Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HATAKA test barev

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HATAKA test barev

Příspěvekod vrog » 08 led 2019, 12:38

Tak sem do toho praštil...

oranžová sada na německou techniku. První poznatky:
ředění:
- X-20 - fakt ne, okamžitě zgumovatí
- tamyja cleaner - dobře umeje a vyčistí
na štětec - fakt ne

Uvidíme, až to zaschne...
Mé projekty:
PRŮVODCE SVĚTEM PLASTIKOVÉHO MODELÁŘE 3 - TECHNIKA
Tažené dělostřelectvo 1/35
Galerie hotových tažených děl: aktuálně 30,5 Mrs 16 (t) Takom
vrog

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 10 led 2019, 05:29

Oranžová jsou lacquery, X-20 je syntetika ne? Tím to snad ani nemůže jít. Ja ředím gunze leveling nebo tamiya lacquer.

A na štětce je modrá řada, ne oranžová.
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 10 led 2019, 09:16

X-20 ani X-20A fungovať nebudú. A na Orange je najlepšie ich riedidlo.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrog » 10 led 2019, 10:16

Atlis píše:X-20 ani X-20A fungovať nebudú. A na Orange je najlepšie ich riedidlo.

PatrikP píše:Oranžová jsou lacquery, X-20 je syntetika ne? ...A na štětce je modrá řada, ne oranžová.

Jasně, ale chtěl jsem to zkusit ;)
Mé projekty:
PRŮVODCE SVĚTEM PLASTIKOVÉHO MODELÁŘE 3 - TECHNIKA
Tažené dělostřelectvo 1/35
Galerie hotových tažených děl: aktuálně 30,5 Mrs 16 (t) Takom
vrog

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 26 úno 2019, 15:35

nějaké nové zkušenosti?
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 26 úno 2019, 17:23

viewtopic.php?f=57&t=122402&start=75#p2192639
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 25 bře 2019, 19:51

Slibované oranžové sety na Migy-23/29 budou v tomto týdnu

CS-105 MiG-29A/UB 4-colour scheme paint set of 6 x 17ml
HTK-C016 Dark Green -Used for upper surfaces camouflage of MiG-29A/UB "Fulcrum-A/B" (product 9.12A/9.51) in four-colour scheme
HTK-C091 Pale Green -Used for upper surfaces camouflage of MiG-29A/UB "Fulcrum-A/B" (product 9.12A/9.51) in four-colour scheme
HTK-C087 Dark Brown -Used for upper surfaces camouflage of early Su-27S/P/UB "Flanker-B/C" of Soviet AF and former Soviet Republics AFs
HTK-C306 Afrika Grau -Used for upper surfaces camouflage of early Su-27S/P/UB "Flanker-B/C" of Soviet AF and former Soviet Republics AFs
HTK-C302 Gripen Grey -Overall lower surfaces colour of MiG-29A/UB "Fulcrum-A/B" (product 9.12A/9.51) in four-colour camouflage scheme
HTK-C263 Atlantic Grey -Colour of nose cone / all radio-transparent elements of MiG-29A/UB "Fulcrum-A/B" in four-colour camouflage scheme
odkaz na e-shop

CS-104 Early Su-27S/P/UB Flanker-B/C paint set 6 x 17ml
HTK-C103 Traffic Red - The best match for colour of internal surfaces of various bays / doors of Su-27 family (incl. wheel hubs, air brake)
HTK-C327 Radome Green – Colour of wheel rims and nose cone / all radio-transparent elements of initial production Su-27S/P and Su-27UB
HTK-C101 Traffic White – Colour of nose cone / all radio-transparent elements of Su-27S/P (since batch 23 / 34) and Su-27UB (since batch 7)
HTK-C328 Pale Blue -Overall base and lower surfaces colour of early Su-27S/P/UB "Flanker-B/C" of Soviet AF and former Soviet Republics AFs
HTK-C038 Light Grey(Light Blue) -Used for upper surfaces camouflage of early Su-27S/P/UB "Flanker-B/C" of Soviet AF and former Soviet Republics AFs
HTK-C095 Blue(Gris Bleu Clair) -Used for upper surfaces camouflage of early Su-27S/P/UB "Flanker-B/C" of Soviet AF and former Soviet Republics AFs
odkaz na e-shop
Přílohy
HTKCS105.jpg
HTKCS104.jpg
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Techdiver » 03 dub 2019, 08:33

Vcera jsem poprve zkousel oranzove Hataky a myslim, ze u nich uz zustanu :hurray:

Oproti Vallejo je to proste nekde jinde ve vsech ohledech:
- nezasychaji na trysce
- daji se strikat hodne redene i relativne malo redene (zkousel jsem 1:2 pri 1 bar na detaily a 1:3 pri 1,5bar na plochy a fungovaly hezky)
- cisteni pistole je velmi rychle protoze se barva nesrazi a nenechava “cucky”
- maji tvrdy sametovy povrch a lze je brousit

Oproti Vallejo maji objektivne receno dve nevyhody:
- silnejsi zapach ALE ... viz dale
- samostatne nejsou barvy v CR k sehnani - samostatne lze koupit jen akrylky; dostupne jsou treba na super-hobby, ale pri cene 90 kc/kus. Jejich strategii je prodavat zvyhodnene sady, ale kdyz delam nemeckou techniku pouzivam de facto tei barvy ze sady a ostatni jen minimalne. Tuto cenovou politiku prilis nechapu

Bal jsem se silneho zapachu ala Mr.Colour a byl jsem mile prekvapen. Pri nastriku malych ploch nesmrdi de facto vubec, pri strikani ploch uz citit jsou, ale je to porad v pohode. Dalsi plus je to, ze jejich redidlem lze redit jak barvy Mr. Colour tak i jejich surfy. Lze tak plnohodnotne nahradit pro rodinu silne zapachajici Leveling vyrazne mene zapachajici nahradou bez ztraty dobrych vlastnosti surfaceru od Gunze. Mozna cas ukaze slaba mista, ale ted je to plna spokojenost. Dobre to kluci polsky namichali :lol:
Naposledy upravil Techdiver dne 03 dub 2019, 09:03, celkově upraveno 1
Techdiver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 03 dub 2019, 08:48

Já teď oranžové taky testuju ale úplně nadšený z nich nejsem. Teda hlavně ředění, při stříkání z hlavičky se jim přes 0,3 trysku moc nechtělo. Výsledný hrubý nástřik jsem pak srazil přestříkáním povrchu levelingem. Při naředění barev levelingem (a to ani ne moc, cca 1:1) už jejich kryvost šla trochu do kšá. Snad se mi podaří sehnat original ředidlo a bude výsledek lepší. Ale jinak jsou ty sady pro mne vyhovující a potvrzuji, že jejich smradlavost je menší jak MRP.
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 03 dub 2019, 08:57

Kubo z lahvičky rozhodně ne. Já jsem to taky prvně testoval 1:1 a bylo to jako písek, ale 1:2 ve prospěch ředidla už to bylo krásný. I když jeden odstín (ze čtyř testovaných) blbě kryl. Všechno teda testováno s origo ředidlem. Přilnavost barev je fakt suprová, dát to dolů z modelu mi dalo zabrat. Koncepce sad je taky dobrá. Rozhodně dobrej doplněk ke Gunze H z mého pohledu.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Techdiver » 03 dub 2019, 09:13

David Hényk píše:Kubo z lahvičky rozhodně ne. Já jsem to taky prvně testoval 1:1 a bylo to jako písek, ale 1:2 ve prospěch ředidla už to bylo krásný. I když jeden odstín (ze čtyř testovaných) blbě kryl. Všechno teda testováno s origo ředidlem. Přilnavost barev je fakt suprová, dát to dolů z modelu mi dalo zabrat. Koncepce sad je taky dobrá. Rozhodně dobrej doplněk ke Gunze H z mého pohledu.

Davide kdyz to mas 1:2 ve prospech redidla, jaky tlak foukas? Kdyz foukas drobotinu a ses blizko u povrchu, tak s takhle naredenou barvou to musi byt hodne maly tlak, nebo musis mot rychlou ruku (:)
Techdiver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 03 dub 2019, 09:25

Kluci,
a zkusili jste AK Real Color? Dají se ředit lihem nebo levelingem, práce a výsledek srovnatelný s Gunze C.
A nesmrdí, i když podivnej čmuch mají.
Ale odstíny je lepší vidět,vzorník na netu i občas název mate.
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 03 dub 2019, 09:31

Nevím, se přiznám. Já mám na pistoli dolaďování tlaku a zkouším si to na ruce, jak to fouká. HATAKY jsem stříkal hodně nízkým tlakem i velké plochy..teda myslím křídlo na 1/72 Avii B.534, na které jsem to testoval. Při prvním testu mi barva díky vyššímu tlaku a nízkému naředění hodně zavířila a dělal drsný povrch. Ono to jde "srazit" když to přestříkáš ředidlem, jak psal Kuba, ale to asi není to co by člověk bral jako dobrou vlastnost. Prostě nízký tlak a 1:2 ředění mi přišlo jako dobrá cesta. BTW divil by ses, ale jsou tu lidi co ředí barvy 1:7 i víc ve prospěch ředidla. Nezmiňuju to proto, že bych to nějak rozporoval, každýho věc, třeba to funguje, ale já si např. ředím barvu 1:10 když stříkám postshadiing a to už je v podstatě obarvený ředidlo.
Jinak to stříkání malých věcí zblízka. Co máš na mysli tím "blízko"?
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 03 dub 2019, 09:34

Oldo, zkoušel. S origo ředidlem, barvy super, schnou rychle, smrdí jak Tamky, možná i míň, hezký pololesklý finiš. Odstíny jsem zkoušel RLM 61/62/63/65. Na první pohled jsou odstínově jinde, než jiní výrobci, ale je otázka co je vlastně správně, že? :-)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Techdiver » 03 dub 2019, 09:43

David Hényk píše:Jinak to stříkání malých věcí zblízka. Co máš na mysli tím "blízko"?

No kdyz strikam uzke linky/flicky tak mam pistoli cca centimetr od povrchu, tomu rikam blizko
Techdiver

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna