Ešte som sa k tomu nedostal. Podľa dostupných informácií ktoré som o tomto postupe získal , ide o nanesenie tmelu ( tmel sa natrie a tou stierkou sa urobia drážky priečne, ked tmel zaschne tak sa rydlom urbia vodorovné drážky tak som to pochopil ja ) odporúčajú tamiya, ale ja chcem vyskúšať obyčajný akrylový tmel na okná, zatiaľ som to skúšal iba na plastovej doštičke a skoro sa mi to podarilo.Chce to ešte tréning a potom sa môžem pustiť do modelu. Z modelu som toho ešte veľa neurobil . Keď zoženiem od švagra foťák tak to sfotím. Tak to je asi zatiaľ všetko. česky neviem
Posielam postup čo som našiel na nete
Přílohy
stierky v dvoch veľkostiach, v Košiciach som ich kúpil za tri stovky
Tu je postup ale iba v angličtine: nechce sa mi to prepisovať s prekladom aj tak už skoro každý vie speakovať
At this point, there is no easy way to duplicate Zimmerit on German tanks as there is no after-market stick-on sheets for 1/48 as there is for 1/35th scale. I have experimented with a few techniques and this seems to work best. Some like to emboss the texture with a heated knife while others use standard putty like Squadron. I find that Tamiya's Polyester putty give you much more time to work the surface withour drying out.
To create the texture, Tamiya produces a set of rakes with two different tooth sizes. One set seems to be for 1/35th scale and the others for 1/72nd. You be the judge of it and decide which is the best size to your eye. I used a photo-etched saw by Timaster which has a tooth size that is half way in between those offered by Tamiya.
1 Squeeze out two lengths of putty and catalyst and mix. A pale green paste should result.
2 Schmeer a thin, even layer of the mixture onto the surface. Tape is a good way to mask areas that you don't want Zimmerited
3 Now, rake away! You will have to imagine yourself as a 1/48th Zimmerit applier, being careful to be consistent and to go in the right direction. Perhaps it is me but I had to do some areas three or four times before I got the right look.
4 After the putty has dried, I used a #11 Xacto to clean up problem areas.
5 A layer of Mr. Surfacer 1000 seals the surface while allowing one to spot any
Pre upresnenie - ten tmel je Tamiya Polyester Putty - je to na porazenie, ale monopolný dovozca Tamiye - MPM - ho prestal z nepochopiteľných dôvodov dovážať (podobne ako farby Tamiya Enamel) !!!!! Veľmi dobre vytvrdne, neprepadáva sa, bez problémov sa dá prerývať, dá sa vyleštiť - skrátka super.
Ja osobne preferujem tmel pred plechom. Plechy su podla mojho nazoru jednak prilis "ploche" a tiez moc dokonale (rozumej - prilis pravidelne). Tyka sa samozrejme 1:35 a vacsie, myslim, ze v 1:72 je plechovy zimmerit asi najlepsi (aspon co som videl, lebo 1:72 nestaviam. Na to by mal asi zareagovat Brano Herain, to je najlepsi 72-kar akeho poznam).
Postupujem takto: vyrobim si spachtlu (najviac sa mi osvedcili lekarske palicky na cumenie do krkov ) a na pripravene casti modelu nanasam tmel. Aka je to hrubka sa ma nepytajte, je to od oka, samozrejme za predchadzajuceho podrobneho studia fotografii, ktore su stale po ruke. Nanesiem asi 1 cm siroky pas trochu zriedeneho tmelu - v mierke 1:35 to vystaci asi na tri pruhy zimmeritu - a pripravenou spachtlou vytlacam "dolicky". Apropos - tmel je obycajny Humbrol. Chce to trochu praxe, ale da sa s tym spravit celkom vierohodny zimmerit, navyse sa da s nim pracovat i po vytvrdnuti - opadanie zimmeritu po zasahu strely atd.
Pripajam fotku z Tigra I (Late, Tamiya 1:35). Upozornujem na fakt, ze sa jedna o rozpracovany model, a ani figurky nie su komplet (okrem velitela vlastna vyroba). Ale zimmerit je hotovy:
Branko dík, tohle je model asi z roku 2000. Před šesti lety se nic takovýho nedělalo.Patina je částečně naředěnýma olejovkama a křídama,pak zesvětlené hrany.
Je to Revell 1/72, víc fotek mám na webu.
Ten zelenej Tamyiáckej tmel pamatuju.Opravoval jsem s ním kdysi dávno drobnosti na figurkách a jeden velkej chybějící kus na kastli nějaký motorky.Byl hooodně slušnej.Hlavně dobře držel na plastu.jen nevím jestli na zimerit je to to ono...byl dost rychlej.
Jednou jsem zloušel nějaký karosářský dvousložkáč,ale za boha si nevzpomenu,co to bylo zač. I když..V současnosti bych asi zkusil nějakou olejovku a amíchat do ní nějaké plnivo-pudr,nebo pod.
Co vy na to?
Nedalo mi to a zkoušel jsem...
Nutně jsem potřeboval nějakej měkkej tmel,abych ho mohl pocukrovat,tak jsem skákl do krámu a jediný co měli byla olejová Agama a Revel,ale vyhrála cena.
Zatím co tvrdla Sisi,tak jsem prubl ten zimmerit.
Nejdřív jsem na destičku nanesl vrstvu naředěné agamy a zkoušel do ní píchat,ale hodně lepila a drážky se vytrhávaly.Do další várky jsem namíchal oxid železitý-červeno hnědý pigment (neměl jsem nic tak jemného).Sice se to maličko hůř nanášelo,ale další zpracování už šlo.Jen se špachtle musela pořád namáčet (slinit),ale bylo to asi to ono...Železitá agama lepila daleko méně...sice bych měl obavy,jak to bude držet,ale příště zkusím jako podklad,natřít vrstvičkou agamy s toluenem (lépe se spojí s plastem) a na to "zahuštěnou" agamu ředěnu 6006kou.Chvilku zavadnout a pak vypíchat kovovou špachtlí...
Asi takhle bych to viděl.A stejně by šel udělat i povrch litých věží.Tenká vrstva agamy+toluen a do měkkého nasypat cukr,nebo sůl-podle požadované zrnitosti.A jak to celé zaschne,tak sůl rozpustit ve vodě.