Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

barvy na francouze

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: barvy na francouze

Příspěvekod Jakub Vilingr » 04 kvě 2025, 06:32

Doporučuji vynikající polské lacquer barvy Bilmodel. Rozhodně bych se neinspiroval podle nějakého obrázku pastelkou dle představ malíře, ale spíše bych šel cestou kvalitní literatury faktu.

Bilmodel_Francie_MF.jpg

Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 04 kvě 2025, 08:01

=D>
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 04 kvě 2025, 08:38

Možná se s těmi Bilmodely dobře pracuje jako se všemi laquery, ale odstínově a formálně jsou hodně mimo, aspoň podle toho vzorníku. Namátkou, vert foncé 354 a 367 a vert tableau 359 byly jen tři mírně odlišné odstíny téže barvy a vypadaly jako ta vert tableau (což byl jen neoficiální název té barvy), ty 354 a 367 jsou pro tuhle barvu dost mimo. Gris bleu clair 374 je úplně mimo, takhle spodky fr. letadel určitě nevypadaly, mnohem blíž je gris bleu ciel, ale barva s tímhle názvem formálně nikdy neexistovala. Naopak mi ve vzorníku chybí gris bleu foncé, standardní barva letadel Aerovavale i Armée de l'Air (asi to má být ta gris foncé 364, ale fr. název je pak špatně). Ecru není barva, v tomto kontextu je to název pro bezbarvým lakem natřenou režnou tkaninu, která - pokud je z bavlny - může vypadat jako ta 344 (ale spíš víc do šeda), ale taky jako beige sable 349, pokud je to lněná tkanina, nebo jako emaillite transparente 346, což je ostatně jen obchodní název bezbarvého laku z období před 1. sv. válkou. Formálně neexistovala žádná azur cocarde nebo azur insignes, pro tuhle barvu měli Francouzi název bleu horizon a její odstín se opravdu měnil, název ne. Mimochodem, stejně se jmenovala i barva uniforem fr. pěchoty za 1. sv. války, pro představu. Enduit jaune 371 je asi název pro barvu, která se v modelářské literatuře běžně označuje chamois (v otrockém překladu kamzičí, ale ve skutečnosti barva jelenice) a rozhodně to nebyla takhle sytě žlutá.
Každopádně používat tuhle tabulku pro převod barev je značně ošidné...
happy píše:A Hataka má ty francouzské barvy blbě???

A abych pomohl i původnímu tazateli, mně osobně se odstínově i prakticky nejvíc libí Hataky. Dělají nejen laquery, ale i jiné typy barev, které ovšem já nepoužívám.
daf194 píše:Právě toho Curtisse mám doma a ty barvy mi přijdou mimo. Prošel jsem spousty návodů snad od každého, kdo vyrobil nějakého francouze a nejvíc mi to sedí od Special Hobby.
Ale taky to časem upravili...

pro daf194: S návody od SH na frantíky opatrně, třeba jejich představa námořních barev na Poteze 25 je k smíchu. Už dva blankytně modré jsem viděl...
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod csaero19 » 04 kvě 2025, 14:59

Píší, že inspirací byl vzorník Vitocharts. A to je nevěrohodný vzor (jak v detailech vyplývá i z předchozího příspěvku).
csaero19

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna