Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sekundové lepidlá a všetko s nimi súvisiace

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Bronco » 28 zář 2007, 07:03

Hansi píše:Debondér od HVP - spoľahlivo odstráni model zo zbytkov sekunďáku ... A navyše aj leptá plast.

Moja reč... Toto je šit najšitovatejší čo som kedy použil. Naštastie iba raz a šmitec. Nikdy viac. Ten smrad mi spoľahlivo rozožral plastik ale sekuňďák tuším ešte viac vytvrdol kua :evil: :evil: :evil:
KPM Bratislava
WIP - T-72M1 Tamiya 1/35 -https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=131648
Bronco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod condor » 30 zář 2007, 15:00

Používám debonder a vteřiňák viz. foto. Vteřiňák Flash nemám zatím moc dlouho takže nemůžu zatím moc chválit, nicméně ten debondér je bezvadnej. Nepozoruju, že by naleptával plastik a lepidlo jde krásně dolu. Koupil jsem na E-day za 120kč a rozhodně nelituju.
Přílohy
debondér.JPG
vteřinák.JPG
condor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matiasf » 30 zář 2007, 22:03

ja pouzivam sekundak od eduardu ale debonder som doteraz nepouzival len so to ako debil prebrusoval :evil: dobre vediet, asi sa vrhnem po nejakom tom debonderi, dufam ze ho na slovensku maju... neviete ci by to mohli mat v baumaxe?
Makam na - He 111 H6
Im Krieg ist die Wahrheit das erste Opfer
matiasf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 30 zář 2007, 23:02

matiasf píše:ja pouzivam sekundak od eduardu ale debonder som doteraz nepouzival len so to ako debil prebrusoval :evil: dobre vediet, asi sa vrhnem po nejakom tom debonderi, dufam ze ho na slovensku maju... neviete ci by to mohli mat v baumaxe?

Na Baumax a podobné inštitúcie kľudne zabudni - nikdy tam nič také ako debondér nemali ...
Pošli mail Martinovi Jursovi z Modelshopu - má debondér Flash, resp. Debondér P (od Douska) predáva Legato z Prahy (posiela aj na Slovensko).
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matiasf » 01 říj 2007, 07:08

dik ale predsa sa radsej skusim pokukat niekde po bystrici, mali by to niekde mat (aspon dufam), predsa to cakanie kym to pride a hlavne dobierkove... :?
Makam na - He 111 H6
Im Krieg ist die Wahrheit das erste Opfer
matiasf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 01 říj 2007, 07:38

Debonder od HVP zase neni tak spatny. Sice se na odstranovani vterinaku nehodi, ale tim, jak jemne naleptava plast, je super na upravu povrchu pred slepenim vterinakem a nebo epoxydem. Lepidlo pak drzi na plastu daleko lepe. Staci lehce pretrit, az plast trochu zmatni, a to je ono. Taky dobre odstranuje zbytky pajecich vodicek a tavidel pri pajeni leptu. Taky je mozne ho pouzit na cisteni ryti.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 03 říj 2007, 04:16

Vedel by niekto poradiť, kde v Bratislave by sa dal splašiť ten sekunďák + debondér FLASH ? :oops:
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 03 říj 2007, 07:44

HokTar píše:Vedel by niekto poradiť, kde v Bratislave by sa dal splašiť ten sekunďák + debondér FLASH ? :oops:

pokud to nespěchá ze dne na den, tak na BA Zimu přijede Milan Krnáč a ten je vozí vždy.
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bronco » 03 říj 2007, 09:36

HokTar píše:Vedel by niekto poradiť, kde v Bratislave by sa dal splašiť ten sekunďák + debondér FLASH ? :oops:

Pošli SZ Maťovi Jursovi a nemusíš čakať až do Plastikovej zimy :wink:
KPM Bratislava
WIP - T-72M1 Tamiya 1/35 -https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=131648
Bronco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bitaxe » 05 říj 2007, 08:43

Musím přiznat že protože stavím hodně reziňáky používám vteřiňák hodně a vyzkoušel jsem jich řadu. Bezkonkurenčně nejhorší bylo ALTECO z trafiky(nelepilo a pak "zmrzlo" v nejmíň vhodné chvíli) HVP mne moc nepřesvědčilo, spíš podprůměr a to jsem je vyzkoušel všechny, jejich debondér je skvělý, pokud ho nechcete na odstranění lepidla na modelu :-) , používám jen jejich aktivátor, ten celkem funguje, ale na menší věci stačí jen párkrát dýchnout (vlhkost v dechu urychlí vytvrzování - není ten aktivátor nakonec jen voda? :-) ) . Na práci už leta používám Loctite v různých verzích a osobně nejraději používám gelové konzistence (ono se s tím líp dělá protože to pomaleji tvrdne a snáz se to ustaví do správné pozice) Obecně platí to co jsem si vypovídal se zástupcem firmy na veůletrhu (byl to technik ne obchodník) "spoj je vždy jen tak pevný jak dobře jste očistili povrch" dělají se na to i speciální přípravky na očištění (ty nepoužívám :-) ) ale pro naše účely stačí to očistit a odmastit. Jo a debonder je asi ideální Flash (aspoň já lepší nenašel)
bitaxe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Škoda » 06 říj 2007, 06:22

Překvapilo mě, že že moc lidí nepoužívá aktivátor. Já si bez něj práci neumím představit :-) Zejména při tmelení.

Již několik let používám FLASHTAC Accelerator, který distribuoval p. Krnáč - bezkonkurenční - nenaleptává plast a je velmi řídký, takže stačí namočit štěteček a přiložit ho těsně vedle zatmeleného místa a on ihned navzlíná a zalije tmelené místo (mám na mysli tedy spíš menší maximálně do 5 mm tmelené plochy).

Nyní mi FLASHTAC již dochází a tak jsem si na E-Dayi chtěl u p. Krnáče koupit další. jaké však bylo moje překvapení, když mi sdělil, že se již nedováží a místo něj mi nabídl SUREFIX aktivátor (dovozce Inocenc Šír & Synové, výrobce Sure Adhesive product - Anglie). Tento aktivátor však nesplňuje mé představy - krom silnějšího zápachu, především zanechává na plastu stopy (ne že by leptal tak výrazně, jako aktivátor od HVP, ale přetřené místo je znát) a je mnohem hustší, takže se obtížněji nanáší.

Pokud víte, kde FLASHTAC Accelerator sehnat budu velmi vděčný. Případně uvítám i jakékoliv další vhodné alternativy.
warbirds-blog.cz
Galerie modelů
FB Warbirdsblog
Pavel Škoda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 08 říj 2007, 08:22

Pouzivam aktivator od HVP ve spreji a s plastem nedela vubec nic (krome odmasteni). Akorat jsem si trochu upravil aplikator, aby nefoukal takove velke mnozstvi a dal na nej trubicku, na konci stazenou do kapilary. Tak lze udelat i velmi jemny poprasek na vetsi plose a nebo aplikovat i malou kapicku vedle spoje.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 31 říj 2007, 14:22

Branko píše:Pošli SZ Maťovi Jursovi a nemusíš čakať až do Plastikovej zimy :wink:

Písal som k nim do obchodu "ModelShop" ale odpísali mi, ze sekunďák FLASH nedržia...
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 31 říj 2007, 14:49

HokTar píše:
Branko píše:Pošli SZ Maťovi Jursovi a nemusíš čakať až do Plastikovej zimy :wink:

Písal som k nim do obchodu "ModelShop" ale odpísali mi, ze sekunďák FLASH nedržia...

Je pravda, ze sekundak Flash nedrzime, ale mame este lepsi sekundak od Eduardu (aspon podla mojho skromneho nazoru) a debonder Flash prebalovany Plus modelom.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hannys » 01 lis 2007, 10:42

Ty aktyvátory co se prodávají jsou pěkně naprd, jsou dost drahe a jako skvěla alternativa se mi osvědčila obyčejna soda!! Je to uplně to stejné, ale za par korun!
Hannys

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna