Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Odstranění barvy

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 21 lis 2007, 21:32

a hlavne pridavat luh do vody

NIKDY NIE VODU DO LUHU !!!!
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honzýk » 21 lis 2007, 22:51

Jj, přesně ten granulát na sifony. v tom mám model naloženej. A ani tuk, takže zkusím originální výrobek fy agama.
Na jiný syn'táky ten hydroxid fungoval jako prd. a to stačila jen malá koncentrace. Ale agamy dělaj bordel, no.
Honzýk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honzýk » 21 lis 2007, 23:08

Good news everyone! Po pěti hodinách de barva dolů!! Samozřejmě je třeba pomoct jí kartáčkem nebo tak, ale de. Stejně radši zkusím ten Purisol. Jedná se o toliko:
Našel jsem u rodičů na půdě 1/48 Catalinu, kterou jsem k něčemu dostal asi ve čtvrtej třídě. Zachovalá, nedokončená. Jen jsem jí tenkrát já dobytek strašně zprasil, namaloval štětcem agamama (když to vidim, tak bych si nafackoval :grin: ), takže jsem jí odložil do doby než seženem stříkací pistol. A jak šly léta, úplně se na ní zapomnělo a jen čeká, abych jí (nyní s o dost lepším estetickým cítěním)rehabilitoval a dodělal :D Teď jsem jen strčil do umyvadla tu zadní část a ta odbarvit jde. Jenže mě čeká ještě odbarvit křídla a to nevim, jak bych louhoval.
Honzýk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 21 lis 2007, 23:59

inak na luhovanie je dobre ked mas teplu vodu - ftedy to zere rychlejsie ..
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Re: Odstranění barvy

Příspěvekod onysx » 07 čer 2008, 15:51

Jen takovej dotázek k tomu odbarvování louhem.Jak zajistíte aby se neodbarvil kokpit???Je to jen takovej dotaz jelikož je mě jasný že se dovnitř dostane.Jinak já jsem jednou odbarvoval pomocí S6006 a šlo to dolu dobře.Ten purisol nic moc
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Re:

Příspěvekod Libor Walach » 07 čer 2008, 16:24

KLingO píše:a hlavne pridavat luh do vody

A co hrozí, když se to dělá opačně?

Jinak s kokpitem máš asi smůlu, odbarvuje to komplet vše co ponoříš.
http://www.kpmopava.cz
Diletant back on tour.
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Re: Re:

Příspěvekod Hansi » 07 čer 2008, 16:46

lopuch píše:
KLingO píše:a hlavne pridavat luh do vody

A co hrozí, když se to dělá opačně?

Jinak s kokpitem máš asi smůlu, odbarvuje to komplet vše co ponoříš.

Hrozí Ti to, že ak pridáš vodu do koncentrovanejšieho hydroxidu, tak voda okamžite zovrie, premení sa na paru a tá Ti pekne vychrstne hydroxid rovno do očí ... Získaš tým neskutočný zážitok a vyrobíš spústu práce plastickým chirurgom.
Rovnaké pravidlo platí aj pre kyseliny - kyselinu lejeme do vody a nikdy nie naopak !!!
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 čer 2008, 09:22

Tak jsem to dnes vyzkoušel a ten hydroxid je super věc.Dal jsem ho tak podle oka a barva leze dolu jak ďas-asi ji to pálí :D .Ten kokpit mě byl jasnej hned a myslím že u tohodle letadla mě to ani nebude mrzet a mám druhou šanci na lepší nabarvení.Sice to půjde blbě ale půjde-je to čtvrtka takdost místa.A pro mě zase poučení na příště abych byl pečlivější a poslech rady kamarádů ohledně barev.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Desaix » 18 čer 2008, 11:42

můžete mi někdo poradit jak odstranit nátěr z resinovýho kokpitu? Nátěr je syntetikou (Humbrol). Řekl bch, že louh asi nebude to pravé. Nebo to resinu nevadí??
Tomáš Stránský
Desaix

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charlie » 23 čer 2008, 10:46

Měl bych prosbičku, neví někdo, kde se dá na Praze 10 HYDROXID SODNÝ sehnat? V naší milé části snad neexistuje jediná obyčejná drogerie, všechno to sou prodejny voňavek, rtěnek a jinejch bazmeků. Předem díky.
Charlie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod George9 » 24 čer 2008, 12:52

Desaix píše:můžete mi někdo poradit jak odstranit nátěr z resinovýho kokpitu? Nátěr je syntetikou (Humbrol). Řekl bch, že louh asi nebude to pravé. Nebo to resinu nevadí??

Louh s resinem nic neudělá. Sám jsem měl nedávno resinovej kokpit v louhu přes měsíc. Proč tak dlouho? Základní nástřik akrylovou barvou šel dolů odrbat tak po třech dnech, ale se syntetikou, kterou byly barvený detaily, jsem ani po tom měsíci prostě nehnul. Takže mám stejnej problém jako ty, louh mi nedokáže dát dolů syntetiky... :cry:
"První, kdo namaloval kokardu na křídlo letadla, byl svině..." (Pierre Clostermann, Velký Cirkus)
George9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jack182 » 10 srp 2008, 16:34

ešte taký dotaz na ten louhový kúpel v akom pomere vodu a lieh ???
jack182

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 10 srp 2008, 16:54

jack182 píše:ešte taký dotaz na ten louhový kúpel v akom pomere vodu a lieh ???

Lieh ??? :? :shock:
Louh = lúh = hydroxid sodný = NaOH - lieh tam vôbec nie je ...
Granule hydroxidu nasypeš do vody, necháš ich rozpustiť a do už studeného roztoku hydroxidu sodného (lúhu, louhu (česky)) ponoríš diel, z ktorého chceš odstrániť farbu ...
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StanoZH » 10 srp 2008, 17:34

Hydroxid mi fungoval bez problémov aj na veľmi staré syntetiky Humbrol a Revell, musel byť v hustejšej koncentrácii. Syntetika mi šla dole aj denaturákom, no musel som ju po dlhšom namočení modelu v liehu umyť kefkou, akoby zodrať. Najrýchlejšie som dostal farbu dole vrátane acetónky odstraňovačom od f.Kimtec, Abbeiz-Spray und Dichtungs-enferner. Behom 1-2 minút. Je to v sprayi, dá sa to natrieť len na miesta, kde potrebujem a nerozteká sa veľmi - je medovej konzistencie, takže po častiach odstránim farbu z celého modelu okrem interiéru. Po odstránení farby sa miesto len umyje vodou. Nevýhoda je v tom, že by mohol naleptať niektoré plasty, preto si treba pred použitím vyskúšať na rámčeku z tej iste stavebnice, alebo plast od toho istého výrobcu. No neviem, načo si lámať hlavu s odstraňovaním farby, keď si teraz kúpim, aký len model chcem a zlepím tak, ako treba, predpokladám, že ten starý model bude nielen zle namaľovaný, ale určite aj zle zlepený.
Žiar nad Hronom
StanoZH

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 11 srp 2008, 11:13

Taky přihodim mý chabý zkušenosti s louhem. Odbarvoval sem syntetiky (Revell, Humbrol a jenu Agamu), hodil sem tam i starý lihový Agamy (na modelu samozřejmě :grin: ) a taky sem to zkoušel na akrylovej Motip. A výsledky? No syntetiky slezly během pár hodin (ale stejně sem to nechal několik dní-skleróza či nechuť). Lihový Agamy šli asi po tejdnu v louhu částečně sedřít kartáčem, ale nic moc. A s Motipem to ani nehlo, tak sem zkusil jinou chemii. Líh nic, S6005 nic, Revell čistič co mam na pistol a štětky taky nic, Gunze Leveling Thinner trochu a nejúčinější byl Purisol. Toluen a Nitroředidlo sem radši nezkoušel, páč sem nechtěl už tak zku..venou kastli zku..vit ještě víc.

Jinak vhledem k tomu, že používám akryl, tak to meju obyč lihem a je to v poho. Myslim, že líh sundá i surf.

Jen se mi ještě nepodažilo, že bych měl louhovou lázeň teplou (jen když sem napustil teplou vodu). No asi sem tam toho blivajzu dal málo :x
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna