Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vallejo primer 60ml - kde zakoupit v ČR?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Vallejo primer 60ml - kde zakoupit v ČR?

Příspěvekod Tomaspetrzelka » 21 pro 2010, 21:07

Já totiž ještě nikdy přes paypal neplatil ani neobjednával ze zahraničí,ale modelářství jde kupředu tak rychle že nemůžem být spokojeni z domácím trhem dokonce i poláci jsou na tom lépe ohledně dovozu zajímavých novinek a výrobků.
Tomaspetrzelka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DemolatorTom » 25 pro 2010, 20:23

Trochu odbočím od témy, máte niekto skúsenosti s Vallejo primerom v spreji? Hlavne ma zaujíma či je to tiež na akrylovej báze, alebo to je bordel ako Surfacer, co sa zápachu týka? Bolo tu spomenuté, že Vallejá sa so Surfacerom moc nekamarátia, tak potom to je asi nevyhnutnosť používať primer, však?
DemolatorTom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod steinocher » 26 pro 2010, 07:19

Vallejo primer 400 ml ve spreji není bez zápachu, ale surfacer od Gunze je větší zápach.
Josef Steinocher
steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav PRANTL » 24 led 2011, 23:20

vkládám na správnější místo můj příspěvek z jiného tématu (o nesmradlavých barvách) viewtopic.php?f=19&t=51142&st=0&sk=t&sd=a&start=30#p1013776

pravděpodobné řešení Vallejo - Acrylic-Polyurethan Primer

http://www.acrylicosvallejo.com/gb/primers-gb.html

soukromě mám velkej bílej na cestě na vyzkoušení, uvidíme, jak to bude se zápachem, tipuju nula nula prd...

vyzkoušeno:

Pros:
* lze stříkat opravdu i bez naředění (tryska 0,3 @ cca 1,5 - 2 Bary) při pokojové teplotě (nechal jsem flašku 2 hodiny 'orazit' poté, co došel docela studený balík)
* lze bez problémů ředit Cleanerem 099
* opravdu bez zápachu
* povrch není sice zrcadlově lesklý jako Gunze Surfacer 1000, ale rozhodně není žádný hrubý - zkrátka satén

Cons:
* nelze používat pro kontrolu chyb, protože jejich následná oprava znamená během broušení stržení vrstvy primeru (i když jsem jej nechal přes 4 hodiny schnout) a loupání pružné šlupky dál a dál (a schod už nelze vybrousit)

Nicméně a priori nezavrhuju, může bejt chyba:

a) v tloušťce stříkané vrstvy (zvyklý ze surfaceru, že se rozleje a zatáhne, i když to přeženu)
nebo
b) ve zvolené variantě (bílá - chtěl jsem vyzkoušet pod LifeColory a na figurky, abych si ušetřil práci se světly).

Určitě půjdu ještě do šedivýho, pokud na něj teď někdy lokálně narazím (poštovné 15 € z Německa, když nemám, co bych k tomu teď zrovna přihodil, je fakt zbytečný) - fandím totiž tomu, že:

a) vůbec nepráší, na rozdíl od Surfacer ve spreji, se kterým chodím raději ven, abych neměl půlku pracovny pokrytou světlým práškem
b) fakticky nesmrdí (nic proti 'správné' vůni chemie, mám to rád, ale někdy je to až na obtíž, mně stačí Lacquer ředidlo od Tamiye, víc nemusim ;-))
Naposledy upravil Václav PRANTL dne 30 led 2011, 22:41, celkově upraveno 1
Václav PRANTL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 25 led 2011, 00:47

ano je gumovity .. a nezmeni sa to ani po tyzdnovom schnuti

takze prebrusovat do stratena sa neda :(
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav PRANTL » 30 led 2011, 22:40

čtvrteční poznatek a tím pádem oprava / doplnění mého předchozího příspěvku:

1) ředit Cleanerem 099, stříknout 2-3 slabé vrstvy, rozhodně nezalévat
2) nechat vyschnout celý den
3) pak lze krásně brousit, žádná gumovitost, žádné schody po stržené barvě

Jak jsem psal - nezavrhnul jsem, a udělal jsem dobře - jenom je potřeba oprostit se od dřívějších návyků s Gunze, to je celé...
www.MODEL Box.cz
www.MILLIPUT.cz
prantl@modelbox.cz
'Where is a Will, there is a Way.'
'Kids, don't buy drugs. Become a modeller star and they give you them for free!'
Václav PRANTL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 31 led 2011, 10:04

Díky za info, to musím vyzkoušet. A jakej pak poměr toho čističe s primerem?
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav PRANTL » 31 led 2011, 11:41

přiměřeně, přiměřeně... ;-)
Ne, vážně, netroufnu si napsat přesně, něco frknu do pistole předtím, než tam naleju rovnou z flašky Primer, takže by voko skoro 1:1, spíš míň (ředidla)...
www.MODEL Box.cz
www.MILLIPUT.cz
prantl@modelbox.cz
'Kids, don't buy drugs. Become a modeller star and they give you them for free!'
Václav PRANTL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 31 led 2011, 12:27

OK,
díky. Já taky ředím skoro všechno od oka. No bohužel mi to občas nevyjde :cry:
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Galland » 07 čer 2011, 12:23

Niekto dalsi so skusenostami, ci sa da brusit Vallejo Primer ? Vaclav pise, ze to ide, mne sa to ani po niekolkych pokusoch nepodarilo nastriekat tak, aby som bol schopny brusit povrch bez trhancov.
MiskaNosal, co ty ? teraz si pisal v inom vlakne, ze Primer pouzivas namiesto Surfacera... ide ti to brusit ? Aky mas postup striekania ? Zakryju tie jemne vrstvy mensie skrabance na povrchu ?
sci-fi forever

Romanove Modely
Galland

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MiskaNosal » 07 čer 2011, 12:44

No abych se přiznal, tak nemodelařím (resp. nestříkám) tak často, abych mohl dávat zcela fundované odpovědi a navíc jsem takový věčný začátečník. Naposledy jsem stříkal ten černej primer ředěný airbrush cleanerem. Tak 3 tenké vrstvy. První jen tak poprášit - aby se chytly další a pak zhruba po 10 min další vrstva. Nutno říci, že černej se chytá lépe než bílej (možná subjektivní pocit). No ale brousit mě to moc nešlo, zase se to strhávalo v takových šupinkách... Možná byl problém v nedokonalém odmaštění, možná jsem moc spěchal a dával vrstvy rychle za sebou. No budu zatím zkoušet dál, protože smrad mě zatím nesmí do domu...
Michal Nosál, 42 let
MiskaNosal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Václav PRANTL » 07 čer 2011, 12:51

Galland píše:Zakryju tie jemne vrstvy mensie skrabance na povrchu ?

moc ne, rozhodně ne jako Gunze
www.MODEL Box.cz
www.MILLIPUT.cz
prantl@modelbox.cz
Václav PRANTL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odi.et.amo » 17 pro 2011, 15:04

Zdravím, chci se zeptat jestli nevíte zda se to v tom Pštrossu dát objednat poštou. Moc ten primer v lahvičce od Vallejo sháním ale tohle je snad jediný obchod kde se to u nás dá koupit. A do Prahy se dlouho nedostanu. Pak už by mě akorát zbývalo objednat to z Německa z Battlefieldu...
Nedělní chvilka poezie:

Ivo Románek - "Lakomec"
...
...
...
NIC VÁM NEDÁM!!!
Odi.et.amo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 17 pro 2011, 15:25

Zde máš kontakty, tak si tam zavolej.
KOHOUTEK Stanislav -VP PŠTROSS
Barbora Březinová
Pštrossova 2
11000 PRAHA 1
tel. 1: +420 224930217
tel. 2: +420 224931676
mobil: 608771454
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 15 dub 2013, 21:27

taky se podelim o zkusenost.

zkousel jsem bily primer.

Bez redeni se to v zadnym pripade strikat neda. Respektive, da - pri dostatecnym tlaku a velikosti trysky by se asi dala strikat i treba marmelada - ale pro prakticky ucely na to lze zapomenout. Pri tlaku cca 2 bary mi z 0,3 trysky sice primer lezl, ale prakticky co 3-5 sekund jsem musel cistit jehlu, o naslednym cisteni pistole nemluve. Navic takto nastrikany primer se chova priserne, vytvari to tlustou kozovitou vrstvu, ktera zaliva vsechny detaily a ryti, pri sebemensim skrabnuti se to loupe v nechutnejch carech a nejde to zastavit, nejenze se udela schod, ale navic s odchliplym okrajem jak prasklej puchejr, takze clovek loupe a loupe, dokud neoloupe pul modelu. Nejenze to tedy nejde brousit - to bych jeste pochopil - ale clovek nesmi po zbytek prace model nikde ani skrabnout, jinak muze zacit od zacatku!! bal bych se to i prilis energicky lestit, staci si strhnout vrstvu nekde treba na odtokovce je to v pr.. v praxi vyzkouseno, loupal jsem tu hnusnou bilou sr..ku z celyho modelu!!

jedine vyhody byly, ze takto nastrikany primer byl opravdu celkem hladky a perfektne kryl.

pri naredeni cleanerem cca 1:1 se nastrik obrovsky usnadni, razem jsem snadno nastrikal cely model v cca trech tenkych vrstvach, jehlu jsem otiral jednou. takto zredeny primer ma ovsem drsnejsi povrch a nekreje temer vubec. Ty tri vrstvy bily vytvorily sotva takovou flekatou stredne sedou. nedavno jsem strikal bilou akrylku Vallejo a muzu rict, ze ten primer kryje daleko hur nez obycejna barva! Primer je tedy nepouzitelny i na posledni zbyly duvod, barevne sjednoceni povrchu, aspon tedy ta bila varianta :grin:

vic vrstev jsem se neodvazil strikat, uz tak to zalivalo ryti.

chvilku jsem byl opatrny optimista, ze sice to je porad pripravek uplne k nicemu, ale aspon tim nedomrvim cely model.

zde se moje zkusenosti rozchazeji s Vaclavem Prantlem, protoze ani takto naredeny a opatrne strikany primer neztraci ty negativni vlastnosti popsane vyse..loupe a odchlipuje se to o dost min, ale porad, a to i po peti dnech schnuti. brouseni? ani omylem. Pokus obrousit jedno zrnicka necistoty v barve se zvrhl v zacistovani odchliplotin primeru na plose ctverecniho centimetru.

znicil jsem si model - respektive uz druhy vecer ho koupu v purisolu (ktery z toho primeru mimochodem dela takove gumovite vlocky, ktere se spatne odstranuji) a porad jeste nevim, jestli se mi to vubec podari, mam ten sajrajt zalezly v sacacich, sachtach, vsude..

nevim, k cemu tu vec pouzit. ta adheze je opravdu tak spatna, ze by to mozna slo pouzivat jako maskol..nebo to podstrcit nekomu, koho nemate radi a pak se mu smat :grin:

jediny plus - opravdu to nesmrdi. ale to se jen potvrzuje ten bonmot, ze modelarska chemie bud nesmrdi, anebo funguje..

moje blbost a draze zaplacena zkusenost, mel jsem verit desitkam negativnich zkusenosti vsude po netu..
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna