Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

lepenie čireho plastu

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: lepenie čireho plastu

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 dub 2010, 06:12

Tomsoon píše:Jakube, můžeš prosím ještě přiblížit trochu ten future, jak naředit atd. Je to překryt od eduarďáckýho taifuna a chtěl jsem si tím hold ušetři prácu :( . Zatím jsem to přejel 2000 pod vodou a zas tak ztracený to nevypadá.

Zatím s tím nemám zkušenosti, ale lidi co to používaj a co jsme viděl na netu, tak tam šlo o odmaštění kabinky, vyleštění a pak o ponořrní do nenaředěného Future laku. Po vyjmuí s future to chce nechat okapat a je potřeba dbát na rozlití laku stejnoměrně všude. Tam kde se udělají kapky to chce odsát ubrouskem a umístit na něco, aby to mohlo větrat, tím myslím aby byl přístup vzduchu zespoda a zvenku. No a nejdůležitější je to ochránit před prachem, takže přiklopit něčím, aby se zamezilo přístupu prachu, třeba skleničkou. Pak to nechat minimálně 24 hodin zaschnout...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Krejčík » 10 dub 2010, 16:51

Pokud se mohu přidat k diskuzi,používám na čirý plast lepidlo hustší konzistence.Natírám ho štětečkem,nebo tam do lahvičky kápnu trochu ředidla.
Alespon na auta se mi to osvědčilo.Lepím tak i světla.U aut napřed natřu střechu zevnitř lepidlem,i sloupky,ne moc,potom tam opatrně přitisknu
sklo,nic nikde nevytejká,a drží.Nechám zaschnout.Nic nemlží.To samé u brzdových válců.Natřu štětcem,přitisknu,nechám zaschnout,Je tam ložisko,
to u aut všichni známe že,strčím tam kolečko,musí se volně otáčet,když jsem to lepil s jehlou,lepidlo přeteklo,a kolo se zalepilo,takže nedoporučuji.
Uletadel je to stejné,opět tenký štěteček,namáčený do lepidla,nikdy ne vteřinák,a nikdy lepidlo s jehlou,a ne lepidlo v tubě! To už vůbec.Štětec
případně vyprat v toulenu,(nečuchat a větrat).Používat pouze kvalitní štětce,které nepouští chlupy,toulen Vám totiž štětec odchlupí,totiž vyjme chlupy
ze štětce,opatrně utírat.Snad jsem pomohl. Miroslav.
Miroslav Krejčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 29 srp 2012, 20:43

Doteď jsem lepil kabiny disperzními lepidly, nedávno jsem zkusil černý vteřiňák, ale s nepřesvědčivým výsledkem.
Dnes jsem si na starém modelu provedl menší test na kabince vykoupané v Sidoluxu s tímto výsledkem:

- černé vteřinové lepidlo MXBON B684 - několikrát chválené, nemělo by mlžit - ale mlží, zvláště při větším množství, viz foto - negativní
- středně husté vteřinové lepidlo VHP - po klepnutí se rozlilo do spáry, překvapivě žádné zamlžení - pozitivní
- Tamiya Extra Thin - také se rozlilo do spáry, žádná mlha - pozitivní
- Revell Contacta Clear na čiré díly - nejprve se objevil lehounký opar, postupně zmizel, takže - pozitivní

Celkově jsem byl mile překvapen, zejména Extra thinem, ale i běžným vteřiňákem,
s Contactou Clear budu určitě ještě dále experimentovat, vypadá, že se bude dát i slušně brousit.
Přílohy
_MG_2598.jpg
_MG_2596.jpg
_MG_2597.jpg
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 29 srp 2012, 21:05

NA Extra thin pozor. Stačí trošku víc lepidla a to aktivně zavzlíná kde nemá a škody jsou většinou téměř neodstranitelné.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 30 srp 2012, 11:04

ja sem zatim vždy lepil kabinky kontaktou, disperze sem se bal že bude slabě držet
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 31 srp 2012, 20:50

já lepím veelmi opatrně extrathinem a zatím v pohodě!
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 01 zář 2012, 07:39

VojtaH píše:Doteď jsem lepil kabiny disperzními lepidly, nedávno jsem zkusil černý vteřiňák, ale s nepřesvědčivým výsledkem.
Dnes jsem si na starém modelu provedl menší test na kabince vykoupané v Sidoluxu s tímto výsledkem:

- černé vteřinové lepidlo MXBON B684 - několikrát chválené, nemělo by mlžit - ale mlží, zvláště při větším množství, viz foto - negativní
- středně husté vteřinové lepidlo VHP - po klepnutí se rozlilo do spáry, překvapivě žádné zamlžení - pozitivní
- Tamiya Extra Thin - také se rozlilo do spáry, žádná mlha - pozitivní
- Revell Contacta Clear na čiré díly - nejprve se objevil lehounký opar, postupně zmizel, takže - pozitivní

Celkově jsem byl mile překvapen, zejména Extra thinem, ale i běžným vteřiňákem,
s Contactou Clear budu určitě ještě dále experimentovat, vypadá, že se bude dát i slušně brousit.

Tak tento krásně rozepsaný a nafocený příspěvek mě trošku zaskočil. Proč?
1.opravdu někdo doporučuje na lepení čirých dílů černý vteřiňák? I kdyby nemlžil a „dobře“ lepil tak ta černá barva může být vidět minimálně na kontaktní plošce při průhledu dovnitř na vnitřní část kabinky.
2.Je li čirý překryt vykoupán v laku, pak se nedá lepit lepidly na plasty-leptacími jako extrathin atp. Je k tomu potřeba kontakt dvou čistých plastových ploch.
3.Je li část čirého překrytu kabiny přilepena lepidlem které lepí téměř vše – vteřiňákem, pak zbytek testu nevypoví nic o pevnosti spoje ostatních zkoušených lepidel.
4.Konkrétně Extrathin na přední hůře slícovatelné části překrytu určitě vyhoří nejvíce.
5.Má tento test smysl?

Čeká mě čelní štítek na Mustangu(Tamka 1/72) spoj tvoří zároveň okraj kovového lemu přecházejícího do trupu. Takže spoj nejde skrýt barvou. Naleptání rozpouštědlem zbělá a hrozí zatečení na vnitřní „stříšku“ nad přístrojovkou a neleptající průhledná lepidla či laky prd drží. Zatím to vypadá na 5ti min epoxy a pak držet jako trouba přitlačené alespoň 10 minut než vytvrdne.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martinsticky » 03 zář 2012, 20:21

a co zkusit toto na čiré díly , já stím lepím kabinky a žádný problém
Přílohy
t350_6cf5a71d93d3489688ed0ad82d70b03f.jpg
Martin martinsticky Štický
Máte-li dojem že vidíte nepořádek , nenechte se zmást . Jedná se pouze jen o systém uložení věcí , který momentálně nechápete .

Jsem i na Facebooku .
martinsticky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VojtaH » 04 zář 2012, 07:21

Milý Jirko (nebo jak se jmenuješ),
jsem rád, že ses vyjádřil, tudíž vyvozuji, že nad touto problematikou taky přemýšlíš.
Ad tvoje otázky:
1) Ano, stačí si najít příslušné číslo Modeláře s testem černého vteřiňáku
2) Ne, Extrathin evidentně lepí i kabinky vykoupané v laku, nejsem chemik, neptej se mě jak
3) Jistě, pokud ona lepidla nebyla zkoušena kvůli pevnosti již jinde - tento minitest zkoušel především zamlžení
4) Když to lépe slícuješ, nevyhoří
5) Pro mě a možná pár dalších lidí smysl měl, především jsem si opakovaně potvrdil, že černý vteřiňák ne
a ostatní lepidla dle situace - v neděli jsem použil vteřiňák a Contactu clear a plná spokojenost

Pokud máš další zkušenosti, např. s epoxidem, nafoť, ukaž a okomentuj, budeme rádi.
Hotovo: Bf 109G-6, Focke-Wulf Ta 183 Entwurf III, Ki-61-II Hien
Stavím: Micubiši Ki-83, Nakajima Ki-44

Futó fukutsu.
VojtaH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Nový » 04 zář 2012, 08:09

Vojto, mám poměrně pozitivní zkušenosti s lepidlem na umělé nehty, hlavně na acetátové kabiny je prima. Asi je víc druhů, nemám přehled, ale to z DM funguje. (Ne, nemám s DM nic společného.)
Marcel Nový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 04 zář 2012, 08:15

ty jo, tak VojtaH se vybičuje k takovýmu heroickýmu výzkumu a sklidí takovej vděk.

Ne ale vážně - Slovem tady seje kde kdo, každá zkušenost a snaha něco znázornit se podle mě cení. Minimálně to rozhýbá plodnou diskuzi. Jirkun: neni lepší připojit se k diskuzi namísto kritiky ostatních?
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 04 zář 2012, 09:27

Já bych Jirko ty neleptající lepidla na kabinky nepodceňoval a naopak bych byl opatrný před pětiminutovým epoxydem, ten má tu pěknou vlastnost, že vzlíná a konkrétně u Mustanga hrozí přesně to co popisuješ.
To vzlínání epoxydu často používám právě pro tmelení kabinek neboť nanesený 5min epoxyd dokonale obteče kolem.
Na Mustanga budu po fiasku s opatrným nanesením Tamiya extra thinu používat pávě ta lepidla na kabinky a nebo Sidolux. Překvapivě to drží pevně a nestalo se mi, že by mi uletěl štítek.
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 04 zář 2012, 11:45

Pouzivam Revell Contacta Liquid a nikdy sa mi kabinka neodlepila (musi spravne dosadat), nakoniec lietadlo sa nechyta za kabinu.
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 04 zář 2012, 21:26

VojtaH píše:Milý Jirko (nebo jak se jmenuješ),
jsem rád, že ses vyjádřil, tudíž vyvozuji, že nad touto problematikou taky přemýšlíš.
Ad tvoje otázky:
1) Ano, stačí si najít příslušné číslo Modeláře s testem černého vteřiňáku
2) Ne, Extrathin evidentně lepí i kabinky vykoupané v laku, nejsem chemik, neptej se mě jak
3) Jistě, pokud ona lepidla nebyla zkoušena kvůli pevnosti již jinde - tento minitest zkoušel především zamlžení
4) Když to lépe slícuješ, nevyhoří
5) Pro mě a možná pár dalších lidí smysl měl, především jsem si opakovaně potvrdil, že černý vteřiňák ne
a ostatní lepidla dle situace - v neděli jsem použil vteřiňák a Contactu clear a plná spokojenost

Pokud máš další zkušenosti, např. s epoxidem, nafoť, ukaž a okomentuj, budeme rádi.

Děkuji za odpověď Vojto,
Byl jsem přesvědčen že, čiré díly zamlžují pouze vteřinová lepidla , ještě jsem neslyšel o ojínění třeba po rozpouštědlovém lepidle a ostatních. Takto jsem test předpokládal za zbytečný, jelikoš mne sobecky zajímá především jak to po přilepení drží a jestli to přežije třeba masky.
Zkoušku pevnosti jak píšeš v bodě 3) jsem zde zatím nenašel ale pohledám ještě.
Nezlob se za negativní kritiku, snad to rozproudí ještě další diskutéry a objeví se nějaké konkrétnější výsledky.
Z epoxydem zkušenosti mám (nezamlžuje ani neleptá) ale vzhledem k velké hustotě se špatně nanáší tenká a rovnoměrná vrstva na hrany kabinek. Pevnost spoje? no ještě dobrá.
Jirkun

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirkun » 04 zář 2012, 21:39

Štěpán ´Fidoo´ Lášek píše:ty jo, tak VojtaH se vybičuje k takovýmu heroickýmu výzkumu a sklidí takovej vděk.

Ne ale vážně - Slovem tady seje kde kdo, každá zkušenost a snaha něco znázornit se podle mě cení. Minimálně to rozhýbá plodnou diskuzi. Jirkun: neni lepší připojit se k diskuzi namísto kritiky ostatních?

Kritika do diskuze nepatří? Je neslušná když se dotkne známého a častého přispěvatele?
Jirkun

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna