Na začiatok je potrebné zadovážiť si najdôležitejšiu pomôcku, ktorou je zimmeritovacie koliesko. Ja mám aplikátor AFV, ale vyrábajú ho aj iné firmy a dá sa vyrobiť aj samodomo. Ďalej potrebujeme vhodný dvojzložkový tmel, detský zásyp, niečo na valcovanie, starý štetec s tuhým vlasom, akékoľvek riedidlo a rovnú hladkú podložku.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Postup začneme vymiešaním potrebného množstva dvojzložkového tmelu podľa návodu výrobcu. Je jedno akú značku použijeme, hlavné je aby sa tmel po zmiešaní s púdrom nedrolil a aby sa dal pohodlne rozvalcovať. Overné mám Magic Sculp a Tamiya Epoxy Putty, s obomi sa mi pracovalo dobre. MS je vhodnejší na veľké rovné plochy, Tamiya sa mi ovedčila pri zimmeritovaní členitejších partií.
Pokračujeme rozvalcovaním tmelu na čo najtenšiu placku potrebnej veľkosti a tvaru. Zásyp v tomto prípade funguje podobne ako múka pri valcovaní cesta.
Povrch modelu zľahka navlhčíme riedidlom. Tento krok je potrebný aby sa zapúdrovaná placka tmelu riadne prilepila k povrchu modelu.
Na vybraté miesto prenesieme tmel a riadne ho na povrchu napneme. Do záhybov ho vtupujeme štetcom s tvrdými štetinami, povytláčame prípadné bubliny. Je vhodné počkať pár minút kým tmel riadne priľne k modelu, až potom odrežeme prebytočné kusy.
Pred samotným naznačovaním vzoru, zaprášime povrch tmelu aj koliesko zásypom. Zamedzíme tým strhávaniu tmelu z plastu. Vytváranie vzoru zimmeritu je už potom ľahké a zrejmé. Na veľké plochy som použil širšie koliesko, na ťažšie prístupných partiách to uzšie. Na miestach kam sa kolieskom nedostaneme, doplníme vzor napr. hodinárskym skrutkovačom. No a to je všetko - žiadna veda.
Postup je to veľmi jednoduchý a odporúčam ho ako overenú alternatívu.