Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

3D-tiskárny - zkušenosti

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 3D-tiskárny - zkušenosti

Příspěvekod vasa » 18 pro 2011, 14:30

nedlloyd píše:[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Tohle je taky 3D....a o hrubosti celkem nemůže být řeč. Ta technologie jde strašně dopředu a zatímco v práci máme mašinu k modelařině nepoužitelnou, k dispozici jsou mnohem lepší a přesnější...

nebyl by kontakt na firmu co toto dělala? děkuji
vasa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 21 pro 2011, 17:32

Nečekaná první vlaštovka k 3d tisku šachty pojistkové skříně.

Firma MCAE SYSTEMS reagovala na moji poptávku výrobou a zasláním vzorku šachty. A to prosím bezplatně. Výsledek můžete vidět na přiložených fotkách. Osobně bych si představoval o něco více detailnější tisk, ale v reálu je to docela malé. Případná cena tohoto kusu cca 200 kč, takže oproti konkurenci lidovka.

.
Přílohy
pojistkova-skrin-1.jpg
pojistkova-skrin-2.jpg
pojistkova-skrin-3.jpg
Hotovo (letadla): MiG 23ML, MiG 21F
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rolls » 21 pro 2011, 17:42

pohodová cena, ked to človek porovná s cenou bežných detail setov tak nie je čo riešiť IMHO :wink:
Robim hlavne ruske lietadla v mierke 1:72 z amerikancov jedine B-52 a SR-71
rolls

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bboriss » 22 pro 2011, 06:30

A čo je to za matroš, resp. čomu sa to podobá? Ako sa to chová pri brúsení, lepení? Daj info, aby sme sa dozvedeli viac, veď dať si vyrobiť za taký peniaz súčiastku je výslovne skvelá vec. Je v tom budúcnosť. :shock: Myslím, že časom bude pribúdať takýchto vecí, budú sa robiť väčšie série, pritom z dnešného pohľadu to ale budú malosériové veci.
A na to je potrebné sa pomaly pripraviť.
bboriss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 23 pro 2011, 10:40

vasa píše:
nedlloyd píše:Tohle je taky 3D....a o hrubosti celkem nemůže být řeč. Ta technologie jde strašně dopředu a zatímco v práci máme mašinu k modelařině nepoužitelnou, k dispozici jsou mnohem lepší a přesnější...

nebyl by kontakt na firmu co toto dělala? děkuji

No, to nebude tak snadný. Je to tištěný v Rusku a jestli to dělala firma na kšeft nebo je to ze známosti, to netuším...
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 30 pro 2011, 10:49

Konečně jsem se dostal k tomu, že jsem si mohl pohrát s tím zkušebním vzorkem z 3d tisku co mi byl zaslán. Protože nebyl tak detailní jak jsem si představoval a nakreslil, musel jsem ho upravovat a taky dopasovávat do stavebnice. Po dotazu na výrobce, zda je možné tisk detailů ještě zjemnit jsem dostal odpověď, že to bylo vytištěno už na maximum jejich možností. Ve svislém směru byly na výrobku docela znatelné jednotlivé vrstvy tisku, které jsem musel špičkou skalpele opatrně zahladit (zaškrabat). Také válcové pojistky byly spíše kvádry, atd.. S tím černým materiálem se mi moc dobře nepracovalo, protože byl docela tvrdý a v tenkých detailech jako na mém dílu poměrně křehký. Nakonec jsem ale z toho něco vytvořil. Abych se nedubloval, foto je v mém postupu stavby MiGu 23 na tomto fóru:
[url]
viewtopic.php?f=57&t=51767[/url]

Abych nějak uzavřel můj pokus o modelářovu vlastní tvorbu na 3d tiskárnách, tak technika (tisk, materiál) mně zaslaného vzorku asi není ta správná cesta. Přišlo mi ale několik SZ od výrobců, kteří 3d tisk používají pro výrobu jejich detailních sad (používají jiné materiály a tiskárny). Za tyto reakce velmi děkuji. 3d tisk pro naše soukromé modelářské účely tedy je možný a technologie existují. Tiskárna ale musí k tomuto být speciálně určena. Stejně jako bboris si tedy myslím, že to bude budoucnost v našem hobby. Jediné co brání okamžitému rozšíření technologie už teď jsou vysoké ceny tisku.
Hotovo (letadla): MiG 23ML, MiG 21F
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peterm » 30 pro 2011, 11:42

Pridám aj ja svoju skúsenosť. Robil som príves A3JS v mierke 1:120. Tlačiť som dával u Shapeways. Cena vyšla do 20€ s daňou plus poštové. Výtlačok má veľkosť 3,5x2x3,2cm. Aj v mojom prípade tam boli vrstevnice, aj keď brúsiť to išlo super a s pomocou surfu to šlo pekne zahladiť.
Přílohy
fotka1.JPG
Takto to prišlo vytlačené
fotka2.JPG
No a toto som z toho dostal
peterm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bboriss » 05 led 2012, 22:15

Cena tej tlače pôjde časom samozrejme dole - prvé čisté CD na napaľovanie boli pomaly drahšie, než nahraté nosiče.
Časom firmy nebudú ponúkať výrobok, ale jednorázový software a vyrobíš si ho sám. Nik nebude na burzu ťahať dodávku matrošu a nebude v tom umŕtvovať prachy, proste ti predá jednorazový software, aby si si nemohol nasekať sto kusov a rozpredávať, ale len toľko, koľko si zaplatíš. A tie tlačiarne pôjdu s cenou takisto dole. Pamätám prvé farebné laserovky v Košiciach okolo roku 1992, vtedy stála okolo 500.000,- Kčs - federálnych. Za to sa vtedy pomaly dal kúpiť dom! Teraz lepšia stojí cca 800,- €.
bboriss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 05 led 2012, 23:14

bboris píše:Cena tej tlače pôjde časom samozrejme dole - prvé čisté CD na napaľovanie boli pomaly drahšie, než nahraté nosiče.
Časom firmy nebudú ponúkať výrobok, ale jednorázový software a vyrobíš si ho sám. Nik nebude na burzu ťahať dodávku matrošu a nebude v tom umŕtvovať prachy, proste ti predá jednorazový software, aby si si nemohol nasekať sto kusov a rozpredávať, ale len toľko, koľko si zaplatíš. A tie tlačiarne pôjdu s cenou takisto dole. Pamätám prvé farebné laserovky v Košiciach okolo roku 1992, vtedy stála okolo 500.000,- Kčs - federálnych. Za to sa vtedy pomaly dal kúpiť dom! Teraz lepšia stojí cca 800,- €.

No ale mluvíš tady o věcech běžné potřeby, teď má téměř každý doma tiskárnu a cd, je to věc kterou upotřebí všichni a ne jen úzká skupina lidí jako jsou například modeláři,nebo architekti. Cena jistě dolů půjde,ale jistě se to nebude dát srovnat s Tebou uvedeným CD nebo tiskárnou na papír.

A navíc si myslím že mít doma 3D tiskárnu je jen 50%.... software a hlavně naučit se s ním pracovat na takové úrovni aby jsi byl schopný vytvořit ne lopatu,nebo kolo,ale komplet celý model bude kure*sky těžké!

P.S. když budou lidi schopný vypláznout 500,- za maringotku velikosti 5ti koruny tak ceny dolů zcela jistě nepůjdou :-D :-D :-D
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 06 led 2012, 02:52

Já s borisem souhlasím. Už jsem to tu i někde psal a dokonce i s příkladem s laserovou tiskárnou, ty statisíce stávala původně i černobílá.
Jde jen o to, kdy se překoná psychologická hranice ceny, aby se to dostalo kromě firem a profesionálů i mezi koncáky.
Proč by měl každý umět v software tvořit 3D model? Prostě si stáhne soubor z internetu ať už placený, free a nebo ho pirátsky ukradne.
Replikátoru ve startreku jsme se smáli jako nemožnému scifi, ale věřím tomu, že některé jednoduché předměty se nám doma "vyrobí samy" nebude to tak dlouho trvat.
S tím se samozřejmě rozšíří 3D scannery. Pamatuju si, že někdy na konci devadesátých let se u nás prodával jednoduchý 3D skener, který vypadal podobně jako mikroskop. Na tácku dole se otáčel předmět a jednoduchá kamera ho postupně snímala. Výsledek byl dost hrozný, ale v té domě stály webkamery několik tisíc a dnes stojí stovku.
Stejně jako u obyčejných tiskáren se u domácích 3D dá čekat zvýšení detailů na úroveň vstřikolisu a odlévání, když už to dnes profesionální umí.
Taky třeba budou materiály s různými vlastnostmi a možná i rovnou vícebarevný tisk.
Když tu padly CD, tak to je dobrý příklad. CD je technologie z počátku osmdesátých let, i v ČSSR první tituly vyšly už v roce 1986. Vypalovačky napřed stály statisíce, pamatuju první "domácí" dvojrychlostní za 40000Kč. Někdy v letech 1995-1996 mě první vypálené CD stálo přesně 1000Kč a druhé asi 650 korun. Třetí pak bylo po delší době asi za 250. Na vánoce 1999 stála slušná vypalovačka od Yamahy 12 tisíc a o pár let později byla za 4 tisíce DVD přepisovačka. Teď se několik let drží prázdná média za 4-10 korun a skoro nikdo už si nic nevypaluje, nebo jednorázové CD hážeme do koše.
A vypalovačky měly obrovský pozitivní vliv na zákazníky, protože ceny originálních CD klesly z pěti stovek na zlomek. A rozvoj MP3 a internetu je pohřbívá.
Stejně tak mohou někdy ve vzdálenější budoucnosti dopadnout modelářské firmy. Pokud si dokážeme sami doma vyrobit kopii modelu ve srovnatelné kvalitě za podstatně nižší cenu, můžeme se spokojit s kopií. Bude to jako vypálené CD popsané fixou. kdo bude chtít originál s dobrým pocitem a přidanou hodnotou, stejně se ho koupí.
Ale předtím to bude naopak prospěšné. Ztratíte nebo poškodíte díl z modelu. Kamarád na fóru ho naskenuje, doma si ho vytisknete a můžete jet dál bez složitého řešení reklamace nebo shánění z vrakovišť a placení poštovného.
Ono vůbec nejde o modely, to bude jen zlomeček uplatnění 3D tisku. Aby se snížila cena a dostalo se to do domácností, musí se toho chytnout reklamní průmysl a hračkářské firmy. Dovedu si představit, že až půjde do kina filmový hit, hned si k němu budeme moci vytisknout reklamní předměty, třeba přívěšky na klíče a podobné blbosti.
Lidi dnes platí spoustu peněz za online hry a bonusy v nich (WOW, facebook...), tak je jasné, že budou platit i za to, aby si pořídili třeba bonusové speciální kostky do nějaké stavebnice.
Ať to bude jakkoli, modeláři na tom časem jen vydělají. Pořádá vstřikovací forma se zaplatí po desítkách tisíc výlisků, proto se pořád vyrábějí mainstreamové spitfiry a 3 ( ! ) fockewulfů. Shortunů taky musí být tisíce a kvalita výlisků jde dolů postupně. U resinových odlitků je to ještě horší kvůli velké degradaci forem . S 3D tiskárnou si budeme moci vytisknout model doslova kusově a mít tak naprosto okrajové typy, které nemá nikdo odvahu vyrábět. Nebo okopírovat modely, které jsou tak vzácné, že se nedají sehnat.
Nebo napravit chyby výrobců. Model má třeba tvarovou chybu. Tak se třeba trup naskenuje do PC, v 3D software upraví do požadovaného tvaru (k tomu pomůže promítnutí na fotky a výkresy) a opravený znovu vytiskne a použije místo původního.
Dnes je na internetu velká komunita papírových modelářů kreslících si vlastní vystřihovánky, které dávají ke stažení ať už zadarmo, nebo za peníze. Stejné to bude s 3D modelacemi, až se rozšíří 3D tiskárny.
Zatím je to vše jenom pohádka, ale v osmdesátých letech byly stejné pohádky domácí pálení CD a filmů, laserovky, digitální foťáky a mobily, bez kterých se skoro neobejdeme.

Za pár let si možná stáhneme soubor s 3D modelem z internetu nebo navrhneme sami:
Pak si ho sami vytiskneme. Pokud by to zůstalo na doma stejně moc drahé, budou existovat něco jako dnes fotolaby na fotky. V každém malém městě za přijatelnou cenu nám to vytisknou:
A můžeme si postavit vysněný typ:
Obrázky jsem sebral na ARC a sloužily jen jako master pro normální kit od PJ Modelu. Myslel jsem to jen jako příklad.
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KERAMEK » 06 led 2012, 22:12

... tak tak, technologická budoucnost je blíž než si myslíme. :mrgreen:
KERAMEK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 10 led 2012, 23:25

Jedna firma, co dělá malé modely, konverze a detailsety 3D tiskem a pak odlévá z resinu:
http://www.click2detail.com/aboutus.php?s=2
na fotkách jsou vidět průhledné mastery
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bboriss » 17 led 2012, 17:02

Radek3057 píše:
bboris píše:Cena tej tlače pôjde časom samozrejme dole - prvé čisté CD na napaľovanie boli pomaly drahšie, než nahraté nosiče.

No ale mluvíš tady o věcech běžné potřeby, teď má téměř každý doma tiskárnu a cd, je to věc kterou upotřebí všichni a ne jen úzká skupina lidí jako jsou například modeláři,nebo architekti. Cena jistě dolů půjde,ale jistě se to nebude dát srovnat s Tebou uvedeným CD nebo tiskárnou na papír.

A navíc si myslím že mít doma 3D tiskárnu je jen 50%.... software a hlavně naučit se s ním pracovat na takové úrovni aby jsi byl schopný vytvořit ne lopatu,nebo kolo,ale komplet celý model bude kure*sky těžké!

P.S. když budou lidi schopný vypláznout 500,- za maringotku velikosti 5ti koruny tak ceny dolů zcela jistě nepůjdou :-D :-D :-D

Ja nehovorím, že si to kúpi každý - viď horný odsek, to už si si dotvoril sám. Takisto nehovorím, že cena pôjde na úroveň CD-čka - to si si takisto dotvoril sám. Laserovka a CD-čko sú v tomto prípade použité ako príklad.
Každopádne si myslím, že táto technológia bude o päť rokov bežná a dostupná.
bboriss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 17 led 2012, 21:40

Ahoj modeláři,

co se týče 3D tisku, tak jsem o tom také přemýšlel.

Materiál, kterým se tiskne je stejný jako se používá na Lego, čili je poměrně tvrdý a křehký.
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Customman » 18 led 2012, 00:15

Stočtyřiačtyřicetinová bojovka 3D tiskem.Taky mi některé věci přijdou trochu hrubé, ale vzhledem k (ne)velikosti...
http://stores.ebay.com/Combat-Group-Dynamix/_i.html?_fsub=1651138018
Customman

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna