Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zkušenosti s barvami Pactra?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Zkušenosti s barvami Pactra?

Příspěvekod Pavel Mazač » 26 bře 2014, 11:10

Přesně Kubo, není opravdu nutný se hnát za co nejmenším průměrem trysky v domění, že to udělá jemnější práci :-) .
Pavel Mazač

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 26 bře 2014, 11:25

Díky za rady.
S časem je to u mně taky bída...
Vyzkouším důkladně se zpomalovači co mám doma (Gunze, Vallejo, Agama) a napíšu výsledky sem.
Pro mojí pistolku je tryska buď 0,2 nebo 0,4 a to mi přijde moc. Takže spíš pořídit ještě jednu pistoli s tryskou 0,3. Někdy možná, ale hned to nebude.
Zatím můžu stříkat s barvami co mi fungují, nejvíc mi sedí smrdutý Gunze C a MRP, ale ty Pactry jsou mi nějak sympatický. Nechci se jich vzdát. A potřebuju dokončit model co jsem s nima začal.
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 bře 2014, 11:37

Honzo jestli máš Hansu tak můžeš koupit i 0.3 trysku a ne celou pistoli. Pactry mám taky doma, ale přes počáteční nadšení jsem už na ně skoro zapomněl. Vlastnosti některých odstínů jejich barev jsou dobré..zasychání mi nevadí..už jsem zvyklej z Agam, ale u některých jsem byl zklamaný. Např. stříbrná je nepoužitelná..tedy aspoň ta moje lahvička. Laky ještě řekněme ok. Některé odstíny jsou tak tvrdě matné, že na nich nechává stopy snad už jen pohled. Dobrý je, že nesmrdí. Neodírají se. Ale stejně..nenašel jsem si k nim cestu.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 26 bře 2014, 11:44

Mám Harder Steinbeck Evolution. Hansa je jejich značka, ale nevím, jestli trysky a jehly jsou zaměnitelné. Mají jiné katalogové číslo pro Hansu a pro Evolution (se stejným průměrem). To už jsem se díval.
Nebo co si myslíte o té 0,4?
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 26 bře 2014, 11:51

0,4 už je moc...mám doma stejnou pistopli jako ty a 0,4 je ok tak na laky. I H&S dělají trysku 0.3, nebo ne? Sorry já říkám H&S Hansa..pro mě je to stejná firma tak jsem tě asi zmátl.

Edit:Trysky zaměnitelné asi nejsou...
Edit 2: Jo kurwa oni 0,3 nedělají :shock:
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 28 bře 2014, 10:37

Tak posun:
Pro ty, co mají malou trysku (0,2mm) jako já a schne jim to na jehle:
Funguje zpomalovač Vallejo. Ten gelový, taky označený jako thickener. Jiný asi ani nedělají.
Postup - na 3 díly barvy jeden díl zpomalovače. Důkladně promíchat, vznikne hustá kašička. Tu pak naředit na hustotu vhodnou ke stříkání (mlíko), což mi vyšlo na 4 až 5 dílů ředidla. Použil jsem originální ředidlo Pactra A0. Předpokládám ale, že to bude stejné s kterýmkoliv jiným ředidlem na vodní akryly jako Dousek, Testors, AK, Agama, Vallejo Airbrush Thinner...Pactry se snášejí se všemi.
Takto se mi dařilo stříkat jemné hady a jehla zůstala čistá.
Další možnosti:
Gunze Levelling - mně to moc nesedlo, jiným ano, dělat se s tím dá.
Větší trysku :D
Zpomalovače na vodní Agamy a od Gunze při přidání do barvy v běžném poměru nejsou na Pactry dostatečně účinné, pokud dáte víc, začne se barva chovat nepředvídatelně a hrozí i vznik cucků.
To je moje zkušenost, neříkám, že to musí vždy fungovat.
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warspite » 08 led 2015, 10:49

Ako vlastník cca 10 odtieňov Pactra a Evolution 2v1 som bol po prečítaní tohto vlákna znepokojený (0,2 mm tryska) a keďže sa blíži nasadenie 2 odtieňov Pactier na zrovna stavanom modely rozhodol som sa ich otestovať. Vybral som si 3 odtiene: RAF Interior green, US olive drab a AMT12. Na riedenie som použil riedidlo Testors (zelená etiketa). Tlaky v rozsahu cca 0,7-2 bar a riedenie cca 3-5:1 v prospech riedidla . Pri striekaní na holý lesklý plast má farba tendenciu sa rozsprskávať a zhlukovať do kvapiek. Ako píše Kubrt treba najskôr povrch jemne poprášiť z väčšej vzdialenosti, potom to už ide ok. Farba je aj na holom plaste celkom odolná, ale lepšie je fúkať ju na Surf. Čo sa týka hadov a jemných prechodov tak po viacerých testoch sa mi osvedčilo väčšie riedenie cca 5:1 a viac a vyšší tlak (presný tlak neviem lebo sa mi nechcelo skláňať pod stôl na presné odčítavanie) do farby som pridal aj jednu dve kvapky lesklého laku Tamiya X-22. Doraz ihly som mal nastavený blízko minima, takže farby mi šlo minimum. S týmito nastaveniami síce farba slabo kryla, ale šlo to bez zbytočného rozprachu. Schnutie na ihle som prakticky nepozoroval, iba občas sa mi stalo, že mi farba s ohľadom na doraz ihly prestala ísť, ale iba som doraz povolil a prefúkol vedľa a opäť som šiel na vec. Ale ako píšem bolo to minimálne a stalo sa mi to tak raz za 7-10 min. Nie som žiadny excelentný modelár, ale výsledky ma prekvapili, a vyššie uvedené problémy u mňa nenastali. Išlo mi urobiť aj tenké čiary v rozsahu 0,5-1 mm. Pre korektný test som opakovane odskúšal všetky 3 odtiene a výsledky sa zhodovali, chce to síce trochu laborovania ale ide to. Dúfam že tieto moje skúsenosti niekomu pomôžu.
Rozostavané: HMS Dreadnought
F6F Hellcat
warspite

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 08 led 2015, 14:41

To zní dobře. Můžu příležitostně vyzkoušet. Ale jinak ty Pactry mě pozlobily hodně a dost jsem na ně zanevřel. Jelikož s barvami jako Gunze C, H, Tamiya akryly nebo naprosto skvělé Mr.Paint žádné potíže nemám, tak již budu používat jen to, co mi funguje i bez nějakého laborování a přimíchávání kde čeho. Naštěstí těch Pacter jsem nenakoupil moc.
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warspite » 08 led 2015, 15:07

Ešte som zabudol dodať že pri tých jemných prechodoch to chce ísť aj trochu bližšie k povrchu modelu modelu, kvôli tomu ten doraz na minimum. Veľa farby spôsobí okamžité rozprsknutie po modely. Ináč ja primárne používam Tamiya akryly a Gunze H, ale smrad z Pactier je minimálny a sú určite blbovzdornejšie a majú lepšie vlastnosti ako Lifecolor (dve skončili v koši) a Vallejo (gumové), to je môj názor. Vyskúšal som aj matný lak a ten je super.
Rozostavané: HMS Dreadnought
F6F Hellcat
warspite

• Odpovědět s citací

Příspěvekod right13 » 08 led 2015, 15:46

no precital som celu diskusiu, vychadza mi z nej ze su to dost technicke farby. Chcel by som ich aj tak vyskusat.

To original riedidlo som nikde nenasiel, daju sa teda v pohode riedit aj tym od Duseka (na fotke cierna plastova flaska) ?

Pre slovakov je vyhodnejsi ktory obchod, http://www.plastic-hobby.com/ alebo http://www.avax-models.cz/, pripadne to objednat rovno od poliakov (ktory obchod je overeny) ?

su tieto farby vhodne aj pre takmer uplneho zaciatocnika akym som ja ? neviem to z tejto diskusie posudit

dakujem
right13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 07 čer 2015, 18:54

Ahojte,

po experimentovani s riedidlom od pana Douska a zpomalovacom od Agamy ked mi celkom mrzla farba na tryske, som si kupil original riedidlo aj cistic od Testors (to 118 ml) a musim povedat ze sa s nim robi lepsie. Neviem ci to je mojou nesikovnostou alebo je to normalne, ale som si vsimol ze po dlhsom striekani ako by sa s originalnym riedidlom zacala menit konzistencia farby v pistoli. Myslim tym to ze akoby sa oddeloval pigment od riedidla, proste ked uz je malo farby v pistoli tak mam pocit ze mi to uz strieka skor riedilo nez farbu (farbu som rozmiesaval v pistoli - najprv par kvapiek riedidla, potom v pomere 4 - 5: 1 farbu (4 - 5 dielov farby na 1 diel riedidla), tak ako to robil vo videu Kubrt) a nasledne som to este premiesal v pistoli aj so stetcom aj som to prebublal.

Stalo sa to s originalnym riedidlom aj ostatnym alebo je to len moja nesikovnost?

Dalej sa chcem opytat, ze priblizne ake tlaky pouzivate pri striekany hadov a skrv s Pactrami. V niektorom prispevku tu som sa docital (tusim ze to pisal Rosta Axman) ze pre Pactry je lepsi vyssi tlak. Riedenie pouzivam 4-5:1, trysku 0.2 - 0.3.

P.S. viem ze firma Pactra (myslim americka) je uz asi dva roky mrtva. Maju podla Vas tieto farby este buducnost, alebo by som sa radsej mal pomalicky preorientovat na Gunzacke H-cka alebo Tamiye? Pactry su sice technickejsie a nedaju sa skladovat nariedene, ale vyhovuje mi ze nesmrdia a ze maju odtienovu vernost.

Dik za odpovede.
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Merlin » 07 čer 2015, 20:11

priskac píše:P.S. viem ze firma Pactra (myslim americka) je uz asi dva roky mrtva. Maju podla Vas tieto farby este buducnost, alebo by som sa radsej mal pomalicky preorientovat na Gunzacke H-cka alebo Tamiye? Pactry su sice technickejsie a nedaju sa skladovat nariedene, ale vyhovuje mi ze nesmrdia a ze maju odtienovu vernost.

Dik za odpovede.

Tak toto je problem, ale pokial viem Pactry sa plnia v Polsku a bol som ubezpeceny ze nebude problem ani v buducnosti. Inak najlepsie je ich kupovat priamo v Polsku, daju sa zohnat za 1€/kus.

P.S. Pocul som ze farba Pactra je uplne rovnaka ako Model Master Acryl. Ma niekto skusenot s touto farbou?
Spaste svet od ľudí ktorý ho chcú spasiť!
Napravíme tento svet, keď ho naľavíme?
Merlin

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna