Ja neřešim odmaštění, celouu dobu matlam model rukama bez rukavic. Ale co udělám před maskování, pásku pořádně ohmatam rukama. Používám jen pásky Tamiya, minimalně rok vyzrálé po koupy. Zatím se mi nic neslouplo.
Ja mam ty Tamiye pasky pres 2 roky a odloupl se mne druhy model po sobe. S akrylkama nebo s enamel Humbrol se mne to nestalo. Ale je Pravda, ze jsem vcera pri maskovani ze zacatku vzdy prilepil pasku na podlozku a az pote na model. Potom me to prestalo bavit tak jsem to zacal lepit na model primo. Asi jsem byl uspokojen, ze jsem model dobre odmastil s IPA
Jak to ted opravit? Umyvat cely model urcite nebudu
Tak vcera jsem opravoval tu sedou slouplou barvu. Pekne potapkal palcema Tamiya tape aby tak nelepila jak psal kolega vyse nalepil na tmave zelenou, po nastriku sundal a udelalo mi to zase 2 fleky. Na infarkt
Rendo jenže ty jsi profík. Tímhle si musí projít každý. Já do nedávná tohle taky neznal. Modely jsem bral holejma rukama, neodmašťoval, Tamiya pásku neolepoval a bylo to v pohodě. Pak jsem koupil novou skleničku surfu - netvrdím že je to tím- začal odmašťovat lihem a přišlo to. Kolega co staví lodě to stejné krom toho že on praktikuje sterilní modelaření - rukavice stále,koupel pro odmaštění před surfem a pásku x krát olepí aby tak nedržela. Myslím ale že čistota je základ takže doporučím gumové rukavice a před stříkáním model odmastit - třeba jen čistým ředidlem a pistolí - řada od Toma Studenýho. Držím palce ať se ti to už nikdy nestane.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ
"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd. Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard P-39 Q Eduard Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
Bylo to odmasteno roztokem IPA, pul dne to vysychalo a potom uz jen dotyky v gumovich rukavicich. Uz jsem to vse opravil je tam sice malinko silnejsi vrstva, ale neda se nic delat cele umyvat se mne to nechtelo. Nevim cim to muze byt. Jak uz jsem psal pred 3 roky kdyz jsem zacinal se stetcem s akrylkama nebo enamel Humbrol se mi to nikdy nestalo a to jsem neodmastoval a ani nedaval pod barvu zadny surfacer
Já si i trochu myslím, že bude zakopanej pes v použitý chemii. Jinak používám něco podobnýho jako Tom Studený. Povrch přejedu smirkem 1500 pod vodou, zdrsním to a potom při rozjezdu pistole ředidlem fouknu ředidlo na model. Jinak surf se zažere do plastu. To je vidět, když po nepovedeným nabarvení dám kastli do brzdovky a odbarvuju . Barva sleze, ale surf je v plastu.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE #TeamFoltýn Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Jo, jemně zdrsním, spíše "zmatním ". Ředidlo, používám jen laquer barvy GS a LP řadu Tamiya. Popř. barvy z lakoven. Ředidlo od GS. 1:1 levelling s klasikou dle doporučení kamaráda.
Spíše si myslím, že se barvy nepropojily mezi vrstvami. A nezafungoval surf. Je to chemie, možný je všechno.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE #TeamFoltýn Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...