Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sekundové lepidlá a všetko s nimi súvisiace

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 27 zář 2007, 13:03

George9 píše:No a já už se podruhý ptám, kde se dá sehnat v čechách? Nikdo neví?

Na každý větší akci debondér Flash vozí Milan Krnáč (MMK). Nyní tedy Křívá Noska :grin: potom Náchod. Rozhodně ho doporučuji, stejně tak jako samotná lepidla Flash - ať řídké, normál nebo husté - netáhne se!

Nyní mám doma i gelové Tamiya - pohoda, pohodička - na některé práce neocenitelné ;-I
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynda » 27 zář 2007, 13:07

Pokud si dobře pamatuji, tak ho má skoro vždy na stánku Martin Krnáč MMK, včetně lepidel. Ja ho také používám a je dobrý, jinak lepím HVP řídkým, ale zrovna včera jsem lepil něco z profilů a nechtěl mě jeden spoj vůbec držet, "jako kdyby nejednou přestal ten vteřiňák fungovat". I když jsem to očistil debonérem a znovu nalepil, nic. Nakonec jsem vzal obyč. gelový vteřiňák co jsem měl ještě doma a chytilo to. :roll: :?

:roll: "Teď tu byl", zase jsem druhý, ach jo. :lol: :lol:
zbynda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 27 zář 2007, 13:44

Jak používáte debonder? Já ho koupil. Teda myslel jsem, že bude levnější. Je to od HVP. Mám i jejich vteřiňáky. Spokojenost malá. namočím v tom ušátko a šmrdlám po ulepeném povrchu a i čerstvé lepidlo musím hodně přemlouvat, aby alespoň z části slezlo. Vždycky na plastu nějaké zbytky zůstanou, to pak musím ojet šmirglem. ten Flash to odstraní úplně?
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 zář 2007, 13:50

PetrS píše:Jak používáte debonder? Já ho koupil. Teda myslel jsem, že bude levnější. Je to od HVP. Mám i jejich vteřiňáky. Spokojenost malá. namočím v tom ušátko a šmrdlám po ulepeném povrchu a i čerstvé lepidlo musím hodně přemlouvat, aby alespoň z části slezlo. Vždycky na plastu nějaké zbytky zůstanou, to pak musím ojet šmirglem. ten Flash to odstraní úplně?

Flash to veme uplne. Ale osmrdlavam hned po aplikaci, cim je lepidlo vyzralejsi, tim to jde hur. To pak musim namocit, chvili udrzovat pod vrstvou debonderu a tak za minutu jde dolu. Misto uchostouru ale pouzivam aplikacni stetecky Microbrush.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod alf » 27 zář 2007, 14:19

PetrS píše:Jak používáte debonder? Já ho koupil. Teda myslel jsem, že bude levnější. Je to od HVP. Mám i jejich vteřiňáky. Spokojenost malá. namočím v tom ušátko a šmrdlám po ulepeném povrchu a i čerstvé lepidlo musím hodně přemlouvat, aby alespoň z části slezlo. Vždycky na plastu nějaké zbytky zůstanou, to pak musím ojet šmirglem. ten Flash to odstraní úplně?

To HVP je spíše odstraňovač plastů, už se to tady někde řešilo. Jestli chceš Flesh, mají ho třeba tady http://www.airbrushcentrum.com./shop.ph ... uh_sub=Vteřinová%20lepidla&druh_sub2=reset
alf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 27 zář 2007, 15:20

Alf: nemají
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavelb » 27 zář 2007, 16:14

Lepidla Flash zde: http://www.peckamodel.cz/pmRubrList.aspx?intRubrKis=981&intLang=0
pavelb

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sharky » 27 zář 2007, 19:49

Mám dobré skúsenosti so sekunďákmi Loctite. Najradšej mám v obľube balenie - lepidlo v tube + odstraňovač lepidla v tube (inak nazývaný aj Debondér). Predáva sa aj balenie lepidlo + aktivátor. Alebo samotné lepidlo. Najlepšie sa mi pracuje s riedkym lepidlom. Nanášam ho aplikátorom vlastnej výroby ( kúsok tenkého plechu - napr. zo starej žiletky, resp. žiletkovej pílky - upravený pilníčkom) , ktorý je upnutý do malej hliníkovej rukoväte. Lepidlo nanesiem kvapku na starú plast. doštičku, aplikátor ponorím do tej kvapky lepidla a potom tam, kde treba. Po práci ten pliešok len opálim plameňom zapaľovača a je hneď čistý.
Skúsenosť s odstraňovačom: najúčinnejší je na čerstvo lepený spoj - nanášam ho malým štetcom (väčšinou lepené spoje na leptoch), nechám pôsobiť najmenej 15 minút, niekedy aj podstatne viac... A potom ten vzniknuvší sajrajt dávam dole - so štetcom namáčaným v čistiacom technickom benzíne, dokial to nie je čisté. Niekedy je treba celý postup opakovať viac krát - podľa toho, koľko lepidla sa odstraňuje. Samotný odstraňovač má konzistenciu gélu.
Býk je nebezpečný spredu, kôň zo zadu a somár zo všetkých strán.

Jaroslav Tomčo (1969)
Sharky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 27 zář 2007, 20:54

Sharky píše:Mám dobré skúsenosti so sekunďákmi Loctite. Najradšej mám v obľube balenie - lepidlo v tube + odstraňovač lepidla v tube (inak nazývaný aj Debondér). Predáva sa aj balenie lepidlo + aktivátor. Alebo samotné lepidlo. Najlepšie sa mi pracuje s riedkym lepidlom. Nanášam ho aplikátorom vlastnej výroby ( kúsok tenkého plechu - napr. zo starej žiletky, resp. žiletkovej pílky - upravený pilníčkom) , ktorý je upnutý do malej hliníkovej rukoväte. Lepidlo nanesiem kvapku na starú plast. doštičku, aplikátor ponorím do tej kvapky lepidla a potom tam, kde treba. Po práci ten pliešok len opálim plameňom zapaľovača a je hneď čistý.
Skúsenosť s odstraňovačom: najúčinnejší je na čerstvo lepený spoj - nanášam ho malým štetcom (väčšinou lepené spoje na leptoch), nechám pôsobiť najmenej 15 minút, niekedy aj podstatne viac... A potom ten vzniknuvší sajrajt dávam dole - so štetcom namáčaným v čistiacom technickom benzíne, dokial to nie je čisté. Niekedy je treba celý postup opakovať viac krát - podľa toho, koľko lepidla sa odstraňuje. Samotný odstraňovač má konzistenciu gélu.

Debondér v tube od Loctite je dobrý akurát tak na dve veci ... Je to (na rozdiel od sekunďákov - ktoré sú vynikajúce) - absolútne nevhodný sajrajt ! Mal som ho, vyskúšal som ho a ....... letel do koša.
Debondér od Douska je vynikajúci, funguje okamžite, (predáva ho Legato), bez problémov odstraňuje všetky stopy po sekunďáku - okamžie a nie za 15 minút alebo dlhšie ! :evil: :evil: :evil:
Debondér od HVP - spoľahlivo odstráni model zo zbytkov sekunďáku ... A navyše aj leptá plast.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Homolka » 27 zář 2007, 21:21

Někde jsem se dočetl o nanášení vteřiňáku pomocí vidličky vyrobené z ucha jehly. Vyzkoušel jsem to a skutečně to funguje. Uštípněte vršek ucha jehly, zapíchněte do špejle a je to. Samozřejmě jdou udělat různé velikosti. Doufám, že to někdo už nenapsal tady, jen jsem to prolítnul. :)
Honza Homolka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sharky » 27 zář 2007, 21:29

No neviem, neviem, Hansi, či si urobil dobre. Mne totiž ten Loctite odstraňovač pomohol tam, kde by debonder od HVP s.....ne poleptal plast na modeli (lepil som plechy od Edu na dno podvozkových šácht do Bf-109 K-4 1/48 od Gawy). Odstrániť ten maglajz nie je jednoduché, ale plast ostane neporušený!!! A plechy v šachtách držia! Nemyslíš si azda, že chemici v Loctite nevedia čo vyvinuli ??? :roll:

Jaroslav Tomčo (1969)
Sharky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sharky » 27 zář 2007, 21:43

HVP asi znamená skratku Hnusne Vyleptáva Plast :grin: :grin: :grin:

Jaroslav Tomčo (1969)
Sharky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Smetana » 27 zář 2007, 21:50

Já používám vše možný, nedávno jsem používal fteřiňák UHU, docela mě mile překvapil, že vůbec nenechával ty matné bílé skvrny, které dost často klasické fteřiňáky dělají
Tomáš Smetana

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 27 zář 2007, 22:14

Taky používám Loctite 401 nebo 406...Jako debondér ten od Legata, je super (první co jsem zkusil a opravdu fungoval) na zalévání jsem si nechal poradit a na edayi koupil superřídkej Flash, už mě ale několikrát překvapil jak všude proteče!!! :lol: měl jsem nádrž F-16tky oblepenou kolem dokola a sotva odlepil prsty :grin: :grin: Akorá k tomu debondéru, občas mi i po důkladný otírání uchošťouchem na modelu zůstane taková slabounká vrstva jakoby bílýho slizu - asi je to když je vteřiňák v silný vrstvě, každopádně to jde vždycky lehce odbrousit..Ale je to divný. 8-)
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PavelS » 27 zář 2007, 22:15

Tomáš Smetana píše:Já používám vše možný, nedávno jsem používal fteřiňák UHU, docela mě mile překvapil, že vůbec nenechával ty matné bílé skvrny, které dost často klasické fteřiňáky dělají

že by vteřiňák bez výparů ? Sem s ním!
KPM Prosek Panthers
Moje galerie
PavelS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna