Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pistole Harder & Steenbeck (H&S)

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1559 • Stránka 9 z 104 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 104
  • Odpovědět s citací

Re: Pistole Harder & Steenbeck (H&S)

Příspěvekod MilanHS » 09 lis 2008, 09:46

MIRO-K píše:Nie.
Je jedno či s kompom alebo bez. Ide o to, že čím vyšší tlak, tým väčší bordel z farby. Okrem toho je problematicé regulovanie nástreku. Smrad neriešim ale farbu potrebujem eliminovať odsávaním, aby sa neusadzovala po celom byte (kto má tie baby stále počúvať :-D ) a pri vysokom tlaku je to problém.

Přesně tak!!!
Ještě možná to co dělám s Fengdou při cca 8psi jde s Infinity při 4psi. Takže klidně bez maskování rovnou na model a např. přechod trup křídlo kde barva víří je menší tlak= menší problémy a pravděpodobnost krupice i bez levelingu.

Nezatracuju Fengdu vůbec ne ale Infinity je lepší a pokud uvážím že jsou tam "dvě" pistole tak cenový rozdíl je mírný cca 800Kč na jednu.

Fengda 1200 x 2
Infinity 4089
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Globetrotter.XL » 09 lis 2008, 11:27

..kdyz mluvite o tom rozprasovani po byte.. taky jsem to strasne moc resil, mam odsavaci kabinu atd.. ale tak o polovinu se to zmensilo pri prechodu na novou pistoli (z nejaky levny jednocinny fengdy se spodnim plnenim).. a v podstate uplne to zmizelo prechodem na akrylovy barvy.. takze i pri tlaku 2,8 bar je to naprosto v pohode..

proto ted uz 14 dni odkladam nastrik podkladu pod alcad, kterej musi bejt smradlavou a prasivou syntetikou :D
Hotovo: viewtopic.php?f=166&t=55013

Rozestavěno: viewtopic.php?f=166&t=55013
Globetrotter.XL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 09 lis 2008, 11:31

Ne není to myšleno po bytě ale prach barvy na okolní pole camo.

No a pod Alclad zkus GSI matnou černou. Já používám C. Je lepší než originál syntetika!!! Díky messi! :-D

Milan
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 11 lis 2008, 01:01

kedze som si na ultru dokupoval deleny difuzor (so 6 dierami) tak mi povodny zvysil
no a tak ma napadlo z neho vystruhat nieco ako je na infinity
vysledok je na fotkach a funguje to celkom paradne - ako ked sa na delenom odsrubuje ten koncovy diel - takze to strieka uplne tenke ciarky ale ma to tu vyhodu ze ked nahodou niekde tuknem pistolou tak si neohnem ihlu
Přílohy
PICT0003.JPG
PICT0002.JPG
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cowboy » 08 led 2009, 11:31

Pavol Vilinsky píše:
Čo sa týka farieb, so syntetikami cez tieto pištole nemám skúsenosti (nepoužívam ich vôbec). Zatiaľ som bez najmenšich problémov prefúkal cez 0,15mm akrýlové Tamiye, Gunze Hobby Color (to je séria H, sériu C som neskúšal), Revell Aqua a akrylové Humbrolky. Všetky uvedené farby riedím buď akryl.riedidlom Tamiya X-20A alebo GSI Aqueous Hobby Color Thinner (fľaša s modrozelenou etiketou, nie ten smrad s modrožltou etiketou) v pomere min. 1:5 v prospech riedidla. Práve nedostatočné riedenie považujem za najčastejší dôvod problémov pri striekaní pištolami týchto kalibrov!

Koli smradu sa snazim momentalne prejst na H-ckove gunze, ale musim povedat ze s tym pekne zapasim. Predtym som robil s ceckovymi a tam mi to slo podstatne lahsie.
Mam otazku k riedeniu: ten pomer 1:5 pouzivas aj na plochy, alebo len na hady a skvrny? Zatial som skusal riedenie 1:1,5-2, tam mi hacka kryju celkom fajn, ale ukrutne prasia. Ked skusim vacsie riedenie (1:3 a viac v prospech riedidla) tak neprasia, ale zase vobec nekryju a robia pavuky. Striekam pri tlaku cca 0,8 bar a pistol mam infinity (skusal som trysku 0,15 aj 0,4) a triplex s tryskou 0,25. Co robim zle?
cowboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavol Vilinsky » 09 led 2009, 13:49

cowboy píše:Koli smradu sa snazim momentalne prejst na H-ckove gunze, ale musim povedat ze s tym pekne zapasim. Predtym som robil s ceckovymi a tam mi to slo podstatne lahsie.
Mam otazku k riedeniu: ten pomer 1:5 pouzivas aj na plochy, alebo len na hady a skvrny? Zatial som skusal riedenie 1:1,5-2, tam mi hacka kryju celkom fajn, ale ukrutne prasia. Ked skusim vacsie riedenie (1:3 a viac v prospech riedidla) tak neprasia, ale zase vobec nekryju a robia pavuky. Striekam pri tlaku cca 0,8 bar a pistol mam infinity (skusal som trysku 0,15 aj 0,4) a triplex s tryskou 0,25. Co robim zle?

Pomer 1:5 používam na plochy, na škvrny a hady ešte vyšší. Na rôzné zašpinenie povrchu, ofúkance, otečence atď až 1:10 (napr. s tamiyou X19). Na infinitku máš tlak nastavený optimálne, tým "pavúkom" sa vyhneš pohybom pištole nad povrchom, aby si nefúkal na 1 miesto príliš dlho, kde sa farba nahromadí... Základ je stále hýbať s pištolou, nikdy nezastáť nad jedným miestom, vtedy vznikne pavúk. To krytie nie je uspokojivé ani po 2.-3. vrstve nástreku, treba striekať toľko vrstiev, až krytie bude podľa očakávania. Kamuflážne farby väčšinou potrebujú menej vrstiev nástreku (napr. 4-6), farby ako biela alebo žltá aj viac. Nedokážem presne napísať, že koľko vrstiev je presne potrebných, závisí to od momentálnej potreby. Práve nízke krytie pri vyššom nariedení používam na rozbitie povrchu plochy, keď do základnej kamuflážnej farby domiešam inú farbu (napr. svetlejšiu šedú, alebo príbuzný odtieň zelenej Tamiye pre zelené kamufláže, atď)

Palo
Pavol Vilinsky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Novio* » 09 led 2009, 14:24

Zdravím. Tak už mě na poště čeká balíček s H&S Evolution 2v1. Jelikož jsem doteď stříkal s Fengdou BD-203, tak mám zažité ředění a stříkací tlaky pro tuhle pistoli s 0,3 mm tryskou, protože se navíc povídá, že Fengdy pracují s větším tlakem, jak jiné pistole vyšší třídy, tak bych se rád zeptal jaké tlaky pří jakém ředění obvykle používáte pro 0.2 a 0,4 trysku řekněme pro barvy Tamiya akryl, či klasické Humbrol emaily? Vím že to nejde přesně popsat, protože vždy záleží na hustotě barvy před ředěním a dalších faktorech, ale aspoň zhruba, ať vím kde začít - např. ředění 1/5 tlak cca 0.7-0,8 bar ap. Ono bych si to klidně natrénoval, ale jelikož mám CO2 bombu a né kompresor, tak si říkám, že raději poprosím zkušenější, získám nějaké odrazové honoty a pošetřím trochu plynu : )

Ještě bych se rád optal, na co používáte 0.4 trysku? Počítám s ní hlavně na podkladovou barvu, surfacer a laky - je to její správné použití?

Díky za odpovědi a přeji pěkný den.
Zatím postaveno: Tiger II. Porsche
Novio*

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 09 led 2009, 14:43

kedze mam ultry s tryskami 0.2 a 0.4 tak ti to viem povedat presne

- ucel pouzitia si trafil : 0.4 surf, plochy, lak - 0.2 jemna robota, tienovacky
- tlak od 0.5 do 1 bar:
--- surf 0.4 tryska tlak podla nariedenia az do 1 bar (cim hustejsi tym vyssi tlak - ja osobne radsej riedim 1:4 a potom mi staci 0.5-0.7 bar)
--- na plochy a lak 0.4 tryska 0.5 baru riedene 1:3 az 1:4
--- na jemne veci 0.2 tryska 0.7 az 1 bar riedenie 1:5 (tienovacky az 1:10)

farbicky pouzivam tamiye (riedene levelingom alebo X-20A pripadne ich zmes 1:1)
co som skusal striekat syntetiky tak mi stacilo riedit 1:2 ale farba v plechovke bola nova a preto dost riedka
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 25 úno 2009, 13:03

Původně jsem omylem dal dotaz k HS pistolím v této podobě a dovolím si ho překopírovat sem:
Pošilhávám nějakou dobu po pistoli, konkrétně Infinity. Začínal jsem s Hansou 581, teď ale už delší dobu používám Triplex. Jsem trochu zkažený tím, že nemusím hlídat tlačení spouště, protože Triplex je vlastně "pseudodvojčinný", jen se tahá a tlačí se bez barvy jen při vysušování vzduchem. Musel bych se znovu "naučit" mačkat a tahat, ale s tím počítám. Stejně by mi jednou v budoucnu nic jiného nezbylo, kvalitní pistole jsou všechny dvoučinné.
Chtěl jsem se ale zeptat, jaký je rozdíl (kromě průměru trysek) mezi právě Infinity a Evolution? Uvažuju vždy o modelu 2in1, abych měl buď možnost stříkat 0,4 nebo 0,2 resp. 0,15 podle modelu. U Infinity je vzadu nějaká nastavitelná stupnice a přístup k aretaci jehly je podle fotky zvenku. Je to hlavní výhoda proti Evolution? A dá se stříkat i bez použití těch nádobek (stačí ten nasunovací kalíšek?). Dělám pouze letadla 1/72 a chtěl bych se zlepšit v jemnosti přechodů a povrchové úpravě. Je mi jasné, že to je hlavně o rukou, ne o pistoli, ale mám na tom Triplexu drobné problémy (pořáda šteluju a rozdělávám), tak bych si ho nechal na hrubší práce, třeba na surf a tak.

Ani tady jsem po pročtení nenašel rozdíl mezi Infinity a Evolution 2in1. Někteří znáte obě tyto pistole. Je tam rozdíl ve štelování dorazu? Infinity to má (dá se zafixovat na stříkání tenčích linek a pak zase uvolnit). Nenašel jsem, jestli má Evolution stejný princip, ale na fotce tam vzadu není nic podobného vidět.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 25 úno 2009, 13:13

standardna evolution 2in1 nema doraz a trysku ma 0.2 a 0.4
Evolution Silverline 2in1 ma doraz ale bez funkcie quick fix (klasicky srubovaci) ale ma zasa trysky 0.15 a 0.4 a este ma regulator tlaku
cena infinity solo je rovnaka ako na evolution silverline 2in1 - podla mna jasna volba kedze trysky maju rovnake 0.15

pokial chces mat zavislo dvojcinnu spust tak potom jedine Grafo alebo Hansa 181.281.381
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 25 úno 2009, 13:56

To KLingO: OK, díky za objasnění. Takže jestli tomu dobře rozumím, jedinou výhodou Infinity proti Evolution silver line je možnost rychlé fixace dorazu (Evolution má regulaci šroubovací). Jinak je na obou možnost nastavení chodu spouště a regulace tlaku (což pro mě není rozhodující, mám kompresor s regulací). O závislé dvoučinné už bych neuvažoval, omezuje to ve výběru. Je to stejně otázka cviku.
Já bych raději ten rychlý doraz měl a stejně tak i trysku 0,4, zatím se rozhuduju vždy mezi 2 in 1 modely, i když rozdíl v ceně tam je, to je jasné.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pooky » 25 úno 2009, 18:36

Evolutioan silverine su ale dve...jedna ma regulaciu vzduchu a druha nie..lisia sa nejakym psiemnkom v oznaceni..uz si nepmatam... v sade 2in1 u silverine je tryska 0,2 a 0,4. Ak mam pravdu povedat 0,4 som tam mal raz a velmi mi to nevyhovovalo.....je to uz dost..teda na farbu. Na surf a laky ok...trochu mi chyba v ponuke H&S tryska 0,3.....alebo aspon 0,25 pretoze pri tryska 0,2 mi ju sem tam gunze Ccka upchaju..treba iodfuknut bokom a zase to chvilu fachsi...tryska 0,4 je zase moc.....ale ostatne farby su uplne bez problemov...tamky (ako akryl aj syntetika)..alclad....atd..
pooky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cowboy » 26 úno 2009, 10:18

To Jirka z Hranic: Pouzivam Infinity 2in1, ale trysku 0,4 som puzil zatial len raz (vramci skusania). Staviam tiez modely 1:72 a cely model nastriekam v pohode s Infinity s tryskou 0,15mm (okrem surfaceru a lakovania, na to pouzivam triplex). S touto tryskou bez problemov striekam aj plochy, aj ked je pravda ze koli nutnosti vacsieho nariedenia farby je treba davat viac vrstiev farieb (pouzivam farby gunze H aj C).
Velmi dobra vec je aj ten quick fix doraz, funguje ako pero - ked doraz nepotrebujes, povytiahnes doraz a mozes striekat volne a potom ho znova zapnut. Nemusis laborovat so srobovacim dorazom.
Takze aby som zhrnul, keby som sa dnes rozhodoval o kupe pistole, isiel by som do infinity solo.
cowboy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 26 úno 2009, 18:11

Ještě jednou bych zdůraznil, tryska 0,4 je podle mě úplně naprd, nepoužil jsem ji ani jednou (na stříkání surfu apod. ti stejně zůstane stará pistole), takže 2in1 kupovat je zbytečné, naprosto ti stačí solo 0,15 :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boofish » 02 bře 2009, 23:58

Ahojte.
V pátek jsem si koupil Evolution Silverline 2in1 . Chci s ní stříkat auta 1/24 akrylama Tamiya nabo Gunze (i synt. Tamiya). Dnes mi, ale zkazil náladu jeden "odborník" v nejmenovaném MPM shopu , který tvrdil, že se s ní nedá vůbec stříkat plochy, ale jen tenké čáry :evil:
Nemám zkušenosti s pistolkama, takže nevím, ale myslím, že ta 0,4 tryska bude na plochy typu kastle OK.

Co vy na to - zkušení ??
Dokončeno: Mini Cooper 1967 Tamiya 1/24
Porsche 911 Turbo 1988 - Tamiya 1/24
Renault 4 TL Heller 1/24
L-13 Blaník AZ model 1/48
Z-37A Eduard 1/72 OK-ASJ + OK-DKW
Rozestavěno:
KV-1 1942 Lightweight Cast - Trumpeter
boofish

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1559 • Stránka 9 z 104 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 104