Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zvýraznění paneláže

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 02 lis 2005, 12:33

Hansi píše:P.S. Nerozumiem jednej veci - načo toľko experimentov s rôznymi inými akrylovými farbami, lakmi a kadečím iným, keď Tamiye fungujú perfektne !

Protože kdo nejde s dobou, není in a nebylo by o čem psát :grin:
Názorný příklad jak funguje dobrá reklama (Eduard tohle prostě umí) =D>
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 02 lis 2005, 12:53

To Hansi a Libor -nejde o to jak která reklama funguje, někomu vyhovuje to ,či ono, mě např. nevyhovuje lak Tamiya , proč? Neumím s ním nastříkat super hladký povrch, není moc odolný chemikáliím co se používájí na dekály, už se mě stalo že ho vodičky GSI prožrali, stejně tak ředidla z olejovek. Já používám laky GSI a jsem s nimi spokojen, už nemám žádné problémy, povrch mám vždy perfektní . Holt proto jsou tu i jiné laky jako GSI pro nás blbce co neumí dělat s Tamiyou , Agamou atd.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 02 lis 2005, 13:06

Martine, v první řadě to byla nadsázka.
Nicméně, zde na Modelfóru najdeš spoustu příkladů, kdy se něktěří jedinci snaží používat věci co jsou "prostě in" (tím je ale neodsuzuji!!!). Pak se diví, že jim vodičky na obtisky žerou lak, preshading vystupuje zpoza barevné vrstvy, protože používají agresívní (a dokonce origo! za čtyři stováky) ředidlo, atd... Já si takových lidí cením, že jdou cestou neprobádanou a občas odhalí nějakou super novinku, sám se však do podobným experimentů nepouštím a používám osvědčené věci.
Jinak, mezi námi, Eduardu a dalším firmám na hlasu lidu moc nezáleží a pochopitelně se snaží prodat co nejvíc. V mém byznysu to (bohužel) nemůžu dělat jinak.

Abych nebyl zcela off-topic: já paneláž zvýrazňuji olejovkami ředěnými terpentýnem z výtvarných potřeb (hranatá lahvička). Ovšem aplikuji to přmo na povrch barvy a lak dávám až potom. Tuto metodu ale nikomu nedoporučuji!!! :grin:
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 02 lis 2005, 13:20

Libore, ať to byla třeba nadsázka, prostě jsem napsal svoji reakci. O těch experimentech to co píšeš je pravda, taky se nerad do něčeho pouštím, ale občas se něco povede nechtěne objevit, a když to funguje tak už se ke staré metodě nevracím. To že se některý věci mezi sebou nesnáší je prostě fakt, třeba Future versus vodičky GSI = naprostá sebevražda a pohroma modelu, prožere se to Futurem okamžitě,už se mě to stalo několikrát. Na druhou stranu Eduardům sice asi na hlasu lidu nezáleží, jak to píšeš, pak nechápu proč pořád Eduard prodává skoro to nejlepší co je -barvy a ostatní věci od GSI za relativně levné ceny, srovnej si cenu barvy GSI a MM
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 02 lis 2005, 13:40

O ceně nemá cenu polemizovat, protože za kvalitu si asi každý rád zaplatí. Mimochodem, srovnej si ceny barev Gunze a MM po přepočtu za 1ml, to už taková sláva není. Pravdou však je, že Gunze nabízí komplet sortiment a jsou opravdu kvalitní. Jediné co mě vadí, že občas nejsou freindly ani samy mezi sebou, viz problémy Setteru, Gloss Clearu atd. To mě úplně odrazuje zkoušet něco jiného, když třeba laky MM na který jinak nedám dopustit mají svoje mouchy (smrdí jak hajzl)... Některý věci jsou asi nenahraditelný (Surfacery), některý jsou zbytečný luxus a tak trochu mimo mísu (fixy a podobný chujoviny).
Ale ať si každý hraje s tím, co ho baví...
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 02 lis 2005, 13:54

Experimenty sú hybnou silou pokroku, a každému vyhovuje niečo iné. Ešte šťastie, že si máme z čoho vyberať ! Za socíku jednoducho nebolo z čoho vyberať ! :evil:
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 lis 2005, 13:58

Akorát sem si byl koupit flat base od Tamiye a když to vyjde, tak bych rád zůstal u kombinace laků Tamiya X-20 clear + X-21 flat base. Nějak mi vypadnul z oka ten GSI C184... Ale jestli mi ta Tamiya bude bělet :evil:

Já jsem kdysi používal taky laky Model Master, ale ten smrad, je fuckt nechutnej a nutno podotknout, že mi to začalo vadit... Tak hledám adekvátní náhradu.

Jinak co se týče GSI, tak na barvy a surfacery prostě nedám dopustit, ale s lakama to není moc sláva. Uvidíme, možná, že v kombinaci s Tamiyýckejma lakama to bude to pravý vořechový :D
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 lis 2005, 14:00

Navíc mám pocit, že tyhle laky od Tamiye, by nemusely vadit Sidoluxu. No mám další experimentátorskej námět :lol:

Já za to nemůžu, mě prostě ty ekšperimenty baví :D
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Rezák » 02 lis 2005, 16:58

Kubo, čo ti vadí na Gunze lakoch? Vyskúšal som už hodne lakov aj farieb, ale Gunze je absolútna špica :D :D :D
Laco Rezák

• Odpovědět s citací

Starý vlk po letech znovu v akci - týýý vole!

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 08:35

Po deseti letech jsem si konečně na novém domku dokončil dílničku a začal jsem stavět. I v roce 1996 byl výběr široký, ale co je dneska, nad tím jen žasnu. Skvělé stránky, protože než jsem se dočetl až sem v tomhle jediném tématu, získal jsem spoustu odpovědí na věci, na které bych si ani nevzpomněl.
Co mě tak nějak zajímá je skutečnost, proč všichni dneska staví modely, které po nafocení digitálem a příslušném zvětšení jsou výstavou špíny a zaneřádění a už při prvním pohledu nemůžu uvažovat o tom, že bych takový vyfocený model, jakkoliv situovaný, mohl vydávat za skutečné letadlo.
O historii a vojenskou techniku včetně letadel se zajímám dlouhá léta, ale aby někde na povrchu letadla byla taková špína v paneláží, no pánové, za to by snad příslušného mechanika postavili všude ke zdi. Mám nafoceny B-17, Kittyhawka, Mustanga, Avangera a další a další letadla, stejně tak moderní roury. Lezl jsem s foťákem v nich, pod nima... Olej a zasvinění v podvozkových šachtách, bombovnicích, na jejich pleších taky a taky třeba zaprášení kol a nohou kol jsou jasně patrné i na udržovaných strojích, očazení výfuky možná malinko někde. Otlučený lak na kov uvnitř, na zemi ošoupaný. Ale nikde, nikde není špína v paneláži a už vůbec ne v kokpitu. Paneláž žádného letadla není na okrajích tmavá a vprostřed vysvětlená. Odření laku ano, jeho vyblednutí ano. A tak by se dalo pokračovat. Tahle současná móda je, podle mého názoru, samoúčelná.
Kolega tu postavil stodevadesátku německého esa a zmiňuje se o zvýraznění paneláže - tady zašpinění letounu. A nekvalitně ji vyfotil, (osvětlení - není nic vidět, kdyby jsi ji měl podrápanou rydlem, ani to nebude vidět). Dovedete si, moji všichni zkušenější kolegové, představit, že by Němec měl takovou špínu? Takového by museli každý den ráno, napoledne a večer pro výstrahu zastřelit a konec tohoto exemplárního trestu by se nevztahoval ani ukončení války. Možná Korejské.
V posledních Novinkách jsem viděl hezky postaveného Herkyho (co hezky, fantasticky) ale jak zprasil ten povrch... Kdyby to byly opravy laku, neřeknu ani popel, ty jsou skutečně vidět a to pořádně. Ale tohle.... :roll:
Jinak jsem asi 50% Vašich návodů jak na to nepochopil, protože ani nevím, co spousta výrazů znamená. Je někde k nalezení něco jako slovník česko - modelářský?
Hammer

• Odpovědět s citací

Re: Starý vlk po letech znovu v akci - týýý vole!

Příspěvekod vorvan » 05 led 2006, 10:05

Hammer píše:Co mě tak nějak zajímá je skutečnost, proč všichni dneska staví modely, které po nafocení digitálem a příslušném zvětšení jsou výstavou špíny a zaneřádění a už při prvním pohledu nemůžu uvažovat o tom, že bych takový vyfocený model, jakkoliv situovaný, mohl vydávat za skutečné letadlo.

Jen jestli jsi nezaměnil špínu a stínování :wink: Ono totiž všechno to zesvětlování a zvýrazňování paneláže se dělá proto, aby se na modelu alespoň trochu znázornily světelné efekty viditelné na velkém letadle, nikoli kvůli zašpinění (to je IMHO jiná kapitola). Pro ilustraci si dovolím zkopírovat linky na obrázek z jiného tématu :
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Tahle současná móda je, podle mého názoru, samoúčelná.

Není, alespoň podle mě. Srovnej model vystínovaný s nevystínovaným a rozdíl je jasně vidět. První na rozdíl od druhého nevypadá většinou jako precizně postavená hračka. Jinak samozřejmě záleží na vkusu a schopnostech modeláře i hodnotitele, taky se mi ne každý vystínovaný model líbí. Mrkni na Hyperscale např. na díla Chrise Wauchopa (i když ne, že by se na tomhle fóru podobný najít nedaly ;)). To jsou podle mě nádherně s citem vystínovaný a opatinovaný modely. Samozřejmě, ne každýmu se to tak musí líbit.
Kolega tu postavil stodevadesátku německého esa a zmiňuje se o zvýraznění paneláže - tady zašpinění letounu. A nekvalitně ji vyfotil, (osvětlení - není nic vidět, kdyby jsi ji měl podrápanou rydlem, ani to nebude vidět). Dovedete si, moji všichni zkušenější kolegové, představit, že by Němec měl takovou špínu?

Holt zatim stavim pro radost, až se tim začnu živit, tak si pořídim lepší zařízení. Zatim ale na to živení se modelařinou, jak jsi sám zaregistroval, nemám. Ale snažím se, co čas a energie dá. Myslím, že to je docela vidět.
Takového by museli každý den ráno, napoledne a večer pro výstrahu zastřelit a konec tohoto exemplárního trestu by se nevztahoval ani ukončení války. Možná Korejské.

Hmpf ;-I
V posledních Novinkách jsem viděl hezky postaveného Herkyho (co hezky, fantasticky) ale jak zprasil ten povrch... Kdyby to byly opravy laku,
neřeknu ani popel, ty jsou skutečně vidět a to pořádně.

Na Nymbasu probíhala diskuze právě o tom Herkym a pak hlavně o jeho povrchu. Údajně to ve skutečnosti vypadá mnohem realističtěji a já tomu docela věřím.
Ale tohle.... :roll:
Jinak jsem asi 50% Vašich návodů jak na to nepochopil, protože ani nevím, co spousta výrazů znamená. Je někde k nalezení něco jako slovník česko - modelářský?
Spíš napiš, čemu konkrétně nerozumíš. Vysvětlení tě nemine, řek bych :)
But the spirit of the free world is the final dream...
vorvan

• Odpovědět s citací

Stínování

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 11:03

Díky za odpověď. K tomu vystínování, které si pletu se špínou a proč si to pletu: já totiž na to hledím takto. Stavíme modely, které jsou zmenšeninou skutečných předloh. Světlo dopadá všudě stejně a dělá stíny všude stejně. Problém je, že stíny na nějaké věci, která je 72 x zmenšená, nebudou stíny 72 x zvětšené. Oni nebudou skoro žádné. Právě proto říkám, že pokud si takto vystínovaný model vyfotím a zvětším, dostanu neuvěřitelnou příšeru. Já jsem pochopil, že jde o plastičnost ztvárnění, ale ta se dneska, podle mého očička skleněného a ještě šilhavého, brutálně přehání. Uvedu příklad: v Novinkách je model staré Pragovky a u ní kanystr, který je vystínovaný tak, až oči přecházejí. Vzal jsem kanystr u náš v garáži a pozoroval ho, ale až na to, že byl otlučený u hrdla a naspod, žádné stíny tam nebyly.
To letadlo z Tvého příspěvku (fotky) je stará harcna a dokládá, co říkám: když se něco měnilo, byly plechy úplně jiné a živější. Vidím tam jasně to stínování, ale ono je velmi, velmi jemné a na modelu musí být hééérgot jemnější. A hlavně: pouze spáry. Ne ještě milimetr nahoru i dolů, doleva i doprava. Některé jsou jen spáry a spíše jen tušené. To načárám mikrotužkou a leštičkou lehce vymáznu. Hnedka tu zkusím.
Asi se v tomto shodujeme, jak čtu: nic se nemá přehánět.
Kam se to mám mrknout? Kde najdu, prosím Tě, Hyperscale?
Jo to jsi byl Ty s tou stodevadesátkou? Zkus ji vyfotit líp, prosím Tě. Vypadá dobře, ale není nic vidět. Pokud nemáš lepší foťák, nasviť si ji z různých stran. Rád bych si ji pořádně prohlídnul. Taky zespod.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zigi » 05 led 2006, 11:16

http://www.hyperscale.com/
Zigi

• Odpovědět s citací

Re: Stínování

Příspěvekod vorvan » 05 led 2006, 11:19

Hammer píše:Kam se to mám mrknout? Kde najdu, prosím Tě, Hyperscale?

Web : http://www.hyperscale.com
Galerie : http://www.hsgalleries.com/gallery04/ga ... ir2004.htm
a konkrétně http://hsgalleries.com/fw190d932cw_1.htm

Jo to jsi byl Ty s tou stodevadesátkou?

Nojo :lol:
Zkus ji vyfotit líp, prosím Tě. Vypadá dobře, ale není nic vidět. Pokud nemáš lepší foťák, nasviť si ji z různých stran. Rád bych si ji pořádně prohlídnul.
Taky zespod.
On to byl takovej jenom pokusnej model, učil jsem se na tom. Mimo jiné, to zvýraznění spár - myslim, že na mym dalším modelu http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=2324 se mi zadařilo o dost lépe. Přinejmenším si myslim, že jsem to tentokrát nepřehnal. Já toho fokouše mám teď někde zahrabanýho, ale pracuju na 1/32 Fw-190 D-9, tam se fakt hodlám vyřádit. Zatím ho mám tak se 3/4 onýtovaný (další toť evergreen - opravdu byly ty nýty vidět? Pro jistotu jsem je důkladně přebrousil, takže jsou to fakt jenom mrňavý piditečky), až bude na co koukat, založim téma v pruhovanejch letadlech. Taky se bude líp fotit.
Btw - s tím focením nejseš první ani poslední, kdo mě prudí :cry: . Máte pravdu, ale času málo a zařízení amatérský.
But the spirit of the free world is the final dream...
vorvan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 05 led 2006, 11:46

Tak jsem to zkouknul na tom hyperscale: ta Dora je skvělá, skvělá a ještě jednou... herdek, v jakém je to měřítku?
Ty dva Mezci jsou z nějakého jiného počítačového simu než z Il-2? Protože Il-2 má nádherně graficky modelované olétání. Ty screenshoty z toho simu mohou sloužit jako podklady. Dokonalé.
K tomu focení: víš jaké víno je nejlepší? No přece prodané. Co je Ti platná dobrá práce, když ji neprodáš. Puč si od někoho digitál a pohraj se s tím. Ten Tempest vypadá čistě, dobře, ale buď zase blbě vidím, nebo je to blbě prodané. Já bych si fakt nedovolil srovnávat podle těch fotek, který model je lepší. Sorry, už Tě raději nebudu prudit.
:-D
Ale co vidím je, že to stínování, pokud tam nějaké vůbec máš, je naprosto přirozené. Spáry totéž. Takhle to má nějak vypadat.

No a teď to hlavní: s klukem po těch letech, co jsem nic nedělal, stavíme "nějaký jednodušší model". Já vůl vytáhnul od Kovozávodů Avii S-199. Ta mašina má dva primáty: je to vůbec nejhorší stroj, co čs. letectvo údajně mělo a zcela jistě je to nejhorší model, který jsem měl v pazourech. Teď čekám na to, až někde seženu Gunze tmel, jinak se s tím nedá hnout.
Dotaz: surfacer, jak jsem pochopil, je nějaká hustější barva, kterou se zaplácávají škrábance na plastiku, jo? Ta Avie se v tom musí prostě vymáchat a to třikrát po sobě. A když mě naštve, tak ji v tom utopím. K čemu ještě slouží surfacer a jak se to vůbec používá, jaké je to balení (sprej, tuba, plechovka?). Díkec.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna