Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

barvy gunze

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: barvy gunze

Příspěvekod JoseFxx » 08 črc 2020, 22:03

jen tak za mě věděl jsem že technický líh nefunguje, hned jak to napsal. Za názorem jsem.si stàl, tak nevim proč bych tady ho nemohl prezentovat. Teprve teď jsem se dostal na to jeho video. Ano "no name" nesmysl. Takových lahviček mám doma taky dost a můžu tvrdit co je v tom za zázrak.
Bohužel Altis, i když porušuje x pravidel nikdo to neřeší.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 črc 2020, 03:42

Otázka na začátku byla tato:

"chci se zeptat cim jdou redit barvy gunze mimo orginalniho redidla ja je tedy nepouzivam ale ptal se me kamarad co si je koupil předem dik."

Takže veškerá následná diskuse se točí kolem základní otázky. :wink:
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenál R » 09 črc 2020, 08:13

Jinak k tématu určitě bude fungovat Tamiya Lacquer Thinner a všechny ostatní podobný produkty. Osobně, pokud funguje to, co mám k dispozici bych moc neexperimentoval, protože ve finále když vezmu v potaz náklady a čas, kterej nad tím strávím (navíc s nejistým výsledkem) tak mě ta náhražka může vyjít podstatně dráž, než origo ředidlo.
Zdenál R

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 črc 2020, 09:17

Ale späť k téme. Gunze C sa dajú okrem riedidiel Gunze riediť aj riedidlami znýmych výrobcov ako Tamiya Lacquer Thinner, Hataka Orange Thinner či thinnerom MRP. To sú príklady alternatív iných výrobcov, ktoré sú preverené.

Úplne samostatná téma je výroba vlastných riedidieľ a niečo iné je čistenie. K obidvom sa dá pristupovať rôzne - skúšaním na slebo či kopírovaním bezpečnostných listov. Oboje má svoje výhody aj nevýhody.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lucik » 09 črc 2020, 09:23

Jeden rychly test k teme o vhodnosti pouzit isopropanol (IPA) k "preplachnutiu" pistole medzi Gunze C farbami.

Obr.1

- najskor kvapka farby Gunze C "26" priamo z flasky v kazdom "policku"
- potom
A) 3 kvapky Mr. Color Leveling Thinner primiesane na zmes pre striekanie
B) 3 kvapky 95% IPA
C) 3 kvapky Revell Airbrush Clean

Obr1. ukazuje stav asi po 3 minutach (B a C su bez akehokolvek premiesania)

Obr1.jpg

- dalej Obr. 2

A1) A+ 3 kvapky IPA
B1) B+ 3 kvapky IPA
C1) bez zmeny

Premiesane A1, B1 a C1. Zaver necham na posudenie kazdemu.
Obr2.jpg

Z mojho pohladu.
Pri A1 som nevidel ziadne zhustovanie, zmolenie, degradaciu resp. totalny kolaps farby.
Pri B1 to nie je dobre. Stala sa z toho gumovita zmes. Pokus o premiesanie sa rovna nula.
Pri C1 je to bez problemov.

Mne to vychadza tak, ze 95% IPA je mozne pouzit na preplachnutie pistole, pokial je farba dostatocne (=pre airbrush) nariedena origo riedidlom.
Riedenie Gunze C s IPA je chyba. Osobne zostavam pri Revell Airbrush clean pre preplachnutie pistole.
Zaverom snad len jedna poznamka. Je mi velmi luto toho, co sa to tu deje a hlavne akym sposobom su mnohokrat diskutovane veci. Urcite sa to da inac. Iny ton, bez osobnych urazok atd.
Majte sa fajn.
dokoncene
Ro-44 IMAM, 1/48; Jak-1b "biela 5", 1/48; Spitfire Mk.Vc "DU-U", 1/48
rozostavane
Sopwith 5F.1 Dolphin 1/32 WnW Velká hadráková bitva
Fw-190A-8/R11 Nachtjäger 1/48 Eduard
Lucik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 črc 2020, 09:52

Na videu som ukazoval, že som pištoľ čistil IPA po vystriekaní farby. Pozornejší si všimnú, že kalíšek bol zelený pred tým, ako som doň dával farbu. Je to preto, že som nahrávanie musel zopakovať, pretože som zabudol zapnúť nahrávanie. Takže farba bola v pištoli suchá, nebolo tam žiadne riedidlo.

Neviem koľkokrát to mám opakovať, musí byť použitý čistý IPA. Nie 70, nie 80, nie 90 percentný alebo iný. Pretože ak nie, zvyšok bude najpravdepodobnejšie voda. A voda s farbami typi lacquer nefunguje. Jedným z dôvodov, prečo IPA (a iné zložky) pokiaľ možno nekupujem v obchodoch, ale u distribútorov chémie je, žo to zaisťuje jeho čistotu.

Pre konšpirátora Zdenála, toto je moja súčasná 5L bandaska IPA, z ktorej prelievam IPA do tej čiernej fľašky:

IMG_20200708_130646.jpg

A toto zase metoxypropanol alebo PGME, o ktorom sme sa už bavili, keď sa spomínal Revell a je jeho hlavnou zložkou, v príspevku predo mnou je to vzorka C:

IMG_20200709_104824.jpg

A áno, funguje výborne. Smrdí málo.
Naposledy upravil Atlis dne 09 črc 2020, 09:54, celkově upraveno 1
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 09 črc 2020, 09:53

Jen ještě k té samolepce s trojúhelníkem na spodku skleniček - dle příbalového letáku který jsem teprve včera objevil: "Obal musí být opatřen hmatatelnou výstrahou pro nevidomé." https://www.eduard.com/out/media/gunze/ ... _letak.pdf Jinak už se toho na skleničce moc nahmatat nedá tak to asi bude holt ono :) Jen mě zmátlo různobarevné označení pro nevidomé ale pravděpodobně to bude kvůli jednodušší optické kontrole přítomnosti samotné samolepky. Pro mě už tedy záhada definitivně vyřešena :)
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 09 črc 2020, 10:12

Ještě k té IPA- moje má na etiketě >99%. Nevím, co se prodává v pšonsku, ale já tam nekupuju vůbec nic, tenhe národ mi nepřirostl k srdci.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 črc 2020, 10:18

Chémia nie je o pravde. Je to egzaktná veda. (:) A keďže čistý IPA funguje, znamená to len jedno - treba kúpiť čistý IPA a neliať tam patoky.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 09 črc 2020, 10:28

Opravdu, s tebou nemá smysl diskutovat....
Jinak jsem předpokládal, že to nějak narafičíš, aby ti to vyšlo. Podobně, jako to napsal Zdenál.
Pokud tedy mám na etiketě chemikálie víc jako 99% , tak podle tebe je to naprd a měl bych asi do Severochemy poslat ČOIku? Za klamání spotřebitele?

Já ti dokázal, že běžně dostupnou náhražkou z krámů to nejde, tudíž je nejlepší pro bežnou spotřebu , běžným modelářem, použít výrobcem barev doporučený ředidlo.
To, že ty máš nějakej patok od Poláků, kdoví kde slitej, nám nepomůže.

Tečka, už to pochop a nedělej MF kašpara.
Naposledy upravil Renda dne 09 črc 2020, 10:43, celkově upraveno 1
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenál R » 09 črc 2020, 10:37

Atlis píše:
Neviem koľkokrát to mám opakovať, musí byť použitý čistý IPA. Nie 70, nie 80, nie 90 percentný alebo iný. Pretože ak nie, zvyšok bude najpravdepodobnejšie voda. A voda s farbami typi lacquer nefunguje. Jedným z dôvodov, prečo IPA (a iné zložky) pokiaľ možno nekupujem v obchodoch, ale u distribútorov chémie je, žo to zaisťuje jeho čistotu.

Pre konšpirátora Zdenála, toto je moja súčasná 5L bandaska IPA, z ktorej prelievam IPA do tej čiernej fľašky:

Tak to máš asi nějakou speciální šarži co?

IPA_PL.jpg

Místní výrobek bude minimálně o 1/25 čistější, ale možná taky skoro o 1/10.

IPA_CS.jpg

A teď tu o Karkulce.
Zdenál R

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 črc 2020, 11:13

Já se toho experimentu nebojím,koupím tu flašku IPA a když už nic bude se v práci hodit na odmašťování. Tu hodinku si čas udělám než mě poschne lepidlo ve spojích nebo tmel. A budu to brát primárně jako čistič a až jako druhou variantu ředění. Kuba Vilingr byl taky jako Kolumbus když tyhle testy dělal. :wink:

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
P-39 Q Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobson » 09 črc 2020, 11:18

Pánové, z této debaty jsem si pro sebe něco odnesl, takže to zkusím takto:

Pane Marinane – Tobě moc díky za tip, kde levně a rychle sehnat IPA (zásoba už docházela a starý zdroj čistého IPA mi, bohužel, vyschl ….). Nepoužívám jej sice na proplach pistole od barev Gunze C, ale v určitých případech na ředění akrylových barev Tamiya a Gunze H. Včera jsem do Uni Hobby vlítnul a 3 litříky jsem ihned vzal [za 109 peněz/litr je to (alespoň pro mě) v pohodě – to byste koukali, co jsem třeba na netu našel, tím myslím co do ceny].

Pane Rendo – Tobě díky moc za test přesně toho isopropylalkoholu, který pan Marian na straně 5 odkazoval a který je přesně ten, který jsem včera koupil. Výsledek je pro mě vypovídající a jak jsem psal panu Marianovi – já jej používám na něco jiného.

Pane Romane (onysx) – Tobě díky za vysvětlení, jak použít při stříkání univerzální ředidlo z Lidlu (viz Tvůj příspěvek na straně 4 tohoto fóra) a rovněž díky za test ředění Surfu 1200 tímto ředidlem (předpokládám, že jsi testoval to univerzální, ne celulózové). Určitě to taky zkusím a pak uvidím, jestli se odvážím ho stříknout na model ...

Doufám, že nebudu obviněn ze sarkasmu a zlehčování ….
Bobson

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 črc 2020, 11:20

Zdenál - LOL. Radchem predáva jak "technický" IPA, ktorý si sem dal, cez čistý, ktorý mám ja, čiže cez 99%, až po čistý do analýzy, ktorý musí mať cez 99,9%. Čím vyššia čistota (spektrálne čistý je najvyššia ak sa dobre pamätám), tým rastie cena. Pre naše účely nemá nič nad "čistý" zmysel kupovať.

IMG_20200709_121717.jpg

@Bonson - rádo sa stalo.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 09 črc 2020, 11:25

Bobson - mám to celulózové takže test proběhl s ním.
Stříkal jsem droboť na dva Fw a kontrolní vrstvu náběžné hrany kvůli dalšímu postupu.
Naposledy upravil onysx dne 09 črc 2020, 11:27, celkově upraveno 1

P-39 Q Eduard
onysx

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna