 2021, 08:34

A nějaké relevantní informace, zkušenosti a názory na práci s polyesterovými tmely tu taky máte? Nebo je to jen sbírka anonymů, co si došli do mně kopnout? :-D
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 22 bře 2021, 13:26

Jen pozor na skladování toho tvrdidla. Já osobně používám už řadu let tohle: https://tmely-silikony-lepidla.heureka. ... pecifikace .
Myslím, že to bude na stejné brdo jako ten tmel, co sem dával Kuba (stejná barva tvrdidla, občasné drobné výtoky ředidla ...). Na tubě s tvrdidlem je psáno, že se to má uchovávat v chladnu. Já si to samozřejmě přečetl až tehdy, když jsem ho chtěl použít a tuba byla tvrdá jak štolwerk. Nebylo to tím, že bych ji špatně zavřel - při delším skladování v pokojové teplotě (cca 2-3 roky) mi takto ztvrdla i ještě neotevřená tuba. Takže od té doby ji neskladuju pod průhledným víčkem plechovky (jak se standardně prodává), ale odděleně v lednici. Ale to jen na okraj. Jinak použití přesně jak psal Kuba. Chystám se ho teď použít na kompletní přetmelení nýtování modelu F4F-3 od Trumpeteru (1:32) a opětovné onýtování.
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 22 bře 2021, 13:51

Přesně, jak píše Bobson. U prvního Tamiya Polyester Putty mi to po čase ztvrdlo, i když jsem to udržoval v čistotě a v temnu to tvrdidlo... To s tím chladnem, není špatný nápad ;-I Teď jsem si na tyhle polyesterový tmely fakt zvyknul, protože se to nepropadá a super se to brousí.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 22 bře 2021, 14:43

Mě ta tamyia zklamala, protože při prerejvani se mi odlamovali okraje, u toho auto tmelu se mi to zatím neděje

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 bře 2021, 14:58

Veškerá tvrdidla a tužidlo do 2K mám v lednici, bylo mi doporučeno lakýrou, co od něj produkty beru, dávám tam i vteřiňák.
Zatím se doma nikomu nic nestalo.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 23 bře 2021, 21:32

Ano, Tamiya tmel lze koupit z Polska, či odjinud. Také z těch eshopů nakupuji a vše OK. Ale kupovat tam ten tmel je zbytečné. Ty automobilové polyesterové tmely, jako dal Jakub Vilingr, fungují naprosto stějně jako Tamiya a jsou daleko levnější. Není to žádná nouzová náhrada, ale plnohodnotná alternativa, kterou lze koupit daleko levněji "za rohem" kdykoliv je potřeba. Když jsem kupoval polyesterový tmel Tamiya, objednal jsem ho přímo z Japonského eshopu, kde mě ta velká tuba stála včetně poštovného stejně, za kolik lze tady v Evropě koupit to nejmenší balení. Ale proč to nyní tak komplikovat, když máme na výběr ty kvalitní automobilové polyesterové tmely. Je jich i více druhů, takže na případné tmelení, kde je potřeba dát velkou vrstvu a velký objem tmelu, či chceme vytvořit něco, u čeho potřebujeme větší pevnost, je lepší použít tmel s přidanými vlákny. Ty automobilové tmely nabízí spousty možností použití.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 24 bře 2021, 20:38

Ještě mám jeden postřeh, pokud ho nebudete dlouhodobě používat (cca rok, moje zkušenost) asi by chtěl zalít vodou, jinak vyschne

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 25 bře 2021, 09:30

boticka5 píše:Ještě mám jeden postřeh, pokud ho nebudete dlouhodobě používat (cca rok, moje zkušenost) asi by chtěl zalít vodou, jinak vyschne

Pokud jsi myslel ty lakýrnické tmely (viz Kubův příspěvek nebo můj výše), tak ten tmel skladuji v prodejní plechovce při pokojové teplotě v šuplíku v dílně a po více než 5 letech je pořád v perfektní kondici (v původním stavu) a nic neztvrdlo. Tvrdidlo (v tubě) - to je jiná, ale o tom jsem psal výše.
A vodu bych do toho já osobně rozhodně nelil (nejsem ale žádný chemik). Třeba mi ale někdo chemicky založený a znalý objasní přínosy nalité vody do tmelu.
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 bře 2021, 09:39

Ono na tom ředění vodou něco bude, viz specifikace toho polyesterového tmelu: https://www.barvy-laky-unimax.cz/tmely- ... dysoft-211
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 25 bře 2021, 10:58

Tak mě Teda opravdu ten lakýrnické tmel vyschl, ale nemyslel jsem na ředění, ale zalít vrstvickou vody, aby nevysychal. Mě pro změnu zase nevyschlo tvrdilo, ale pravda že déle jak rok jsem ho nikdy neměl

boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 25 bře 2021, 11:42

No, mě přijde ta pasta tak akorát na pohodovou práci. Ale přiředit vodou? No co, zkusit se to dá. Jen jestli pak nedojde k nějakému prodloužení tvrdnutí té směsi nebo k nutnosti přidat trochu víc tvrdidla. Ale to by se muselo vvyzkoušet.
Zkusil bych asi místo vrstvičky vody ty opakovaně uzavíratelné PE sáčky a do něj pečlivě uzavřenou plechovku s tmelem uzavřít a skladovat v něm. Nebo, pokud má někdo doma ten vakuový systém na uchovávání potravin, tak zkusit manželce jeden ten sáček potáhnout s příslibem, že jakmile se otevřou nákupní centra, dokoupím :D Vložit do sáčku, odpumpovat vzduch a je vystaráno.
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 25 kvě 2021, 12:43

Když vidím ty Kubrtovy fotky, tak musím říct, že mi vyhovuje to Tamiya balení a dávkování...
vytlačím stejně dlouhé hady a je to. Pro mně k nezaplacení.

A dotaz na ty 2K věci, pro nějakého praktika. Jak se do toho ryje? je to cajk nebo se hranky nějak bortí, štípou nebo podobně?
Díky moc za info.
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna