Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

barvy gunze

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: barvy gunze

Příspěvekod onysx » 07 črc 2020, 09:31

Rendl já taky nemíním laborovat s chemikáliemi a míchat doma ředidlo. Mám origo Gunze levelling a od kamaráda z lakovny alternativu kterou používám na surf a čištění. Novis mě poradil ředidlo z Lidlu jako další možnou alternativu tak to odzkouším osobně a budu vědět že kdyby náhodou mám čím ředit. Ale jak jsem psal víše snažím se barvu buď vystříkat nebo nevracet do skleničky pokud není ředěná origo ředidlem.
Přílohy
IMG-20200424-WA0000.jpg
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 črc 2020, 09:42

Baufix vpoho, já kupuju klasiku Nitro. Na číštění pistolí a štětců taky supr. Zkoušel jsem jím říznout Gunze a Tamku, ale nemá to vlastnosti origa.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 07 črc 2020, 09:52

Tady ještě Lidl.
Přílohy
PSX_20200707_105003.jpg

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
P-39 Q Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 črc 2020, 10:18

Atlis píše:"K nám"? Kto ste to vy? To máš tak maličké ego, že nedokážeš písať za seba? Ja som odpovedal na jeden príspevok a to ani nie na Tvoj. Kdežto pár takých ako ty, sa prišlo k tomu vyjadriť. Velice "vecne". Nediv sa, že nemám potom ďalej chuť viesť akúkoľvek vecnú diskusiu okrem odrážania priblblých komentárov mimo tému. Takže si to preber a ak máš konkrétne otázky, tak sa pýtaj.

Tak za prvé chtěl bych poučit, proč je nesmysl používat na barvy origo ředidlo?
Když použiju alernativní ředidlo, kdo mi dá záruku na stejnou kvalitu barev?
Neoriginální ředidlo je o ceně, ale stojí ta cena za to?
Dále,vlastnosti, ředidla na plast poznám kde? když třeba vím že origo ředidlo neleptá plast.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 07 črc 2020, 11:03

JoseFxx píše:Tak za prvé chtěl bych poučit, proč je nesmysl používat na barvy origo ředidlo?

Nikde som nenapísal, že je to nezmysel. Naopak, pre lamy je to veľmi dobré riešenie (pre neznalých internetového slangu - lama = začiatočník). Napísal som, že je nezmysel tvrdiť, že len riedidlo výrobcu A je vhodné na farby výrobcu A. A tvrdím, že pridávanie takých vecí ako guľôčky do farieb je v poriadku. (:)

JoseFxx píše:Když použiju alernativní ředidlo, kdo mi dá záruku na stejnou kvalitu barev?

Nikto. K tomu dôjdeš iba skúsenosťami. Alebo sa to nikdy nezdozvieš a zomrieš... nevedomý (:) Ja nepožívam ori riedidlá, lepidlá a čističe vôbec. S problémami so sa ešte nestretol.

JoseFxx píše:
Neoriginální ředidlo je o ceně, ale stojí ta cena za to?

Vôbec nemusí. Pokiaľ dokážeš rozoznávať druhy farieb, zloženie riedidiel a ich vlastnosti, určite môžeš ušetriť nákupom jedného či dvoch druhov, ktoré budú fungovať na všetko. Nebudeš musieť kupovať 10 rôznych. V tom ešte lepšom prípade si riedidlá vyrobíš z kvalitných zložiek sám a môžeš mať zásoby na dlhé roky. Tým šetríš na obaloch, šetríš čas, poštovné... čokoľvek. Samozrejeme zase sme pri tom, že lama radšej nech si kúpi pár farbičiek a malú fľašku ori riedidla. Alternatívy sú pre skúsených harcovníkov, ktorí poznajú svoju spotrebu a vedia používať kalkulačku. Kedy to nie je o cene? Kedy dokážeš ovplyvniť vlastnosti riedidla tak, aby spĺňalo tvoje momentálne potreby. V lete pridať retardér, do metalizérov dať zase niečo silnejšie atď.

JoseFxx píše:Dále,vlastnosti, ředidla na plast poznám kde? když třeba vím že origo ředidlo neleptá plast.

Žiadne riedidlo do vodoviek plast neleptá. Hovoríš iba o farbách typu lacquer. A ak hovoríš o riedidle ako Gunze Mr Leveling Thinner, tak sa mýliš. MLT obsahuje MEK, ktorý je používaný ako lepidlo na plast. Je ho tam asi 5-10 percent. Pretože je ho tam tak málo a veľmi rýchlo sa odparí, nevšimneš si to takmer. Ale skús Rapid Thinner od Gunze, ktorý obsahuje asi 20 percent MEK. To budeš prekvapený, ako sa Ti k plastu prilepí uchošťour, keď ním skúsiš zotrieť Surfacer 500...
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 07 črc 2020, 11:08

U Gunze já osobně jsem asi spíše "menšina" a nepoužívám originální ředidlo mnoho let. Pravda, cesta než jsem našel něco co se dá s úspěchem používat bez obav naleptání povrchu či jiných neduhů trvala nějaký čas. Momentálně jsem spokojen. Stejné ředidlo používám i na čištění. Není pravda že je hloupost používat neorigo značky. Jen občas trvá než se najde ta vhodná. Každá origo značka má svůj základ v úplně obyčejném ředidle, v tomto případě na autolaky, jen se kolikrát platí nesmyslný peníze za tu etiketu ...připouštím že občas do toho něco přimíchají, ale i bez toho se dá žít a naučit se s takovým ředidlem pracovat.

Josefxx ....jednoduše, ověřím zda alternativní ředidlo leptá plast nebo ne a do jaké míry. První rychlý test je uchoštour a vnitřní strana výlisků různých výrobců. Druhý test je nástřik ředidla pistolí.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 07 črc 2020, 11:13

Pánové, ta ředidla z Lidlu jsou super na čištění pistolí i štětců - používám je obě (to univerzální již delší dobu) a nedávno jsem koupil i to celulózové - a pistole mám jak sklo.
Nicméně na ředění barev, které pak mají přijít nastříkat na model - nevím nevím, to bych si asi rozmyslel - obě totiž leptají plast (to určitě víte, ale třeba tato informace přijde vhod někomu, kdo to ještě nezkoušel).
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 07 črc 2020, 11:14

Používat origo ředidlo není nesmysl!! Spíš jde o to zda existuje případná alternativa. Pro někoho z důvodů třeba finančních pro jiného nedostupnost obchodu v blízkosti bydliště kdy e-shop je řekněme +160,- za poštu s dobírkou. Pro jiného použitelnost jednoho druhu ředidla pro barvy jiného výrobce.
To že použijeme něco jiného než origo ředidlo tak na to záruku nedostaneš a když se barva ve sklence zmrví je to tvůj problém. Ale pokud víš že existuje odzkoušená alternativa origo ředidlu tak nemusíš mít strach z degradace obsahu.
To jestli ředidlo naleptává plast zjistíš buď sám pokusem na zbytku stavebnice nebo právě díky doporučení na alternativu.
Nikdo přeci nikoho nenutí používat neoriginální ředidlo.
Je to jen o vlastním rozhodnutí co chci. Není nutné se kvůli tomu hádat ať je ego kohokoliv velké třeba jako lamy. :|
Snad se kámoš z klubu neurazí ale uvedu ho jako příklad. I když ví že GSI C jsou super blbuvzdorné barvy tak stále hledá cestu jinudy. Revell ,humbrol,agama enamel ředit GSI levellingem a čekat že kvalita,odolnost bude stejná. X krát ho to vytrestalo ale stejně zase příště půjde "chcát proti větru" . Prostě jsou lidi kteří jedou to co je zaběhlé a jiní stále zkouší. Pokud je to přínosem pro ně nebo i ostatní tak jen dobře ale honit machry bez konkrétních poznatků či rad je k hovnu. Stejně tak jako se kvůli tomu hádat.

P-39 Q Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 07 črc 2020, 11:19

Tak pre mňa osobne je 100x lepšie niečo vyskúšať a niečo nové sa naučiť aj keď sa potom vrátim k tomu pôvodnému ako nikdy nič nevyskúšať. Čo sa komu oplatí je druhá vec a nech si to zdôvodní sám. Sám som bol neraz v situácii, kedy ma alternatíva stála viac, ale bol som bohatší o skúsenosti.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 črc 2020, 11:26

Atlis píše:
Nikde som nenapísal, že je to nezmysel. Naopak, pre lamy je to veľmi dobré riešenie (pre neznalých internetového slangu - lama = začiatočník). Napísal som, že je nezmysel tvrdiť, že len riedidlo výrobcu A je vhodné na farby výrobcu A. A tvrdím, že pridávanie takých vecí ako guľôčky do farieb je v poriadku. (:)

Ještě pro tebe vysvětlení co je lama
Lama je český termín používaný na Internetu a v počítačích, vychází z anglického slova lamer (lame = chromý). Výraz je pejorativní až hanlivý, označuje neschopného nešikovného uživatele, který zcela neumí pracovat s počítačem (popř. s nainstalovanými programy), a ještě s tím obtěžuje a zdržuje ostatní uživatele.

Atlis píše:Nikto. K tomu dôjdeš iba skúsenosťami. Alebo sa to nikdy nezdozvieš a zomrieš... nevedomý (:) Ja nepožívam ori riedidlá, lepidlá a čističe vôbec. S problémami so sa ešte nestretol.

Tzn zkoušet hledat.

Atlis píše:Vôbec nemusí. Pokiaľ dokážeš rozoznávať druhy farieb, zloženie riedidiel a ich vlastnosti, určite môžeš ušetriť nákupom jedného či dvoch druhov, ktoré budú fungovať na všetko. Nebudeš musieť kupovať 10 rôznych. V tom ešte lepšom prípade si riedidlá vyrobíš z kvalitných zložiek sám a môžeš mať zásoby na dlhé roky. Tým šetríš na obaloch, šetríš čas, poštovné... čokoľvek. Samozrejeme zase sme pri tom, že lama radšej nech si kúpi pár farbičiek a malú fľašku ori riedidla. Alternatívy sú pre skúsených harcovníkov, ktorí poznajú svoju spotrebu a vedia používať kalkulačku. Kedy to nie je o cene? Kedy dokážeš ovplyvniť vlastnosti riedidla tak, aby spĺňalo tvoje momentálne potreby. V lete pridať retardér, do metalizérov dať zase niečo silnejšie atď.

Takže zase zkoušet a hledat

Atlis píše:Žiadne riedidlo do vodoviek plast neleptá. Hovoríš iba o farbách typu lacquer. A ak hovoríš o riedidle ako Gunze Mr Leveling Thinner, tak sa mýliš. MLT obsahuje MEK, ktorý je používaný ako lepidlo na plast. Je ho tam asi 5-10 percent. Pretože je ho tam tak málo a veľmi rýchlo sa odparí, nevšimneš si to takmer. Ale skús Rapid Thinner od Gunze, ktorý obsahuje asi 20 percent MEK. To budeš prekvapený, ako sa Ti k plastu prilepí uchošťour, keď ním skúsiš zotrieť Surfacer 500...

Ano myslím při Gunze C, co vím tak jak Leveling Thinner, tak i klasický Thinner od gunze mi plast nenaleptá, Ano Rapid Thinner používám jen na surfy a na menší odlakování bych ho nevzal, Na druhou stranu Rapid je dělán na rychlé odpařená a nepůsobý na plasta tak dlouho jako Leveling Thinner. U Levelingu mám vyzkoušeno, že i když mi někdy dopadne kapička na povrch,že se po vyschnutí srovná
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 07 črc 2020, 11:34

To Bobson.
Jasný ono už podle čichu je poznat že jsou ty ředidla "ostřejší" ale třeba Jirka "Novis" je má odzkoušené praxí. Nesmíš povrch zalívat ale prášit/vrstvit a hlavně jakkoliv zasahovat do nastříkaného než zaschne. Díky tomu že je "ostřejší" rychleji schne a asi se barva nebude úplně super "rozlévat" jako s použitím levellingu který má v sobě vlastně retardér. To poznáš pokud budeš stejným způsobem stříkat barvu ředěnou základním thinerem nebo levellingem. Mnozí mě opraví ale je to zase jen o zvyku na konkrétní ředidlo konkrétním uživatelem.
A jak psal Renda nemám doma prostor na mixování vlastních ředidel a hlavně mě tyhle věci nebavili už ve škole. Proto uvítám radu toho kdo má odzkoušenou věc na barvu stejného tipů od 2-4 výrobců. Gunze, Tamiya,AK atd. Stačí mě v práci když bereme origo barvu s 50% lesku a rozhodne se že budeme matnit na 25% nebo nedej bůh už zmatněnou ještě na 10%.
Naposledy upravil onysx dne 07 črc 2020, 11:38, celkově upraveno 1

P-39 Q Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 črc 2020, 11:35

Já jsem si z toho závěr udělal- zůstávám u klasiky.

A těm opravdu pár mladým chemikům přeji zdárné bádání...
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 07 črc 2020, 11:39

JoseFxx - ten výraz je používaný roky a jeho význam je podstatne širší. PS: sám som v mnohom modelárskom lama a nevadí mi to. A ani ma to neuráža. (:)

Ad " 2x zkoušet a hledat" - isteže. Pokiaľ s tým začínaš od nuly, nemáš to s kým prebrať a miesto toho, aby si počúval len vyskakuješ, tak to tak skutočne bude - nedozvieš sa nič a krivka učenia bude dlhá a plochá.

onysx - ozvi sa kedy máš čas, môžem k vám z Brna pribehnúť a preberieme to. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 črc 2020, 12:06

Atlis píše:JoseFxx - ten výraz je používaný roky a jeho význam je podstatne širší. PS: sám som v mnohom modelárskom lama a nevadí mi to. A ani ma to neuráža. (:)

Ad " 2x zkoušet a hledat" - isteže. Pokiaľ s tým začínaš od nuly, nemáš to s kým prebrať a miesto toho, aby si počúval len vyskakuješ, tak to tak skutočne bude - nedozvieš sa nič a krivka učenia bude dlhá a plochá.

(:)

Jak se látka vstřebává, je vždy o učitely, pokud jeho učení budou výřiky do tmy a uražky druhých, tak je fakt, že se nic nedozvíme. Pro mě význam lama,je k***t co nic neumí. A pokud mě někdo takto urazí,nebudu se k němu ani já chovat slušně.
Atlisi, nauč se používat slovní mluvu, nauč se polopaticky vysvětlovat myšlenku a pak to třeba bude OK
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 07 črc 2020, 12:17

Bez hledání slepých či správných cest není vývoje.
Třeba já , aby to bylo konkrétní, jsem odzkoušel několik různých druhů ředidel na autolaky (PPG, Standox atd). Investice to nějaká byla ale co, když se nevedlo tak jsem je sdělal na čištění, čímž taky ušetřil . Nakonec jsem našel ředidlo které mě vyhovuje. Ano leptá lehce plast (zejména Eduardí mu sakra chutná při neopatrném nástřiku prvních vrstev) ale po zaschnutí prvních vrstev (surfacer) pak už můžu klidně dělat sklovinu a nic dál nežere. Přidáním zpomalovače si z toho udělám takovej střední Leveling, něco mezi oběma ředidly GSI. Mě třeba zajímají tyhle alternativní cesty. (:)
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna