Podelím sa trocha o moje skúsenosti s Fengdou.
Dlho som uvažoval o tom, akú striekačku si kúpiť. Silne som bol presvedčený o Triplex sete, alebo Iwate HP-C+. Ale na ne bolo treba dosť korún. A keďže som zatiaľ nezárobkovo činný, začal som uvažovať o niečom lacnejšom. Po prečítaní tohro fóra som sa rozhodol pre Fengdu.
Podobne to bolo i s kompresorom.Uvažoval som o výrobe domáceho kompu, a neskôr o nadobudnutí fľaše s CO2.
Cez leto som niečo zarobil, pošetril som koruny. Nakoniec po všetkých zváženiach za a proti som sa rozhodol pre kúpu Fengdy BD 203 a aj kompresoru Fengda 189. Objednal som si to z Modelshopu.sk.
Všetko mi to prišlo pekne vybalené. Hneď som sa pustil do striekania.
Nariedil som si v striekačke farbu, vstrieknem do nádobky, zapnem kompresor. Len čo som stlačil spúšť smerom nadol (na prívod vzduchu), z pištole už aj šla farba. A v riadnom množstve. Mohol som s tým množstvom striekať plechy na aute, a nie 1 mm hrubé čiary na modeloch.
Stlačil som púšť znova, a výsledok znova ten istý. Vylial som farbu, vyčistil pištoľ a sadol za PC a študoval návody o Fengde. No z tých ilustrácii a návodu som nebol najmúdrejší. Tak som šiel na stránky Iwaty. Pištole sa skoro vôbec neodlišovali. Tak som si odtiaľ stiahol nejaký návod, a zdá sa mi lepší a prehľadnejší ako pôvodný v krabičke od Fengdy, lebo tento bol 3D.
Pištoľku som sa bál rozoberať, aby som niečo nepokazil. Ale zvedavosť ma k tomu donútila. Zistil som to, že ihla bola príliš vzadu, a nebola vôbec v tryske. Stačilo mi ju trocha posunúť dopredu aby trčala z trysky a všetko bolo OK. Tenké čiary sa už dali striekať. Neviem, ale táto pištoľ asi v Nemecku testovaná nebola. Alebo ak áno, Nemci museli byť asi riadne pod parou, keď ju testovali.
To občasné prskanie robí ak mne. Riešim to tak, že skoro zakaždým ako idem striekať na model, strieknem mimo neho na noviny, alebo aj keď začínam striekať kamufláž, začínam mimo modelu a postupne idem naň. No nie vždy sa to tak dá, však.
Striekam s ňou aj sufracel, a to bez akýchkoľvek problémov. Čistí sa mi dosť jednoducho. Len po striekaní sufracelu, sidoluxu a akrylových lakov ju rozoberiem a vyčistím ihlu a trysku.
Trysku nikdy neodkrúcam ani neprikrúcam kľúčom, čo je v krabičke. Vždy iba nechtami.Takto je oveľa nižšia pravdepodobnosť, že by som zalomil trysku. Taktiež striekam skoro vždy bez koncovej ochrannej čiapičky na ihlu.
Tlak si skoro vždy regulujem na kompresore a len málokedy na samotnej pištoľke. Tam len niekedy doladzujem podľa potreby.
Čo sa mi stáva dosť často keď striekam pri vyššom tlaku ako 2,5 baru (napr aj keď čistím pištoľ) je to, že mi kvôli vysokému tlaku vytrhne hadicu z pištole. Najmä vtedy, ak chvíľu nestriekam, že sa zvýši tlak v hadičke. Ak aj pri vyššom tlaku ide cez pištoľ vzduch stále, hadicu mi nevtrhne.
A teraz niečo o farbách:
najlepšie sa mi striekajú farby Tamiya emailové. Riedim ich priamo v nádobke. Dám si tam riedidla, trocha farby, necham trochu prebublať a ide sa na nástrek. S týmito farbami môžem striekať tak tenké, ako aj široké čiary, a to bez akýchkoľvek problémov. Striekanie s nim nie je žiaden problém.
Horšie je to so striekaním Humbrol a Agám emailových. Aj keď pištoľku poriadne vyčistím, s týmito farbami sa nestrieka najlepšie. Troch sa dá zlepšiť kvalita týchto farieb tak, že ich riedim emailovým riedidlom Tamiya, no i tak to nikdy nie je to, čo origoš Tamky. Hoc začne pištoľ striekať tenkú čiaru s týmito farbami, za pár sekund prestane. Potom zas začne a prestane a takto ma to sere. Pri širšom striekaní (Keď sám spúšť viac dozad a pustím si tak viac farby) to je už ok.
Pri používaní akrylových farieb Lifecolor, Vallejo, alebo Sidolux, či akryl. laku Tamiya by mal byť nižší tlak, do 1 baru. Keď som skúšal striekať pri tomto tlaku, bolo to dosť biedne. Pištoľka nestiekala, skôr pľula farbu na model. Zvýšiť tlak na viac som sa obával, lebo u akryloviek sa to nemá, lebo by robili krupicu na povrchu. No i napriek tomu som to skúsil, a výsledok bol vynikajúci. Ale také pokusy som zatiaľ robil len s akrylovým lakom, nie farbou.
Chcem sa opýtať ostatných vlastníkov tejto pištoľky, pri akom tlaku striekate vy akryl. farby na Fengde.