Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sidolux

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1209 • Stránka 11 z 81 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 81
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 28 pro 2006, 11:32

Aha, tak pardon, jestli jsem někoho mystifikoval, tu informaci jsem použil z jedné starší diskuse (možná dokonce někde na začátku této :) )
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danikd » 28 pro 2006, 17:06

George9 píše:Aha, tak pardon, jestli jsem někoho mystifikoval, tu informaci jsem použil z jedné starší diskuse (možná dokonce někde na začátku této :) )

to je dobry, alespon vime ze jdou i tyto...mozna ho dnes zkusim...laka mne ta predstava 3 slabych vrstev a krasneho lesku...s lesklym tamyiackym lakem 10 slabych vrstev (na matny zaklad) a uz se to zacina malicko lesknout :x ... teda doufam ze to neni moje nejaka chyba... :oops:
danikd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 15 úno 2007, 17:49

Oživuji starší téma a přidám pár zkušeností se Sidoluxem. Vlastním ten zelený na náhrobky.
Zkušební nátěr štětcem bez ředění, na matnou barvu - křídlo Fw190 1/72 jedna vrstva = polomat, bez znatelných "kocourů"

Stříkání bez ředění = vytvořil krupičku - patřičně se nerozlil.
Stříkání - ředěno dest. vodou - nechtěl se slévat, tvořil louže a nejednotný povrch.
Stříkání - ředěno řed. Agama na vodové barvy - asi nejlepší z těch tří pokusů, ale pořád to není ono. (Řed. Tamyia X-20A, které je údajně na Sidolux nejlepší momentálně nemám, ale vyzkouším co nejdříve. :oops:

Při použití vodiček Agama na dekály: Adhesol (kys. octová-vůně po octu :agrh: ) - okamžitě narušil a rozežral Sidolux :!:
Tensol - bez viditelných změn
Hypersol - při delší době působení a louži na povrchu narušuje lak, v tenké vrstvě zanechává matné stopy, ale jinak při správném použití není problém.
Při washi - ředidlo S6001 narušuje sidolux a ten se při následném stírání "olejů" stírá také a to ve žmolcích.
Tak to je vše, snad se tyhle zkušenosti budou někomu hodit :)
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 15 úno 2007, 18:12

Milane super, tyhle postřehy se určitě hoděj. Zkusil jsem to na starým modelu taky štětcem, a skutečně můžu potvrdit, žádný kocoury to nedělá, krásně se to slije a udělá krásnou sklovinu. Bohužel, díky silné vrstvě, která se tak vyrvoří, a zalije jemnější detaily, je to nepoužitelné. Jinak jsem to taky zloušel ředit destilkou, a fak to není dobrý. Adhesol jsem na to nezkoušel, Tensol a Hypersol na tom nezanechali naprosto žádnou stopu. Oleje ředím S6006, a taktéž to můžu ze Sidoluxu setřít beze stop. Uvítal bych zkušenosti ostatních, ohledně toho, čím ředit, v jakým poměru a kolik vrstev stříkat. Pořád ten Sidolux nemůžu dostat úplně "do ruky"
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 úno 2007, 07:51

Tak já bych si prosím malinkato přisadil :-D

Opravdu se mi zatím nejvíce osvědčilo ředit Sidolux ředidlem Tamiya X20A pro akrylové barvy. Poměr mám skoro výhradně v poměru 1:3. Při stříkání nanáším velmi tenké vrstvy, ale postupně při jednom stříkáních jich přidám třeba 6-8, prostě dokud není povrch pěkně hladký a lesklý. Za žádných okolností to nesmí stékat, proto je při stříkání nutné, foukat tak, aby se udělala jednolitá vrstva, ale ta nesmí být moc silná.

CVo se týče obtiskových vodiček, tak SET + SOL od Aeromasteru povrch ze Sidoluxu nenarušuje, GSI Mr. Mark Setter a Mr. Mark Softer Sidolux naruší a změkčí nejenom obtisk, ale i podklad, takže pozor. Jiné vodičky nemám.

Na ředění olejovek používám ředítko od Mig Productions a nebo White Spirit od Windsor & Newton. Ani jedno Sidoluxovej povrch nenarušuje a krásně se to po něm rozlévá. Na ředění olejovek není v žádném případě vhodné ředidlo S6001, neboť je agresivní a navíc určené na stříkání. Když už, tak lze použít ředidlo S6006, které je určeno na natírání štětcem. Po naředění lejovky S6006 toto ředidlo nenarušuje sidoluxový podklad.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán ´Fidoo´ Lášek » 16 úno 2007, 08:14

Milane, vypadá to že bude mezi sidoluxi ještě nějaký rozdíl. Mám ten červený na podlahy a ten mi adhesol snáší bez problémů. I Tensol. Ne však Hypersol - ten je asi moc "hyper"....:-)
http://www.stepanlasek.cz

http://500px.com/Stepan_Lasek
Štěpán ´Fidoo´ Lášek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 16 úno 2007, 10:20

dá se tahle šikovná věcička (sidolux) sehnat v Mladé Boleslavi? Já tam byl jen v baumaxu chvilku a nikde sem ho neviděl
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 16 úno 2007, 13:24

Jakub Vilingr napsal:
"Na ředění olejovek používám ředítko od Mig Productions a nebo White Spirit od Windsor & Newton. Ani jedno Sidoluxovej povrch nenarušuje a krásně se to po něm rozlévá. Na ředění olejovek není v žádném případě vhodné ředidlo S6001, neboť je agresivní a navíc určené na stříkání. Když už, tak lze použít ředidlo S6006, které je určeno na natírání štětcem. Po naředění lejovky S6006 toto ředidlo nenarušuje sidoluxový podklad. "

Nechtěl jsem se v mém předchozím příspěvku příliš rozepisovat (už tak je dost dlouhý). Pro pořádek: olejovky jsem ředil "přípravkem rychleschnoucím na olejové barvy" s malým přídavkem S6001. Jiný syntetický ředidlo (krom Humbrolu a ten mi oleje srážel :shock: :x :?: ) doma nebylo. V této směsi je to v pořádku. Já, ale chtěl zavadlou olejovku více "rozmýt" po povrchu a omylem namočil štětec do kalíšku s čistým S6001 místo do směsi. No a tak vznikl tento poznatek. :-D Aspoň lidi věděj, že si maj dávat pozor na to, kam co strkaj :grin: ! a že S6001 žere :lol: . :lol:

Apropos Jakube: máš nějaký zkušenosti s odolností zaschlých Gunze C barev proti lihu (etanolu)? Dík!
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 16 úno 2007, 18:13

Milan Holzapfel píše:Apropos Jakube: máš nějaký zkušenosti s odolností zaschlých Gunze C barev proti lihu (etanolu)? Dík!

Nic moc, naruší to. Gunze ředidlo je na nějakým takovým základě taky myslím.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 úno 2007, 22:53

Milan Holzapfel píše:A propos Jakube: máš nějaký zkušenosti s odolností zaschlých Gunze C barev proti lihu (etanolu)? Dík!

Milane ,tak to ti můžu říct, líh i ethanol spolehlivě narušuje nejen Gunze C ale Surfacery. Dá se s lihem model vcelku slušně umýt od gunze barev, jen to dá víc práce. Koneckonců i směsí ředidla s lihem ředím Gunze C.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 18 úno 2007, 11:02

Pánové díky za odpovědi, šlo mi o to, že jsem použil na wash akryl Agamu ovšem na syntetickou MM a k jejímu rozmytí se mi nejlépe osvědčil líh. Chtěl jsem tedy vědět, zda by to šlo i na Gunze. Díky.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pucek » 18 úno 2007, 22:58

Zdravím,

Chci se zeptat na jev, se kterým jsem se setkal...po nanesení slabé vrstvy úplně nového Sidoluxu na čistě bílý podklad, povrch na místech pokrytých Sidoluxem velmi lehce zhnědl. Nástřik dopadl úplně stejně...
Sidolux je standardní s červeným uzávěrem - tedy lak ne leštěnka.
Bílý podklad je Tamiya base white spray.

Stalo se někomu někdy něco podobného nebo mám nějakou zkaženou várku?

Díky
Saša
Pucek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 26 úno 2007, 08:28

Pokud by někdo v Liberci sháněl Sidolux, tak v prodejně koberců Breno na Horákové ho mají celý stojan s komplet sortimentem. Cena za flašku 83Kč. Vzhledem k tomu, že Breno má celorepublikovou síť, lze předpokládat že uspějete i v jiných městech.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 07 dub 2007, 21:53

Někde jsem si kdysi četl, jak ze Sidoluxu udělat matný Sidolux. Ředit lihem?
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 07 dub 2007, 22:03

Hammer píše:Někde jsem si kdysi četl, jak ze Sidoluxu udělat matný Sidolux. Ředit lihem?

Nie, musíš do Sidoluxu pridať zmatňovadlo Tamiya pre akrylové farby - od 10 - do 30% . Tých 30% je absolútne maximum - môže to robiť biele fľaky hlavne na tmavom povrchu.
Opýtaj sa Kubrta, koľko toho pridáva do Sidoluxu, svojho času som mu posielal recept.
Hansi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1209 • Stránka 11 z 81 • 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 81

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna