Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

Příspěvekod Renda » 07 pro 2017, 06:47

Protichůdné info budou vždy - každý modelář má svou vlastní cestu, lety vypilovanou.
Jak píše Josef, musíš sdělit, co chceš stavět, protože třeba se Sidoluxem nemůžeš dělat finálový lesk na autech. Tam musíš jít jinou cestou.
Jinak osobně bych šel do Gunze, ale C, ne vodovky H, mají velmi široký sortiment kvalitního zboží a jsou mezi sebou kompatibilní.
Ještě - modelaření je i o poznávání nových postupů, mě osobně nikdo neradil, vše pěkně sám.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peal » 07 pro 2017, 07:51

Já bych se těm háčkovým gunze tak nevyhýbal. Rozhodně ale souhlasím s Rendou, je potřeba si to odzkoušet a zjistit jak ti to sedne. Já mám třeba rád céčka, ale na fleky používám háčka protože si je můžu rozředit isopropylalkoholem - s pistolí ještě nejsem takový mistr a mám pocit že to mám víc pod kontrolou :)

Na lakování používám Gunze Super clear III (GX100) s leveling thinnerem, ten zatím snesl všechny moje pokusy o patinu a ještě se mi nestalo že by podklad slezl. Jen je asi potřeba dodržovat to co už ostatní taky myslím zmínili - povrch nezalívat ale vrstvit, a hlavně nespěchat a počkat až to opravdu proschne. A malá rada na závěr, když si nejsem jistý postupem nebo to zkouším poprvé, mám vždy po ruce přebytečné díly ze starých krabic, na kterých aplikuju zamýšlený postup a hned vidím co to dělá. Navíc je to dobré pro procvičení ruky :)
Dostavěno: Bf 110D-3 Eduard 1/48
peal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 pro 2017, 08:12

Potvrzuji předchozí příspěvek: Gunze super clear III (GX100) je i pro mě zatím nejlepší lak. Taky můžu napsat svoji zkušenost. Cestou laků Tamiya jako hlavní na celý model (pod obtisky, jako podklad pro další patinu olejovkami apod.) jsem nikdy nešel. Přijdou mi málo odolné. Při sahání na model při závěrečné práci se často stírají atd.
Měl jsem období Sidoluxu, což už byl odolnější lak, ale taky na akrylové bázi. Nejvíce snese právě Gunze, dělá lesklý, odolný a tvrdý povrch.
Stříkám ho běžně bez problémů i na barvy Tamiya akryl. Proč ne? I na lihovky Agama. Opravdu stačí jen pohlídat tenčí vrstvu a postupně.

Další laky, jako třeba Tamiya mat nebo maty a polomaty jiných výrobců, a třeba i ten Sidolux smíchaný s matnou bází Tamiya, používám příležitostně lokálně - když potřebuju něco zmatnit nebo rychle stříknout drobný díl nebo interiér.
Určitě ti tady hodně lidí potvrdí, že Gunze lak na jiné typy barev používají běžně a funguje to. Snese odolností i napouštění spár syntetickými barvami apod. Snese umývání Mig ředítkem a dalšími přípravky na olejové barvy. Ale ten Sidolux to snese taky. Chce to zkusit, a nesmí se to přehánět na jednom místě moc a dlouho.

Jinak pokud patinuješ olejovkou, tak se dá zalakovat taky, po několika dnech zavadnutí. Nesmí jí být velká vrstva. Běžně se tak přelakovávají třeba vrtule s imitací dřeva, malovanou olejovkami.
Pigmenty je lepší fixovat už jen Pigment fixerem (taková vodička). Drží, ale nezmizí jejich efekt.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 07 pro 2017, 08:37

Pánové JoseFxx a následně další, již prvém příspěvku Jirka píše:
jirka87 píše:.....Zvolil jsem měřítko 1/48 - bojová technika (aktuálně sestavené 2 modely od Tamiye a jeden od ARII,.......

To jako Vám nestačí?
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 07 pro 2017, 08:47

EDIT : Kolego...Děláte si ze mne legraci ? Jak Jirka z Hranic ? Já jsem Jirka z Hranic !!!! :grin: Já se poseru, sousedi a píšeme si přes internet :lol:

Tak .. to je ono, to je ono..Už se nám zde rozvíjí plodná a někam směřující diskuze :-) Moc za to díky ! O Sidolu vím, ale právě Sidol je často spojován se slovy "vysoký lesk" a já bych raději mat..polomat. Nemyslím si, že se na German Grey hodí vysoký lesk (vysvětleno níže co chci stavět)

Co se týče modelů...Vůbec nejvíc jsem fascinován bojovou technikou 2.sv.v. - Německá strana tedy..Ty Éééémerické vehikly mě moc neberou. Aktuálně mám sestavené tyhle 2 stavebnice v 1/48 (Marder - neřešit..to jsem zvyklý, že nikdo nečte vlákno od začátku, ikdyž má jednu stránku :-D )

1) https://www.mpmshop.cz/32583
2) https://www.mpmshop.cz/32534
+ rozpracovaného Hellcata od ARII...Ta stavebnice je hádám podle zažloutlého návodu a popraskaných dekálů stará tak 30let :-D Ale nekupte to za 150Kč :-D

+ přítelkyně, kterou jsem do toho navezl taky, tak si sestavila toto : https://www.mpmshop.cz/tamiya-32552 (obsahuje i Jeep Willis)
+ k tomu máme ještě https://www.mpmshop.cz/tamiya-32512 - bralo se to s tím, že uděláme diorama US vs DE, ale to nakonec dělat nebudu. Mě to vůbec nejde, ale ona ty pinčlíky je schopná udělat tak pěkně, že zírám...

Takže rychlá odpověď na otázku co chci stavět je : Německá bojová technika z 2.sv.v a to zejména východní fronta. Afrikakorps mě nikdy moc nechytly, ikdyž Rommela jsem si dost oblíbil.

A protože jak říkala Jolanda "Vysoko míříš" , tak další bych chtěl udělat kopii tanku Michaela Wittmanna.. To bude pro nováčka jistě velmi snadný úkol :lol: :grin:

P:S : Tady máte teda fotku, ale pšt.Berte na mne ohled, protože to je fakt první poskládaný model. Navíc není hotový, a to bylo ještě malované štětcem..Teď jsem dělal letadlo od ARII a tam už je ta barva teda úplně jinde, když to je pistolkou. Prostě se s tím teprve seznamuju.
Přílohy
PKW.jpg
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 pro 2017, 09:05

Marder píše:Pánové JoseFxx a následně další, již prvém příspěvku Jirka píše:
jirka87 píše:.....Zvolil jsem měřítko 1/48 - bojová technika (aktuálně sestavené 2 modely od Tamiye a jeden od ARII,.......

To jako Vám nestačí?

Omlouvám se první příspěvěk jsem četl v mobilu a tot jsem přehlédl.
Na bojovku bych dal Gunze clear, pod obtisky a na to Gunze mat nebo polomat.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 07 pro 2017, 09:19

Vysoký lesk není u německé šedé na škodu. Vem si, že aplikuješ obtisky a potřebuješ lesk, wash si žádá opět lesk (aby se lépe rozléval v linkách a kolem nýtů apod.). Pokud budeš používat patinovací techniky, tak počítej s tím, že lesklý povrch bude postupně matovět a pokud nepůjdeš do moderny, kde je potřeba tvrdý mat, tak zalakovat nepotřebuješ. Na toto ti úplně stačí právě Tamka (nepotřebuješ tvrdý lak vhodný na leštění). A pokud budeš potřebovat mat, tak máš od Tamky matnou bázi.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 pro 2017, 09:26

Tamiya dělí matný lak označený X-86 Flat Clear
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 07 pro 2017, 09:28

Marder - díky. To je stručně a jasně řečeno. Zkusím to podle tebe a uvidím. Pak bych kdyžtak přešel na nějaký ten Gunze, nebo nevím kam. Dosud nemám odpověď typu - "zkusil jsem na Tamiya barvy Gunze lak. Po 2 dnech je krásně tvrdý, dekálové vody jej nepoškozují - zkus taky, neměl bys mít problém". Asi toho chci moc nebo co :cry:

Tak s těma už sestavenýma modelama moc neudělám, protože dekály jsou aplikované přímo na barvu. Ale hádám, že zalakovat to (ano, jsou tam i olejovky, zachlé tak 14dní už) by ani to neměl být problém. Jde mi jen o to, abych případně mohl zbavit model sedlého prachu, protože na tom nezalakovaném "hrubém" modelu se to drží jak čert kříže.

Nejblíže mám Válku..to je dědina vedle, takže tam zajedu. Kdyby to četl někdy někdo další, tak jsou teda od Tamiya lesklý, polomatný i matný lak. Tyto (bohužel ale pouze trpasličí 10ml balení) :

X-22 Clear : https://obchod.valka.cz/product_info.ph ... rylovy-lak
X-35 Semi Gloss, tedy polomat : https://obchod.valka.cz/product_info.ph ... rylovy-lak
XF-86 - Matný : https://obchod.valka.cz/product_info.ph ... -matny-lak

TEĎ už teda je jasno. Zatím zkusím Tamiyu. Cena nehraje roli, protože budu zalakovávat jen 3 maličké modely. ALE čím to teda ředit. Obyč X-20A na akryly, nebo Lacquer Thinnerem ?

P.S : Jasně, ZATÍM nehodlám nijak brousit zalakovaný model kvůli ještě vyššímu lesku a upřímně, ten PKW 38 je jen o málo větší než velké sirky, takže při té složitosti ploch si opravdu nedovedu představit kde přesně bych to měl jako leštit :-)
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 07 pro 2017, 09:39

tak ti tu odpověď dám já. Při použití Gunze laku na barvách Tamiya je lak tvrdý do hodiny, abys na něj mohl sahat, dva dny ho nechám tvrdnout, aby šel leštit.

při použití Lacquer thinneru je vidět rozdíl na barvách jsou sytější, pri foukání se lépe rozlévají a lépe přilnou k povrchu.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 pro 2017, 09:43

Ahoj. Tak tedy dobrá znovu, protože nahoře jsem psal, že stříkám lak Gunze i na Tamiya barvy:

Na Tamiya barvy po jejich zaschnutí (řádově stačí i hoďka, ale vzhledem ke stínování to dělám většinou po přebroušení barvy až druhý den) nastříkám Gunze lesklý lak - v několika vrstvách, první mírnou a pak to postupně zaleju více.
Pak si dám kafe nebo tak něco a hned jdu na obtisky. Jasně, lepší je to nechat do druhého dne. Ale když už mám čas modelařit, tak to jde rovnou. Vodičky dám jen pod obtisk (ne vždy je to potřeba) a pak na obtisk a po pár minutách pryč. Nenechat působit vypínací vodičku na okolní povrch s lakem a barvou. To někdy naleptá a zmatní.

Po zalakování obtisků je možné za chvíli nanášet wash a stírat ušátkem nebo hadříkem. Pokud ho chci umývat Mig ředítkem, tak je lepší až druhý den po zalakování obtisků.

Jo a ten Lacquer Thinner strašně smrdí. Ale někdy ho míchám do Tamiya barev taky. Dokonce se dá smíchat barva Tamiya s Gunze C, když to naředíš Lacquerem. :P Ale to jsem zkoušel tuším jen jednou na nějakou hnědou.

A opravdu jsi Jirka z Hranic na Moravě? Nebo z jiných Hranic v Čechách? Já u Přerova... :grin:
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 07 pro 2017, 09:55

joseFxx : OK, děkuji, zkusím

Jirka z Hranic : Tak schválně jo ? Dáme to formou hádanky. Letiště poblíž, dvoje kasárna, Phillips plný Rumunů :grin:
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 pro 2017, 10:02

jirka87 píše:joseFxx : OK, děkuji, zkusím

Jirka z Hranic : Tak schválně jo ? Dáme to formou hádanky. Letiště poblíž, dvoje kasárna, Phillips plný Rumunů :grin:

Tak jo. Jsou to ony, fakt.
Tady moc modelářů není - Standa lepič a já stavíme letadla, jinak neznám nikoho, na techniku vůbec. Jsem "organizován" a spřátelen v Kopřivnici, to je kousek. Tam jsou i technikáři.
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa lepič » 07 pro 2017, 15:46

Jirkové z Hranic,letos jsem se pustil kvuli prostoru do techniky 1:48.Samozřejmě druhá válka.Jinak na Hromuvce. 8-) Modeláři v hranicích jsou,hlavně ale teoretici,Škoda.
Standa lepič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 07 pro 2017, 16:52

Standa lepič píše:Jirkové z Hranic,letos jsem se pustil kvuli prostoru do techniky 1:48.Samozřejmě druhá válka.Jinak na Hromuvce. 8-) Modeláři v hranicích jsou,hlavně ale teoretici,Škoda.

Stando, já vím a sypu si popel na hlavu. Už se mezi ty teoretiky taky dostávám, bohužel. Ale letos v zimě snad něco i dorazím, chybí mi doslova krůčky tři. :grin:
Ty asi v Hranicích stavíš nejvíce. A ještě jsem si vzpomněl na Lukáše Kuchyňku, není z Drahotuš? Ten jede docela ve velkém tempu..
S technikou můžeš kolegovi Jirkovi pomoct, zkušeností máš dost. :P
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna