Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

jak lepit kryty kabiny

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: jak lepit kryty kabiny

Příspěvekod ptlo » 27 říj 2020, 11:56

No jo, ale to musejí být obě plochy bez barvy, ne? (myslím extra thin nebo jiné leptací lepidlo) Což je u kabin a oken problém, protože pak třeba prosvítá světlý plast.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 27 říj 2020, 13:01

Lepím kabinku klidně i na nabarvený port bodově bílým lepidlem ala Herkules (Tamiya craft bond nebo teď nově bílý mléčný Mig ve skleničce). Jakmile trochu zavadne, tak ji obtáhnu opatrně vteřiňákem nebo tím Extra thinem (viz. příspěvek dříve).
Toho bílého lepidla se tam nesmí dát samozřejmě moc, aby nevyteklo dovnitř. Zvenku se dá setřít nebo pak seškrábnout, usychá jako průhledné. Lepím tím na místo i lepty, a pak je teprve přichytím vteřiňákem.
Další metoda je nabodovat kabinku jemně gelovým vteřiňákem - ten neusychá hned, dá se usadit a není výparově tak agresivní jako klasický řídký vteřiňák. Pak znovu objet něčím na fixaci.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 27 říj 2020, 13:32

Extra thin od Tamiye vrstvu barvy narusi, takze spoj drzi. Ale lepsi je ten Tamiya Craft Bond, bile lepidlo podobne Herkulesu. Je o neco ridsi a da se dobre aplikovat aplikatorem na konci tuby. Spoj dobre drzima vetsinou stejne nedrzis cely model jenom za prilepenou kabinku.
Jak jiz bylo napsano, prekryty kabiny se tez daji prilepit lesklym akrylovym redidlem, nebo napr. Future, Pledge nebo jak se to ted jmenuje.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gusta » 04 lis 2020, 20:32

MiroSurin píše: Priložiť kabínku kam patrí a spoj opatrne prilepiť Tamiya Extra Thin Cementom. Najprv len v bodoch a po preschnutí pomaly po celmom obvode.

Postupoval jsem obdobně - nejdřív bodově s použitím Precision Poly Cement (Humbrol), po jeho zaschnutí Tamiya Extra Thin Cementem "zalití" spáry po celém obvodě - a maximální spokojenost s výsledkem.....u dalšího modelu (postup i materiál zcela shodný) došlo po aplikaci "thinu" k téměř okamžitému a bohužel trvalému "zamlžení" překrytu kabinky...... :shock: .....nevím přesně proč, možná byla tentokrát větší spára, tím pádem více lepidla, větší koncentrace výparů....nevím, ale znovu toto riskovat nehodlám, takže asi návrat k Herkulesu. A jen na dopřesnění - oba překryty byly usazovány jako jeden díl z rámečku v celku (uzavřený kokpit) a jsou oba přibližně stejného tvaru a velikosti.... :?:
Gusta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 04 lis 2020, 23:31

Velmi dobře lepí čirý díly HPH resinové lepidlo. A zároveň pěkně vyplní spáru, drží jak prase a nemlží.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 05 lis 2020, 09:00

Renda píše:Velmi dobře lepí čirý díly HPH resinové lepidlo. A zároveň pěkně vyplní spáru, drží jak prase a nemlží.
Jak dlouho ti to schne ? Ja to zkoušel a za tři hodiny to byla porad guma. Az rano to bylo vytvrdle.

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 lis 2020, 09:08

Dávám o kapku víc tvrdidla a je to lepší, no, ale bohužel, tohle lepidlo schne déle. S tím se musí počítat.
Kdo spěchá, musí použít disperzi.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 05 lis 2020, 09:39

nemáš odkaz na nějaký shop? jak to vypadá a kolik to koštuje?

díky
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 lis 2020, 09:43

Já to kupoval přímo u HPH models Kutná hora .
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 05 lis 2020, 09:58

myslíš tohle?

http://shop.hphmodels.cz/cs/chemie-a-do ... pidlo.html
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 lis 2020, 10:49

Jj, to je ono.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 05 lis 2020, 11:22

Mě se na kabiny zatím nejvíc líbí tohle

https://www.hobbyshop.cz/shop/cs/lepidl ... er-3g.html

S kabinou to nic nudělá, i když člověk trochu "přetáhne". Do vytvrzení se dá přebytečné lepidlo bez problému setřít. Přitom bez potíží vyplní spáry. A vytvrzení tou dodávanou lampičkou je záležitost několika vteřin. Za mě špička. Navíc je to skvělé i na reflektory a spol. Perfektně čiré a při vytvrdnutí nemění objem.
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 lis 2020, 12:09

To vypadá taky dobře, neznám. Asi to zkusím.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Re: mlha v kokpitu

Příspěvekod Kubouš » 03 úno 2024, 20:43

Poslední dobou bojuju s mlžením kabin a to už jsem je začal lepit herkulesem kvůli lepším možnostem odtržení. Stejně si ale myslím, že mi to dělají schválně. Naposledy Z-42 od houbaře, do čumáku jsem prstolepem zalepil zátěž. Dodělal jsem kokpit, nabarveno, zalakováno, trup kompletně slepený a vytmelený. V podstatě stačilo jen dolepit kabinu, takto model stál víc jak týden. Přilepil jsem kabinu herkulesem, zalil jím i spáry tak, aby se nic nemohlo dostat dovnitř. Takhle to opět víc jak týden stálo (lenost maskovat) a nestalo se nic, kabina čistá. Model je teď dodělaný, sundávám masky a co myslíte, MÁM ji tam. Lehká mlhovina, kterou bych po odtržení kabiny bez námahy jen setřel uchošťourem. Jak se tam hergot může udělat? Je nějaké riziko, že by vteřiňák vypouštěl výpary i po delším době? Kvůli obtisku, který se kryje přes díl kabiny to tentokrát pižlat nebudu, ale už jsem z toho celkem zoufalej.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 03 úno 2024, 23:47

Zajímavé , ale jak se zdá ,tak to s tím vteřiňákem se závažím rozhodně musí mít souvislost .Pokud jsi to důkladně vteřiňákem prolil a po nějakým časovým odstupu slepil trup ,dodatečné dovypaření z celého objemu vteřiňáku se mohlo výrazně zbrzdit .Další možnost by mohla být použitím 2složkového lepidla ,já používám Pattex Repair Epoxy 5min. nebo Tamiya .Po promíchání to nelibě smrdí ,drží ale slušně .Zpravidla potom zůstává jistá plastičnost po vytvrzení a to záleží na poměrech promíchání .Na broušení to tedy moc není .Co by to udělalo v uzavřeném prostoru slepeného trupu nevím ,muselo by se to vyzkoušet .Já s ním zpevňoval některé spoje podlahy cockpitu Skyraidera a mám to zatím ještě na dlouho otevřeno .Navíc ho tam mám poměrně malé množství .Další a podle mne jistější metodou by bylo naštípání broků na co nejmenší části ,promíchat je s Miliputem Silver Gray (je jemnější - poddajnější) a tuto směs nacpat do potřebných míst v přídi .Miliputem bych spíš šetřil aby nebyl na úkor závaží ,ale zároveň aby byl schopen udržet vše pohromadě .To by podle mne nemělo způsobit problém . Nic jiného mě nenapadá ..
Petr
Kalousek Petr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna