Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stříkání pomocí CO2

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Stříkání pomocí CO2

Příspěvekod Kalousek Petr » 15 srp 2008, 21:33

Mne by zajímalo , jak se to dělá , když postupem času je ve flašce už jen např. 0,6 Baru tlaku a já bych potřeboval teď hned tlak vyšší . Naplnit ji i když se s tím dá ještě jakž - takž stříkat ? Mít flašky 2 ? Myslím , že tu je prostě efekt dofoukávanýho spraye a nutné včasné naplnění flašky a to u kompresorů ( všech - i méně dokonalých ) odpadá . Výhodou jistě je čisté medium ( nevím jak je to s kondenzací H2O u CO2 ) , ale to se dá u kompresorů na 100 % vyřešit taky . Já preferuji kompresor z výše uvedených důvodů a mám po starostech . Chápu ale , že někomu CO2 plně vyhovuje .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michael V. » 16 srp 2008, 07:31

dela se to to tak že máš doma dvě 18 l potapěčské lahve jako relikvii z jiného koníčka :D , to je zásoba tak na rok, . když mám náladu, tak práznou naplním a střídám v okamžiku vypráznění druhé. Naplnění vzduchem stojí cca 120 CZK .
First rule is: The laws of Germany
Second rule is: Be nice to mommy
Third rule is: Don't talk to commies
Fourth rule is: Eat kosher salamis
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Michael V.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Pospíšil » 16 srp 2008, 09:56

K všeobecné spokojenosti používám pro stříkání rovněž CO2. Mám udělanou čerstvou revizi ( dělám ji každoročně ) na bombě, vyměněný hlavní uzávěr. Náplň za 200 korun mi vydrží na celý rok. Pro stříkání používám jak Fengu tak Triplexe napojené přes rychlospojky, kousek vynylové hadičky přes redukci a tlakovou hadici do redukčního ventilu. Ještě se mi nestalo, že by médium samovolně utíkalo, když zapomenu uzavřít hlavní uzávěr. A to se mi stává poměrně často.
KPM Medvědi
Stáří, ne podzim života, ale jaro smrti.[img]https://
Milan Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 16 srp 2008, 10:11

Milan Pospíšil píše:K všeobecné spokojenosti používám pro stříkání rovněž CO2. Mám udělanou čerstvou revizi ( dělám ji každoročně ) na bombě, vyměněný hlavní uzávěr. Náplň za 200 korun mi vydrží na celý rok. Pro stříkání používám jak Fengu tak Triplexe napojené přes rychlospojky, kousek vynylové hadičky přes redukci a tlakovou hadici do redukčního ventilu. Ještě se mi nestalo, že by médium samovolně utíkalo, když zapomenu uzavřít hlavní uzávěr. A to se mi stává poměrně často.

A jak velkou máš bombu a kolik modelů s ní přibližně nastříkáš? Taky 6kg? Díky
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Los » 16 srp 2008, 11:30

střikal sem s menší, 1700litru/200atmosfer(dychačak co se nosi na zadech u hasiču) a v pohodě, akorat sem stejně přešel na kopresor, za ty ceny co to dnes stojí uplně v klidu 8)
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Štěpán Los

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fíkus » 16 srp 2008, 11:39

Novio* píše:
Milan Pospíšil píše:K všeobecné spokojenosti používám pro stříkání rovněž CO2. Mám udělanou čerstvou revizi ( dělám ji každoročně ) na bombě, vyměněný hlavní uzávěr. Náplň za 200 korun mi vydrží na celý rok. Pro stříkání používám jak Fengu tak Triplexe napojené přes rychlospojky, kousek vynylové hadičky přes redukci a tlakovou hadici do redukčního ventilu. Ještě se mi nestalo, že by médium samovolně utíkalo, když zapomenu uzavřít hlavní uzávěr. A to se mi stává poměrně často.

A jak velkou máš bombu a kolik modelů s ní přibližně nastříkáš? Taky 6kg? Díky

Tak podruhé... :roll: záleží na tom jak ji taky natlakuješ- Fyzika...
A kde je Fifinka...?
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... okou%C5%A1
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=121&t=23403
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... t=Frydrych
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=24595
viewtopic.php?f=58&t=30564&start=0
Fíkus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 16 srp 2008, 13:17

Tak já nevím, ale pokud mám 8 l. bombu a obsahu 6kg kapalného CO2, tak při naplnění tam mám vždycky +/- těch 6kg plynu - přesně se to dá zjistit vážením po naplnění. Tak já nevím jak se zeptat: např. kolik se toho dá průměrně nastříkat na 1kg. plynu? - to bude asi nejpřesnější
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Masařík » 18 srp 2008, 12:16

Novio* píše:Tak já nevím, ale pokud mám 8 l. bombu a obsahu 6kg kapalného CO2, tak při naplnění tam mám vždycky +/- těch 6kg plynu - přesně se to dá zjistit vážením po naplnění. Tak já nevím jak se zeptat: např. kolik se toho dá průměrně nastříkat na 1kg. plynu? - to bude asi nejpřesnější

Mám pocit, že když jsem si loni dovezl naplněnou bombu (hasičák 6kg) CO2, tak vážila přes 20 kg - přesně už si to nepamatuju, ale těžký to bylo jako prase. Bohužel teď je skoro prázdná takže nemůžu posloužit přesnějšími údaji. A kolik jsem toho s ní nastříkal ti taky nepovím, protože to střídám s ledničkovým kompíkem - jednočinná pistolka Aztek, kdežto na CO2 jedu s Triplexem.
Milan Masařík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Pospíšil » 18 srp 2008, 14:09

Mám klasiku, 6 kg bombu CO2. Moje produkce je asi 4 - 5 modelů 1/48 za rok. Připočítej k tomu, že každý model je stříkán minimálně 4 - 5 x různými barvami, tmelem apod. a to ještě v několika vrstvách. Dále přičti, že po každé barvě, po každém i sebemenším stříkání čistím pistoli a mnohokrát ji profukuji příslušným ředidlem.
I tak jsem spokojen, můj náklad je dnes na rok již pouze ty dvě stovky za novou náplň. Přeji hodně zdaru.
KPM Medvědi
Milan Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Pospíšil » 18 srp 2008, 14:12

Poznámka. S tím vážením pro zjištění hmotnosti náplně to také není uplně přesné. Každý obal má jinou hmotnost. Je to skutečnost.
KPM Medvědi
Milan Pospíšil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 19 srp 2008, 15:03

Milan Pospíšil píše:Mám klasiku, 6 kg bombu CO2. Moje produkce je asi 4 - 5 modelů 1/48 za rok. Připočítej k tomu, že každý model je stříkán minimálně 4 - 5 x různými barvami, tmelem apod. a to ještě v několika vrstvách. Dále přičti, že po každé barvě, po každém i sebemenším stříkání čistím pistoli a mnohokrát ji profukuji příslušným ředidlem.
I tak jsem spokojen, můj náklad je dnes na rok již pouze ty dvě stovky za novou náplň. Přeji hodně zdaru.

Díky za info. No pokud postavím za rok 3 modely v 1/72 budu rád, tedy i s určitou spotřebou při učení se s pistolí mi to snad vystačí ten rok. Jinak s tím vážením jsem to myslel tak, že zvážím bombu v momentě kdy mi dojde plyn a potom po naplnění můžu pozorovat kolik náplně mi ještě zbývá, ale to je ještě hudba budoucnosti : )
Díky všem za postřehy a připomínky. Už se nemůžu dočkat, až začnu.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 25 srp 2008, 15:58

Tak jsem dneska dovezl předělaný 6gk hasičák a došel si na poštu pro redukční ventil Mini CO2 od Oxy Turbo, je to prý hojně používaná kombinace - jenže já mám ten problém, že mi ty ventily do sebe nepasují :( Ten na bombě je větší, než na redukčním ventilu. Nevíte pls, kde je chyba, popř. jakou redukci na to použít (pokud ovšem nějaká existuje)?.
No nic, beru redukční ventil a jdu se poptat do železářství, ale pochybuju že pochodím. Kurnik a tak jsem se těšíl, že už dneska začnu experimentovat.
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Masařík » 25 srp 2008, 16:43

Mám taky přesně tuhle kombinaci a všechno pasuje v pořádku - ale já si nenechával předělat hasičák, já ho koupil už předělaný a plný CO2 (oprýskaná barva bomby to prozradila) a přímo tam jsem koupil i tento redučák. Není nějaká chyba jak ti to předělávali? Jedinou redukci kterou jsem si pak kupoval, byla na výstup z redukčního ventilu kvůli rychlospojce.
Milan Masařík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 25 srp 2008, 17:21

Kurnik taky jsem myslel, že našroubuju a jedu, ale prostě to tam nepasuje. Jedinou redukci co jsem našel je toto http://www.uni-max.cz/redukce-co2-3-4-ar-1-2/d/ , ale to mi nějak nesedí, pač na tom redukčním ventilu by snad měl být taky ventil 3/4 a ne 1/2. V železářství žádné redukce neměli, tak zítra pochodím vodo-topo-plyn a jestli nic nenajdu, tak jsem zvědavý jak to budu řešit. Ještě zkusím poměřit ty ventily, nevíš pls, jaký průměr by měl mít ten závit na bombě? Díky
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 25 srp 2008, 23:24

Tak jsem prolézal internet a našel jsem ještě redukci 1" na 3/4", Doufám že to bude ono, protože jiný podobný rozměr se nedělá a ten závit na bombě je jen o málo větší jak ten na redukčním ventilu. Akorát doufám že pokud to bude mosazná redukce určená třebas na rozvody vody, tak vydrží ten tlak.
Novio*

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna