Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Domácí výroba odlitků pro všechny.

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 12 z 33 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33
  • Odpovědět s citací

Re: Domácí výroba odlitků pro všechny.

Příspěvekod Petr Eis » 14 kvě 2011, 19:21

joker.j píše:Je to jednoduché, umět nakresli v CADu, nejlépe v Catii, která poté vygeneruje NC program, program nahrát do CNCčka, seřídit vercajk a mašinu a pak jen sledovat a utírat sliny...vím to, pač se tomu věnuju již několik let.Kdo by to chtěl zkusit doma, ať si připraví cca 450-500 tisíc Euro za mašinu + výdaje za nástroje, upínače, materiál...

Na CNC jsem teď na diplomku frézoval, pak i formoval a odléval, tak že sem se tomu taky dost věnoval.
Cena 450 - 500 tis € je nesmyslně vysoká částka... Mini CNC se dá koupit za cca 150 tisíc kč a na frézování modelů bude bohatě stačit. CNC, na který jsem frézoval já stála kolem 250 tisíc kč.
Průser je spíš soft, ve kterym by se ten 3D model dělal a soft na generování nc kódu. Ale ani tím by ses na půl mega € nedostal. Nástroje, co by uměl vychroustat něco podobnýho stojej dokupy (myslím něco většího na vyhrubování a jemnější na dokončení) tak kolem 3000,-. Nakupoval jsem je cca před 2 měsícema.

Za půl mega € koupíš mašinu tak namakanou, že bude umět i vyšívat a zaspívá i státní hymnu.

Omlouvám se za OT.
Petr Eis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Patla » 21 črc 2011, 12:56

Pěkné téma, škoda jen že sem si ho všimnul až teď :-k
No ale k věci, přetlak se tu řeší a je s ním spousta zkušeností atd., ale co podtlak (vakum) ? Vývěvy s parametry co by měly obsahovat se dají sehnat také někde kolem 4-6tis. a rád bych šel i do téhle varianty. Teda pokud jsou parametry vývěvy 4m3/h a podtlak -0,9bar dostačující... :?: Máte zkušenosti s těmito parametry, ať už doma či profi? :D
Patla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 21 črc 2011, 20:20

Patla píše:Pěkné téma, škoda jen že sem si ho všimnul až teď :-k
No ale k věci, přetlak se tu řeší a je s ním spousta zkušeností atd., ale co podtlak (vakum) ? Vývěvy s parametry co by měly obsahovat se dají sehnat také někde kolem 4-6tis. a rád bych šel i do téhle varianty. Teda pokud jsou parametry vývěvy 4m3/h a podtlak -0,9bar dostačující... :?: Máte zkušenosti s těmito parametry, ať už doma či profi? :D

Nevím, jak 4m3, ale -0,9bar je málo, jediné čeho docílíš je, že odlitek napěníš, a pak to ztuhne, vím o čem mluvím, sám jsem to vyzkoušel...
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 črc 2011, 08:10

Profesionální odlévání ve vakuu, probíhá tak, že se pryskyřice ve vakuu nějakou dobu ustalují, míchají (některé i ohřívají na teplotu okolo 50st. C) a lijí do forem. Pokud se bude obyčejná pryskyřice vakuovat po smíchání a nalití do formy, výsledek bude větší či menší ementál, podle stupně zvlhnutí pryskyřice. Než jsem začal zkoušet přetlakovou metodu, věnoval jsem podtlaku docela dost úsilí, ale výsledky byly ubohé :?
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Patla » 22 črc 2011, 08:27

Aha, tak to je mazec teda, to jsem myslel, že to půjde, ale díky za takové zkušenosti. Půjdu tedy do přetlaku. Jen tak okrajově k podtlaku, jaká vývěva by musela být, aby to šlo slušně odlévát? Myslím jako parametry... Já používám AXSON ESSIL 125 a resin F16, zatím teda spokojen s obojím, ale nahlodali jste mě s tím Lukoprenem 1522 na délší, či větší díly - asi bude vhodnější skrz pevnost - nedeformuje se zřejmě tak u těchto dílů na té délce atd.
Patla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 črc 2011, 08:47

Myslím, že žádný výkon není dostačující. Problém je, že než se stačí pryskyřice odpěnit, tak ztuhne natolik, že stoupání bublin se zastaví a zůstanou uvnitř odlitku. Druhý problém je vývin bublin v pryskyřici z nachytané vzdušné vlhkosti. Ten může trvat i desítky minut.
Pro velké formy je vhodné vyztužení plastovou nebo drátěnou konstrukcí, která omezí kroucení a dilataci na minimum.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 22 črc 2011, 09:56

Ondřej Nadrchal píše:Myslím, že žádný výkon není dostačující. Problém je, že než se stačí pryskyřice odpěnit, tak ztuhne natolik, že stoupání bublin se zastaví a zůstanou uvnitř odlitku. Druhý problém je vývin bublin v pryskyřici z nachytané vzdušné vlhkosti. Ten může trvat i desítky minut.
Pro velké formy je vhodné vyztužení plastovou nebo drátěnou konstrukcí, která omezí kroucení a dilataci na minimum.

A nebo vyztužení krabičkou, do které se forma po nalití strčí.
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sláva » 22 črc 2011, 18:30

Tento výkon je dostatečný?

vývěva dvojstupňová 225l/min(3,75l/s)
dvoustupňový agregát o čerpacím výkonu 13,5 m3/h (7,5 CFM). Agregát umožňuje dosaženímezního vakua 0,016 mbar
Tiger I Initial, Marder III
Sláva

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 25 črc 2011, 10:11

Sláva píše:Tento výkon je dostatečný?

vývěva dvojstupňová 225l/min(3,75l/s)
dvoustupňový agregát o čerpacím výkonu 13,5 m3/h (7,5 CFM). Agregát umožňuje dosaženímezního vakua 0,016 mbar

No, já nevím. Zkoušel jsem i vakuovat z pomocné lahve, kde jsem se během pár sekund dostal na 95% vakuum a pak to dotáhl ledničákem (během 20s), ale problém s odpěňováním trval, i u zcela nové pryskyřice. Taky se projevuje opačný jev, než při přetlakování, a to je uvolňování vzduchu z formy ven, do odlitku. Ze svých pokusů jsem nabyl přesvědčení, že jediná cesta pro vakuové lití, je ta profi. A to je pro normálního modeláře dost neúnosné (finančně, prostorově) a málo flexibilní.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra Bílek » 25 črc 2011, 10:44

Ondřej Nadrchal píše:Profesionální odlévání ve vakuu, probíhá tak, že se pryskyřice ve vakuu nějakou dobu ustalují, míchají (některé i ohřívají na teplotu okolo 50st. C) a lijí do forem. Pokud se bude obyčejná pryskyřice vakuovat po smíchání a nalití do formy, výsledek bude větší či menší ementál, podle stupně zvlhnutí pryskyřice. Než jsem začal zkoušet přetlakovou metodu, věnoval jsem podtlaku docela dost úsilí, ale výsledky byly ubohé :?

Lejem podtlakově už nějakej ten pátek, a jsme s tím velmi spokojeni. Lejem G26 a G27LV, vakuujem po smíchání obou složek a zádnej ementál není. 99% odlitků jsou čistý, bez bublin (to 1% je při šaptným utěsnění, nebo dkyž si nehlídáme čas). Základ je to dobře zanálitkovat, vše mít dobře utěsněný a hlídat si čas. Jo, jeden čas byl problém že jsme měli dost bublin. Ale stačila přetesnit vývěva a zvon a je to paráda.
Míra Bílek
http://www.armycast.cz/
Míra Bílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 25 črc 2011, 18:25

:-& Míro a co máte za vejvěvu(vývěvu)? :arrow:
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Míra Bílek » 25 črc 2011, 19:18

dvoustupňovou vývěvu, 70l/min (ale výrobce si nepamatuju) , podtlak na budíku to ukazuje cca -0,94 bar a k tomu skleněnej zvon.
Míra Bílek
http://www.armycast.cz/
Míra Bílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 18 zář 2011, 20:45

Borci od fochu zdravím. Jelikož jsem přešel od 1:35 k měřítku 1:1 tak se tu moc nevyskytuju,....přesto i zde je potřeba modelaření :-D

Chybí nám tachometry z roku 1954
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

On je takový 3D, viz detaily vystouplé stupnice. A mě tak napadlo že by to bylo možné vyrobit tu stupnici. Jste někdo ochotem to profesionálně zmáknout? Řekněme 10-20ks? Testovací dva tři bych chtěl vidět předem. Předlohu bych poslal po domluvě. Když tak SZ nebo mailem.
Dík
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 19 zář 2011, 08:04

To je nějaká ta zinková slitina, nikoliv resin, je to tak?
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 19 zář 2011, 20:48

Originál ciferník je bakelit!!
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 12 z 33 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna