Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tamiya cement a revell contacta

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tamiya cement a revell contacta

Příspěvekod PetrS » 03 bře 2009, 20:58

No já si tuhle koupil v Tescu Contactu tu se štětečkem v blahé naději, že bude hodně řídká, spíš jenom vodička. To jsem se teda spletl a vyhodil 100 Kč bo je to opravdu fest husté a hodí se to jen na skutečně ne příliš lícující díly. To jsem si mohl nechat za pár korun tu Agamu. Pak jsem si koupil Humbrol v tubě, to už je o poznání lepší ale zajímalo by mě, jak drží ta vodičková Tamiya. To už je snad skoro jako toluen, ne? Akorát to tak nesmrdí..
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 03 bře 2009, 22:11

PetrS píše:No já si tuhle koupil v Tescu Contactu tu se štětečkem v blahé naději, že bude hodně řídká, spíš jenom vodička. To jsem se teda spletl a vyhodil 100 Kč bo je to opravdu fest husté a hodí se to jen na skutečně ne příliš lícující díly. To jsem si mohl nechat za pár korun tu Agamu. Pak jsem si koupil Humbrol v tubě, to už je o poznání lepší ale zajímalo by mě, jak drží ta vodičková Tamiya. To už je snad skoro jako toluen, ne? Akorát to tak nesmrdí..

Tamiya Extra Thin Cement nesmrdí - ale vonia ! :P
Drží vynikajúco, lepí lepšie ako niekdajšie filmové lepidlo LN 301.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 03 bře 2009, 23:19

Jakub Vilingr píše:No já tu Tamiya extra thin používám malinko jinak - natřu obě styčné plochy a pak k sobě přimáčknu a nakonec ještě proleju spoj. Spoj je pak mnohem pevnější, to mám odzkoušený. Nevýhoda spočívá v tom, že to pak mnohem dým schne.

tak tento postup pouzit na lepenie toho makkeho plastu od Trumpeteru, HobbyBossu a v poslednej dobe novych revellov, tak po zlepeni dvoch polovic trupu to mozes dat tak na rok bokom a venovat sa inym modelom.
:grin: :grin: :grin:
Obrázek
Martin Jursa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 04 bře 2009, 07:59

Martin Jursa píše:
Jakub Vilingr píše:No já tu Tamiya extra thin používám malinko jinak - natřu obě styčné plochy a pak k sobě přimáčknu a nakonec ještě proleju spoj. Spoj je pak mnohem pevnější, to mám odzkoušený. Nevýhoda spočívá v tom, že to pak mnohem dým schne.

tak tento postup pouzit na lepenie toho makkeho plastu od Trumpeteru, HobbyBossu a v poslednej dobe novych revellov, tak po zlepeni dvoch polovic trupu to mozes dat tak na rok bokom a venovat sa inym modelom.

Tohle s úspěchem používám furt ;-) Když to natřu, tak to nechám mírně zavadnout a až pak přikládám. Lepil jsem tak například křídlo u Avie B-33 a nic se nepropadlo...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fíkus » 04 bře 2009, 12:03

Hansi píše:Tamiya Extra Thin Cement nesmrdí - ale vonia ! :P

:grin: Svatá pravda, před chvilkou sem si donesl novou a mám pocit že "čerstvý" voní o dost líp !
Na tohle lepidlo nedám dopustit, je teda fakt že sem včera po letech vytáhl Contactu a na stole už zůstane, hlavně na velký hrubý celky 8)
A kde je Fifinka...?
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... okou%C5%A1
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=121&t=23403
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... t=Frydrych
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=24595
viewtopic.php?f=58&t=30564&start=0
Fíkus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 04 bře 2009, 12:24

Jakub Vilingr píše:
Martin Jursa píše:

Tohle s úspěchem používám furt ;-) Když to natřu, tak to nechám mírně zavadnout a až pak přikládám. Lepil jsem tak například křídlo u Avie B-33 a nic se nepropadlo...

Počkal bych tak půl roku a pak uvidíš :grin: :grin: :grin:
Když to s dávkou Extra thinu přeženu tak se spoj propadne i po několika měsících, nejlépe samozřejmě když už je model dávno dokončený. :lol: :lol:
Mě se osvědčila kombinace s vteřiňákem, slepit trup řídkou vteřinovkou z vnější strany a zevnitř dát Tamku, spoj se pak nepropadá, respektive se to omezí na minimum.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 04 bře 2009, 14:07

Přihodím svůj postřeh, začal jsem po letech zase lepit a mám toho Revella tak min. 10 let a lepí "skoro" rychlostí vteřinovýho lepidla. Může na to mít vliv stáří ? Jinak pevnost po vytvrzení je perfektní.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 04 bře 2009, 14:23

Používám x let contactu, prakticky od doby, co se tu poprvé objevila, tak mi jí dali rodičové k narozkám. Vydrželo to děsně dlouho a lepí to furt dobře i po letech. A tuhne rychle to je fakt.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepa Zdráhal » 04 bře 2009, 14:59

Lepím podobně jako Černoch. Nejprve skalpelem srazím lehce hrany na dílech, aby se ve spoji vytvořil malý žlábek (u šrotranu není potřeba), do spoje pustím Tamiyu a zaleji vteřiňákem 8)
KPM Brněnec
Zajímám se o Luftwaffe 1/72
Pepa Zdráhal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fíkus » 04 bře 2009, 17:34

Kontaktu mám od cca 7mé třídy, je mi 26 tak si to přeber, lepí jinak porád stejně, pohodička. Aspoň jí zdělám když sem jí včera vytáhl z nouze
A kde je Fifinka...?
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... okou%C5%A1
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=121&t=23403
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... t=Frydrych
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=24595
viewtopic.php?f=58&t=30564&start=0
Fíkus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 04 bře 2009, 18:05

Nemyslím, že Humbrol Liquid Polly je to semé jako tamka extra thin. Když sem to zkoušel použít stejně jako tamku nebo filmáč (dvě půlky trupu přitisknout k sobě a přetřít spoj) tak to slepilo prd. pak sem zkusil metudou natřít obě lepené plochy, nechat chvilku zavadnout a pak přitisknout k sobě.Drži to teď jako prase, poměrně rychle to schne a nezdá semi, že by se to propadalo. Ale moc ho nepoužívám lepim s tim jen křídla, jinak jedu na contactu (taky se mi líbí ta jehla :D )

PS až mi dojde kontakta v tý nádobce s jehlou, dá se koupit nějaká náhradní náplň (třeba ta contacta liquid), nebo musím zas koupit celou novou? (těch 120 kč nebo kolik mě to stálo, není úplně málo peněz)
Tomáš Stránský
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bubak » 04 bře 2009, 18:49

Desaix píše:Nemyslím, že Humbrol Liquid Polly je to semé jako tamka extra thin.

Humbrol Liquid Polly je ako Tamiya Cement,nie Extra thin.
Ľubomír Ontkoc
Bubak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 05 bře 2009, 09:17

mam doma aj humbrol a je riedky ako extra thin ale je podstatne agresivnejsi

takze vlastnostami je tak niekde medzi - ja ho pouzivam na naznacenie liateho panciera (2-3 vrstvy)
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 19 led 2010, 01:47

Jaký je vlastně rozdíl mezi různými lepidly REVELL CONTACTA ?
Contacta Professional s jehlou bylo moje nejoblíbenější lepdilo. Zkusil jsem místo něj Agamu a ta byla hrozná. Humbrol s jehlou byl podobný, ale nebylo to přesně ono a vyschul.
Contacta v tubě ani sekunďák mě moc nezajímají. 39601 Contacta Liquid - je předpokládám něco jako Tamiya Super Thin
Zajímají mě ale hlavně dvě poslední lepidla:
39606 Contacta Liquid Special, paste (Flasche 30 g)
39609 Contacta Clear, 13g

Clear je superčiré lepidlo speciálně na kabinky. Nevíte, jak je pevné ? A na jaké je bázi (disperzní atd.) ? Ztvrdne do sklovité hmoty, nebo zůstane pružné ?

Liquid Special má Revell jako další speciální lepidlo určené na chromované díly a opět zase přímo na kabinky. Údajně nemá naleptávat čiré díly. Ale čuchnul jsem si k tomu a smrdí to jako odlakovač nebo staré Lepí-M. Podle smradu bych neřekl, že to nebude leptat plast. Otázky jsou podobné, jako u Clearu.

Máte s nimi zkušenosti při lepení čirých dílů ?
RVL39606.jpg

39609.jpg

BTW: ať neotvírám zbytečně další téma, na jakém principu pracují nová netoxická lepidla Non Toxic Cement od Testors/Italeri ? To jsou klasická rozpouštědlová ?
t350_290846c0807055c1c13a8921fb5fc2dd.jpg

101546670_full.jpg

1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 19 led 2010, 09:20

Testors mám doma a je to disperzní lepidlo. Předpokládám, že Italeri je to samý v bledě růžovým. Je to podobný řidšímu Herkulesu. Podle popisu na obalu se s tím dají taky zasklívat malá okénka nebo světlomety podobně jako s Clearfixem od Humbrolu. Mám ho doma jen krátce takže jsem s ním na ostro ještě nedělal. Zkušební spoj čirý+šedý plast celkem držel.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna