Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Washování pro všechny...

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 14 z 43 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 43
  • Odpovědět s citací

Re: Washování pro všechny...

Příspěvekod Marder » 11 kvě 2010, 19:45

A čím je dáváš dolu :?: :?:
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 11 kvě 2010, 19:52

terpentýn :-k Ono sa to akobi vžralo do tej farby :-k
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 11 kvě 2010, 20:28

Tak to bude asi problém. Pozoruji poslední dobou, že MiG sajrajty nestojí za nic. Příští týden mám v plánu nějaký ten wash a pokud to bude stát za h...o, mám okno otevřené a sajrajty půjdou na procházku :D .
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 11 kvě 2010, 20:43

Marder píše:Tak to bude asi problém. Pozoruji poslední dobou, že MiG sajrajty nestojí za nic. Příští týden mám v plánu nějaký ten wash a pokud to bude stát za h...o, mám okno otevřené a sajrajty půjdou na procházku :D .

Tak to je model potom v p**i :cry: a inak čím bi sa to malo zotierať :?:
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 11 kvě 2010, 20:49

MIGovým ředítkem na wash.
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kaminsky peter » 12 kvě 2010, 15:25

Podľa mňa je problém HGW lesklý lak, začni použivať osvedčene značky lakov napr.Mr.hoby a nie lesklý ale pololesklý (Mr.Color 181 semi-glos)
kaminsky peter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Michalko » 14 kvě 2010, 13:04

Tiez si myslim, ze problem bude skor v laku. Pouzivam Mig washe na leskly lak Tamiya a nikdy sa mi nestalo, ze by sa to nedalo zotriet. A este k tomu nasucho bez riedidla. Otazka je, ci si to nenechal tyzden zaschnut a potom to zotieral. V tom pripade sa necudujem. Washe Mig su vynikajuce a pracuje sa s nimi uplne bezproblemovo.
David Michalko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 14 kvě 2010, 13:19

Nechal som to schnúť celú noc .-model sa už odfarbuje :lol: Problé bude asi v laku lebo mi to šlo perfektne zotriet z tamiya laku a aj z revellu =D>
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 14 kvě 2010, 22:53

Zdravím nadšení mdeláři a poprosil bych o radu, jak mám postupovat u mého konkrétního wash.
Dělám modely lodí a potřebuji napustit spáry mezi prkny na palubách a bocích lodi. Popíši co konkrétního dělám, a zkuste mi doporučit postup, aby to vypadalo lépe.
1) paluby lodí - na níže uvedených obrázcích je paluba natřená olejovou barvou a poté zalakovaná lesklým lakem Revell a nebo Sidoluxem. U obojího jsem mněl stejný problém. Provedl jsem wash olejovou barvou rozpuštěnou v Windsor & Newton jak doporučuje jakub Vilingr. Rozředěný olejíček se krásně roztéká mezi spáry, ale bohužel zůstává i na povrchu mimo něj jak je vidět na 1. fotce na levé straně. Samotný povrch paluby není krásně hladký njak je třeba u letadel ... ale s reliéfem struktury dřeva. A to je ten problém. Na úplně hladké palubě se to dá setřít celkem dobře. Na této s dřevěným reliéfem ne. Navíc jsou prkna hustě vedle sebe. Když tedy přebytek zkouším setřír ( a zkoušel jsem v různých fázích zaschnutí ) je výsledek viz pravá část paluby. Buť nesetřu přebytečný olej zcela - spáry jsou jakš takš zaplněny, nebo setřu wash všechem.
0171 Greek Ws 01  10A.jpg

Další variantu, kterou jsem vyzkoušel - na palubu natřenou lesklým lakem Revell jsem nanášel Weathering patinátor od firmy HGW. I po opakovaném nanášení není výsledek optimální. Spáry nejsou zaplněny sytě, a část patinátoru ulpěla zase na vrásčitém reliéfu paluby. Viz fota:
0171 Greek Ws 01  12A.jpg
0171 Greek Ws 01  13A.jpg

2) Boky lodi. No a zde je problém ještě horší, neboť bok lodi je zahnutý a wash stéká do nižších míst, ikdyž se snažím model příslušně paklopit. Takže dosáhnout finále vylítí poze spar se mi vůbec nepodařilo. Nakonec prováděný wash olejovými barvami razpuštěnými zase v Windsor & Newton dopadl následujícím způsobem. Viz fota:
0171 Greek Ws 01  14A.jpg
0171 Greek Ws 01  15A.jpg

Zkuste mi poradit jak tedy na to!? Nebráním se i úplně jiným technikám, ale nechtěl bych takhle naslepo stále zkoušet. Napadlo mne, co takhle více rozředit rozpuštěnou olejovou barvu s Windsor & Newton. Protože to po zaschnutí často vytváří mazlající se snopel, který často pak bere vše.
Díky za návrhy.

Radek.
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 15 kvě 2010, 06:19

Asi co nejtenší štětec a opatrně napouštět do spár mezi prkny. A odděluješ olej od barvy, než řediš :?: A pokud se nepletu, tak chemie od HGW by měla jít na matný povrch a samozřejmě, že bude kopírovat všechny nerovnosti tzn. i léta na prknech.
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 15 kvě 2010, 12:14

S tím štětcem to zkusím - tenčí. Co se myslí tím odělit olej od barvy? A u HGW produktů se nejedná o lak, ale přímo Wash produkt na napouštění spár.
Radek
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 15 kvě 2010, 13:41

BRadek píše:S tím štětcem to zkusím - tenčí. Co se myslí tím odělit olej od barvy? A u HGW produktů se nejedná o lak, ale přímo Wash produkt na napouštění spár.
Radek
Tím štetcom ten prebitočný olej vpíjam aj ja a ostatok utrem kozmetickým tamponom a hgw wash je blbosť :evil:
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 15 kvě 2010, 15:35

jenže dělat plytké rýhy v palubě kde je jedna drýžka vedle druhé je něco jiného než celkem ostré spáry v letadlech a bojovce.
R.
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 15 kvě 2010, 15:53

BRadek píše:jenže dělat plytké rýhy v palubě kde je jedna drýžka vedle druhé je něco jiného než celkem ostré spáry v letadlech a bojovce.
R.
Ale ja robím prevažne lode :cry:
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 16 kvě 2010, 12:12

Pokud na lesklý lak, tak použít méně naředěnou olejovku, hustší. Natřít celou plochu a nechat uschnout. Pak setřít příčně na směr let dřeva.
Zkusit na matný povrch lokální wash, ale také hustší. Z matného povrchu jde olejovka hůře, ale zůstane.
Dřevo na vrchu ztmavne.

No a nakonec dle potřeby suchý štětec (drybrush).

Příště udělat palubu světlejší barvou matnou a pak barvu olejovky dle výsledné barvy dřeva. Žádný lesklý lak.
Po setření suchým nebo jemně navlhčeným kapesníčkem (vatová tyčinka) v ředidle, kterým ředíte olejovku, na tmavá místa na povrchu použít suchý štětec.

Anebo ještě udělat palubu v barvě prohlubní (tmavá barva) a vrch dřeva suchým štětcem zesvětlit.

Snad to pomůže.
vorel64

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 643 • Stránka 14 z 43 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 43

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna