Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tenká čára Triplexem

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tenká čára Triplexem

Příspěvekod Marder » 18 úno 2008, 07:48

Miroslav Pražák píše: Pří vyšších tlacích se mě barva ošklivě rozstříkne po povrchu. Nechápu jak někdo může stříkat při 2barech...

Pokud nemáš možnost regulace tlaku, tak musíš pracovat i s tak vysokým tlakem. Pak to chce citlivý prst na spoušti a rychlou ruku. Každé nepatrné zastavení je pak na čáře vidět.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 18 úno 2008, 08:13

Marder píše:
Miroslav Pražák píše: Pří vyšších tlacích se mě barva ošklivě rozstříkne po povrchu. Nechápu jak někdo může stříkat při 2barech...

Pokud nemáš možnost regulace tlaku, tak musíš pracovat i s tak vysokým tlakem. Pak to chce citlivý prst na spoušti a rychlou ruku. Každé nepatrné zastavení je pak na čáře vidět.

Regulacia vzduchu by sa dala poriesit dlhou hadicou a jednoduchou svorkou na hadicu, ktora ten vzduch pribrzdi. Neskusal som to, len ma to teraz napadlo. Popripade urobit na hadicu malinku dierku, kadial by unikal prebytocny vzduch, ked je to priskrtene.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 úno 2008, 10:16

Martin Jursa píše:
Marder píše:

Regulacia vzduchu by sa dala poriesit dlhou hadicou a jednoduchou svorkou na hadicu, ktora ten vzduch pribrzdi. Neskusal som to, len ma to teraz napadlo. Popripade urobit na hadicu malinku dierku, kadial by unikal prebytocny vzduch, ked je to priskrtene.

Primitivní regulaci mám udělanou tak, že jsem přestřihl přívodní hadici k pistoli, vložil jednoduché plastové "T" pro akvaristy, na vyčnívající konec téčka jsem nasunul kousek hadičky s akvaristickou svorkou. Povolením svorky snížím tlak. Jediné co mi trošku vadí je to syčení. :grin: Toť vše za cca 10,-Kč :-D
Přílohy
IMG_4907a.jpg
Naposledy upravil Milan Holzapfel dne 18 úno 2008, 23:08, celkově upraveno 1
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 18 úno 2008, 10:22

Milan Holzapfel píše:Primitivní regulaci mám udělanou tak, že jsem přestřihl přívodní hadici k pistoli, vložil jednoduché plastové "T" pro akvaristy, na vyčnívající konec téčka jsem nasunul kousek hadičky s akvaristickou svorkou. Povolením svorky snížím tlak. Jediné co mi trošku vadí je to syčení. :grin: Toť vše za cca 10,-Kč :-D

no teda, ja som vedel, ze to nemoze byt ziadna velka veda.
:-D
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Pražák » 21 úno 2008, 19:05

Přesně tak, tlak se dá regulovat velmi lehce. Sám zrovna nemám regulaci výstupního tlaku z kompresou neb řeším její uchycení a s úspěchem používám na regulování tlaku odkalovací ventil. Stačí ho vyšroubovat, sundat z něho těsnění, našroubovat zpátky a pak jeho povolováním a utahováním regulovat tlak. Sem s tím schopnej regulovat tlak od 0 po cca 3,5 baru v krocích po 0,2baru max. A to vše, pokud máš kompresor s odkalovacím ventilem, zadarmo 8)
Miroslav Pražák

Rozestavěno:

Foce-wulf FW-190 A4
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=41409
Messerschmit Bf-109 D
viewtopic.php?f=57&t=51311
Miroslav Pražák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitom » 22 úno 2008, 08:16

Pri obrázku Milana Holzapfela ma napadlo, že by sa dalo použiť to škrtidlo, čo sa používa v nemocnici na hadičke pri infúzii - aby sa nastavila ako rýchlo má kvapkať... Len neviem, aká je dostupnosť takého niečoho...
http://www.mitom.wz.cz/Victory01.htm
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/viewtopic.php?id=543
mitom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Dzúr » 22 úno 2008, 09:46

ja som pouzival toto riesenie a to skrtitko stoji cca 10-15Sk v akvaristickych potrebach :-D
Juraj Dzúr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Pražák » 22 úno 2008, 11:10

Když na to přijde, stačí jakákoliv šroubovací svorka. Ať už malá modelářská, nebo veliká a těžká stavební :grin: Vždycky je to podle mě lepší než nic...
Miroslav Pražák

Rozestavěno:

Foce-wulf FW-190 A4
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=41409
Messerschmit Bf-109 D
viewtopic.php?f=57&t=51311
Miroslav Pražák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 28 bře 2008, 13:25

tak už dokážu udělat i čáru tlustou 0,5 mm ale má tak dva centimetry a pak zasychá barva na jehle a už nefouká jak potřebuju. Stříkám lihovkou (Tamiya) a proto to možná tak blbne. Napadá mě zkusit jen zpomalovač od Agamy nebo jiný barvy. Který se vám na to zdají nejvhodnější?
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 28 bře 2008, 13:34

nepoužívej spomalovač ale víc to nařeď

mně se to osvědčilo
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 28 bře 2008, 13:40

stříkám jen špinavou vodou... Kdybych měl odhadnout poměr tak 1/5 určitě. Spíš myslím 1/8
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 28 bře 2008, 23:49

PetrS píše:tak už dokážu udělat i čáru tlustou 0,5 mm ale má tak dva centimetry a pak zasychá barva na jehle a už nefouká jak potřebuju. Stříkám lihovkou (Tamiya) a proto to možná tak blbne. Napadá mě zkusit jen zpomalovač od Agamy nebo jiný barvy. Který se vám na to zdají nejvhodnější?

Za posledných 16 rokov sa mi ani raz nestalo, že by mi akrylová Tamiya zasychala na ihle ... Akrylové Tamiye a ani Tamiye enamel, toto nikdy neurobia ... V živote som nepoužil nijaký spomaľovač do akrylovej Tamie - nie je potrebný.
Čím si tú akrylovú Tamiyu riedil ?
V prípade potreby môžem nastriekať vzorky extrémne tenkých čiar, dlhých hoci aj meter - akryl aj enamel - a môžem Ti to poslať.
V Tvojom prípade ako zdroj problému by som tipoval nedostatočné nariedenie, alebo riedidlo, prípadne kombináciu oboch.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 29 bře 2008, 09:04

Aha! Tahle špinavá směska bude podle mě ředěná obyčejným lihem. Tudíž zkusím originální ředidlo. Na jehle se mi utvořil takový černý povlak pigmentu, který šel dolů jen ušátkem s lihem. Zkusíme, uvidíme...
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 29 bře 2008, 13:01

jo ty ředíš lihem... tak to se nesmíš divit :lol:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Kováč » 02 dub 2008, 19:48

Zanes pištol do optiky a nechj si ju vyčisťiť ultrazvukom. Tu v BB to stojí tak 20-50 sk na pol hodinu v tom prístroji a pištol je ako nová. Dostane to von aj špinu o ktorej nevieš... A tej je tam viac ako tej o ktorej vieš. :D
Tenké hady striekam z mojou Triplex II 0,35 tak že dám dolu korunku trisky a pri tlaku 0,5-1 bar striekam zo vzdialenosti tak 3-6cm od modelu. Farbu riedim 3-4:1 podla toho čo striekam. Akrilové Tamiye z originálnym riedidlom su na striekanie úplne dokonalé netreba žiadny spomalovač ani podobné kraviny. Dajú sa takto nestriekať čiary 1-2mm široré bez nejakého prášenia okolo. Vlastne ani neviem načo som ja somár kupoval aj 0,25 trysku... :?
Tento model bol môj prvý pokus o kamufláž bez maskovania a zystil som že z Triplexom to musí zvládnuť každý.
Má na výšku to 7cm aj z podstavcom a tie hady sú 2 miestamy 3mm široké.
Přílohy
P2030008.JPG
"Hlupák je ten čo sa nebojí ničoho a tvrdí že pozná všetko."
Michal Kováč

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna