Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HGW Weathering Wash, HGW Weathering Pigment

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HGW Weathering Wash, HGW Weathering Pigment

Příspěvekod Martin Dytrych » 06 říj 2009, 19:12

HGW wash jsem zakoupil, chtěl jsem ho vyzkoušet na celého Avengera, ale nakonec jsem se nechal přemluvit k olejům. Jak to dopadlo, je vedlejší, wash HGW jsem stejně před olejema vyzkoušel a neměl jsem sebemenší problém. Jen jako doporučení - wash bych dělal dvakrát, protože se mi zdá víc transparentní než jsem u washe zvyklý. Není to podle mne žádná nevýhoda, na světlém povrchu nepotřebujete tak agresivní kontrast, takže můžete dát wash jednou a máte to.
Při stírání doporučuju uchošťour - lehce olíznout (normálně jazykem, nebolí to :grin: ) a stírat - jakmile totiž stírátko víc namočíte, má wash tendenci se vymývat a rychle rozpouštět. S olizováním to bylo úplně akorát - zřejmě jsem při tom i něco dostal do těla, ale myslím, že je to neškodný, rozhodně na sobě nic nepozoruju. :lol:
na Avengeru jsou washem HGW dělaný podvozkový šachty - na tu fintu s olizování stírátka jsem přišel až později, proto jsem se to pokoušel stírat nasucho, ale to prakticky nejde. Na další model rozhodně hodlám tento wash použít v kombinaci s dalšími technikami, abych si ho pořádně vyzkoušel, než ho přijmu (nebo zavrhnu).
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Maverick117 » 06 říj 2009, 20:48

Aviatik super. Teším sa na to ako dopadne ďalšie testovanie nakoľko by sa aj mne hodil nejaký wash k autám (čierny na brzdové kotúče) ale zatiaľ som sa k tomu neodhodlal ho kúpiť a tento vyzeral nádejne tak si ešte počkám nesúri to až tak [-o<
My skills are not perfect but the only way to gain skills is to try new things!!
Maverick117

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Bobek » 06 říj 2009, 20:49

Já jsem zase přišel na to, že na povrch, který chci stírat, stačí dejchnout. Ono se to lehce zvlhčí a náramně dobře to jde. Je dobré dělat to za střízliva, dech opilce by mohl zničit podkladovou barvu - pro ty, kteří dělají lihovkama:-).
Jan Bobek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 06 říj 2009, 22:03

Jan Bobek píše:Já jsem zase přišel na to, že na povrch, který chci stírat, stačí dejchnout. Ono se to lehce zvlhčí a náramně dobře to jde. Je dobré dělat to za střízliva, dech opilce by mohl zničit podkladovou barvu - pro ty, kteří dělají lihovkama:-).

:lol: :lol: leda bys počkal, než se alkohol vstřebá do krve. I když takový dejchání po opici by byla fakt náročná rozvička...
Jednou jsem zkoušel wash i akrylovýma tamyiama, ale podruhý bych do toho nešel - přes použití zpomalovače to schlo jako ďábel :twisted: a člověk musel napouštět wash přesně do spáry - nějaký šmrdlání štětcem zapoměňte. jo, nikdy víc.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrorix » 08 led 2010, 22:44

Zdravím,

rád bych se zeptal ohledně odolnosti výsledného Washe proti otěru. Dnes jsem v obchodě četl návod na lahvičce zmíněného washe a píše se, že je nutné výsledný wash přelakovat. Jelikož nemám pistoli ale pracuji se štětcem, chtěl bych to samozřejmě přelakovat štětcem. Mám v plánu použít akrylový lak od Vallejo Model Color.

Otázka tedy zní, vydrží wash, když na něj hrábnu štětcem :?:

Předem díky za odpověď
Stavím pro radost a postavené schovávám, aby se mi nikdo nesmál. To víte, jenom se štetcem to asi nikdy nebude tak hezké jako s pistolí :-)
Petrorix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jotus » 09 led 2010, 11:49

Petrorix píše:Zdravím,

rád bych se zeptal ohledně odolnosti výsledného Washe proti otěru. Dnes jsem v obchodě četl návod na lahvičce zmíněného washe a píše se, že je nutné výsledný wash přelakovat. Jelikož nemám pistoli ale pracuji se štětcem, chtěl bych to samozřejmě přelakovat štětcem. Mám v plánu použít akrylový lak od Vallejo Model Color.

Otázka tedy zní, vydrží wash, když na něj hrábnu štětcem :?:

Předem díky za odpověď
Ja som primiešal do toho washu konkrétne black trošku pigmentu, zdalo sa mi to moc transparentné a vpohode to vyšlo :D tréba to natierať dosť jemne, ale dá sa nalakovať bez toho aby si to zotrel 8-)
jotus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 28 led 2010, 19:57

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně washů od HGW. Je nutné je před použitím wash ředit, jak píšou na návodu na lahvičče či se dá a má používat neředěný? Pokud by se měl ředit, tak čím? Stačí třeba destilovanou vodou nebo právě doporučeným originál Thinnerem od HGW, které je označené jako 139/21 a na obalu je napsáno "Akrylové modelářské barvy"? A nebo je to zároveň i ředidlo pro lak HGW? Pokud tedy použiji i naředěný wash tímto originálním ředidlem, nemůže se mi stát, že bude reagovat na zalakovaný povrch Sidoluxem, který je též na bázi akrylu?

Děkuji za Vaše reakce a zkušenosti. Radši se zeptám než něco zkazím.
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
V plánu letadla: KF-16C 1/72 Aca, F/A-18C 1/72 Aca, UH-1CHuey 1/35 Aca
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aspon » 28 led 2010, 20:15

HGW wash je řídký až až, prostě jak voda. Další ředění je zbytečné.
na stole: F-14A Tomcat (VF-21 Freelancers), Hasegawa 1/72
hotovo: KA-6D Tanker Intruder (Italeri 1/72). P-51 Mustang (Academy 1/72), Saab J-35J Draken (Revell 1/72), F-14A Tomcat (Academy 1/72) - VF-101 'Grim Reapers'
F-14 Tomcat Forever....

Vít Šarata
Aspon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Bobek » 28 led 2010, 20:16

HGW Wash není nutno ředit ale pokud někdo chce, tak si jej může naředit. Každý s tím dělá něco jiného a něco jiného mu vyhovuje. Přípravkem HGW Thinner se dají ředit jak washe, tak laky HGW, které je ale možné ředit i vodou. Jen tím origo ředidlem je to o něco lepší, protože v tom je vyšší podíl smáčedla a proto to usnadňuje lepší rozlévání a vzlínání.
Pokud se použije jeden akryl na druhý, po pořádném proschnutí, tak by se nemělo nic stát. Nemám příliš zkušeností se Sidoluxem, myslím si ale, že na dobře uschlý Sidolux to lze nanést a v pohodě setřít.
Jan Bobek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod V!adimir » 28 led 2010, 20:45

Zdravím, tak jsem zakoupil lak od HGW a nejsem ani nespokojenej ani překvapenej je to takovej jemnější sidolux dá se v pohodě nanášet i štětcem protože dělá opravdu tenoučkou vrtvičku
V!adimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 29 led 2010, 12:07

Jsem rád že jste mi moji domněnku potvrdili. Děkuji za každou reakci. Washe vypadaj dobře, už se těším, až je zkusím.

díky
M51 Isherman 1/35 Aca http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=49366, Abrams M1A2 SEP 1/35 Dragon http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=60019
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 29 led 2010, 12:17

Včera jsem s ním dělal, uvítal bych naopak hustší konzistenci, má to velkou tendenci stékat po povrchu pryč a vytahovat přitom pigment ze spár. Možná by to bylo lepší, kdybych nedával lesklý lak, ale stříkat pistolí se to každopádně nedá, víc se mi osvědčilo napouštět spáry štětcem, ale jen malinko a třeba dvakrát po menším proschnutí. Sytost je docela dobrá, pigment pěkně jemný.
Jiné přípravky na takové bázi jsem ještě nezkoušel, vím ale, že Promodeller se dá stříkat, uvítal bych,kdyby to šlo i s HGW.
Každopádně ho budu používat dál, až vychytám tu techniku, tak to bude dobře použitelné.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 31 led 2010, 14:41

Naviatik píše:

Včera jsem s ním dělal, uvítal bych naopak hustší konzistenci, má to velkou tendenci stékat po povrchu pryč a vytahovat přitom pigment ze spár.

Pane Bobku, díky za rady, které jste mi dal včera v Hradci. Vyzkouším je v praxi.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod davidek007 » 01 úno 2010, 00:06

Tak jsem se konečně dostal k vyzkoušení washů HGW, zkušebně jsem naryl do plastové destičky různě hluboké spáry a zkoušel. Při napouštění štetcem to šlo hůře, muselo se často opakovat a přidávat, ale když jsem to štetcem celé přetřel a rozmydlil to a nechal to narychlo pod lampičkou uschnout cca 5 minut, tak jsem to papírovým ubrouskem, který jsem lehce naslinil dobře setřel a ze spár mi to nic nevytáhlo. Upozorňuji, že desticka nebyla ošetřena žádným lakem, ničím, prostě na surovce holá plastová destička. Možná že, když bych jí láknul lesklým lakem, tak by šlo napouštění lépe, ale to jsem neudělal. Toť mé poznatky. Myslím že to snimi půjde, jen to chce vychytat ten správný způsob aplikace ohledně napouštění, na stírání(plošný wash) jsou v pořádku. Co se týká pigmentu, tak mi přijde v pohodě, je velmi jemný. Opravdu je to hodně řídké, možná by nevadila o malinko větší hustota. Se stříkání nevím, nebyl čas to vyzkoušet, ale také na to dojde, tak pak povím jak to dopadlo.
davidek007

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 16 úno 2010, 10:43

koupil sem si tmevej písek myslíte že se dá použít na techniku
Petr Mazanec

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna