Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

jak lepit kryty kabiny

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: jak lepit kryty kabiny

Příspěvekod Michal Dub » 04 úno 2024, 11:20

To Kubouš: Jestli on se Ti ten Herkules někde po uschnutí "nesrazil" a při barvení kabiny se Ti to nepodfouklo? Respektive nástřik kabiny oživil podklad a někde se udělala skulinka?
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 04 úno 2024, 16:19

Teoretická šance tady je, ale pokud je tam větší mezera, tak spáry přetírám opakovaně. Občas se mi to udělalo i na modelech, kde kabina perfektně lícovala a to jsem se nebál ji lepit extra thinem. U některých modelů i preventivně ucpávám páskou otvory pro výfuky nebo vrtuli a stejně se to tam vyskytne.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 04 úno 2024, 18:27

S mlžením kabinek mám problém i tehdy kdy nepoužiju vteřiňák. Podle mne to může dělat surfacer nebo lacquerové barvy, případně další chemie při patinovacích krocích jako je wash či fading. Někdy lepím kabinky tak aby se v případě zamlžení daly snadno odlepit (disperze nebo jen lehce zapuštěná kapka extra thinu). U modelů kde kabinka krásně sedí to není problém. Horší to je když se musí kolem tmelit. Samozřejmě je problém jen u kabinek plně uzavřených.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 04 úno 2024, 18:42

Bavíme se o 2 příčinách zamlžení ..Je vidět nějaké narušení těsnosti kabina/trup ?Je zamlžení tónováno odstíny ,které jsi přez kabinu stříkal ? Máš vyzkoušeno ,jak se chová zaschlý Hekules po kontaktu s barvami ? To všechno bych si ověřil . Pokud barva je schopna Herkules narušit ,změnil bych lepení a tmelení kabiny .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 04 úno 2024, 19:21

Zamlžení je vždy bělavé/šedé. Z toho by tedy vycházel jako viník surf. Přirozeně po nastříkání surfu jsem pohledem kontroloval spoje v okolí kabiny, nikdy se to netvářilo, že by tam byla škvíra. Barvy poslední dobou používám většinou laquery, MRP. Co se týče reakcí herkulesu, tak to jsem nikdy netestoval nebo po tom nepátral s ohledem na zkušenosti kolegů, kteří s tím kabiny lepí běžně a nemají problém. No budu do budoucna testovat, třeba si zkusím masky cvičně sundat po surfu. Jen velmi nerad bych skončil u postupu, kdy budu kabinu lepit až na úplný závěr. U dobře pasujících by to šlo, ale jak psal Milan, občas je potřeba usazení dotmelovat.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 05 úno 2024, 10:54

Asi nenapíši nic převratného, nejspíš tady tyhle věci už někde byly, ale přesto:
- Když to pevnostně stačí, kabinky lepím Herkulesem. Nikdy jsem s tím neměl nejmenší problém.
- Když se bojím, že s může překryt zevnitř zamlžit kvůli vteřiňáku, natřu ho zevnitř Sidoluxem. S tím mi vteřiňák nic nikdy nezamlžil (ale možná je to stejný efekt jako s tím pánem co na ulici máváním plašil slony :)).
- Pokud je potřeba uzavřít škvíru kolem překrytu, nebo i jen tak preventivně pro jistotu, používám na to opět Sidolux - prostě ním škvíru proliju, přebytky utřu lihem.
- Překryt NIKDY nestříkám surfacerem. Je to stejně zbytečnost. Nejde ani tak o to zamlžení, jako spíš o tlusté, světlé a natrhané okraje kolem rámování po odmaskování.
- Pokud je dost místa v čumáku, není potřeba pro fixování zátěže vymýšlet žádné alchymie - natlačím tam tack-it a do něj matičky, šroubky. Ale v tomto případě musím říct, že se zatěžováním mám málo zkušeností.
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 05 úno 2024, 14:08

Možná trochu of topic - ale teď o víkendu jsem jednak lepil kabinku na model a pak jsem musel nalepit na hranu čelního štítku lem z leptané planžety, který má znázorněný profil a nějaké detaily - bude to vidět při otevřené kabině.
Poprvé jsem vyzkoušel Micro liquitape od Microscale. Jen jsem ho dobře promíchal, má takovou mléčně smetanovou konzistenci. Pak jsem špičkou párátka nanesl kapku na tu hranu kabiny a krásně to šlo roztáhnout po celém obvodu. Pak jsem na to opatrně přichytil ten leptaný dílek a usadil. Překvapilo mě, jak to drželo. Pak jsem to jen v pár bodech opatrně jehlou pojistil řídkým vteřiňákem. Dokonce mi šlo opatrně oškrábat skalpelem a obrousit pilníčkem lehký přesah hrany leptu proti rámu "skla". Tím samým přípravkem jsem přichytil štítek k trupu a zase jen obtáhl Extrathinem a v rozích pojistil vteřiňákem. Nic se nezamlžilo. Je to určitě disperze na bázi Herkulesu nebo bílého lepidla Ammo, ale má právě tu řidší konzistenci a jde to krásně rozprostřít po celé ploše hrany. Ještě mám od nich Micro kristal klear (ano, takhle blbě se to píše), ten jsem zatím nezkoušel, je hustší.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jašin » 05 úno 2024, 19:48

Micro kristal klear používám. Kabinku přilepí a taky s tím bez problému lepím plechy. Po zaschnutí ho vodou nerozpustíte. Perfektní je na zatažení drobných spár mezi kabinkou a trupem.
Jašin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 05 úno 2024, 22:48

Tímhle jsem lepil nějaké malé fotolepty .Dají se tím lepit i průhledné díly .Po čase dost zhoustlo ,tak jsem ho rozředil v pohodě vodou . Dost mně připomíná Herkules .
Přílohy
Ultra Glue – For Etch,Clear Parts & More.JPG
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 06 úno 2024, 07:51

Jo, tenhle Mig jsem myslel a napsal jsem Ammo. Mám ho taky dost hustý, tak dík za tip s vodou. Lepím tím bodově lepty a pak je objedu jemně vteřiňákem. Někdy mi zbytky toho bílého lepidla žmolkují na okraji leptů.. prodává se teď i matná verze, tak to bude dobré třeba do interiérů, aby zbytky lepidla nesvítily leskem
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 16 úno 2024, 19:47

Zatím se mi nejvíc osvědčilo nabodovat Extra thin quick-settingem a pak opatrně přejet spoj ještě obyčejným Extra thinem - při obojím používám co nejméně lepidla a radši víckrát minimum než jednou lepidlo všude - masky dávám až po přilepení a zaschnutí aby mi pod ně nezavzlínalo lepidlo když ruka zrovna ujede
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod dipefic » 28 dub 2024, 08:01

Včera večer jsem zkusil Loctite a na kabinky je použitelné. Na trup jsem bodově nanesl trochu lepidla a kabinka je čistá a drží. Cena v DM drogerii cca 60 Kč.
IMG_2144.jpg

Moje online vitrínka
dipefic

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna