Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Alclad II

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Alclad II

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 zář 2009, 06:58

Vážení kolegové, včera jsem zjistil problém u barev Alclad II. Mám jich pár z UK cca 5 let staré a pár tady od nás, ale vše je kolem 3-5 let starý. Vždy jsem skleničku rozkarbloval a pak čistou stříkačkou natáhnul barvu a šup s tím do pistole. Do sklenky jsem ale kovovou barvu nikdy nevracel...
Teď k problému - včera jsem se jal stříkat Ki-44 a zjistil jsem, že se barvy srazily či co. Jemný pigment na dně skleničky byl jakoby nabobtnalý a při nástřiku bylo v povrchu množství žmolků. Alclady neředím, používám je rovnou z pistole. nevím čím to je, ale zdá se, že jsou barvy zralý na vhození do kontejneru :cry: Máte někdo s tímhle problémem taky nějakou zkušenost? Ještě to dneska skusím někde bokem naředit....

Nakonec jsem tu Ki 44 nastříkal funglnovou barvou Alclad a ta se chovala tak jak má, tedy udělala dokonale hladkej nádhernej povrch...

Pokusím se to odpoledne vyfotit, aby bylo jasný o čem mluvím....
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod oliver » 09 zář 2009, 08:07

Já zkušenosti žádné nemám, barvu alclad mám pouze jednu a ještě jsem ji nepoužil. Ale to není důvod, proč to tady spamuju, spíš mě překvapilo :shock: , že děláš Ki-44. To máš na kšeft nebo tě ti němčouři přestali bavit ?
oliver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 09 zář 2009, 08:13

Jakub Vilingr píše:Vážení kolegové, včera jsem zjistil problém u barev Alclad II. Mám jich pár z UK cca 5 let staré a pár tady od nás, ale vše je kolem 3-5 let starý. Vždy jsem skleničku rozkarbloval a pak čistou stříkačkou natáhnul barvu a šup s tím do pistole. Do sklenky jsem ale kovovou barvu nikdy nevracel...
Teď k problému - včera jsem se jal stříkat Ki-44 a zjistil jsem, že se barvy srazily či co. Jemný pigment na dně skleničky byl jakoby nabobtnalý a při nástřiku bylo v povrchu množství žmolků. Alclady neředím, používám je rovnou z pistole. nevím čím to je, ale zdá se, že jsou barvy zralý na vhození do kontejneru :cry: Máte někdo s tímhle problémem taky nějakou zkušenost? Ještě to dneska skusím někde bokem naředit....

Nakonec jsem tu Ki 44 nastříkal funglnovou barvou Alclad a ta se chovala tak jak má, tedy udělala dokonale hladkej nádhernej povrch...

Pokusím se to odpoledne vyfotit, aby bylo jasný o čem mluvím....

tak toto pocujem prvy krat. Tiez mam doma Alclady uz par rokov, ale nic podobne. A to vzdy vratim farbu zo striekacky nazad do flasky. nedoslal sa ti tam nahodou nejaky bordel?
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 09 zář 2009, 08:13

Jakube zkus použít některé Mr.color ředidlo nebo tamiya lacquer thinner. Já mám dva odstíny třetím rokem a zatím žádný problém.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 zář 2009, 08:25

oliver píše:Já zkušenosti žádné nemám, barvu alclad mám pouze jednu a ještě jsem ji nepoužil. Ale to není důvod, proč to tady spamuju, spíš mě překvapilo :shock: , že děláš Ki-44. To máš na kšeft nebo tě ti němčouři přestali bavit ?

Jedná se o recenzi pro REVI :)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 zář 2009, 08:26

Martin Jursa píše:tak toto pocujem prvy krat. Tiez mam doma Alclady uz par rokov, ale nic podobne. A to vzdy vratim farbu zo striekacky nazad do flasky. nedoslal sa ti tam nahodou nejaky bordel?

Co se týče bordelu do barvy, tak to spíše ne, protože jsem si na to dával extra pozor. Alcladů mám doma asi 10 a 6 je takhle sraženejch a vše to jsou starší barvy... Jsem z toho nešťastnej, protože mě ty barvy děsně vyhovujou...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 zář 2009, 08:26

Milan Holzapfel píše:Jakube zkus použít některé Mr.color ředidlo nebo tamiya lacquer thinner. Já mám dva odstíny třetím rokem a zatím žádný problém.

To chci vyzkoušet odpoledne...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Morris » 25 říj 2009, 20:34

Chlapi, mam otazku.
Bez ohladu na to, co doporucuje vyrobca, skusal niekto z vas striekat alclad aj na podklad zo syntetiky? Momentalne fusujem na Sabre Dog, a a po zatmeleni a prebruseni som na to fukol tmavosedu revelku, aby som videl evtl chyby (Surfacer nemam :shock: ). Ked som sa tu dival, ake hlinikove povrchy sa momentalne robia, je Alclad "nonplusultra", takze som ho uz objednal.
Vdaka za odpoved.
Robo
Morris

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 25 říj 2009, 21:04

osobne by som to nerobil.
Alclad ma zaklad typu Lacquer (rovnako ako GSI) a ten po nastriekani na syntetiku tuto narusa a reaguje.
Naviac, aj keby to neurobil, tak Revell ma dost hrubu strukturu pigmentu a tak je na to alclad striekat zbitocne. Efekt sa strati a pod Alcladom bude vidiet aj po prelesteni rozdiel podkladu.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Morris » 25 říj 2009, 21:08

Vdaka za odpoved. A co by si mi doporucil ? Smirgel?
Morris

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 25 říj 2009, 21:47

pod Alclad jednoznacne perfektne zjednoteny povrch, takze dat to dole, vylestit, Surf (ak neni, tak kupit), vylestit, lesklu ciernu (u mna najlepsie GSI), vylestit a na to konecne Alclad.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 26 říj 2009, 09:44

Pokud nebudeš používat odstíny Polished Aluminium a Chrome není nezbytně nutné podstříkávat černou barvou. Na "běžné" odstíny stačí sjednocený a dokonale vyleštěný povrch (klidně i holý plast). Syntetika jako základ rozhodně není vhodná.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 27 říj 2009, 15:07

Teď jsem Alcladem dělal nějaké doplňky (pracoval jsem s Aluminium i s Chrome) a pod Aluminium to chce černou určitě (použil jsem originál černou lesklou Alclad) a osobně si myslím, že i pod chrome je lepší černou dát...
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Morris » 28 říj 2009, 20:55

Martin Jursa píše:osobne by som to nerobil.
Alclad ma zaklad typu Lacquer (rovnako ako GSI) a ten po nastriekani na syntetiku tuto narusa a reaguje.
Naviac, aj keby to neurobil, tak Revell ma dost hrubu strukturu pigmentu a tak je na to alclad striekat zbitocne. Efekt sa strati a pod Alcladom bude vidiet aj po prelesteni rozdiel podkladu.

Vdaka za odpoved. A co by si mi doporucil ? Smirgel?[/quote]

pod Alclad jednoznacne perfektne zjednoteny povrch, takze dat to dole, vylestit, Surf (ak neni, tak kupit), vylestit, lesklu ciernu (u mna najlepsie GSI), vylestit a na to konecne Alclad.[/quote]

..taaakze....prebrusil som co som musel (spoje na trupe) a potom na tie miesta striekol Surfacer(v spreji). Samozrejme som zasiahol aj plochy, kde bola este Revellka c. 78. neviem, ci to bolo tym, ze bola viac ako 48 hodin sucha, ale nic to s nou neurobilo. tak som tym surfom strekol cely model. Nic vazne sa nestalo a ten povrch...co povedat...pri praci s takymto materialom cloveka modelarcina jednoducho musi bavit! =D> Este na to podla vyssie uvedenej rady streknem lesklu ciernu, a fukam na to ten alclad. Inak v obchode kde som Surfacer kupoval mali aj kompletnu sadu kovovych farieb od Gunze. Niekde tu na fore som cital, ze je s farbami Gunze problem ich dostat...oplati sa ich kupit? Su porovnatelne s Alcladom?
Este v mojich mladych casoch som v modelarskom obchode v kosiciach (vtedy este mlady technik, rok 1992) som kupil Humbrolku hlinik Metalcote. ten povrch bol tiez fajn, teraz som ju ale zhanal marne. Robi Humbrol seriu Metalcote este, alebo je to minulost?
Zdravi Robo
Morris

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ron » 28 říj 2009, 21:18

Morris píše:Bez ohladu na to, co doporucuje vyrobca, skusal niekto z vas striekat alclad aj na podklad zo syntetiky?
Robo

samozrejme, chrom sa strieka iba na syntetiku (aj polished aluminium, ale ten nemam doma). a ved to odporuca aj vyrobca. je to lacquer, ale chrom sa strieka v dvoch absolutne super tenkych vrstvach, nema sancu tu syntetiku narusit. na tu syntetiku sa zrejme viac "lepi". ma byt cierna na efekt "zrkadlo" a uplne hladka, coholvek je tam vidno.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

In Rust I Trust
ron

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna