Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Debonder

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod arda1 » 26 srp 2006, 17:08

Hansi píše:Tak to bude asi najdrahšie a zdraviu najviac škodlivé riešenie - kilo (alebo liter ?) nitrometanu stojí (ak sa ešte dobre pamätám - sorry - bolo to dávno) okolo 1460.- korún. Inak je to celkom pekné svinstvo - ktoré je korozívne voči kovom. :shock:
No, tak nevím asi to stou škodlivostí malinko přeháníš-cena je za litr asi 600(ale spočítej si kolik ti stojí ta trocha rozlepovače originál)a koroze? No nemysli si že kapneš na železo a propálíš tam díru- korozivní jsou spaliny nitrometanu-a krom toho jsem si myslel, že plastikové modely jsou víceméně z plastu :D :D :D
arda1

• Odpovědět s citací

Re: Debonder

Příspěvekod Petrunka » 28 kvě 2010, 18:59

Mám takový zvláštní nemodelářský dotaz....stala se mi menší nehoda se vteřinovým lepidlem a potřísnila jsem s ním klasickou rohovou vanu jakou sežene kdekoli. A potřebovala bych ho ostranit. A tak by mě zajímalo, jestli má vůbec smysl něco zkoušet, abych tu vanu ještě víc nezničila. Byla mi řečeno, že vteřinové lepidlo naleptává povrch, na který je nanášeno, a že by debondér byl k ničemu. Ale zajímalo by mě, když tady tak čtu, že plasty neleptá, jestli se vana do plastů počítá taky. Díky moc za odpověď, asi je to zmatečné, ale snad mě pochopíte. Děkuju.
Petrunka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 28 kvě 2010, 20:07

Petrunka píše:Mám takový zvláštní nemodelářský dotaz....stala se mi menší nehoda se vteřinovým lepidlem a potřísnila jsem s ním klasickou rohovou vanu jakou sežene kdekoli. A potřebovala bych ho ostranit. A tak by mě zajímalo, jestli má vůbec smysl něco zkoušet, abych tu vanu ještě víc nezničila. Byla mi řečeno, že vteřinové lepidlo naleptává povrch, na který je nanášeno, a že by debondér byl k ničemu. Ale zajímalo by mě, když tady tak čtu, že plasty neleptá, jestli se vana do plastů počítá taky. Díky moc za odpověď, asi je to zmatečné, ale snad mě pochopíte. Děkuju.

Jednoznačná odpověď asi neexistuje Petrunko. Není plast jako plast, sekunďák jako sekunďák a debondér jako debondér. Zatím jsem se ještě nesetkal se skunďákem, co by mi nějaký plast poleptal.Teď používám k plné spokojenosti sekunďáky Loctite a debondér Flashback. Funguje to skvěle ani jeden z produktů mi nikdy nic nenaleptal. Kdysi jsem pro změnu zkoušel debondér HVP a po neúnavném šmrdlání uchošťouchem mi začal mizet model a sekunďák zůstal. Myslím že ti prostě nezbude než to risknout, nějaký debondér si koupit a vyzkoušet ho. Pro začátek doporučuju nějaké zákoutí vany, kde by případné poškození nevadilo a pokuď zjistíš že to vaně neublíží, hurá na sekunďák 8-) .
Nejlepší na právě dokončeném modelu je to, že můžete s klidným svědomím vtrhnout do kitníku a vybrat si další.
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 28 kvě 2010, 20:40

Má někdo zkušenosti s debonderem od CMK? Zatim jsem ho neotestoval, ale rád bych slyšel zkušenosti, abych věděl co od něj čekat.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 29 kvě 2010, 12:10

Dovolím si upozornit na špatnou zkušenost s debonderem Flashback ... dříve jsem jej používal k plné spokojenost, k plastu byl šetrný a zcela netečný (lahvička kupována před cca pěti šesti lety). Lahvičku jsem k plné spokojenosti vypotřeboval a koupil si novou. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem na již hotovém modelu před surfem debonder použil na odstranění několika stop po vteřináku ... leptal, leptal hodně a leptal hodně rychle. Bylo to na modelu od Eduardu, posléze jsem vyzkoušel na plastu Revell, Tamiya a ICM, vždy se stejným výsledkem ... rychlé naleptání.

Podle mě museli změnit v průběhu let recepturu, přidat nějakou k plastu agresivní složku (třeba nahradili nějakou zdraví hodně škodlivou, co já vím ... ). Výsledkem je, že debonder, který jsem dříve používal k plné spokojenosti, je pro mě dnes již nepoužitelný, jednoduše plast leptá, účinně, rychle. Ono i s lepidly Flashback jsem měl v poslední době nemilou zkušenost, řídké, které jsem si koupil, mi i přes veškerou péči o uzávěr apod. (pečoval jsem o něj více než v předchozím případě, kdy se mi jej podařilo vypotřebovat takřka celé) po několika málo měsících zgelovatělo, jedno husté, co jsem si koupil, bylo dokonce po otevření zcela vyschlé, nešlo do něj ani nic zabodnout.

To celé píši proto, aby byli modeláři u značky Flashback obezřetní, podle mě šla jejich kvalita z pohledu plastikového modeláře v posledních letech rapidně dolů.

Naopak debonder Dousek, kterým jsem Flashback nahradil, ze absolutně bez problémů =D>
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 29 kvě 2010, 15:13

Martine, k tomu Flashbacku, doporučuji používat Flashback od plusmodelu, přimýchavají do toho nejspíše destilku nebo něco, a chová se to opět jako Flashback
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RomanV » 29 kvě 2010, 16:30

Mám stejnou zkušenost jako Martin.Flash Back jsem používal k naprosté spokojenost do té doby než jsem ho vypotřeboval.Pak jsem si koupil na soutěži nový - foto- a ta srač.a mě totálně rozežrala Strykera od Academky :evil: Udělal jsem test na rámečkách různých stavebnic (Revell,Ace,PST,Heller...) a stejný výsledek.Vteřiňák zůstal,plast zmizel.
Přílohy
P1050452.jpg
RomanV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 29 kvě 2010, 17:55

http://www.modelshop.sk/Shop/Goods/debo ... goods=3613
Tak ako písal Rosťa s úspechom a bez problémov používam Flashback od Plus modelu a žiaden problém.
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 30 kvě 2010, 07:44

Díky za tip s tím Plusmodelem, třeba příště ... no já mám teď Douska a úplná pohoda 8)

to Roman: No jo, je to radost vidět, jak ti model ubývá pod rukama, co? :lol: Já takhle napáchal škody na lavočce ... zkušenost, no :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RED HONZA » 30 kvě 2010, 13:19

viewtopic.php?f=19&t=15694&p=483326&hilit=Po+dlouh%C3%A9m+sh%C3%A1n%C4%9Bn%C3%AD+jsem+kone%C4%8Dn%C4%9B+sehnal+debond%C3%A9r+Flash#p483326 zde jsem přibližně před dvěma lety varoval na reakci nového složení flashbacku. Divím se Martine, že tě debondér takto nepříjemně zaskočil i když jsi tehdy na můj příspěvek reagoval :wink:
"Jakmile se k moci dostanou důstojníci, zavládnou nedůstojné poměry."
RED HONZA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepo pich » 30 kvě 2010, 13:34

rsuchan píše:http://www.modelshop.sk/Shop/Goods/debonder-flash-80ml?goods=3613
Tak ako písal Rosťa s úspechom a bez problémov používam Flashback od Plus modelu a žiaden problém.

Ja tiez používam tento a všetko je v poriadku. Sekundák ide dole no plast je vporiadku.odporučam
Všetci sú šťastný, len ja som ženatý.
pepo pich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 03 čer 2010, 16:45

U Be-12 od RVHP se mi při lepení kabiny zakouřila od fteřiňáku. Proklamované namočení do Future bylo k prdu...
A debondér od Legáta zrovna tenhle blbej acetát leptá... Už sem kabinku vzteky urval, ale čím mám ten bílej sajrajt dostat dolů??? Nesnáším acetát, nesnáším lepení, nesnáším modely, GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 03 čer 2010, 17:07

Jarda Špaček píše: čím mám ten bílej sajrajt dostat dolů???

Jó, kdyby to tu nebylo napsáno x-krát :D kabinka verz. lepidlo. Smirek, leštící pasta, nebo vyhodit a udělat si kopyto a vytáhnout novou.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 03 čer 2010, 17:16

Kubouš píše:Má někdo zkušenosti s debonderem od CMK? Zatim jsem ho neotestoval, ale rád bych slyšel zkušenosti, abych věděl co od něj čekat.

jááá mám, jááá používám a bez problémů, zatím jsem nenarazil na nějaký zádrhel, chová se stejně jako "Douskův", takže můžu doporučit
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 03 čer 2010, 23:41

Marder píše:
Jarda Špaček píše: čím mám ten bílej sajrajt dostat dolů???

Jó, kdyby to tu nebylo napsáno x-krát :D kabinka verz. lepidlo. Smirek, leštící pasta, nebo vyhodit a udělat si kopyto a vytáhnout novou.

Smirek a leštící pasta nejde, bo sou ty zas---ý acetáty tenký. Nesnáším acetátýýýýý!!!!!!!!!!!!
KOpyto dělat taky nebudu - víš jak vypadá kabina Be-12???????????? Hodim to z oknááááááááááááááááááááá
Prdlasj. Uklidním se, přetřu to štětkou s Futurem a zdar! Pude dozadu do vitríny:-)
Jarda Špaček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna