Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obtiskové vodičky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 12 z 26 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: Obtiskové vodičky

Příspěvekod Milan Holzapfel » 16 kvě 2012, 09:08

Asi by bylo dobré napsat jakým ředidlem????? Syntetikou, nitro, lacquerem, vodovým, lihovým je jich mraky.....
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 18 kvě 2012, 20:40

Muj prispevek bude tak trochu kocko-pes, trochu rada - trochu dotaz.

Jeden muj kolega v mem okoli pouziva na dodatecne prilnuti tvrdohlavych obtisku lacquer thinner a to steteckem pouze na obtisk, v zasade je pomalu dubkuje. Ja jsem se k tomu zatim neodvazil, ale rozhodne by stalo za zkousku. To jen k te otazce nad mym prispevkem.

Byl tu i dotaz na aplikaci doma vyrobenych obtisku, kdy obtiskovy papir ma natisknuty znak a je prestriknuty akrylovym lakem. Domnivam se, ze tady zadne vodicky nefunguji, a pokud ano, tak me pratele opravte. Jedinou metodu, co jsem zatim celkem uspesne pouzil, bylo prestriknuti naneseneho samo-domo obtisku 2-3 vrstvickami Mr. Color Leveling Thinner. Tento pripravek totiz castecne rozpusti ten lak a obtisk si krasne sedne, i ta hrana je mene vyrazna. Ja pouzivam Future jako lak k vyrobe obtisku a take na docileni leskleho povrchu modelu pred aplikaci obtisku, takze je to vlastne Future na Future striknute redidlem. Ale i tak to neni nikdy uplne perfektni jako prumyslove vyrabene spickove obtisky.

Dost se tady vychvaloval Hypersol od Agamy. V mych koncinach to neni k dostani. Je nejaky ekvivalent, mozna Solvaset?

Posledni cast: Spousta lidi se tu ptala na tvrdohlave obtisky a pouziti vodicek na ne. Ja mam taky dotaz. Mate nekdo zkusenosti s obtiky, co se prikladaji k modelum od Rodenu nebo Toko? Pokud se je vubec podari stahnout z papiru a polozit na model aniz by se rozpadly, tak jsou naprosto nepoddajne ve smyslu kopirovani povrchu, netecne ke zmekcovacum. Mate podobnou zkusenost nebo nejaky figl?

Diky.
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flipper » 21 kvě 2012, 07:36

Ahoj Milan, ja som to skusal s Nitro. Ten postup som nasiel niekde na ipmsstockholm.org, ale pri vsetkej snahe, ked zmenili svoj web som to tam nedokazal znovu najst. Ak to bolo v diskusii, tak sa to asi ani neda. Ja som to skusal iba ako poslednu zachrannu brzdu a iba raz, je prosto naozaj jednoduchsie pripravit si povrch pod.
Build what you want, in the way you want to...
Flipper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mardzo » 02 čer 2012, 21:35

Teda natrem miesto seterom necham preschnut( ako dlho) aplikujem decal a pretriem softerom(hned alebo az na dalsi den po dokladnom preschnuti decalu).
mardzo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 03 čer 2012, 09:01

To se ptáš jak to máš dělat a nebo nám říkáš jak to děláš????
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mardzo » 03 čer 2012, 22:37

Este som vodicky nepouzival. Pisem postup ako by sa to asi malo robit. V zatvorkach davam otazky. Neviem ten spravny postup ohladom casu medzi kazdou aplikaciou.
mardzo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 04 čer 2012, 08:54

Otázka se zpravidla označuje otazníkem. Pak se v tom dá těžko vyznat.
Dekál se dává do mokrého Seteru. Přesně umístíš, přitlačíš a přebytek odsaješ. Musíš pracovat rychle protože seter obtisk změkčí a pak s ním už nehneš. Doba kterou necháš obtisk pracovat a schnout je u každých obtisků jiná. Pak naneseš softer. Přebytečné kapky hned odsaješ a necháš obtisk pracovat. Nesahat! S dobou schnutí platí to co v předchozím případě. Funkčnost vodiček je nejlépe vyzkoušet na nepotřebném obtisku ze stejného aršíku. Mluvím tady o vodičkách Gunze i když u ostatních je to podobné. Dokonale proschlé můžou být obtisky třeba až druhý den.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod liborcio » 17 srp 2012, 20:22

Petr Cerha píše:Je možno použít obtiskové vodičky na doma tištěné obtisky inkoustovou tiskárnou s nástřikem bezb. lakem?
Děkuji za každou zkušenost.
P.C.

Muj prispevek by se asi vic hodil do temata "domaci vyroba obtisku", ale zrovna jsem to nenasel.
Zda se, ze na trhu je lak na vyrobu obtisku, ktery by mel i reagovat tim zpravnym zpusobem na zazracne vodicky. Uz jsem si ho objednal. Nema nekdo nejake zkusenosti? Jedna vec je jista. Nez pouziju jakekoliv obtisky od Rodenu, vrstvicka tohoto laku je povinna.
Přílohy
msliqdecalfilm.jpg
liborcio

• YIM

• Odpovědět s citací

Mr.Mark Seter a Mr.Mark Softer.

Příspěvekod mardzo » 24 zář 2012, 12:04

Zdravím!

Mám zopár otázok na tieto vodičky? Ktorá vodička je viac agresívna Mr.Mark Seter(pod decal) alebo Mr.Mark Softer(na decal)? Môžem použiť Mr.Mark Softer aj pod decal? Tensol je možné použiť aj pod decal podla navodu. Ten je slaby na Tamijacke decaly. Mr Mark Softer si poradí hravo,skušal som na vraku.Ked som potrel miesto na lesklom povrchu modelu Softerom tak sa zlieval do kvapky.Ako to potriet? Tu istu mláčku vytvorilo aj na decaly, treba ju hned odsať servítkou alebo troška nechať pôsobiť a až potom odsať?A ešte jedna zásadná otazka nerozruší lak Mr.Hooby Color od Gunze v spreji.Je Akrilový.Sidolux odolal vodičke.Viem že sa to tu už písalo mnoho krát ale stále mám bobky to použiť.Nerad by som si zničil tohto Me109 rozleptaním ked je nalakovaný,za pochopenie dakujem.
Přílohy
P1030237.jpg
P1030236.jpg
P1030235.jpg
P1030234.jpg
mardzo

• Odpovědět s citací

Jak to tedy je?!?

Příspěvekod Grins » 27 zář 2012, 21:17

Ahoj,
potýkám se s následujícím problémem. Na modelplacu ve článku o obtiskových vodičkách je, že nejprve se má použít modrá a po zavadnutí pokud je potřeba přetřít zelenou. U nás máme jedno malé modelářství, vlastní ho jeden pán dost šikovný modelář s kterým si vydržim i hodiny povídat a ten mi právě tvrdí, že postup je opačný. Zelená pak modrá. Jak to teda je?
Grins

• Odpovědět s citací

Re: Jak to tedy je?!?

Příspěvekod Jan_K » 27 zář 2012, 21:28

Doporučuji hledat v sekci Jak na to: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=22724
Konkrétně http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=31856
Naposledy upravil Jan_K dne 27 zář 2012, 21:54, celkově upraveno 1
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 27 zář 2012, 21:30

Já pod obtisky dávám zelenou a pak modrou. Pokud to nestačí, tak černou. A když nechci použít agamy, použiju s bílým víčkem od aeromasteru...
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Grins » 27 zář 2012, 22:06

Honza Jezl píše:Já pod obtisky dávám zelenou a pak modrou. Pokud to nestačí, tak černou. A když nechci použít agamy, použiju s bílým víčkem od aeromasteru...

no já nedodal, že mám na mysi gunzky
Grins

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mia » 28 zář 2012, 07:39

Setter (modry) pod dekaly a softer (zeleny) na dekaly.
mia

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 28 zář 2012, 07:54

Otázka se týkala obtiskových vodiček a tak proč další téma a možná, že odpověď byla v předcházejících příspěvcích.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 12 z 26 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna