Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Řezací plotr Silhouette Portrait

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 508 • Stránka 12 z 34 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 34
  • Odpovědět s citací

Re: Řezací plotr Silhouette Portrait

Příspěvekod Boda » 07 led 2015, 21:44

Ahoj všem, taky jsem tuhle věcičku pořídil, možná budu za blba, ale řešil jste někdo jak usadit nůž do sklíčidla?V jedno z příspěvků výš zmínil Černoch sklon ostří u nože 45 a 60° a proto mě zajímá jaký kdo s tím má zkušenosti, protože když jsem řezal poprvé tak jsem neslyšel žádnej divnej zvuk, ale na podruhé jsem nůž měl otočený jinak a ty zvuky při řezání byly dost divný, prostě to kvičelo.Je pravda že nůž i sklíčidlo je kulatý, ale na noži jsou jakoby značky či přímo výstupky k usazení, ale jsou nad přírubou, která přímo dosedá na sklíčidlo a přesné ustavení neumožňuje.V návodu ani nikde jinde jsem tohle nenašel.Dík za reakce

řezal jsem do oramask 810 - přítlak 4, rychlost 1, a vytažení nože 2/3
BLUENAVELS Tábor
Boda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2015, 08:37

Uhel ostří se nedá měnit v plotru. To je na noži. Už si nepamatuju co jsem psal, ale nejspíš něco v tom smyslu že je dobré pořídit nože s uhlem 45°a 60°a prohazovat dle potřeby řezání.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boda » 08 led 2015, 08:50

Ahoj Martine, sklon ostří chápu - viz řezání různých druhů materiálů, jde mi spíš o to, že nůž bude určitě broušenej jednostranně, hodně zjednodušeně to přirovnám ke kuchyňskému noži, který postavíš na kolmo k podložce a broušená strana jde jen jedním směrem, takže mi jde o to, že nůž má ostří do jednoho směru a dle toho by mělo i řezat - má tedy smysl tohle řešit?U profi plotrů, asi bude ostří otáčeno po směru řezání, ale tady to tedy bude na jednu stranu řezat a na druhou trhat?Asi řešim blbosti, vzhledem k tlouštce řezané folie, ale tohle mi prostě vrtá hlavou, budu to schválně zkoušet a napíšu nějakej postřech jestli má někdo podobnou zkušenost
BLUENAVELS Tábor
Boda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 led 2015, 09:04

Nemám přímo tenhle plotr, tak neznám přesné uložení nože ale jeho bratra Craft Robo a tam se nůž po vložení do držáků otáčí v ložisku. Tyhle domácí plotry jsou s vlečeným nožem. To jest, nůž dojede v nějaké poloze ostří a při dalším kroku se po rozjetí ostří samovolně otočí do požadovaného směru. Někdy se stane že se otočí i o 180° (při vratném pohybu) a pak je na masce vidět vytržené místo - zásek. Vždy by se měl ale nůž samovolně natočit po směru řezu a řezat ostřím, ne tupou stranou hrotu.
Profi plotry mají krokový motorek na otočení nože, tak aby každý nový pohyb začal se správnou plohou ostří.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boda » 08 led 2015, 09:23

záhada je vyřešena #-o , vysunul jsem hrot na maximum a hle, při jemném dotyku se samovolně otáčí, měl jsem za to, že je fixní a ne, že je uložen v otočném ložisku díky za rozpravu ;-I
BLUENAVELS Tábor
Boda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod losllanos1 » 14 led 2015, 05:42

Nazdar pani

Mam taky maly problem z plotrom tejto znacky .
Pouzivam ho uz nejaky ten piatok ale toto sa mi este nestalo .

Kde je pes zakopany netusim .noz je novy ,teflonova paska ok ,ale od zaciatku

Takze rezem stym papier hrubky cca 0,18mm co nie je problem pri pritlaku 11 max 15 ale teraz my to robi zaujmavu vec a to ze polovicu A4 formatu my vyreze ok a druhu nedoreze do hlbky ani z vecsim pritlakom .ked nastavym 22 tak uz to prereze ale zase v prvej polke reze do podlozky .

Ak vie niekto radu napiste stalo sa to bez zasahu do plotra alebo nieco podobne
Zaujma ma hlavne oako by sa dala tato zavada odstranit

Zatial dakujem
losllanos1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 27 led 2015, 12:29

Poslal som sz.
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirkaptacnik » 01 úno 2015, 12:39

Zdravím vás, jelikož se chystám na projekt, ve kterém bude třeba dělat xy stejných dílů, napadlo mě, zda by bylo možno použít tento ploter když už ne k vyřezávání (beru v potaz zkušenosti Jakuba i ostatních, že limitem je 0,25 mm tloušťka plastové desky), tak alespoň k přesnému přenesení tvaru z Corelu na desku. Tedy si jen do tlustší desky "naříznout" obrys a pak už jednoduše dořezat sám. Předpokládám, že by to nebyl problém. Spíše mě ale zajímá, z vašich zkušeností, jak rychle se ztupí nůž při řezání do plastové desky.
jirkaptacnik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 úno 2015, 14:06

jirkaptacnik píše:Zdravím vás, jelikož se chystám na projekt, ve kterém bude třeba dělat xy stejných dílů, napadlo mě, zda by bylo možno použít tento ploter když už ne k vyřezávání (beru v potaz zkušenosti Jakuba i ostatních, že limitem je 0,25 mm tloušťka plastové desky), tak alespoň k přesnému přenesení tvaru z Corelu na desku. Tedy si jen do tlustší desky "naříznout" obrys a pak už jednoduše dořezat sám. Předpokládám, že by to nebyl problém. Spíše mě ale zajímá, z vašich zkušeností, jak rychle se ztupí nůž při řezání do plastové desky.

Řezal jsem do čirýho 0,4 mm a udělalo mi to jen obrys, nicméně si myslím, že pak půjde nůž rychle do kopru. Naříznutí do toho plastu to zvládlo. Nastavil jsem i dvojitej řez, ale neprořízlo se to. Optimální je tich 0,25, lépe 0,13 od Evergreenu. U tý 0,25 destičky to občas neuřízlo zcela ostře pravý úhle.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 02 úno 2015, 14:31

a co to na tu desku narysovat plotrem, misto nože dat slaby fix, ten by tam mel jit take dat, nejaky lihovy?? nebo to nechat vypalit laserem, ja si takto nechal laserem, vypalit sablony na kola do 300g kartonu a bylo to ok...
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
V plánu letadla: KF-16C 1/72 Aca, F/A-18C 1/72 Aca, UH-1CHuey 1/35 Aca
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 02 úno 2015, 14:35

zde ukazka sablon rezanych laserem do 300g kartonu..
Přílohy
Fotografie0715.jpg
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
V plánu letadla: KF-16C 1/72 Aca, F/A-18C 1/72 Aca, UH-1CHuey 1/35 Aca
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 úno 2015, 14:56

Pro plotr Silhouette se vyrábí tzv. Sketch pen, které se umístí místo nože a vyrábí se poměrně dost odstínů. Na papír to funguje, na plast jsem s tím nekreslil. Jedná se vlastně o gelové propisky. Mimo to lze dokoupit držák na libovolnou propisku či pero, které se tam uchytí.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Plaček » 02 úno 2015, 15:28

Netřeba kupovat kreslící pero do plotru. Stačí vyřezat do (jakékoliv, třeba šablonové) fólie, šablonky nalepit na destičku, podle nich ručně vyřezat, sloupnout. Případně šablonky obkreslit nebo obstříknout kolem okraje barvou, sloupnout, vyřezat...
Shilouette nemám, mám plotr v práci. Bavíme-li se o možnosti naznačit řez přímo na destičku nožem plotru, osobně bych řekl, že pokud to nebude nějaký hodně tvrdý plast, nůž se jen tak rychle neztupí. Bál bych se ulomení hrotu nože, když to přeženeš s hloubkou řezu a přítlakem. To se mi stalo. Nožem na detaily a drobné písmo bych do toho nešel.
Jan Plaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirkaptacnik » 02 úno 2015, 18:13

Děkuju moc všem za příspěvky. Stejně si to nakonec pořídím, jen si chci věci trošku ujasnit, abych pak nebyl rozčarován, že to neudělá to, co zrovna chci. Díky
jirkaptacnik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 úno 2015, 18:27

Tak zkoušení a testování se stejně nevyhneš. Taky mi trvalo nějakou chvíli, než jsem se s tím sžil :-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 508 • Stránka 12 z 34 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 34

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna