Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

Příspěvekod 172flogger » 10 pro 2012, 16:05

To o těch CD jsem tu předtím psal já...
Tak když ne CD, co třeba normální obyčejné 2D napřed inkoustové a pak laserové tiskárny? Černobílá laserovka taky napřed vypadala jako lednička a stála statisíce, pak byla s velkou slávou pod 1000USD, pak u nás pod 10000Kč a dnes jsou laserovky kolem tisícovky a spotřebák stojí zhruba stejně. A když už byly dostupné černobílé laserovky, barevné byly pořád dlouho mimo a proto se v domácnostech držel inkoust. Dnes už může mít barevnou laserovku každý. Hodně lidem stačí černobílá, ale když by potřebovali barevnou, dostupné jsou.
Stejně to bude s 3D tiskem.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 10 pro 2012, 16:20

Ta Mi-6 vypadá velmi dobře!
Kromě 3D tiskárny to chce i dobrý 3D modelář (kreslicí program)! Prezentovaná Mi-6 je modelována zřejmě v Catii. :-k
Já v práci používám I-DEAS a na podobný model bych si netroufl. Bylo by to velice pracné. :x
(jinak se omlouvám za mírný OT :) )
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flipper » 11 pro 2012, 08:58

Ano, pouzival Catiu, v tej diskusii je to niekolkorat spomenute. Catia je technologicka spicka, nieco take ako ta Mi sa vo free modelaroch asi zvladnut neda. Sam autor priznava, ze model niekolkorat prerabal. Pri rozsahu a detailnosti uz vstupuje do hry aj HW a dobre postavena filozofia stavby modelu. Pri tom mnozstve nitov nie je jednoduche s tym modelom v pocitaci manipulovat. Aj vyroba - tlac toho modelu je zatial problematicke, musel pouzit metodu tzv. mikrostereolitografie, tak, aby hrubka jednotlivych vrstiev bola minimalna. Vsimli ste si, ze na "zakrytie" schodov mu stacil nastrek surfacerom?
Toto je extrem - ale kde vidim buducnost je nechat si zoskenovat povedzme cast modelu, importovat ho do modelara - v tomto pripade Catie, a dorobit si nejaku vlastnu konverziu. Celkom ma tato cesta laka na prerobenie X-1 v 1/32 na X-1E. Mam predstavu, ze potom by vyrobene diely sadly ako ..., a odpadlo by mi problematicke meranie tvarov.
Build what you want, in the way you want to...
Flipper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 11 pro 2012, 09:09

asi to bude jako se vším, počitač je pro někoho psací stroj, pro někoho rýsovací nářadí, pro další třeba dláto a kladivo, ale znalost oboru, znalost věci, cit, dobré oko... nenahradí, je to jenom pomůcka
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 11 pro 2012, 13:27

Flipper, na tohle se snad můžeme těšít. Přijde doba, kdy se vezme model, udělá 3D sken a pak si třeba sám budeš moct třeba model vyráběný jen v měřítku 1/48 vytisknout v 1/72 a naopak. Nebo dodělat ty vzpomínané konverze a úpravy tvaru v domácích podmínkách.
Nebo vezmeš nějaký extrémně vzácný model třeba v ceně stovek dolarů, který ti nikdo kvůli umazání sajrajtem nepůjčí ani na odlití, a bezdotykově si uděláš kopii.
Tohle ale nestojí na dostupnosti 3D tiskáren, ale spíš pořádného a přitom levného 3D skeneru. Dnes je v amatérské AV technice standardem Full HD rozlišení. Za pár let to snad bude filmové 4K a s takovými kamerami bude prostorové skenování zas o kus lepší.
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flipper » 11 pro 2012, 15:31

Myslim, ze ta technologia tu uz je a je aj pouzitelna v dostatocnej kvalite. Mam s tzv reverznym inzinieringom svoje skusenosti, tie scannery tu uz su, potrebujem iba mrak nameranych bodov. Problem je v komercnej dostupnosti dostatocne kvalitnych tlaciarni.
Mimochodom, vsimate si, ako sa zacina zvysovat frekvencia sprav o vytvarani takychto modelov? Opravte ma, ale nepouziva aj Eduard nieco take na vytvaranie masterov?
Flipper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 11 pro 2012, 15:43

Nevím, možná na Brassiny jo. Na celé modely ne, tam formy frézuje a vyjiskřuje.
Ale používá to spousta firem. Myslím HPH na detaily, kola Cataliny jsou krásné.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 11 pro 2012, 17:48

Pre eduarda myslim robi aj česká fy. Argauart a modelujú veci v programe Rhinoceros 3D.
Myslím, že sa oplatí pozrieť ich stránky. Novinky aj históriu.
3D modelovanie fakt vedia!
http://www.argauart.com/history/?gallery_id=9

;-I ;-I ;-I ;-I
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 12 pro 2012, 08:47

nádhera
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Flipper » 13 pro 2012, 08:47

Ano je to nadhera, ale su to na 99perc vizualizacie - renderovane obrazky. To ale vobec neznizuje kvalitu tych modelov.
Flipper

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 13 pro 2012, 18:07

Flipper, áno sú to hlavne iba 3D vizualizácie a dal som to sem na margo tej témy o náročnosti v 3D modelovaní.
Netreba totiž ten najšpičkovejší software aby sa dali vymodelovať super veci.
Samozrejme ale treba mať výkonnejší počítač a v súčasnosti je napr. v 3D modelingu štandard napr. 16-32GB RAM ;)

Asi som to mal hned dopísať do toho postu.
Moja chyba, ospravedlňujem sa. ](*,)
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 13 pro 2012, 18:29

No, to je vždycky. V dobách, kdy nadupané herní PC bylo 386 s 4MB RAM, měli animátoři 486DX s koprocesorem, 16MB RAM a prvními 3D chipy. A po letech, když byla nadupaná herní 3D grafika s 128MB pamětí, 3D Labs vyráběli kartu s 640MB a na fotkách jsme na ní čuměli jako na zjevení.
Profesionální aplikace si vynucují profesionální hardware :)
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 13 pro 2012, 19:44

renderovaný obr. - čo to je?
Miško

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 13 pro 2012, 20:40

Miško ide o renderovanú/vykreslenú 3D scénu s aplikovanými materiálmi, textúrami, svetlami a efektami.
Ide teda de facto o grafický výstup snažiaci sa čo najviac reálne zobraziť projektovaný 3D objekt(spravidla)
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miško » 13 pro 2012, 21:15

myslíš tie modrozelené obr., či snad tie strieborné objekty na obrázkoch čo tam majú?
Miško

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna