Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

letování plechů

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: letování plechů

Příspěvekod Peter Frišlovič » 11 zář 2008, 20:50

Jirka Zubek: na prvý pokus celkom fajné ;-I
Spájkovanie je hlavne o praxi takže treba skúšať a skúšať a ... úspech sa dostaví.
Držím palce. ;-I
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 12 zář 2008, 08:09

Pekne. Ale priste sniz davku cinu. Staci ho opravdu malicko. Velmi blbe se totiz dostava prebytecny cin dolu, jak jsi asi uz zjistil, a je nebezpeci ze zalije detaily. Pasta co jsi pouzil se musi dukladne oplachnout, jinak budou dily casem korodovat a sloupe se ti z toho barva.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zubek » 12 zář 2008, 11:17

jj...to už jsem zjistil. :-D Ten hrot té pistolové páječky je strašně hrubý,myslím,že s hrotovou páječkou od Proxxonu to už musí jít lépe.¨Tak jsem to musel brousit a takhle to vypadá...ještě,že je to zespodu blatníku...

Asi se taky podívám po slabším cínu...Je lepší trubičkový s tavidlem,nebo bez?
Přílohy
IMG_4031.JPG
"Motor zvítězil nad koněm; a kanón nad kopím"

Heinz W. Guderian
Jirka Zubek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 12 zář 2008, 11:30

Vubec nejlepsi je pajeci pasta s obsahem cinu. Ta se prodava jednak pro elektroniku, velmi jemna a dost draha. Ale taky pro topenare na pajeni Cu trubek, a ta je na tenhle ucel idealni. Jen s ni trochu namazes spoj a pak staci jen prohrat. Kdyz odhadnes spravne mnozstvi, tak se spoj krasne zapaji aniz by byl u okraju nejaky cin a nemusi se zacistovat \:D/
Jinak pro vetsi mnozstvi cinu se hodi 0.8mm s tavidlem. Na pajeni pouzivam jednak pistolovou pajecku, potom nejakou hrotovou, uplne obyc (asi za 200Kc), ktrera Je bez regulace 30W a ma spinac ktrery sepne na cca 80W (chvilkove). Taky pouzivam plynovy horacek (proxon) na velke dily a vyzihani.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zubek » 13 zář 2008, 11:27

Ondřej Nadrchal píše:Vubec nejlepsi je pajeci pasta s obsahem cinu. Ta se prodava jednak pro elektroniku, velmi jemna a dost draha. Ale taky pro topenare na pajeni Cu trubek, a ta je na tenhle ucel idealni.

Tak jsem si dnes koupil pájecí pastu Degufit 4000 Sn97% Ag3% cena 444,-Kč 250g...
Hned jsem to vyzkoušel a je to hned lepší,jen je potřeba trochu cviku... 8)

Čím to mám oplachovat od té pasty co jsem použil předtím a je to třeba i u této?...

Heinz W. Guderian
Jirka Zubek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zubek » 14 zář 2008, 11:07

Ondřej Nadrchal píše: Jen s ni trochu namazes spoj a pak staci jen prohrat. Kdyz odhadnes spravne mnozstvi, tak se spoj krasne zapaji aniz by byl u okraju nejaky cin a nemusi se zacistovat \:D/

Dnes v nci jsem to zkusil namazat a prohřát,ale ani s pistolovou 45W ani hrotovou 30 W se mi to to nepovedlo dobře prohřát...pasta se ne a ne roztavit...

Zkusil jsem plynový hořáček,ale to se rozteklo moc rychle a spíš se to spálilo...tam bude teplota asi moc velká...

Asi by to chtělo něco mezi tím...

Heinz W. Guderian
Jirka Zubek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 14 zář 2008, 12:41

Jirka Zubek: keď spájkuješ plameňom, nesmieš mať hneď od začiatku "ostrý" plameň.
Najskôr pozvolna nahrej miesto spájkovania tzv. "mäkkým plameňom" a až potom začni spájkovať so silnejším "ostrejším" plameňom.
Dôležitý je aj smer odkiaľ materiál nahrievaš. Spájka sa ťahá za najteplejším miestom.
To obzvášť platí pre spájky čo majú nízky bod tavenia. Napr.cínové spájky ale aj "mäkké" strieborné spájky.
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 15 zář 2008, 08:17

Presne jak pise HokTar. S tim plamenem se musi opatrne. A taky je dobre to pajet na te spesl zlatnicke podlozce ( http://advantage-fl.cz/kid1615cz-letova ... a-skam.htm ), protoze tomu neubira teplo. pokud se dilek zafixuje tou zlatnickou hmotou ( http://advantage-fl.cz/kid352cz-thermo-fix.htm ), tak je idealni pouzit horkovzdusnou pistoli s regulaci teploty. Je jeste jeden figl pro pajeni vetsich veci a to je predehrev. Jako stojan se pouzije stara a mirne upravena zehlicka (topi tak na 200C). potom staci uz nahrat jen minimalne a vse se propaji (tahle info je jen nactena) . Taky muze byt problem v pouziti hrotu. Kdyz pajis cinem, tak ten dela vlastne tepelny spoj mezi pajeckou a materialem. Kdyz jen ohrivas, tak je misto doteku temer bodove. Ma malou plochu na preneseni dostatecneho tepelneho vykonu. Staci si dat do pajecky plochy hrot (vypada jako plochy sroubovak) a ten prilozit na plochu. Uvidis jak se to bude hned pekne ohrivat :D A nebo u pistolove zbrousit smycku, aby tam byla vetsi dotekova plocha.
Zbytky te pajeci pasty se musi oplachovat. Da se pouzit lih, IPA, aceton, C6000, C6300, perchlor (a asi i jine, ale tyhle mam vyzkousene) a nebo na to jsou spec. oplachovace (vetsinou na bazi IPA).
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Zubek » 15 zář 2008, 11:13

Díky moc za cenné rady [-o< ...zkusím zvětšit tu plochu hrotu a podívám se po té staré žehličce.... http://www.trminek.cz/view.php?nazevcla ... 2005020001

A co plynová páječka?...Nebyla by na to vhodná? A pokud ano,kterou si vybrat? http://www.gme.cz/cz/index.php?page=search&q=plynová%20páječka&w=1111&p=1
http://www.narex-makita-bosch.cz/plynov ... -3433.html

Heinz W. Guderian
Jirka Zubek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 15 zář 2008, 13:32

Plynova pajecka je to same jako elektricka, jen ten ohrev je jiny. Navic ta platinova vata (katalyzator spalovani) nema moc velkou zivotnost. Ta Dremel uz neni katalyticka, ale horakova. Maji drahy provoz a jejich jedina vyhoda je ta, ze nemaji privodni drat. V GME maji ted v akci regulovanou pajecku 990Kc :shock: Ta by byla na lepty jako delana a chystam se ji koupit ( http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=730-346 ) Akorat to chce prikoupit jeste ten plochy hrot.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 15 zář 2008, 13:49

Ondřej Nadrchal: Myslím že presne túto spajkovaciu stanicu (ako tomu hovoria) si asi pred 3-4mesiacmi kúpil môj otec a rôzne spájkovacie hroty už boli vo výbave. Skúsim to omrknúť a prípadne nafotím.
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 15 zář 2008, 14:54

HokTar píše:Ondřej Nadrchal: Myslím že presne túto spajkovaciu stanicu (ako tomu hovoria) si asi pred 3-4mesiacmi kúpil môj otec a rôzne spájkovacie hroty už boli vo výbave. Skúsim to omrknúť a prípadne nafotím.

Diky za nabidku [-o< , ale neni to treba. Pujdu primo do kramu a necham si to ukazat a pripadne jeste neco dokoupim, pokud bude treba.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod damnorix » 17 kvě 2009, 14:14

Ahojte.
Takmer som zalozil nove tema ohladne pajkovania, ale nakoniec som to nasiel.
Doteraz som nikdy nepajkoval. Uz sa trapim nejaky cas. Prv som prisiel na to, ze medene drotiky z trafiek su nejako polakovane, potom na nejake ine zadrhele. Az dnes sa mi konecne podarilo pripajkovat tenky medeny drotik k dalsiemu bez velkeho mnozstva cinu.
Mam nejake slabe ruky (hehe), ked som drzal klasicku pistolovu trafopajku triasli sa mi ruky, tak som si kupil tento Bernzomatic. Je to fajne lahucke.
Chcem sa spytat:
- daju sa pajkovat aj injekcne ihly?, nejak som v tomto smere bezmocny
- plamen som skusil, len natolko, ze som zistil, ze cin mi kvapka na nahovice skor ako sa s nim priblizim k plamenu. Pouzit to vyssie spominane striebro, pastu? Iná pájka?
- naslo by sa nejake porovnanie plamen a hrot? Co je vyhodnejsie? Viem, ze kazdy preferuje svoje, ale aj tak
Přílohy
P5170010.JPG
damnorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 17 kvě 2009, 17:32

Ahoj.
Ja sám za seba poviem že mne vyhovuje viac spájkovanie "ohňom".
Aj preto že už mám vela praxe z práce(spájkovanie "natvrdo") a potom mi to vyhovuje aj preto, že si spájkovaný diel
najprv "košatým" plameňom celý zohrejem a až potom zameriam ostrý plameň na spoj.
Tým sa spájka akoby sama nasmeruje do toho najteplešieho bodu a je to aj ovela rýchlejšie.

Čo sa týka spájkovania inj.ihiel tak to bude s cínom asi trochu problém pretože ide o nerezovú ocel.
Pokial chceš zaspájkovať ihlu zasunutú v ihle, tak by sa to mohlo podariť, ale trebárs dve ihly do kríža na sebe asi nie.
PS: skús si z cínu naklepnúť taký malý pliešok a z neho si odstrihni asi 1x2mm kúsok.
Spoj potri boraxom a ten kúsok cínu polož na spoj. Potom to skús prehriať.

Spájkovanie inj.ihiel som ešte osobne neskúšal, no môžem v najbližšej dobe otestovať (oheň + ag spájka by to zaspájkovať mala).
Prípadne sem napíš aký spoj si predstavuješ.

Zatial ahoj a držím palce. ;-I
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod damnorix » 17 kvě 2009, 18:15

Zdravím Ťa a ďakujem za ochotu.
Tie ihly som myslel do T-éčka, keď to nejde tak to skúsim s medeným drôtom. Ihly sú, ale pekne rovné.
Takže používas Ag spájku? V akej forme? Drôt / pasta?
damnorix

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna