Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Lihové Agamy - jak se s nimi pracuje

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 169 • Stránka 9 z 12 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
  • Odpovědět s citací

Re: Lihové Agamy - jak se s nimi pracuje

Příspěvekod sobi » 12 led 2011, 18:58

Lihovy Spitfire, komplet Agama redena origo redidlem (bez problemu), zkusil jsem i lih, ale jak se pise vyse - delalo to mapy, tak jsem se vratil k originalu. Strikano presne pred rokem, od te doby pouzivam jen Gunze H a Agamy a naprosta spokojenost.
Přílohy
AGAMA SPIT.jpg
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 12 led 2011, 20:48

K nanášeni barvy pistoli: když jsem ji ředil lihem,barva zasychala a měla sklony bělat. Pak mě znamej doporučil leveling. S čistým mě to taky nevyhovovalo..moc dlouho živá barva... tak jsem zkusil kombinaci líhu a levelingu 1:1 a dle mě je to idealni kombinace.
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hill » 31 led 2011, 19:04

Tak jsem si je pořídil, a otestoval jejich blbuvzdornost.
A přišel jsem na to, že není líh jako líh. Použil jsem líh z lékárny, a barva se v něm neředí, naopak se z ní stal takový cucek.
Také se mi už takhle malá lahvička zdá až hodně prázdná. Je správně, že jsou plné jen asi do poloviny?
Ve stavbě : CVA19 Hancock - SCB 125 (Hasegawa), DD 797 USS Cushing (Tamyia), USS Independence (Dragon),IJN Ryujo (Fujimy),USS Maine (Combrig), USS Essex (Trump.),USS Missourry(Trump.)
V přípravě : USS Texas (Samek),USS Lexington(Trumpeter)
Hotovo:IJN Kiso,USS Indianapolis,HMS Hood,USS Vesuvius, IJN Ch13, USS Atlanta,USS South Dakota,USS Slater,I-400, pár ubotů,Masaryk
Hill

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arest » 31 led 2011, 19:13

objem lahvičky uvedený na lahvičce je 10ml, tak to zkus nalít do nějaké odměrky, kolik toho tam máš.
Arest

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 31 led 2011, 21:03

Lihové Agamy jsem nikdy neředil čistým(denaturovaným) lihem, ale vždy směsí líh + nitroředidlo C6000 v poměru asi 9:1. Teď je ředím Tamiya Lacquer thinnerem nebo ředidly na Gunze C barvy (Mr.Color thinner, Leveling thiner) a bez problémů. viz. : viewtopic.php?f=6&t=52982
Ale mám ještě "staré" lihovky ve skleněných lahvičkách, jak reagují ty nové v plastu, netuším.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 31 led 2011, 21:37

Vy jste fakt zoufalci s těmi věčnými experimenty jak tu barvu srazit nebo zničit. Hlavně nepoužívat origo ředidlo, zvlášť když je docela levné a funguje bez problémů ...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 31 led 2011, 22:02

Nevím Pavle proč bych měl být zoufalec.
Vzhledem k tomu, že Agamácký ředidlo musím objednávat poštou tak mi zase tak levný nepřijde. I bez pošty vyjde 250ml Tamiya Lacquer o 50Kč levněji než stejné množství Agama red line a naředím s ním 95% všech typů barev co doma mám a hlavně ho běžně koupím v kameném obchodě.
O lihu a C6000 ani nemluvím mám je k dispozici téměř zdarma.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 01 úno 2011, 12:07

Milane já nevím jestli to ředidlo pijete, ale já se svojí loňskou produkcí deseti kousků ve dvaasedmině to největší balení ředidla zdaleka nespotřeboval, takže cenově v tom nevidím nic co by mi mělo rvát žíly. Samozřejmě na vymývání pistole používám aceton, ředidlem opravdu jen ředím barvy před stříkáním. Já jen říkám, že spousta lidí pak brble jak má s lihovkama blbý zkušenosti protože neschnou, bělaj, cuckujou a já nevím co ještě a přitom dvě kila na rok za origo ředidlo 99% problémů vyřeší.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 01 úno 2011, 12:34

No já jsem s lihovejma Agamama měl jen jedinej výraznej problém a to právě s jejich origo ředidlem, kdy se mi po jeho použití oddělil pigment. Pravda bylo to hned z počátku produkce barev někdy v roce 1993 - 94 a od těch dob jsem používal výše zmíněnou směs a v poslední době zmíněná ředidla a to bez problémů. Vzhledem k tomu, že lihovky tvoří jen doplňkový sortiment ostatních mnou používaných barev zbytečně bych kupoval další lahvičku na stůl, když výborně poslouží to co už mám doma.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 02 úno 2011, 21:47

Agama lihovky (jak ve skleničkách), tak ty nové v plastu ( o leštitelných pastách nemluvě) jsou ředitelné Mr,Color Thinner čili Gunze ředidlo na C. barvy. Nedávno jsem si koupil ruskou interiér šedou a stříkal pistolí, naředěné cca 1:1(1,5), kupodivu bez zápachu , suché do 5 minut, žádné problémy s tryskou či nazasychání na jehle, do 15 minut jsem na tom nástřiku dělal WASH pomocí olejovek ředěných X-20 (TAMKA modrý vršek) a drží jak helvétská víra. Výsledek mě natolik pozitivně překvapil, že uvažuji i o dalších barvách z produkce AGAMY (bavíme se stále o lihovkách). Neobjevuji Ameriku, jen potvrzuji zde již několikráte řečené a doplněné právě o ty nové lihovky v plastu. Samozřejmě plně se ztotožňuji s názorem stran univerzálnosti ředidla GUNZE a pokud to funguje k plné spokojenosti, byl by nesmysl toho nevyužít.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 03 úno 2011, 08:39

Pavel Klouček píše:Vy jste fakt zoufalci s těmi věčnými experimenty jak tu barvu srazit nebo zničit. Hlavně nepoužívat origo ředidlo, zvlášť když je docela levné a funguje bez problémů ...

Také dávám přednost originálním ředidlům a na různé náhrady (destilka, líh, iron apod.) se dívám s rozpačitostí, ale používání jiných ředidel jako je Gunze na jiné barvy beru, je to přece také originál :D .
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von Gratz » 03 úno 2011, 20:22

To 100 ml balení není až tak drahé, mě také vystačí na několik modelů. I když se mi občas "podaří" trochu vylít převrhnutím lahvičky. Proto ho odlévám do 25 ml skleničky (nebo jaký to je objem).
Jsem letadýlkář zajímající se o válku ve Vietnamu co staví blátoplazy ze druhé světové.
Tamigawy jsou pro děcka, chlapi stavějí KoPro.
Kávu nepiju, dávám přednost čaji. A když čaj, tak Tatranský.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz
von Gratz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hill » 05 úno 2011, 18:45

Nejsem zoufalec, jen hledám alternativu prostě protože chci. Klidně si to ředidlo za 7 pětek koupím, ale prostě nemám rád když mi někdo bude tvrdit, že pouze to jediné originální značkové řešení to správné.
Ale k věci.
Potvrzuji naprosto bezproblémové ředění technickým lihem, žádné fleky ani mapy to nedělá, barva na trysce nezasychá, naproti tomu na modelu zasychá tak jak si představuju -tj, dřív než odmaskuju, je model suchý. Problém lihu z lékárny byl asi v tom, že se jedná o nějakou ředěnou sr.čku, barva cuckuje, jakmile přijde do kontaktu s vodou.
Konečný verdikt je, že lihové agamy jsou naprosto super barvy, jediná nevýhoda je moc malá pixlička.
Ve stavbě : CVA19 Hancock - SCB 125 (Hasegawa), DD 797 USS Cushing (Tamyia), USS Independence (Dragon),IJN Ryujo (Fujimy),USS Maine (Combrig), USS Essex (Trump.),USS Missourry(Trump.)
V přípravě : USS Texas (Samek),USS Lexington(Trumpeter)
Hotovo:IJN Kiso,USS Indianapolis,HMS Hood,USS Vesuvius, IJN Ch13, USS Atlanta,USS South Dakota,USS Slater,I-400, pár ubotů,Masaryk
Hill

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 05 úno 2011, 19:11

Teda ne, že bych byl bůhví jaký odborník, ale používám lihové Agamy přes 2 roky, ředím oranžovým technickým lihem (z Liberce) a C-6000. V poměru, který zde byl prezentován, teda 9 dílů lihu na 1 díl 6000. A není problém. Ředím v základu 2:1 ve prospěch ředidla, někdy víc, někdy míň. Jak říkám odborník nejsem. Mám pouze barvy v umělém balení. Barva drží, na jehle mi ještě nezaschla. Na modelu zasychá v pohodě tak do 15 minut(odhad,nikdy jsem to neměřil).
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanMatusek » 05 úno 2011, 20:44

Řědím taky technickým lihem z oranžové flašky a jsem spokojen, a protože jsou to dle mého názoru nejlepší barvy jaké Agama vyrábí, tak pro jejich propagaci prakticky nic nedělají.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] http://www.kpmopava.cz/
MilanMatusek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 169 • Stránka 9 z 12 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna