Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mr. Metal Color

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mr. Metal Color

Příspěvekod Gloton » 03 kvě 2017, 02:12

Milan Holzapfel píše:
Jakub Vilingr píše:Mr. Metal primer je základ třeba na kovový díly nebo soustružený hlavně, aby se zajistilo přilnutí barev na takový povrch. Jo a vždy je nutné mít podklad odmaštěný, což platí u všeho, i u tich leštitelných barev.

To je samozřejmě omyl. Metal primer je určen POD leštitelné Mr.Metal Color barvy. To, že se dá použít na lepty a pak na nich barva lépe drží je věc zcela vedlejší a nebyl k tomuto účelu zamýšlen. Ono totiž na Mr. Primeru drží lépe jakákoli barva ať je nanesen na plastu či kovu. Je to vlastně lesklý lak s dobrou povrchovou přilnavostí. Ostatně se dá použít i jako krycí lak přes zmiňované leštitelné Gunze. V tomto případě se však chová jako běžný lak a specifickýleštěný kovový lesk Mr.Metal Color potlačí.
Já barvy Mr.Metal Color běžně používám tam kde vím, že se nebudu již dotýkat a kde nebudou třeba obtisky nebo plocha jiné barvy. A pak také na drobné součástky barvené štětcem.

To je samozřejmě absolutní a největší omyl ze všech omylů ohledně tohoto produktu :grin:
Že má někdo mylnou představu či informaci, to se dá pochopit. Ale že si k tomu někdo vybájí i takovou báchorku, takovou snůšku polopravd a bludů, a šíří to jako věrohodný popis nějakého produktu, jeho vlastností a určení.......to je na Chocholouška a vodoléčbu :nuts:
To je takový problém podívat se, co k tomuto produktu píše výrobce, než začneš šířit bludy?

Doporučuji podívat se na specifikaci tohoto výrobku přímo na firemním webu Mr.Hobby
http://www.mr-hobby.com/en/itemDetail.php?iId=1873
MP242
MR.METAL PRIMER R
Undercoats for metal models and parts to make Mr.COLOR and other AQUEOUS HOBBY COLORS usable for surfaces.
Paints adhere well and peeling is prevented. Available in bottle and spray.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 kvě 2017, 07:01

To Milan Holzapfel - Milane, možná to tak používáš, ale dle informací na webu GSI (co sdílel kolega Gloton), ze kterého jsem kdysi vycházel i já, mi jasně vyplynulo, že to je na kovové modely (a tedy i lepty, nebo soustružené hlavně, jak jsem již psal) k propojení barev či surfacerů. Samozřejmě, že to můžeš použít i pod kovové leštitelné barvy jako základ, ale to je v pořádku.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 kvě 2017, 07:04

Nevím, jak to má okomentované Eduard, ale tam jsem velmi opatrný. Stačilo se tam k nim mrknout, co je to Mr. Mark Softer a Mr. Mark Setter. Eduard to měl napsaný jako slabší a silnější obtiskovou vodičku, ale to je špatně, že jo. Ve skutečnosti je softer změkčovač na obtisky a setter usazovací vodička pod obtisky. Pokud takovou podobnou kachnu uvedl Eduard i u Mr. Metal Primeru, pak tu tvou chybnou informaci chápu.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 03 kvě 2017, 07:40

Takže Metal Primer na kovové díly, je to vlastně dle stejné logiky jako že Resin Primer je na odlévané díly, chápu-li to správně...
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 kvě 2017, 09:20

Petrohrad píše:Takže Metal Primer na kovové díly, je to vlastně dle stejné logiky jako že Resin Primer je na odlévané díly, chápu-li to správně...

Ano, Mr. Resin Primer je hodně agresívní surfacer na resinové díly. Ono se to do toho PUR doslova zažere. Myslím, že to EU zakázala dovážet :-/
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 03 kvě 2017, 11:24

Vycházel jsem z údajů dovozce tohoto produktu do ČR firmy Eduard. Na stránkách výrobce jaksi na Češtinu zapomněli.
https://www.eduard.com/store/out/media/ ... _letak.pdf

https://www.eduard.com/store/cs/Gunze/M ... -40ml.html

"Základní vrstva pro aplikaci modelářských akrylových barev Mr.METAL COLOR.
Přípravek je určený k nástřiku stříkací pistolí.
Neaplikujte štětcem!
Před použitím řádně rozmíchejte.

Řeďte dle potřeby ředidlem Gunze Sangyo Mr.COLOR THINNER.

Tento přípravek vytvoří vrstvu, která zajistí spojení barvy s povrchem plastikového modelu. Bez aplikace přípravku Mr.METAL PRIMER se barva z povrchu modelu odlupuje.
Přípravek nemá žádný negativní vliv na aplikaci jiných barev."
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 03 kvě 2017, 11:40

Jsou to nepřesné informace. Správně je to jak psal Kuba - základ pod barvu pro kovové a leptané díly. Pokud tě to Milane ale funguje i jako podklad pod barvy, proč ne.
Zavádějící je také informace že je nevhodný na štetec....já s tímto přípravkem lepty zásadně štetcuju a nikdy jsem nepozoroval že by něco bylo špatně. Sesychá do ultra tenký vrstvy, a po nástřiku barvou není nic znát.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 03 kvě 2017, 13:37

Taky to nanáším štětcem na lepty. Naprosto s přehledem. A s tím Eduardem. Zase zavádějící informace, jako u tich obtiskových vodiček :-
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 03 kvě 2017, 13:42

Pouzivate nejaky tzv. etching primer? Dela to treba Zero paints. Zajimalo by me, jestli to lepta plast, na koupi na vyzkouseni je to docela drahy, ale na lepty to bude urcite lepsi nez ten GSI.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 03 kvě 2017, 15:09

Vašku příšti mesic ti dam vedet jak to funguje. Ja ho prave objednaval ten Etching Primer. ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 04 kvě 2017, 17:59

Napsal jsem primo do Zero paints, melo by to byt s plasty ok, tak jsem ho objednal, BTW kdyby nekdo chtel posledni GSI Resin primer ve Stredni Evrope, tak v car-model-kits jim po mym nakupu jeste jeden zbyl.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hanz.77 » 04 kvě 2017, 22:11

Dekuju Vasku. Ted jsi me zachranil. Je muj. ;-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
GT CUP IPMS CZE
Hanz.77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 05 kvě 2017, 08:12

Martin Černý 'Černoch' píše:Jsou to nepřesné informace. Správně je to jak psal Kuba - základ pod barvu pro kovové a leptané díly. Pokud tě to Milane ale funguje i jako podklad pod barvy, proč ne.
Zavádějící je také informace že je nevhodný na štetec....já s tímto přípravkem lepty zásadně štetcuju a nikdy jsem nepozoroval že by něco bylo špatně. Sesychá do ultra tenký vrstvy, a po nástřiku barvou není nic znát.

Eduardi by si tedy měli ten recepis opravit neb klamou zákazníka. Na druhou stranu je to jak píšu. Je to vlastně dobře přilnavý lak, který funguje "oběma směry" drží na povrchu a barva na něm prostě drží taky.... :-D
Ještě poznámka k Mr.Resin Primer. Použil jsem ho na resinový kryt motoru Blocha 152 1/32 od Special Hobby (omytý a odmaštěný) a následně stříkl stříbřenkou GSI C8 (původní receptura) a obojí se dalo celkem lehce setřít dotykem až na holý resin. Zkoušel jsem to několikrát. Ten Resin Primer na tom resinu prostě nedrží. Asi záleží na resinu.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 06 kvě 2017, 13:21

Hm, a nebylo by lepší ty resiny stříknout syntetikou? Ta by určitě držela líp.

Jinak, omlouvám se za OT, ale koneckonců myslel jsem, ze když původní otázka už byla zodpovězena...
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 06 kvě 2017, 20:39

Resin je "mastný". Syntetika se na něj stříká stejně blbě.
Jinak já to řeším spreji Motip na auta - prodávají primery a základ na plasty ve spreji - parádně drží, jen je potřeba to přelít do pistole.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna