Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

pistole Fengda

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 12 z 125 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 125
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Veselovský » 13 lis 2007, 16:06

Podelím sa trocha o moje skúsenosti s Fengdou.
Dlho som uvažoval o tom, akú striekačku si kúpiť. Silne som bol presvedčený o Triplex sete, alebo Iwate HP-C+. Ale na ne bolo treba dosť korún. A keďže som zatiaľ nezárobkovo činný, začal som uvažovať o niečom lacnejšom. Po prečítaní tohro fóra som sa rozhodol pre Fengdu.
Podobne to bolo i s kompresorom.Uvažoval som o výrobe domáceho kompu, a neskôr o nadobudnutí fľaše s CO2.
Cez leto som niečo zarobil, pošetril som koruny. Nakoniec po všetkých zváženiach za a proti som sa rozhodol pre kúpu Fengdy BD 203 a aj kompresoru Fengda 189. Objednal som si to z Modelshopu.sk.
Všetko mi to prišlo pekne vybalené. Hneď som sa pustil do striekania.
Nariedil som si v striekačke farbu, vstrieknem do nádobky, zapnem kompresor. Len čo som stlačil spúšť smerom nadol (na prívod vzduchu), z pištole už aj šla farba. A v riadnom množstve. Mohol som s tým množstvom striekať plechy na aute, a nie 1 mm hrubé čiary na modeloch.
Stlačil som púšť znova, a výsledok znova ten istý. Vylial som farbu, vyčistil pištoľ a sadol za PC a študoval návody o Fengde. No z tých ilustrácii a návodu som nebol najmúdrejší. Tak som šiel na stránky Iwaty. Pištole sa skoro vôbec neodlišovali. Tak som si odtiaľ stiahol nejaký návod, a zdá sa mi lepší a prehľadnejší ako pôvodný v krabičke od Fengdy, lebo tento bol 3D.
Pištoľku som sa bál rozoberať, aby som niečo nepokazil. Ale zvedavosť ma k tomu donútila. Zistil som to, že ihla bola príliš vzadu, a nebola vôbec v tryske. Stačilo mi ju trocha posunúť dopredu aby trčala z trysky a všetko bolo OK. Tenké čiary sa už dali striekať. Neviem, ale táto pištoľ asi v Nemecku testovaná nebola. Alebo ak áno, Nemci museli byť asi riadne pod parou, keď ju testovali.
To občasné prskanie robí ak mne. Riešim to tak, že skoro zakaždým ako idem striekať na model, strieknem mimo neho na noviny, alebo aj keď začínam striekať kamufláž, začínam mimo modelu a postupne idem naň. No nie vždy sa to tak dá, však.
Striekam s ňou aj sufracel, a to bez akýchkoľvek problémov. Čistí sa mi dosť jednoducho. Len po striekaní sufracelu, sidoluxu a akrylových lakov ju rozoberiem a vyčistím ihlu a trysku.
Trysku nikdy neodkrúcam ani neprikrúcam kľúčom, čo je v krabičke. Vždy iba nechtami.Takto je oveľa nižšia pravdepodobnosť, že by som zalomil trysku. Taktiež striekam skoro vždy bez koncovej ochrannej čiapičky na ihlu.
Tlak si skoro vždy regulujem na kompresore a len málokedy na samotnej pištoľke. Tam len niekedy doladzujem podľa potreby.
Čo sa mi stáva dosť často keď striekam pri vyššom tlaku ako 2,5 baru (napr aj keď čistím pištoľ) je to, že mi kvôli vysokému tlaku vytrhne hadicu z pištole. Najmä vtedy, ak chvíľu nestriekam, že sa zvýši tlak v hadičke. Ak aj pri vyššom tlaku ide cez pištoľ vzduch stále, hadicu mi nevtrhne.
A teraz niečo o farbách:
najlepšie sa mi striekajú farby Tamiya emailové. Riedim ich priamo v nádobke. Dám si tam riedidla, trocha farby, necham trochu prebublať a ide sa na nástrek. S týmito farbami môžem striekať tak tenké, ako aj široké čiary, a to bez akýchkoľvek problémov. Striekanie s nim nie je žiaden problém.
Horšie je to so striekaním Humbrol a Agám emailových. Aj keď pištoľku poriadne vyčistím, s týmito farbami sa nestrieka najlepšie. Troch sa dá zlepšiť kvalita týchto farieb tak, že ich riedim emailovým riedidlom Tamiya, no i tak to nikdy nie je to, čo origoš Tamky. Hoc začne pištoľ striekať tenkú čiaru s týmito farbami, za pár sekund prestane. Potom zas začne a prestane a takto ma to sere. Pri širšom striekaní (Keď sám spúšť viac dozad a pustím si tak viac farby) to je už ok.
Pri používaní akrylových farieb Lifecolor, Vallejo, alebo Sidolux, či akryl. laku Tamiya by mal byť nižší tlak, do 1 baru. Keď som skúšal striekať pri tomto tlaku, bolo to dosť biedne. Pištoľka nestiekala, skôr pľula farbu na model. Zvýšiť tlak na viac som sa obával, lebo u akryloviek sa to nemá, lebo by robili krupicu na povrchu. No i napriek tomu som to skúsil, a výsledok bol vynikajúci. Ale také pokusy som zatiaľ robil len s akrylovým lakom, nie farbou.
Chcem sa opýtať ostatných vlastníkov tejto pištoľky, pri akom tlaku striekate vy akryl. farby na Fengde.
Tomáš Veselovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 13 lis 2007, 17:07

to seřizování v Německu je jen jezevčíkův blud (co chceš na pistoli seřizovat? když si to musí každý modelář nastavit dle svého
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 13 lis 2007, 17:55

no nejak to zhrniem ..

nastavovanie: je logicke ze pistol prisla s povytiahnutou ihlou - mas mensiu sancu ze ju niekto poserie pri preprave ak je v tele pistole

tlak: pouzivam v rozmedzi 0.5 az 1.5 bar este som nikdy nepotreboval ist nad 1,5 - kedze ty ano tak s tym suvisi riedenie

riedenie farieb: podla druhu, ale vzdy najmenej 2:1 v prospech riedidla leskly lak aj 4:1 - 5:1 potom ti nebude pri nizkom tlaku plut - surfacer tiez radsej 4:1 a nariedit leveling thinnerom

tot moje skusenosti

a este ma napadlo ak ti pistol striedavo strieka dobre a zle tak sa ti zrejme upchava bordel na ihle - viac riedit pripadne pouzivat retardery schnutia

a co sa tyka klobucika okolo ihly - on nie je len na ochranu ale upravuje aj tok vzduchu - ak ho das dolu vies robit tensie ciary ale treba ti podstatne vacsi tlak .. vyskusaj ho dat nazad a strekni pri 0.5 baru dobre nariedenu farbu .. musi ti to krasne naprasovat
Naposledy upravil KLingO dne 13 lis 2007, 18:01, celkově upraveno 2
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matiasf » 13 lis 2007, 17:57

aj ja som mal posunutu ihlu v pistolke ked som si ju kupil ako ty a tiez som dumal nad tym co je sakra zle.. :) ja s nou striekam vsetko pri vyssom tlaku ale presne ti to nepoviem lebo nemam tlakomer pouzivam klasicky ladnicak... a k tomu kompresoru, nehreje sa velmi?
Makam na - He 111 H6
Im Krieg ist die Wahrheit das erste Opfer
matiasf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 13 lis 2007, 18:08

matiasf píše:aj ja som mal posunutu ihlu v pistolke ked som si ju kupil ako ty a tiez som dumal nad tym co je sakra zle.. :) ja s nou striekam vsetko pri vyssom tlaku ale presne ti to nepoviem lebo nemam tlakomer pouzivam klasicky ladnicak... a k tomu kompresoru, nehreje sa velmi?

Ja neviem co mate vsetci s tym zohrievanim kompresoru.
Ved je to klasicky motor a kazdy motor sa predsa hreje, inak by to nebol motor.
Ak to porovnavate v kompresormi, ktore su v nejakej plechovej krabici, jasne ze je trochu teplejsi, ved je to motor a nie kryt.!!!!

Pokial ide o posunutu ihlu, to je lepsie nechat bez komentara.
Uz sa vidim, ked si kupim napr. auto, ako sa stazujem, ze sedadlo nebolo posunute tak, ako je to pre mna najvhodnejsie a nedociahnem na volant!!!
ved to je :lol: :lol: :lol:

Prepacte, ale uz mi to vazne nedalo.

Ked mate take naroky, pani, kupte si Iwatu za ludovych 6000,- a k tomu kompresor MGF za dalsich 15000,- a mate po takychto problemoch. Ale garantujem Vam, ze aj tu Iwatu si budete musiet prisposobit a nastavit, nez zacnete a ze aj ten kompresor sa bude hriat, ved je tam motor.
:-D :-D :-D

Ak mate dalsie otazky, kludne sa pytajte, rad odpoviem.
8) 8) 8)

Pani Sorry, ale trochu som sa rozpisal. Nechcel som tak ostro, ale nejako to islo samo.
Kto si toto tema precita cele a este tu kopu inych tu na fore, ktore su o tom istom, urcite si urobi zaver sam.
Naposledy upravil Martin Jursa dne 13 lis 2007, 18:32, celkově upraveno 2
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 13 lis 2007, 18:30

no krajsie si to nemohol povedat :)
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Veselovský » 13 lis 2007, 20:08

S tým kompresorom si vôbec ťažkú hlavu nerobím, pretože ako píše Martin Jursa, každý motor sa predsa hreje. A ako sa vyhrial, tak aj ochladne. Aspoň mi trocha zohreje izbu. Veď dnes je teplo drahé. A kompresof Fengda 189 má asi aj tepelnú poistku proti prehriatiu, takže tohto sa fakt vôbec nebojím že by som ho nejak extrémne prehrial, alebo čo.
Čo sa týka tej ihly, o tom že je viac umiestnená do tela pištole som nevedel. Bola to moja prvá pištoľ (pravda ak nerátam Mikrotechnu, čo som mal predtým. Ale to bola o pár tried nižšie, ako táto Fengda. Je to rovnako, ako keby som presadol z koňa do Mercedesu, a čudoval by som sa, prečo je tá sedačka tak moc vzadu). Ak budem niekedy kupovať ďaľšiu pištoľ, už budem vedieť ako je to s ihlou. Doteraz som to nevedel a nikde som sa žiaľ o tom na fóre dovtedy nedočítal.

Pokiaľ ide o tlak, pištoľ má podľa návodu pracovný tlak 1 - 3 bary. S tým riedením to viem, farby a najmä laky vždy riedim dostatočne. No ani samotnú destilku, alebo riedidlo pri tlaku 0,5 baru poriadne ta pištoľka nechcela striekať. Surf vždy riedim 1:3. Ale striekam pri tlaku okolo 1,5 baru, a výsledok je vždy rovnako perfektný. s tým problém nemám nikdy.
Ináč tlak nad 2 bary používam len pri čistení pištole, kedy cez ňu pri vyššom tlaku prefúknem príslušné riedidlo, alebo nejaký iný čistič.
Pištoľ vždy držím čistú, za to dám obe ruky do ohňa, skôr je to v pigmente farieb, lebo ako som spomínal, Tamky mi to nerobia nikdy, len Humbrol a Agamy.

Ináč robil som Aviu od Eduardu. a trocha som sa pridržiaval návodu podľa Zdena Bugáňa v Modeláři, len neviem presne číslo. On tam používa tiež dosť vysoké tlaky. A tuším, že to striekal Iwatou, ale to som si už nie istý.
Tomáš Veselovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 13 lis 2007, 20:12

Tomáš Veselovský píše:Ale to bola o pár tried nižšie, ako táto Fengda. Je to rovnako, ako keby som presadol z koňa do Mercedesu, a čudoval by som sa, prečo je tá sedačka tak moc vzadu).

:grin: :grin: :grin:

inak, mas tu hadicu na pistol aj prichytenu nejakym drotom, alebo eskapaskou? to by ti pomohlo pri tom strielani hadice.
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Veselovský » 13 lis 2007, 21:58

Jasne, dal som tam eskapasku. Hoci to tam vyzerá nemodelársky, účel to plní dokonale. Ináč je zaujímavé, že mi hadicu nikdy nevytrhlo od kompresora, a to mam na ňom rovnaký typ nástrčky a na hadicu ako na pištoli.
Tomáš Veselovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matiasf » 14 lis 2007, 08:01

Tomáš Veselovský píše:Bola to moja prvá pištoľ (pravda ak nerátam Mikrotechnu, čo som mal predtým.

no a preto som aj ja bol z toho mimo lebo moj kompresor bol vtedy home-made a nevedel som ze ci mam zly tlak a alebo zlu pistol, a tiez som nevedel ze tu ihlu treba nastavit a ani ako... darmo bol som airbrushovy panic, no teraz uz fengdicku rozoberam aj so zatvorenymi ocami... 8)
Makam na - He 111 H6
matiasf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod paiper » 21 lis 2007, 06:34

Potreboval by som poradit ako nastavit ihlu tak aby mi to fungovalo
Přílohy
navod1.jpg
smrt jedince je tragedie,ale smrt milionu jen statistika. J.V.STALIN
paiper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 21 lis 2007, 12:53

Povol matici 15 a jehlu dotlac uplne do trysky, aby nesla zadna barva. Pozor, s citem !!!!! Potom matici zase utahni a muzes zacit strikat.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marek » 21 lis 2007, 21:05

Rostislav Axmann píše:to seřizování v Německu je jen jezevčíkův blud (co chceš na pistoli seřizovat? když si to musí každý modelář nastavit dle svého

To neni zadny Jezevcikuv blud. V nasi nabidce jsou modely Fengdy ktere v nemecku u Gabberta jsou kontrolovany. A co na nich kontroluje, treba prave jehlu aby byla v trysce a nestalo se to co zde popisuje kolega, dale pistolku promaze, zkotroluje spoust a pod.. U kazde takove pistolky je certifikat se zkusebnim nastrikem. Pokud neverite stavte se napr. ted v Blave a muzete si pistolky neserizenou a serizenou v ruce vyzkouset. Rozdil poznate okamzite.
marek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jepík » 21 lis 2007, 23:04

Tak jsem si taky pořídil BD 180tku-no spíš bych měl napsat že ji předčasně prinesl Ježíšek.Opravdu krásnej kousek nábytku.Ještě jsem ji nezkoušel,ale po zevrubné prohlídce jsem našel na dně kalíšku a kolem jehly něco jako zbytek bílé barvy.Není to špatně vyčíštěné po skušebním nástřiku?Koupil jsem ji z iternetového obchodu a nerad bych nabyl dojmu že už ji přede mnou někdo používal.
Jepík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matiasf » 22 lis 2007, 07:20

tada ja som ju mal svoju 203-ku ako zrkadlo...
Makam na - He 111 H6
matiasf

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1861 • Stránka 12 z 125 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 125

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna