Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

jak lepit kryty kabiny

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Skřivan » 08 črc 2005, 13:05

to Peter z DE: Clear fix jsem koupil v MPM na Kounicove za cca 70 :shock:
Skřivan

• Odpovědět s citací

Future floor...

Příspěvekod DeKa » 12 črc 2005, 13:48

Me se osobne osvedcilo lepit kabinky Futurem, resp. v CZ dostupnym sidolexem. Namocim tenky stetec, a necham futur, az zatece do spary mezi prekrytem a trupem.
Ma to jednu nevyhodu. :( Pokud nahodou se nekde dotyka prekryt a treba palubni deska, tak futur ma snahu zatect i tam, obzvlast to :evil: na*ere, pokud mate palubku matnou, tak tam FF / sidolex udela leskly flek, ale pri peclive praci se to vetsinou nestane.
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Vacek » 12 črc 2005, 14:31

To DeKa : .. a který Sidolux používáš ? Tuhle jsem nad celou řadou různých špekuloval v drogerii ... :?
Pavel Vacek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod M.Havelka » 12 črc 2005, 14:34

Bílá láhev, červený uzávěr. Lesklý Akrylátový lak na podlahy.
M.Havelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Vacek » 12 črc 2005, 14:39

Díky .... :)
Pavel Vacek

• Odpovědět s citací

Sidolux...

Příspěvekod DeKa » 12 črc 2005, 17:51

Dlouho jsem taky nad tim hloubal. Nakonec jsem vybral to baleni, kde byla prijatelne mala flaska. Bylo to v baleni s mlekem na nahrobky... :?
Kdyz jsem to kupoval, tak jsem byl nejak na suchu, a potreboval jsem lesklej akryl...
Jinak taky Sidolux pouzivam taky na prichyceni dekalu - NESUPLUJE to solvaset / solvasol, ale vyrazne pomaha. Bacha, pred pouzitim naredit, protoze to koncentrovany velmi rychle zasycha, a i po setreni muzete mit lesklejsi kolecko. A pokud nahodou zapomenete nekde kapicku, tak ji tam mate na veky. (ale taky mohu mit volsovy ruce...) Takze opatrne, mokry stetec na hranu dekalu, a nechat jen zavzlinat. Dobre zabira na tlusty has a Tam. dekaly, o dost hur zabira na tvrde academacke dekaly, ale daji se tim presvedcit. :oops:
Blbe se brousi, a pokud se snazite ten sidolux ohlodat az na (kost...) podklad, tak ma snahu se odtrhavat v supinach (pokud brousite za mokra). Takze pokud nedelate v akrylu, ale se syntaky, musite vzit na nej cpavek. :cry: Pokud vsechno v akrylu, pak.... :cry: :P :cry: :evil:
A jeste neco k sidolexu...
Lepim s nim fillmy s budiky k pristrojovce, protoze i po usazeni se s tim jeste necha hnout.
Pokud nejaky zelezarstvi davam nekam na tesno, a nechci pokankat prstolepem okoli, delam to taky sidoluxem, ale nejmin nadvakrat, a nechat poradne proschnout. (viz postup s kabinkou...)
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 črc 2005, 06:21

Poprvé jsem odzkoušel u nás prodávanou náhradu Future - Sidolux. Koupil jsem si Sidolux v bílé lahvi s červeným víčkem, na které je uvedeno, že se jedná o vodou ředitelný akrylový lak na podlahy a jiné povrchy. Lak jsem neředil, použil jsem jej v neředěné podobě a nastříkal na model. Lak se špičkově rozlil a vytvořil superleskou sklovinu na povrchu. Byl jsem nadšený s výsledkem, zvláště po zjištění, že lak byl za 20 minut dokonale suchý.

Zhruba za tři dny jsem na modelu pokračoval a pro sjednocení jsem použil matný lak GSI Super Clear Flat, který jsem naředil GSI Levelling thinner. Výsledkem byla totální katastrofa, kdy tento nástřik dokonale roztrhal a rozežral nástřik Sidoluxu!!! Dokonce tento lak dokázal vytáhnout úplně tu nejspodnější základovou barvu přes 2 vrstvy GSI barev a jedné Sidoluxu. Po ustálení životních funkcí jsem všechno musel obrousit a opravit ten roztrhanej povrch přestříkáním kamuflážními barvami, ale vše je stejně vidět. Další pokusem bylo nastříkání normálním gunze ředidlem, ale stalo se mi to samé. Dále jsem se pokusil na sidolux nastříkat matný lak Agama, ale na povrchu se objevilybélé mapy a lak se moc neudržoval.

Takže pozor! Sidolux lze použít buď jako lesklej finiš a nebo by to možná šlo zalakovat syntetickým lakem, ale to nemám odzkoušeno. Jinak ale uznávám, že je skvělej na zasklívání budíků na fotoleptech.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Pecina » 13 črc 2005, 06:45

Jakub Vilingr píše: Dále jsem se pokusil na sidolux nastříkat matný lak Agama, ale na povrchu se objevilybélé mapy a lak se moc neudržoval.

Zkoušel jsi ten fígl s lihovým ředidlem? Co znamená lak se moc neudržoval?
Mám doma taky celou flašku, takže pokud s tím budu jen zasklívat budíky, mám toho na tisíc mých modelářských životů....

edit: překlepy...
Pavel Pecina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 črc 2005, 08:02

Na rozdíl od Kuby jsem zkusil Future, u toho se tenhle problém neobjevil, normálně jsem to přestříkal Gunze lakem, v pohodě. Jinak doporučuju zkusit ředit Sidolux lihem(nebo lékařským ethanolem 60%) mělo by to fungovat stejně jako u Future, líh Future nejen ředí ale i rozpouští již zaschlý lak.
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Syntetika/Sidolux.

Příspěvekod DeKa » 13 črc 2005, 12:58

Martin: Diky za tip, jit na Sidolux spiritusem me nenapadlo.
Jakub: To je divny, spachal jsem Hurricana, v desertu, spodek bilej akryl ze spreje (a'la duplicolorka), pres to Humbrolky (pistoli, Hu+S6006), Sidolux, (dekal), Sidolux, Agama matny (S6006+toluen).
Patinu jsem ale delal az po tydnu, kridou. Ale je pravda, ze je to mozna recepturou, pokud se nezmenila, ten muje je asi 4 roky stary, ponekud zazloutly/zahnedly a neda se pokladat ve vice vrstvach, jinak je to beznadejne zluty... Coz mi pri rozumny aplikaci celkem nevadi, u desertaku tuplem ne, a zimnim camo se uspesne vyhejbam.
Zkousel jsem na tom humbrol matny PUR, ale byla to bida, lepilo to i po 14 dnech. A vysledek byl takovy, ze to bylo takovy podivne polomatny/pololeskly, a bylo videt, jak jsem tahl pistoli. K zbliti, ale nemyslim si, ze by za to mohl Sidolux.
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rumcajs » 20 črc 2005, 11:14

Kolegove skuselijste to lepidlo Testorsa na pruchledne prekryty na vakuovych kabinkach, bude to taky dobre fungovat ?
Moc se mi nechci kazit pracne dopasovane vacu (nekdy z namahou nakupene :wink: ) nejakou "zmrzlinou" z prstolepu. :evil:
Pozdrav
Marcin Surzyn
Rozestavěno: Bombonierove Bf 109G-6/AS/N a Bf 109G-10 bud G-14/AS
Rumcajs

• Odpovědět s citací

Vaku....

Příspěvekod DeKa » 20 črc 2005, 12:10

Vaku se s tim Sidoluxem daji lepit taky, ale musis si dat s tim trochu prace... A casu.
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hrubym » 04 říj 2005, 19:19

jak to vypadá s dostupností toho Testors lepidla u Vágnera, nebo někde na Olomoucku :grin: ??
do Sidoluxu nejdu...
Hrubym

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 14 říj 2005, 06:09

chlapi a čím se nejlíp lepí kabinky z acetátu? teď jsem koupil ju388 a tam je kabina velká jak pras.... :), hlavně bych to nerad zkazil. dík za radu :D
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Re: jak lepit kryty kabiny

Příspěvekod Novio* » 27 zář 2008, 00:02

Zdravím_zakoupil jsem si Clear Fix a chtěl jsem se optat, jestli se nedá něčím naředit, protože mi příjde strašně hustý. Možná už ležel v prodejně dost dlouho. Při nabírání třebas párátkem se mi ještě tak 15 cm od lahvičky táhne z roztoku vlákno clear fixu, chtěl bych to někde bokem trochu naředit, aby se to dalo přesněji nanášet, ale netuším, na jaké je to bázi a jestli to vůbec jde_Díky za info
Naposledy upravil Novio* dne 27 zář 2008, 01:23, celkově upraveno 1
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna