Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Výroba obtisků pro všechny

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Výroba obtisků pro všechny

Příspěvekod MilanHS » 07 dub 2008, 08:33

Takže první část úpravy psí hlavy na dekál je zpracována jako video.
Cca 6min. pohledu na plochu s titulky. Jedná se o širokouůhlý formát SVCD, který zvládá Win Media player a lze vytvořit i SVCD pro DVD přehrávač.
Pro urychlení stahování je vše zaRARováno - bez hesla.

Stahujte zde:
http://rapidshare.com/files/105509849/tutor1.rar

Postup jdu zpracovat jako foto a text a vložím jej během dne.
Mějte se Milan

....
Naposledy upravil MilanHS dne 07 dub 2008, 15:46, celkově upraveno 1
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 07 dub 2008, 15:13

Přípravu fotografie pro vektorizaci provedeme opět ve Photoshopu.
Načtěte do photoshopu fotografii směrovky.
Převeďte grafiku do modu CMYK. Obraz- > Režim -> CMYK
....
Picture 2.jpg

Překopírujte vrstvu pozadí do nové vrstvy a to tak, že pozadí uchopíte myší a přetáhnete na ikonku nové vrstvy v paletce vrstvy.
Upravte pomocí úrovní a křivek barevnost. Můžete mírně přehnat černou a to tak, že v úrovních samostatně zvolíte černý kanál a černou hodně zvýrazníte pomocí posuvníků.
Grafiku uložte jako JPG.
Pomocí Výběr -> Rozsah barev vyberte hlavu psa konkrétně její černé obrysy.
Vytvořte novou vrstvu kopírováním výběru. Vrsta -> Nová > Kopírováním
....
Picture 3.jpg

Zneviditelněte spodní vrstvy pozadí a poslední vrstvu s výběrem hlavy psa uložte jako PNG
Pomocí Uložit pro Web a zařízení nebo ve verzi CS2 pomocí Help->Export transparent image / Nápověda -> export průhledného obrázku.
....
Picture 4.jpg

Nyní máte připraveny dvě grafiky do Illustrátoru pro tvorbu grafiky.
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 08 dub 2008, 08:23

To je mazec...Milane fakt dík, čumim jak si dáváš tu práci nás něco naučit :) =D>
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 08 dub 2008, 09:17

Ani jsem nečekal, že to zajímá tolik lidí a to stojí za to!!!
Navíc i já se do práce potřebuju učit nové věci a postupy a tohle mi fakt pomáhá, protože je to zároveň i pro mou zálibu a nemusím překreslovat jen obláčky na počasí nebo něco pro mne nezajímavého .....

Akorát to nejde tak rychle jak jsem myslel.
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 08 dub 2008, 09:34

MilanHS píše:Ani jsem nečekal, že to zajímá tolik lidí a to stojí za to!!!
Navíc i já se do práce potřebuju učit nové věci a postupy a tohle mi fakt pomáhá, protože je to zároveň i pro mou zálibu a nemusím překreslovat jen obláčky na počasí nebo něco pro mne nezajímavého .....

Akorát to nejde tak rychle jak jsem myslel.

No to se nedivím, umím si představit kolik je to práce :arrow:
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 08 dub 2008, 12:57

Pokračování...
nejprve doplnění té předchozí části.
Je dobré výslednou hlavu psa před uložením do PNG oříznout, protože není třeba mít spoustu průhledného okolí při načítání do Illustrátoru.

V illustratoru založte nový projekt CMYK 300ppi.
Nyní si načtěte vzorový obrázek kterému jsme upravovaly barevnost Soubor-umístit/ File-place. Poklepáním na vrstvu lze upravit její vlastnosti, zde jsem zaškrtl Předloha/Template.
....
Picture 1_a.jpg

Dál vytvořte novou vrstvu pro hvězdu.
Počítejte s tím, že hvězda nebude naprosto kopírovat fotografii. Fotka není naprosto kolmo focená a plocha směrovky je prohnutá, ale autor šablony před stříkáním hvězdu vyřezal do folie a byla pravděpodobně souměrná, takže výsledek bude OK.
Pokud podržíte déle nástroj kapátko objeví se vám jeho "kolega" nástroj pravítko. Pokud nechcete kreslit hvězdu ručně (je to taky možné, ale zbytečné) můžete ji zadat pomocí tabulky- upřesním dále. K tomu ale potřebujete znát počet vrcholů hvězdy a dva POLOMĚRY kruhu vnějších cípů a vnitřních cípů.
Tak si to prostě nástrojem pravítko změřte. V paletce INFORMACE je D to Vám zobrazuje délku úsečky nakreslenou pravítkem.
Poznamenejte si vzdálenost od kraje cípů ke středu u obou pomyslných kruhů, bude to cca 208 b a 76 b. Pokud máte jiné jednotky změníte je po zadání CTRL+K.
Nyní vyberte nástroj hvězda.
....
Picture 2_a.jpg

Jednou klepněte tam kde má být střed hvězdy, objeví se vám tabulka, kterou vyplňte dle Vašich měření.
....
Picture 3_a.jpg

Potvrzením vznikne hvězda, nyní můžete změnit její výplň - kapátkem naberte modrou barvu z hvězdy na obrázku a obrys zadejte none/červeně škrtnuté znaménko.
Zadejte Objekt - transformovat - změnit velikost /object-transform scale. Kde zadejte cca 88%. Zatržítkem náhled si zobrazíte velikost té menší hvězdy. Pokud Vám 88% vyhovuje zadejte KOPÍROVAT ne OK. Vznikne Vám nová opět modrá hvězda v té velké. Vyberte ji a výplň zadejte bílou. Nástrojem výběr, nebo šipkama na klávesnici umístěte hvězdu tak jak se Vám to líbí. Obě hvězdy vyberte a pomocí Objekt-seskupit spojte v jednu hvězdu. Nyní ji stačí umístit na podklad a natočit či dotvarovat podle vzoru.
....
Picture 4_a.jpg

Picture 5_a.jpg

Picture 6.jpg

Tím máme hvězdu a přidáme hlavu psa.
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 08 dub 2008, 14:38

Pokračování...

Pro tvorbu hlavy psa je opět několik způsobů. Můžete ji například překreslit, ale jednoduchá a zajímavá je Živá vektorizace. Dělali jsme tak již palmu, ale teď to bude malinko složitější, protože tuto funkci zkombinujeme s novou Živá malba.

Vytvořte si novou vrstvu pro hlavu a hvězdu zamkněte a zneviditelněte.
Zadejte Soubor - umístit / File - place a naimportujte Obrázek PNG hlavy psa.
Zkontrolujte nastavení VOLBY VEKTORIZACE / TRACKING OPTIONS pro tento obrázek stačí černá a bílá a práh / threshold já osobně stahuji kolem 60.
Opět je to věc každého. Pokud se vám výsledek nelíbí, tak zadejte CTRL+Z zpět a nastavte volby jinak, nebo kdykoliv vrstvu smažte a proveďte vektorizaci znova.
...
a1.jpg

Vektorizaci provedete Živá vektorizace / Live Trace nebo přímo z okna předvoleb pomocí Trace / Vektorizovat.
Nebojte se, že se vám průhledná vrstva změnila za bílou to nic s tím si poradíme, teď je důležité, jestli je hlava převedená do vektorového obrázku pěkná a podle Vašich představ!!!
Pokud ano následuje tlačítko Živá malba / Live paint.
Kliknutím na toto tlačítko se vám kolem jednotlivých částí zvýrazní "okraje" a Vy zadejte pro výplň NONE a pro tah neboli okraj ten malý terčík aby jste poznaly rozhraní mezi jednotlivými výběry.
....
a2.jpg

Vpravo v paletce vrstvy vrstvu s hlavou psa přetáhněte na ikonku nové vrstvy, vznikne vám kopie s vektorizovanou hlavou a to proto, že spodní hlavu vyplníme šedou a bílou u očí a zubů a horní hlavu černou a zbytek necháme průhledný. Můžete samozřejmě vyplnit vše v jedné hlavě,ale pokud budete chtít cokoliv upravovat máte prostě ještě jednu hlavu a tu kde se něco nepovedlo smažete jako vrstvu a nemusíte nic řešit.
Spodní hlavu zneviditelněte a kolem horní nakreslete nástrojem Výběr obdélník. Klikněte na nástroj Plechovka živé malby / Live paint bucket (K ) a to co má být černé vyplňte černou.
Pokud klepnete vedle zadejte CTRL+Z a doporučuji pracovat s na Zoomovaným obrázkem a ve chvíli kdy budu výřez potřebovat posunout zmáčknout mezerník.
....
Picture 9.jpg

Hlavu posuňte na hvězdu a srovnejte podle předlohy.
Můžete si zobrazit hvězdu a skontrolovat jak se to "rýsuje".
....
Picture 10.jpg

Zneviditelněte hvězdu a hlavu a zamkněte.
Zobrazte si spodní hlavu psa. Tuto hlavu pokud celou vyplníte šedou barva se zaleje i do pozadí. Je to proto, protože pod uchem není prostor uzavřený. Vyberte pomocí nástroje výběr hlavu, přepněte na nástroj Změnit kotevní bod eventuelně přidat kotevní bod a potom změnit kotevní bod. Stiskněte mezerník a přesuňte některý čtvereček tak aby se spojil krk a ucho.
Pomocí nástroje plechovka živé malby vyplňte psa šedou a bílou podle předlohy a zrušte okraj na none. Vznikne Vám šedý pes. Barvu můžete nabrat kapátkem z předlohy.
....
Picture 11.jpg

Já ještě vytvořil jednu vrstvu nazval jsem ji jazyk. Pomocí nástroje pero jsem obkreslil jazyk do samostatné vrstvy.
....
Picture 8.jpg

....
Naposledy upravil MilanHS dne 08 dub 2008, 16:33, celkově upraveno 1
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 08 dub 2008, 15:40

Po dokreslení jazyka stačí vrstvy odemknout a zviditelnit. Naskládat je na sebe přetažením tak jak chcete aby byly uspořádané. Je to jako byste na sebe skládali průhledné folie.
Pokud potřebujete některou z vrstev posunout ostatní zamkněte. Nakonec všechny vrstvy odemkněte a vyberte nástrojem výběr nakreslením obdélníku celou grafiku.
Nyní stačí vše seskupit.
....
Picture 12.jpg

Při seskupení se občas stane, že se vrstvy přeskládají stačí je opět pomocí myši přetáhnou mezi sebou a zamknout, jsou seskupené do jedné vrstvy a z hlavních vrstev se staly podvrstvy. Pozadí klidně smažte nebo zneviditelněte.
Seskupenou grafiku můžete zvětšovat zmenšovat zrcadlit apod.
....
Picture 14.jpg

Tím jsme probrali tři grafiky. Dál se budeme zabývat textem a ten bude doplněn o grafiku, kterou nakreslíme perem pomocí hladkých křivek.
Její předlohu jsem dostal v el. poště a zde je její vzor:
....
křivky tut.jpg

Pokud ovšem nechcete překreslovat každé písmeno pomocí křivek, což bych vám nepřál, je třeba mit v PC nainstalovány fonty.

To je prozatím vše. Mám z tohoto postupu dělat video?
Mějte se Milan
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdenek frumolt » 08 dub 2008, 18:26

Výborný opravdu výborný postup a návod pro všechny modeláře.Chválím je to super já to určitě vyzkouším.dík je to bomba. Já to tvé video určitě uvítám to bude opravdový mazec. =D> :-D konečně se něco přiučím.
Zdeněk FRUMOLT
FruFruModel

Rozestavěno:
F3H-2 DEMON

Dokončeno:
SU-27 Flanker šedá 305

zdenek frumolt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 08 dub 2008, 18:53

Takže, protože pro nápisy je třeba fontlů.
Zde jsou soubory s fonty pro Win (některé podporuje i Mac, ale ne Linux) první soubor 1494 typů písma cca 80% podporuje češtinu. Fonty fungují i ve Wordu a ostatních programech.
http://rapidshare.com/files/102234155/Fonts.zip

Zde jsou dvě složky s fonty jedna je s názvy fontů od 0 po L a druhá od M do Z s celkem 2666 fonty prohlížel jsem to a pro německou WWII techniku jsou tam opravdu pěkné typy např na popisky podložek, nebo nějaké supermoderní fonty prohrabte to uvidíte. Opět fungují jako předchozí.
http://rapidshare.com/files/105904499/Fonty_0-L.rar
http://rapidshare.com/files/105908260/Fonty_M-Z.rar

Instalace je přes windows, nelze je jen nakopírovat do složky s fonty!!!
Instalace je přes ovládací panely-složka Písma volba Nainstalovat nové písmo a vyberete jaké.....

Pokud máte zájem zde jsou nějaká PDF o Photoshopu a Illustrátoru v češtině a velice dobré.
http://rapidshare.com/files/105767503/PSaAI.rar

A zde je anglické video ....
http://www.adobe.com/designcenter/video_workshop/

To je prozatím vše, pokračování asi v pátek, možná kousky dřív uvidíme.
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenál R » 08 dub 2008, 23:44

2 MilanHS: Měl bych pár věcných připomínek
- stálo by asi za to uvédst, že než začnu cokoliv provádět s výběry a podobně, je potřeba si zdrojový obrázek zbavit deformací, které vznikly buď objektivem, nebo tím, že fotografovaná předloha nestála kolmo na objektiv. (viz obr.)
- myslím, že by taky nebylo špatný napsat, že existují nějaký hranice pro to co udělat lze a co ne, třeba zrovna ten čokl by asi moc doma vytisknout nešel a pokud jo, tak bude mít rastr jako kráva, nehledě na to, že ho budu muset složitě dolovat z bílýho obtiskovýho papíru. šel by asi stvořit i na průhlednej nicméně tam zase nebude ta hvězda... takže zbývá kombinace průhlednýho obtisku a šablony řezané na plotru a ta se zpracovává dost jinak.
- absolutně nechápu proč neustále v PS používáš výběry pomocí barevných rozsahů, není to ani nejrychlejší, ani nejpřesnější, ani nejjednodušší, zvláště pokud výběr je ve skutečnosti jeden odstín. Tady tím se ti například ztratila část srsti toho čokla na krku, kde je nějaká odřenina a černá tam není tak sytá - přes levely to je tak na 4 kliknutí, výsledek budu mít v BW a nemusím se trápit s převodama průhlednosti a tak - jen to uložím jako *.psd a v AI rovnou otevřu.
- v AI není skoro vůbec potřeba používat více vrstev než dvě - jednu na zdroj a jednu na kreslení - zdroj si zamču a v té co kreslím vše řeším pomocí pořadí jednotlivých podvrstev nebo jen cest, skupin, nebo textu,...

2 ALL: Milan trošku pozapoměl napsat pár drobností k písmům, takže ho doplním.

Fontů (řezů) písma existují tři základní skupiny - True Type(TT), Post Script(PS) a Open Type (OT).
True Type je skupina fontů které mají základ v systémech Win 95, NT4, 98 a asi i Win 2000. Primárně byla určena pro programy typu Word a podobně. Ve starších verzích programů PS a AI česká TT písma (hlavně ta upravovaná) velice neochotně spolupracovala.
Post Script jsou písma původně určená pro Apple, protože i programy AI a PS byly prvotně určeny pro tuto platformu. Písma PS nelze běžně bez dalšího software ve Win používat. Je to velká škoda protože mezi těmito řezy je velká spousta "perel" které nikde jinde nenajdete. Pro práci s těmito fonty bylo třeba instalovat program Adobe Type Manager, který je dokázal spravovat a tím i ve Win používat, nebo nějaký správce (viz dále)
Open Type je nejmodernější skupina písem. Jsou určeny jak pro platformu Win, tak pro Apple a jsou součástí systému od nástupu WinXP.

Zásadně nedoporučuji instalovat jakákoliv písma trvale, málokdy si totiž po dokončení práce vzpomenete, že by se přidaná písma taky měla smazat a po pár projektech vám s takovou bude počítač startovat hodinu, pokud vůbec nastartuje. Pro správu písem se běžně užívají programy, které dovolují písma dočasně naistalovat a velice snadno zase deaktivovat. Navíc ve většině z nich je možnost náhledu všech písem v počítači s možností naeditovat a zobrazit si potřebný text. Asi nejdostupnější je u nás Font Navigator, který je součástí instalace Corelu a není potřeba jej instalovat - stačí zkopírovat adresář, umožňuje řazení písem do uživatelem definovných skupin a velice jednoduchý managment. Jistě existují i další programy pro správu fontů, stačí se jen mrknout na net , třeba na slunečnici, studnu, nebo stahuj...
To je asi tak všecko co jsem vám chtěl říct o písmech
Přílohy
c.jpg
Porovnání deformace
d.jpg
Volná transformace
b.jpg
Okno správce písem, v levém dolním rohu systémová písma, v pravé části přehled písem uživatelem definované skupiny
a.jpg
Náhled na správce písem s otevřenou složkou písem Post Script
Zdenál R

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 09 dub 2008, 16:32

Milan HS: dobrá práce. Na http://www.dafont.com jsou ke stažení různé fonty. A potěšilo mě, že tu nejsem s Applem sám :roll:
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ceti » 23 dub 2008, 15:44

Buuh, to je spis navod jak pracovat s Adobe, nikdy jsem to na kompu nemel nainstalovany, ale jak koukam, tak si ho nainstaluju a zkusim se tim nejak prokousat. Zatim jsem zkousel v paintbrushi nejaky jednodussi grafiky upravovat a tisknout (folie na tachometr v aute, ktery jsou prakticky jen cerna barva a ktery se natiskly na mlecnou folii, aby pri podsviceni (napr.zelene nebo modre) svitily cisilka). Nejhorsi praktickou prekazkou u dekalu podle me bude, ze se vse bude muset podbarvovat tou bilou, aneb kdyz budu chtit vytisknout nejaky napr. cerveny popisky a nalepim to na nocni cernou kamuflaz, tak tam ty pismenka uplne zmiznou, jedno na jaky tiskarne to bude tisknuty.. Nevim jaky jsou prakticky zkusenosti s prosvitanim u takto vyrobenejch obtisku, ale mam za to, ze pouzitelny budou leda nejaky dekaly tmavy barvy, ostatni jako zluta nebo cervena urcite budou prosvitat bez bilyho podbarveni jako napr. u tech popisku, kde je jakykoli podbarvovani bilou naprosto nemyslitelny, nebo vubec jinejch slozitejsich tvaru. Aneb pouzitelny to podle me bude krome cerny barvy jinak leda u jednoduchejch velkejch ploch jako jsou kokardy atd, ktery pujdou bilou podbarvit..
Byv.Instruktor Modelklubu Cernosice, momentalne bezdomovec (veskerej muj majetek je dlouhodobe ulozen ve skladu do doby nez budu mit vlastni bydleni).
Naposled dostaveno: P-51A NOVO 1:72
Dlouhodobe rozestaveno: Morskoj sturmovik NOVO 1:72 P-47 Razorback NOVO 1:72 VW Golf 2 GTD 1:1
ceti

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 23 dub 2008, 18:27

Návod úplně dokončím a teprve potom jej doplním na forum.
Samozřejmě, že pokud jen vytisknu a nenakombinuji např bílou a průhlednou folii tak nepůjde vše!
Ale pokud něco nakreslím, tak to vytisknu doma, nebo někde v DTP studiu, nebo zkombinuju se stříkacíma šablonama z plotru.

Kdo chce tisknout bílou musí improvizovat! A má kartrige jen na jedno použití vi níže.
Pro ty nejodvážnejší, je možnost bílý ingoust od firmy Pelikan nechat naplnit do staré žluté kartrige nebo jej naplnit sám (možná by šla i bílá akrylovka hooooodně naředěná), změnit bílou na žlutou a tiskárna samozřejmě na průhlednou folii bude dávkovat bílou barvu, v domnění že je to žlutá.
POZOR TOHLE JE MOŽNÉ POUZE U TISKÁREN KDE JE TISKOVÁ HLAVA NA KARTRIGI JINAK MŮŽETE POŠKOIT TISKÁRNU!!!!
Dekál se potom vytiskne bíle cca o 0,3 mm menší jako podklad a grafika už v klasických barvách se umístí na něj - samostatně vytištěná.
Počkejte až to bude kompletní pak to sem vložím a odpovím i na předchozí příspěvek, neboť tisk doma se holt musí přizpůsobit tomu co mám doma a ne abych kupoval tiskárnu novou. Navíc PC jsou dnes již několikanásobně výkonější než dřív, vždyť v mobilu je čip, který je výkonější než čipy v prvních vesmírných raketách, tak proč se řídit poučkami a metodami z té doby?
Naposledy upravil MilanHS dne 23 dub 2008, 19:46, celkově upraveno 1
Milan HOS

Rozestavěno:
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ceti » 23 dub 2008, 19:11

Jo jo, to je totiz presne to co uz me hlavou vrtalo: Uz jsem totiz cet o voskovejch tiskarnach ktery tu bilou tisknou, cilize proc by se nedala nacpat nejaka naredena beloba primo do patrony, ze jo.. Cilize Pelikan vyrabi bilej Yngoust, to jsem netusil..Prazdnejch patron do Lexmarku tu mam asi 10 tak jen naplnit a jedem ! Vzdyt tyhle levny inkoustovky stojej to samy co 2 plny patrony tak co.. A pokud budu mit jednu tiskarnu, kterou pripojim jen na tisknuti bily tak proc ne, bylo by napul vyhrano. Jen to pak projet jeste znova pro ostatni barvy a nezvorat soutisk.. (Viz dekaly od KP)
Byv.Instruktor Modelklubu Cernosice, momentalne bezdomovec (veskerej muj majetek je dlouhodobe ulozen ve skladu do doby nez budu mit vlastni bydleni).
Naposled dostaveno: P-51A NOVO 1:72
Dlouhodobe rozestaveno: Morskoj sturmovik NOVO 1:72 P-47 Razorback NOVO 1:72 VW Golf 2 GTD 1:1
ceti

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna